Waarom hebben we deze ouders?
Nieuwsbrief ontvangen?
Daisha de Wijs
14/07/2022
Gemiddelde leestijd: 6 minuten
Mag ik je wat vragen?
Ik wil minder afhankelijk worden van Facebook om mijn lezers te bereiken. Als je je
aanmeldt voor mijn nieuwsbrief, dan ontvang je wekelijks als eerste mijn nieuwste artikel.
Klik hier om je aan te melden
Algemeen wordt aangenomen dat we zelf onze ouders kiezen. Veel mensen vragen zich echter af waarom ze juist bij deze ouders geboren zijn. Waarom is de een bij aardige, rijke, goed ontwikkelde, intelligentie ouders geboren? En een ander bij arme ouders, of ouders bij wie men zich op zijn wel of niet gemak voelt? Waarom heeft de één een vader, die nauwelijks thuis is? En een ander met een vader die dagelijks met de kinderen optrekt? Berust dit alles op toeval of zit er een bepaalde bedoeling achter?
de lagen van onze hersenen
Voordat ik deze vragen ga beantwoorden zal ik eerst iets uitleggen over onze hersenen. Zoals je waarschijnlijk wel zult weten, hebben onze hersenen twee helften. En deze hebben elk een andere functie. Onze rechterhersenhelft hangt vooral samen met ons gevoel. En wel onder andere gevoelens van verdriet, blijheid en kunstzinnigheid. Maar ook het zien van gehelen, intuïtie en contact met het lichaam.
Onze linkerhersenhelft hangt nauw samen met kennis opnemen, studeren, denken over allerlei onderwerpen en problemen. En ook communicatie met de buitenwereld en het is de zetel van het ‘ik’, zoals zich dat in het dagelijks leven manifesteert. In beide hersenhelften kan men verschillende ‘lagen’ onderscheiden.
De onderste laag van de rechterhersenhelft hangt nauw samen met gevoelens van verdriet en boosheid. En de hogere lagen met gevoelens van genegenheid en schoonheid. De onderste laag van de linkerhersenhelft hangen nauw samen met kennis van anderen overnemen en imiteren van anderen. En de hogere lagen met nieuwsgierigheid, vragen stellen, willen begrijpen, wakkerheid en een zelfstandig individu worden die zichzelf kent en begrijpt.
samenwerking tussen beide hersenhelften
Een van de doelen van ons leven hier op aarde is dat we alle lagen tot ontwikkeling brengen. En dat beide hersenhelften met elkaar gaan samenwerken. Een goede of minder goede samenwerking van beide hersenhelften uit zich op tal van wijzen. Onder andere in de wijze waarop armen en benen met elkaar samenwerken. Of dat men contact heeft met de eigen gevoelens, daarover kan praten en deze kan uiten. De opvoeding, het onderwijs en de maatschappij en de godsdiensten hebben eerder een tegenwerkend dan een stimulerend effect op deze ontwikkeling.
In eerste instantie fungeren de hersenen als survival-instrument in dienst van het ‘lagere ik’. Bij verdere ontwikkeling worden ze een ontvangst-instrument voor het hogere deel van de totale mens en voor hogere toestanden van zijn waar alle grote godsdiensten over spreken. In de ontwikkeling van beide hersenhelften spelen de ouders, bij wie men geboren wordt, een belangrijke rol.
Waarom kom je op aarde?
De mens komt op aarde om zichzelf te leren kennen, zich te ontwikkelen. En vooral om wakker en bewust te worden. Je ontwikkelen tot een bewuste volwassene houdt in dat men zichzelf kent. Zelfkennis houdt in dat men zowel de goede als de minder goede eigenschappen van zichzelf kent.
Helaas kennen de meeste mensen zichzelf slecht. Vooral wat betreft de negatieve eigenschappen. Onze ouders zijn onze spiegels; in hen zien we als eerste die negatieve eigenschappen, die we bij onszelf niet zien.
