Wat kwam er uit van Daisha’s Voorspelling 2013 ?

Ieder jaar kijk ik terug op Daisha’s voorspelling van het afgelopen jaar. Wat is er uitgekomen en wat niet? Je leest in dit artikel, aangevuld met tweets, links naar nieuwsberichten en meer!

Optimisme keert terug

In Daisha’s voorspelling voor 2013 kon je lezen dat in 2013 het optimisme zou terugkeren in Nederland. Hoewel dit er niet op leek toen Daisha eind 2012 haar voorspelling voor 2013 schreef, verschenen halverwege het jaar al de eerste tekenen. Radio 2 besloot in januari om speciaal aandacht te gaan schenken aan positief nieuws! Stichting Wereldland Nederland begint een campagne om Nederlanders weer positief te krijgen over hun eigen land. Sander de Heer besteed er aandacht aan op Radio 2.

Buitenaards leven

In haar voorspelling 2012 en 2013 schreef Daisha dat er in deze jaren bewijs zal worden geleverd voor het bestaan van buitenaards leven. Hoewel ruimteschepen nog geen deel uitmaken van het dagelijkse straatbeeld zijn er toch al de nodige bewijzen geleverd. Bijvoorbeeld in het bericht dat er een planeet is ontdekt die in een vergelijkbare omstandigheden verkeert als de aarde. De planeet bevindt zich in een soortgelijke baan om een zon en wordt gezien als een uitstekende plek voor buitenaards leven. Zelfs de Katholieke kerk komt met een officiële verklaring dat zij het mogelijk acht dat de Aarde niet de enige planeet is met leven. Ook de ontdekking van sporenelementen in de stratosfeer die niet afkomstig zijn van de Aarde bevestigen in wetenschappelijke kringen het bestaan van buitenaards leven.

De Paus treedt af

In haar Voorspelling 2012 kondigde Daisha al aan dat Paus Benedictus in 2013 zou aftreden en er een nieuwe Paus zou worden gekozen. Dit gebeurde dan ook in februari 2013. Een unieke gebeurtenis omdat de Paus normaal gesproken nooit aftreedt. De laatste keer dat dit gebeurde was in het jaar 1294.

Bericht van de NOS: ‘Een paus kan terugtreden, maar het is hoogst ongebruikelijk dat dat gebeurt. In de 13de eeuw is het voor het laatst voorgekomen. Normaal gesproken leidt een paus de Rooms Katholieke Kerk tot zijn dood.’
“De boodschap van de paus komt als een donderslag bij heldere hemel”, zei de decaan van het College van Kardinalen, kardinaal Angelo Sodano. Maar ja, die had Daisha’s voorspelling dan ook niet gelezen. Aanrader voor dit jaar dus!

Economie

In de voorspelling 2013 schreef Daisha:

Pas op de plaats maken Er worden thans enorme bezuinigingen en achteruitgang aangekondigd. Toch zie ik niet dat men het komende jaar daar echt veel van merkt. Door allerlei aanpassingen van de mens zelf, de hulp die men kan krijgen als men het slecht heeft en de ondersteuning door vrijwilligers en bedrijven, ervaart men nauwelijks achteruitgang. Het kenbaar maken dat je hulp nodig hebt, is dan ook heel belangrijk in 2013.

Een goed voorbeeld van een vrijwilligersproject is bijvoorbeeld de Groentenruilbank in Borger. Daar worden groenten verbouwd voor mensen met een smalle beurs. De mensen krijgen in ruil voor een (kleine) tegenprestatie gratis groente. Dit is maar één van de vele projecten die in Nederland zijn opgezet om kleinschalig de crisis te bestrijden. Hoewel de crisis niet is opgelost in 2013 is er wel degelijk vooruitgang merkbaar!
De jonge ondernemers hebben het goed gedaan in 2013. In de voorspelling schreef Daisha dat creatieve ondernemende jongeren in 2013 meer konden verdienen dan hun ouders. Quote meldde in 2013 een explosieve toename van nieuwkomers:

Nog nooit waren er zo veel nieuwkomers – 43 in totaal – in Quote’s jaarlijkse Selfmade-lijst. Van heinde en verre bereikten ons berichten van ondernemende lieden die zonder ‘de hulp van pappa’ een lidmaatschap van de ‘zes-nullen-club’ hebben afgedwongen. De meest bijzondere entree komt dit jaar op conto van ‘techno-nerd’ Maykel Loomans.

