Waar word je Hart blij van?

Meer kwaliteit van leven

Hoe kunnen we ons leven meer kwaliteit geven? Wetenschappers zeggen dat we slechts 10% van onze gaven en kwaliteiten gebruiken. Het is bekend dat wanneer we met elkaar communiceren dat we slechts voor 7% naar de woorden luisteren. De andere 93% worden onbewust ervaren via lichaamstaal en de toon van je stem. Houdt dit dan in dat we maar voor 10% bewust leven en 90% onbewust?

Is toch jammer dat 9/10 niet bewust wordt opgemerkt. Dat al je ervaringen in je leven, alles dat je hebt meegemaakt slechts een rendement heeft van 10%. Is het dan zo dat als het traumatische ervaringen zijn je dit voor maar 10% herinnerd? Helaas, dat is niet zo. De herinnering aan iets traumatisch is zo groot dat het zelfs ons hele leven kan beheersen. Hoe kunnen we meer LEVEN? In plaats van genoegen te moeten nemen met 1/10 deel ervan?

Laat je Hart spreken

Door het tellen van je zegeningen geef je je leven een positiefe boost Zoals je weet haal je meer uit het leven wanneer je de dingen doet waar je Hart blij van wordt. Dit betekent niet dat je altijd doet waar je zin in hebt. Het is meer een onderliggend gevoel van geluk en een gevoel dat je je bestemming volgt. Wanneer je jezelf afvraagt: waar wordt mijn hart blij van? Dan kan het antwoord zijn: ik wil weer volop leven, uitdagingen beleven, mensen om me heen.
Dat betekent dan uiteraard uitdagingen op gaan zoeken. Wat heb je bijvoorbeeld al lang niet meer gedaan, terwijl dat je altijd plezier gaf? Kijk dan naar de essentie er van. Welke energie had het? En pas die energie toe in een gebeuren dat mogelijk voor je is.

Het lijkt soms alsof ons leven zich langs een rechte lijn ontwikkeld. Daardoor lijkt het dat dingen die voorbij zijn gegaan ook echt verloren zijn. Het leven is echter meer een spiraal, die iedere keer op hetzelfde punt komt, alleen een niveau hoger. Wat verandert is je uiterlijke omstandigheden, maar in essentie zijn het vaak dezelfde soort gebeurtenissen of thema’s waar je mee te maken krijgt. Er gaat daardoor niets verloren in het leven, er is altijd weer die nieuwe kans!

Haal de emotie uit de gebeurtenis

Ben je hooggevoelig? Geweldig, want dan heb je prachtige gaven. Je kunt je afstemmen op anderen, achter hun daden en woorden kijken. En daardoor de ander beter begrijpen. Tenminste als je je openstelt en niet gaat oordelen. Er zijn nog meer voordelen, maar zoals bij alles ook nadelen. Je zintuigen zijn zo verfijnt dat je alles tien keer zo sterk ervaart. Daar kun je mee leren omgaan. Door bijvoorbeeld van jezelf te weten, dat alles harder en sterker binnenkomt.

De oplossing is: haal de emotie uit de gebeurtenis en kijk uitsluitend naar de feiten. Emoties worden vaak verward met gevoel. Maar emoties ontstaan door gedachten, welke een chemische reactie veroorzaken in je hersenen. De stoffen die vrij komen geven je verschillende soorten emoties zoals angst, verliefdheid, boosheid, jaloersheid. Gevoel is echter volkomen neutraal en helder. Door een gebeurtenis op te schrijven en alle emoties zoals ‘ik voelde me gekwetst’ of ‘het deed me veel verdriet’ eruit te halen, zie je de dingen zoals ze werkelijk zijn. ‘Ik voelde me gekwetst’, wordt dan ‘ik ben gekwetst’. Lees hierna je verhaal nog een keer en je zult merken dat je je heel anders voelt.

Er is ook een andere manier waarop je je leven een nieuwe ‘boost’ geeft. Door bijvoorbeeld het volgende te doen. Elke avond voor dat je gaat slapen je zegeningen te tellen. Iemand gaf me, toen ik vroeg wat versta je onder zegeningen, deze reactie: ‘Je zegeningen tellen is bekijken wat je allemaal in het leven hebt om blij over te zijn en trots op te zijn. Vaak heb je de neiging om alleen maar te kijken naar wat er allemaal mis gaat en in geklaag te vervallen. Het kan dan heel erg helpen om te kijken wat er wel goed en mooi is aan je leven.’ Ik had het niet mooier kunnen verwoorden!

Dank je lieve …

Er is nog een hele belangrijke reden om je zegeningen te tellen. Niet alleen te tellen, maar je bewust zijn wat ze voor je betekenen. Mislukkingen, fouten, zoals men het noemt, die gemaakt zijn ga je beslist niet meer over doen. Tenminste wanneer je verstandig bent. Terwijl je met zegeningen juist vooruit kunt. Deze brengen een proces in je op gang of in je leven, waar je mee verder kunt.
Vandaar dat het raadzaam is om je zegeningen niet alleen te tellen, maar ook te benoemen. Hoe reageerde je op welke situatie? Waarom was het een zegening? Hoe voelde je je daarbij?

Schrijf je zegeningen van die dag in een werkschrift of benoem ze in gedachten. En wanneer je dat hebt gedaan, zeg je voordat je in slaap valt: dank je lieve …. Vul hier de naam in die bij je opkomt. Dat kan je eigen naam zijn, een naam die je te binnenschiet of iemand die die dag veel voor je betekende. Het kan dus elke avond een andere naam zijn, maar dat hoeft niet.

Praat mee, doe mee !

Ervaar je de avonden als eenzaam? Luister dan naar Radio Merlijn. Vijf avonden per week zijn er live programma’s. Tijdens deze programma’s kun je met anderen chatten. Meepraten over het onderwerp, je verhaal delen, adviezen geven. Je kunt zo veel betekenen voor jezelf en daardoor voor anderen!

Welke zegeningen kun je vandaag op je lijst zetten?

Lieve groet,
Daisha

Elke zaterdag-, zondag- en dinsdagavond ben ik er voor jou bij www.radiomerlijn.nl 

Foto by Fabian (Flickr)

Gewijzigd op 11/12/2016

Reageren is niet mogelijk.