We praten er allemaal over…

We praten erWe praten er allemaal over… In deze dagen van het nieuwe jaar wordt het woord het meest gebruikt. Op de verwezenlijking van dat woord wacht de mensheid al zolang dat we bestaan. Wanneer het woord wordt gebruikt, zeggen mensen soms: Geloof je er zelf in? Of: Droom lekker verder, want dat bestaat niet.
Zelfs als ik in mijn Voorspelling 2014 voorspel dat het echt gaat gebeuren, krijg ik deze reacties. De mensen geloven er niet meer in. Heel jammer, want ik weet zeker dat het bereikbaar is. Misschien niet in de hele wereld, maar wel in jezelf en je omgeving. De bewijzen zijn er te over.

Mijn hele leven al ontmoet ik mensen die het voorleven. Niet omdat het zo gemakkelijk is, nee, omdat ze het zo belangrijk vinden. Eigenlijk omdat ze niet anders kunnen. Heerlijk om zulke mensen te ontmoeten, het heeft mij tenminste gebracht dat ik het uiteindelijk ook voor elkaar kreeg. Het duurde even voordat ik het in mijzelf kon verwezenlijken. Alhoewel het er al vroeg in zat, we worden er zelfs allemaal mee geboren!
Ik zal maar verklappen wat het is: Vrede!

Zelfs in de Bijbel staat het !

Volgens het woordenboek is vrede: een toestand waarin niet wordt gevochten. Ook wordt gezegd: een toestand van rust, van goede verstandhouding. In de Bijbel wordt het woord dan ook meerdere keren genoemd. Zelfs mensen die vechten, vechten soms voor vrede. Mensen die bestrijden dat vrede mogelijk is, verlangen naar vrede.
Wanneer ik zo’n reactie hoor van ‘Geloof je er zelf in?’, is mijn eerste reactie: Jammer, dat je de hoop hebt verloren. Jammer, dat je het in jezelf niet hebt kunnen verwezenlijken. Want zou dat wel het geval zijn, dan wist je dat het bestaat. Dan wist je dat innerlijke vrede de deur opent naar vrede om je heen. Vrede begint bij en in onszelf en dan pas in onze omgeving.

We worden allemaal met vrede in ons hart geboren. Helaas groeien we niet allemaal op in vrede. Vandaar dat we het op een gegeven moment kwijt raken. Het kan zelfs zo verloren zijn geraakt, dat we niet meer weten hoe we het opnieuw kunnen bereiken.

Ik durf niet meer te dromen

cursus_teleurstellingenInnerlijke vrede heeft te maken met jezelf en anderen begrijpen. Daarom een paar tips:
Waarom roddelen of kwetsen mensen? Alleen mensen die ongelukkig zijn kwetsen anderen. Door te roddelen of te kwetsen verleggen ze hun eigen pijn naar de ander. Hun pijn moet de pijn van de ander worden. Immers gedeelde smart is halve smart!

Besef dat hun pijn, de woorden die ze naar jou uiten tegelijkertijd vertellen wat hun pijn is. Bijvoorbeeld wanneer gezegd wordt: ‘doe niet zo dom, jij begrijpt nooit wat’. Ze zeggen dan eigenlijk: ‘Ik begrijp je niet en dan heb ik het gevoel dat ik dom ben.’
Of: ‘Vrede? Droom lekker verder.’ In wezen zeggen ze dan: ‘Ik durf niet meer te dromen. Ik heb het vaak in mijn leven geprobeerd, maar het kwam nooit uit. Heel vaak nam ik me iets voor. Of wist ik dat het mogelijk was en toch lukte het niet.’

Teleurgestelde mensen, teleurgesteld in zichzelf of de ander, hebben de neiging om een ander negatief te adviseren. Mensen die je afkraken, doen het om jou tot hun gelijke te maken. Lief toch, dat ze je als gelijke zien! Zij hebben hun dromen of plannen niet kunnen verwezenlijken, dus kan een ander dat ook niet. Ze willen jou geen pijn doen, maar je de pijn van een teleurstelling besparen!

Voorbeelden te over, het zou een heel boek kunnen vullen. Het gaat echter niet om de voorbeelden, want dan is er altijd wel weer één die niet in dat boek staat. En dat wekt weer teleurstellingen op. Dan creëer ik in plaats van begrijpende mensen, gefrustreerde mensen.

Hoe vind je vrede in jezelf?

Door te beseffen dat je leven is zoals het is. Wanneer het niet zo moest zijn, was je wel in actie gekomen en had je het veranderd. Kwam je niet in actie, dan was het niet de bedoeling om actie te ondernemen. Plaats datgene dat je hebt gedaan, gedacht of gezegd, weer terug in de tijd dat je dat deed. Waarom denken mensen vaak achteraf ‘had ik dit of dat maar gedaan’? Omdat je nu de consequenties kent, maar toen nog niet. Je kunt nu je conclusies er uit trekken en dat kan zeker nuttig zijn.
Geef je innerlijke strijd op, waar je ook maar tegen strijd. Zolang er strijd is, is er geen vrede.
Ik kan daar nog allerlei cliché’s aan toevoegen, zoals houd van jezelf. Want een goed cliché gaat een heel leven mee! Maar ja, hoe doe je dat en wat is houden van? Daarover volgende week!

Als aanvulling zou je dit artikel nog kunnen lezen.

Een Innerlijke Vredig 2014 en toekomstige jaren toegewenst!

Hartegroet,
Daisha

P.s.: A.s. zondag 5 januari 2014 lees ik in de Zondagsdienst van Radio Merlijn de Vredesboodschap van Paus Franciscus voor. Een echte aanrader, zo eenvoudig gezegd en zo ontzettend belangrijk om te horen. Het begint om 11.00 uur via www.radiomerlijn.nl  En is de hele week nog bij te beluisteren in het radio archief.

Gewijzigd op 13/10/2018

3 Responses to “We praten er allemaal over…”

 1. Noortje

  Daisha,
  Ik wil jou ook graag een vredig, voorspoedig en gelukkig 2014 toewensen.
  En dat er nog maar veel van zulke mooie blogs mogen verschijnen!
  Bedankt!

  Liefs,
  Noortje

 2. Trees Sluiter

  Bedankt voor dit mooie blog.. Ik begrijp goed de boodschap die je wilt zeggen

 3. Karen Beal

  Weer mooie en wijze woorden. Thank you! Jij en jouw gezin ook een vredig, gelukkig en gezond 2014! En een knuffel aan de kleine viervoeter ( ben zijn naam even kwijt)

Reageren is niet mogelijk.