Werken aan je relatie? Niet doen!

two friends

Iemand komt bij me op consult. Het consult begint meestal zo:
‘Zal ik vertellen hoe ik het liefste werk?’ vraag ik als eerste.
Voor sommigen is het vaak moeilijk om niet meteen met hun verhaal en/of vragen van start te gaan. Immers als je bij de dokter komt, moet je ook meteen je verhaal vertellen. Een enkeling vindt het juist wel prettig, omdat om precies te formuleren waarvoor je bent gekomen soms moeilijk is.

Het antwoord op de vraag is altijd: ‘Ja, prima!’  En dan vertel ik:
‘Ik vind het prettig als je nog niet vertelt waar je voor komt. Omdat ik dan nog helemaal ‘schoon’ ben, zoals ik dat noem. Als je eerst je verhaal en/of je vraag zou vertellen, dan word ik – en jij ook – meteen in een bepaald hokje gestopt. Nu kan ik tegenkomen wat nodig is om je straks advies te geven.’

Dan doe ik mijn ogen dicht en ga ‘kijken’ naar de dingen die je Ziel aan mij wil prijsgeven. Je Ziel bevat alle informatie die nodig is om de situatie waar je nu in zit weer op orde te krijgen. Meestal, zeker als je wat ouder bent, ben je al eerder in een dergelijke situatie geweest. Die situatie is toen opgelost. Je bent er op een gegeven moment weer uitgekomen. Dat zijn voor mij de ‘sleutels’ waar ik naar zoek. Natuurlijk had de situatie toen een andere vorm dan op dit moment, maar de essentie blijft dezelfde. Dus de essentiële oplossing van toen kan ook eventueel je nu helpen.

Verder kijk ik naar je karakter. Dit om te zien welke kwaliteiten, gaven en mogelijkheden je hebt. Misschien nog niet gebruikt of voldoende ontwikkeld, maar ze zijn er. Ik kijk met welke missie je hier op aarde bent gekomen. Als je je missie weet dan kun je altijd je hart volgen. Vervolgens ‘duik’ ik in een vorig leven. Iedereen heeft al een leven of zelfs meerdere levens gehad. Deze levens hebben je karakter van het nu gevormd. Wat je toen beleefde kan je versterkt, maar ook verzwakt hebben. Het kan zijn dat je ‘drempels’ of ‘ littekens’ hebt meegenomen naar dit leven.

Iedereen heeft een bepaalde cyclus van ‘zwangerschap’. Ofwel ‘het oude vind ik niet meer interessant, maar ja wat moet ik dan?’ Dan komt de ‘geboorte’ ofwel het jaar waarin je de energie mee hebt om een nieuwe start te maken. Of de fase in je leven dat je in een flow zit en alles vanzelf lijkt te gaan. Daarna kan er een hoogtepunt komen. Om vervolgens, zo is het leven nu eenmaal, weer pas op de plaats te moeten maken. Je kunt in een trage fase van je leven zitten. Of juist in een hele snelle en alles wat daar tussen in zit. Ik kijk daar naar om te zien wat er mogelijk is in de komende tijd. Ik kijk ook naar hoe de komende twee/drie jaar zich ontwikkelen.

Er kan natuurlijk meer tevoorschijn komen als ik me op je afstem. Het ligt er aan wat nodig is om je weer op de rit te krijgen.

Ik kijk naar je Zielenleeftijd, ben je een jonge of een oude Ziel? In de afstemming zie ik of je met een hoge gevoeligheid bent geboren of juist met een soort spontane roekeloosheid? Ik kijk of je vooraan hebt gestaan bij het uitdelen van de ‘moeilijke levens’. Ben je als het ‘zwarte schaap’ gekomen? Ga je voor een relatie in vrijheid of juist voor ‘huisje-boompje-beestje’? Kom je voor chaos of perfectie, voor vrijheid of regels? En wat hier allemaal tussen in zit.

Mijn ‘kijken’ ofwel afstemmen duurt slechts drie tot vier minuten. Het kan zijn dat je zenuwachtig bent of dat je het moeilijk vindt om jezelf bloot te geven. Dan heb ik hooguit één minuut langer nodig. Ik ga in gesprek met je Ziel en vraag om toestemming. Een weigering heb ik tot nu toe nog nooit gekregen. Heel soms wil een overledene niet veel van zichzelf prijsgeven. Deze procedure volg ik namelijk ook bij het  afstemmen op de overledene. Datgene dat wel wordt verteld is voldoende om de persoon die tegenover me zit verder te helpen.