Ook andere jonge ondernemers doen het goed in Nederland én daarbuiten. Bijvoorbeeld het door jongeren bestuurde telecombedrijf *Bliep, en ook diverse Nederlandse (web)designers. De jonge internet journalist Alexander Klöpping schuift regelmatig aan in praatprogramma’s en werkt samen met Eurocommissaris Nelie Kroes. De Nederlandse economie zou volgens Daisha’s voorspelling weer een groei gaan doormaken in 2013. Dit blijkt ook uit alle berichten in de media. Het consumenten vertrouwen neemt toe, men ziet het weer zitten en durft weer uit te geven. Op 19 september berichtte weekblad Elsevier op haar website dat de werkeloosheid in augustus gedaald is van 694.000 werklozen naar 683.000 in augustus.

Huizenmarkt

De overheid maakt, zoals voorspeld door Daisha, het mogelijk om leegstaande kantoorpanden om te vormen tot woonruimte gebruiken om het woningtekort op te lossen. Dit was een onderdeel van het regeerakkoord van het nieuwe kabinet. Om de bouwsector te stimuleren wordt het BTW tarief voor materiaalkosten verlaagd naar 6%. Hierdoor werd het voor veel bouwondernemingen extra aantrekkelijk om zich te richten op verbouwingen.
Daisha noemde ook in haar voorspelling dat mensen met een aflossingsvrije hypotheek zelfs extra zouden gaan aflossen in 2013. Dit is inderdaad gebeurd, mede door acties van de banken om geen boetes op te leggen bij het versneld aflossen van de hypotheek.

Webshops

Webshops maken inderdaad een sterke groei door in 2013. Getuige dit artikel op tritac.com. Het aantal bestellingen via webshops groeit met 8%. Ook het thuisbezorgen heeft zoals voorspeld een grote toename gekend in 2013. Zo breidde Albert Heijn het gebied uit waarin zij thuisbezorgen, en ook winkelketen Vomar meldde dat zij online bestelde kruidenierswaren en non-food gaan thuisbezorgen.

Zelfs de overheid doet mee in de thuisbezorg trend! Gemeenten hebben in 2013 een aantal succesvolle proeven gedaan met het thuisbezorgen van reisdocumenten.

Banken en geldwezen

Daisha voorspelde dat banken zouden gaan samenwerken om de kosten beter in de hand te kunnen houden. Een voorbeeld hiervan in 2013 is een samenwerking tussen ABN AMRO, ING en de Rabobank om samen te gaan werken op gebied van geldverwerking en transport. Ook zijn de banken gaan samenwerken om standaarden voor kredietrapportages tot stand te brengen.
In Nederland zijn in 2013 geen banken failliet gegaan, maar Slovenië heeft dit wel bewust laten gebeuren. De regering wilde voorkomen dat Slovenië een tweede Cyprus zou worden.
De alternatieve munten zijn zeker in opkomst, hoewel slechts een enkel initiatief levensvatbaar is. Een samenvatting van alternatieve munten werd op 6 september 2013 gepubliceerd op de website Follow the Money. Een teken dat deze betalingsvormen steeds serieuzer worden genomen.

Europa

Zoals Daisha voorspelde komt het niet tot een splitsing in Europa. In het begin van 2013 doet een Europese denktank een voorstel om de zuidelijke lidstaten van Europa af te splitsen, maar bleef het verder ogenschijnlijk rustig. Het rommelen binnen Europa zoals Daisha voorspelde bleef verder uit in 2013. Ook was er niets in het nieuws over vergevorderde plannen voor een Noord-Zuid splitsing.

Zelfdoding

Hoewel de cijfers voor 2013 nog niet bekend zijn, maakte het CBS op 23 oktober 2013 bekend dat het aantal zelfdodingen aanzienlijk is gestegen. Er is een toename van 30% vergeleken met 2007. De stijging deed zich vooral voor onder westerse allochtonen, in mindere mate onder autochtonen. Onder niet-westerse allochtonen bleef het zelfdodingscijfer stabiel, aldus het CBS.