In een toestand van diepe ontspanning is het mogelijk terug te gaan in de tijd. Bijvoorbeeld naar het moment van de conceptie en na te gaan waarom men bij deze ouders geboren wordt. Ook is het mogelijk terug te gaan naar vorige levens en na te gaan wat voor iemand men was aan het einde van het voorlaatste vorige leven. En wat de volgende stap is in de ontwikkeling.
Vaak heeft men de ouders vooral gekozen om bewust te worden van de minder goede eigenschappen van zichzelf. En om te leren hoe het niet moet en daar wat aan te doen. Onze ouders zijn een soort eindexamen-opgaven communicatie en omgangskunde. Onze vrienden en onze partners zijn een soort ‘tentamens’ omgangskunde. En onze kinderen bij wijze van spreken een proefwerk.
Wat ergert je?
Door na te gaan waarmee je het met betrekking tot je ouders moeilijk hebt, en waaraan je je ergert, kan je je blinde vlekken ontdekken. Zo ontdek je ook waaraan je kunt werken. De zaken, die we goed vinden in onze ouders zijn meestal de eigenschappen die we in onszelf tot ontwikkeling willen brengen of sterker willen maken.
Je vader hangt nauw samen met je linkerhersenhelft. Je moeder met je rechterhersenhelft. Je vader is het voorbeeld voor je hoe je je naar de buitenwereld laat zien. Tenminste als je een fijn en intens contact met je vader had. Had je in je kindertijd een hekel aan je vader, of misschien zelfs een afkeer voor hem, dan zal je het tegengestelde van hoe hij was naar de buitenwereld tonen.
Hadden jij en je vader een fijne band met elkaar? Dan zijn de volgende kwaliteiten en eigenschappen in jou het sterkst aanwezig:
logisch denken en redeneren, analytisch vermogen, punctualiteit, rationeel, mogelijk introvert, controle willen hebben, resultaat- en ik-gericht, je kunt goed plannen, etc.
Had je met je moeder de fijnste band? Dan zijn de volgende kwaliteiten en eigenschappen in jou het sterkst aanwezig:
je volgt je intuïtie, je denkt in beelden, je bent gefocust op het grotere geheel, je bent spontaan, meestal extrovert, sociaal bewogen, creatief, wij-gericht, een groepsmens, emotioneel, je kunt goed organiseren, etc.
Hoe ben jij geprogrammeerd?
We worden geboren met het vermogen om beide hersenhelften in gelijke mate te gebruiken. Echter, onder invloed van onze opvoeding, de school en onze eigen ervaringen hebben we de neiging om één hersenhelft meer te waarderen dan de andere. Een fijne band met beide ouders is dan ook erg belangrijk. Zo worden je linker- en rechterhersenhelft evenwichtig met elkaar ontwikkeld.
Ons schoolsysteem is linkerhersenhelft georiënteerd. Hoeveel tijd besteden we aan het ontwikkelen van de kwaliteiten van onze linkerhersenhelft? En hoeveel tijd besteden we aan het ontwikkelen van de kwaliteiten van onze rechterhersenhelft? Als er bezuinigd moet worden, dan wordt er niet bezuinigd op wiskunde of taallessen, wel op gym, muziek of tekenlessen.
Zo leren we al vroeg om voornamelijk onze linkerhersenhelft te gebruiken. Al jong – tegenwoordig al vanaf 4 jaar! – krijgen we kennis aangereikt waarbij we logisch en analytisch moeten denken, c.q. worden we geprogrammeerd. Terwijl we de neiging hebben om intuïtieve, spontane beelddenkers die hun creatieve potentieel willen ontwikkelen te zien als mensen die nodig eens volwassen moeten worden en de realiteit onder ogen zien.
Verlangen naar vrijheid en gelukkig zijn
Tegelijkertijd is er in veel mensen een groot verlangen naar spontaniteit, vrijheid, samenzijn en je gevoelens mogen leven. Veel mensen houden zichzelf voor ‘als ik met pensioen ben, dan ….’ In plaats van om nu al gelukkig te zijn!