Wat heeft dit alles nu te maken met de titel van dit verhaal: Werken aan je relatie? Niet doen! Heel veel! Men denkt vaak dat je aan je relatie moet werken om deze in stand te houden of te optimaliseren. Dat wordt ook veelal gepropageerd. En als je dan aan het ‘werk’ gaat, ben je teleurgesteld dat het niet werkt!

Het kan niet werken als je er aan werkt! Waarom niet? Omdat je uitsluitend vanuit je eigen IK aan iets kan ‘werken’. Dat betekent dat je altijd werkt vanuit jouw karakter, jouw kwaliteiten, mogelijkheden, missie, Zielenleeftijd, je ervaringen in het verleden, opvoeding, vorig leven, cyclus van je leven, de snelheid van de fase waar je in zit én je huidige situatie.

Dit kan allemaal zo verschillend zijn van je partner, van je kind, van je ouders, broers, zussen, collega’s en andere relaties. Je kunt de plank snel misslaan als je vanuit jezelf met iemand anders communiceert. De ander zal je niet begrijpen als je iets adviseert of waarom je zo handelt, enz.

Het enige dat je kunt doen om je relatie goed te hebben en te houden, welke relatie dan ook, is begrijpen waarom de ander zo anders is en doet.

Het is zeker niet altijd eenvoudig om daarmee om te gaan, maar het helpt enorm in de omgang met elkaar. Vandaar dat ik de komende weken zal uitleggen wat ik bedoel met:

 • het zwarte schaap zijn
 • de eigenschappen en mogelijkheden van een jonge of oude ziel
 • waarom je voor een moeilijk leven hebt gekozen
 • en de andere begrippen die ik hier heb genoemd.

Lieve groet,
Daisha

Heb je hier een vraag over? Stuur deze naar daisha@radiomerlijn.nl Ik beantwoord je vraag in mijn radioprogramma ‘Zielsverwanten’. Elke week op zaterdag om 20.00 uur te beluisteren via Radio Merlijn ! En daarna nog de hele week bij Uitzending gemist. Vermeld wel je geboortedatum er bij en/of van de betrokkenen plus voornaam. Ik vertel deze niet in de uitzending, dus privacy verzekerd.

P.s.: Wil je automatisch op de hoogte blijven? Hier kun je je gratis abonneren op mijn blogupdates.
Of ontvang elke week informatie over mijn radioprogramma’s, hier kun je deze gratis nieuwsbrief aanvragen. Daarin staat ook iedere week mijn blog vermeld, dus dat is twee in één!

Gewijzigd op 26/04/2018

5 Responses to “Werken aan je relatie? Niet doen!”

 1. Heidi Nuis

  Wauw Daisha,

  Zittend in een eeuwenoude polder onder aan de dijk met 2 rijen populierenbomen, mijmer ik over mijn leven, waar ik nu sta en wat de laatste maand zoal is gebeurd.
  En, belandt in mijn volgende fase, hoe ik de nasleep van vorige levens op de juiste manier kan integreren in mijn huidige leven! Juist om mijn nieuwe relatie, waarbij we ons in het prille begin bevinden, zo zuiver als mogelijk is aan te gaan.
  Dan ontvang ik deze aankondiging….. Het zet mij nu al op een spoor…. het lijkt een antwoord op mijn vraag aan de bomen hier.

  Dankjewel! In mijn ogen de juiste timing om de onderwerpen te bespreken.
  ik ben heel nieuwsgierig naar de uitzendingen.

  Liefs en licht, Heidi

  • Daisha de Wijs

   Hallo lieve Heidi,

   heerlijk om zo te mijmeren en dan nog wel op zo’n mooie plek. Helpt ook in een relatie: dagelijks mijmeren van hoe fijn het samen is. Zelfs als er een dag is die anders lijkt, dan weer het gevoel terughalen van de dag er voor of van het begin van de relatie.
   Bedankt voor je lieve en prachtige reactie!

   Lieve groet,
   Daisha

 2. Koen

  Jeetje. En ik zie het… je hebt nog gelijk ook!

  Lieve groet,
  Koen

  • Daisha de Wijs

   Hallo lieve Koen,

   en nu nog in de praktijk brengen…
   Omdat je het ziet, lukt dat je vast!
   Fijne relatie toegewenst, met jezelf en de ander.

   Lieve groet,
   Daisha

 3. wendyann

  Jemig… even laten bezinken. Vooral dat schaap en t soort leven.

Reageren is niet mogelijk.