Goede doelen

De bereidheid van Nederlanders om iets te doen voor een goed doel blijft, maar het vertrouwen in grote goede doelen is inderdaad afgenomen aldus een onderzoek van Peil.nl. Terwijl deze terugblik wordt geschreven zijn nét de cijfers van 2012 pas bekendgemaakt. Daaruit bleek dat Nederlanders de voorkeur gaven aan grote goede doelen in plaats van de kleintjes. Het is nog niet met cijfers te onderbouwen of deze trend zich doorzet in 2013 of dat Daisha gelijk krijgt in haar voorspelling voor 2013.

Politiek

Het vertrouwen in kabinet Rutte II is, zoals Daisha voorspelde, nagenoeg verdwenen aldus het AD op 21 november 2013. Uit onderzoek van TNS NIPO komt naar voren dat nog maar 1 op de 8 Nederlanders vertrouwen heeft in de huidige regering. Die vertrouwensscore is met afstand de laagste die TNS NIPO ooit voor een zittende regering heeft gemeten. Of dit het komende jaar tot nieuwe verkiezingen zal leiden lees je in de voorspelling voor 2014 die volgende week (week 51) verschijnt.

Daisha voorspelde dat Wilders uit zou zijn in 2013 om weer op te leven in 2014. Echter, ondanks dat Wilders niet populair was bij de verkiezing voor politicus van het jaar door de parlementaire pers, verkoos het publiek hem wél als politicus van het jaar. Het is hierbij maar net vanuit welk gezichtspunt je het bekijkt. De populariteit van Diederik Samson bleek aan de andere kant erg tegen te vallen. In 2013 eindigde hij op de 16e plaats voor politicus van het jaar.

Het Koningshuis

Het aftreden van Koningin Beatrix ging sneller dan voorspeld (Daisha voorspelde dat Koningin Beatrix in 2013 haar aftreden zou gaan voorbereiden), maar was wel een feit in 2013. Er zijn geen escalaties geweest binnen de koninklijke familie. Het hele jaar waren Koning Willem Alexander en Koningin Máxima samen te bewonderen.
Lastig blijft om te beoordelen of dit een gevolg is van de bemiddeling van Prinses Beatrix of dat de relatie tussen Willem Alexander en Máxima toch al goed was. Gelukkig is dit gedeelte van Daisha’s Voorspelling geen waarheid geworden.

Voeding, alcohol en biologisch

Daisha voorspelde dat fabrikanten steeds verder gaan in het maken van producten met natuurlijke ingrediënten. Dat veel fabrikanten deze overstap maken is duidelijk merkbaar in de reclames. Bij veel producten wordt expliciet vermeld dat er geen suikers, zoet- en smaakstoffen zijn toegevoegd. ‘Nieuwe’ broodsoorten zoals de oerdis en spelt winnen aan populariteit, mede door het verschijnen van het boek Broodbuik, dat waarschuwt voor de normale tarwe. Het boek krijgt veel aandacht en bijval in Nederland, met uitzondering van het voedingscentrum.

Welke dingen zijn grotendeels niet of helemaal niet uitgekomen?

  • De voorspelde faillissementen van banken is niet uitgekomen voor Nederland, wel voor het buitenland.
  • Van de voorspelde toename van familie-activiteiten en de groter wordende rol van de familie is niet veel te vinden op internet en in de media.
  • Sommige supermarkten in grote steden bestaan weliswaar uit aparte afdelingen met een eigen slager en bakker, maar van een nieuwe landelijke trend is nog niet te spreken.
  • Er zijn in 2013 niet meer lintjes (3016 stuks) uitgedeeld dan in 2012 (3429). Wellicht dat er wel meer mensen waren die in 2013 die een lintje verdiend zouden hebben, maar dit is niet goed meetbaar.
    Daisha bedoelde het waarschijnlijk meer spreekwoordelijk, dit is wat ze daarover zei: ‘Ook al krijgt men geen Koninklijke onderscheiding, vele mensen verdienen in 2013 een lintje. Hun inzet en vrijwillige ondersteuning bewerkstelligen dat er pas op de plaats kan worden gemaakt in plaats van dat situaties uit de hand lopen.’

 

Gewijzigd op 23/12/2013

Reageren is niet mogelijk.