Wil je weten welke hersenhelft jij het sterkst gebruikt? Ontdek dan bij jezelf welke kwaliteiten jij het meest waardeert. Of doe het volgende: klap eens in je handen, en houd je handen dan bij elkaar vast. Welke hand en duim is nu boven? Je linker- of rechterhand en -duim?
Je linkerhand wordt vooral bestuurd door de rechterhersenhelft. De rechterhand door de linkerhersenhelft. Is je linkerhand dus boven, dan is je rechterhersenhelft dominant. Is je rechterhand boven, dan is je linkerhersenhelft dominant.
Hoe kun je bevorderen dat je rechter- en linkerhersenhelft goed samenwerken? En waarom zou je dat willen? Je leeft meer ontspannen, je neemt sneller informatie op, je hebt creatieve oplossingen voor je problemen. Daarnaast ben je in balans, hebt zelfvertrouwen en eigenwaarde en staat open voor (bijna) alles. Over anderen heb je geen oordeel, je hebt meer succes in je leven!
Een paar eenvoudige oefeningen
Er zijn een paar manieren om de samenwerking tussen beide hersenhelften te bevorderen. Onder andere:
- Neem pen en een vel blanco papier, teken daarop een liggende acht. En blijf dit ongeveer zo’n drie minuten herhalen. Door de liggende acht ga je van de linkerhersenhelft naar de rechter en weer terug. Je bent dus de hele tijd aan het schakelen en verbindt ze daardoor.
- Dit kun je ook doen! Waar je ook mee bezig bent stop daar gedurende de dag regelmatig slechts twee minuten mee. En beweeg met je hele lichaam, laat alles even ‘zwaaien’. Of dans met je hele lichaam, ga uit je bol, beweeg lekker gek!
- Je kunt nog iets doen. Ga staande met je linkerhand je rechterknie aanraken en met je rechterhand je linkerknie. En doe dit dan ongeveer drie minuten lang.
Of, en dit vind ik het meest belangrijke: Kijk eens naar hoe je ouders zijn of waren. Hoe je relatie met je ouders ook is, of is geweest, je kunt vast wel een paar goede eigenschappen van ze ontdekken. Immers iedereen heeft negatieve kanten, maar ook positieve. Vergelijk jezelf met hen, wat zijn de overeenkomsten? Zowel positief als negatief.
Doordat je ouders er zijn – of waren – kon jij je leven hier op aarde aanvangen. Je Ziel die deze ouders, jouw ouders, koos heeft dat beslist met een reden gedaan. Door aan hen een voorbeeld te nemen, of juist het tegenovergestelde in je te ontwikkelen. Ontdek waarom jij bij deze ouders kwam, en je leert jezelf kennen en/of begrijpen!
Lieve groet,
Daisha
P.s: Heb je een vraag, en dat kan over van alles zijn. Stuur deze naar daisha@radiomerlijn.nl Ik beantwoord je vraag in mijn radioprogramma ‘Zielsverwanten’. Tweewekelijks op zaterdag om 20.00 uur te beluisteren via Radio Merlijn ! En daarna nog de hele week bij Uitzending gemist. Vermeld wel je geboortedatum er bij en/of van de betrokkenen plus voornaam. Ik vertel deze niet in de uitzending, dus privacy verzekerd.
Wil je automatisch op de hoogte blijven? In de linker zijkolom van dit artikel (of bovenin het artikel op wanneer je op je mobiel leest) kun je je abonneren op mijn blogupdates. Of ontvang elke week informatie over mijn radioprogramma’s, hier kun je deze gratis nieuwsbrief aanvragen. Daarin staat ook iedere week mijn blog vermeld, dus dat is twee in één!
Contact
Daisha de Wijs
Wellenbergweg 2
7383 RX Voorst gem. Voorst
KvK 71678212
BTW nr. NL858806940B01
© 2020 Daisha de Wijs - All Right Reserved | Webdesign en realisatie door De Grinthorst
Ontvang nieuwe artikelen per email
Met mijn wekelijkse blog updates per email mis je nooit meer een artikel