Zielscontact met je huis (vervolg) Een harmonisch en gezellig thuis!

Maak van je huis je thuis! Een huis waar je energie opdoet, om weer heerlijk verfrist het dagelijkse leven in te stappen. Is je huis rommelig, dan heb je kans dat je een chaotisch mens wordt of bent. Op een gegeven moment kun je geen keuzes meer maken. Een te netjes huis heeft weer het tegenovergestelde: je speelt te veel op zeker. Is je slaapkamer erg rommelig dan heeft dat invloed op de intimiteit tussen de partners. Het kan dan zijn dat seks even een vluggertje moet zijn, in plaats van heerlijk van elkaar genieten. Bij een te steriele slaapkamer, zal ook de intimiteit steriel zijn.

Energie zoekt materie

Zoals ik vorige week reeds schreef: ben je intuïtief of hoog gevoelig dan is je huis het meest belangrijke oplaad- en rustpunt. Om de energie in je huis te verbeteren of te optimaliseren kun je eenvoudige middelen gebruiken. Zorg er altijd voor dat de elementen water, hout, aarde, vuur en metaal in je huis in balans zijn. Dit kan door voorwerpen met bepaalde vormen op de juiste plek te zetten of met kleuren te werken. Zullen we eens kijken hoe je met eenvoudige middelen de harmonie in je huis kunt verbeteren of er in kunt brengen?

Laten we eerst eens bij je binnenkomen. Dat kan bij de voordeur zijn, soms komt men binnen bij via de achterdeur. Hoe is de binnenkomst, is er openheid? Voelt men zich meteen welkom door een aangename binnenkomst? Hoe is je kapstok? Is er nog plek om de jas van de gasten op te hangen? Of moeten ze maar ergens eens plekje zien te vinden?

Vorige week heb ik tips gegeven hoe je de energie in je huis kunt meten. Een advies daarbij is: maak het allemaal niet te perfect, leef! Leven is bewegen, is veranderen, is energie. Constant ben jij en alles om je heen aan verandering onderhevig. Ga daarom mee met je natuurlijke stroom.
Het kenmerk van energie is dat deze materie zoekt om zich te hechten. Bijvoorbeeld wanneer je gebakken of gefrituurd hebt, dan gaat de geur, de energie, daarvan in je kleren en in je haar zitten. In de muren van je huis gaat alle energie zitten die er dagelijks wordt ingebracht. Ook alle voorwerpen in je kamer trekken energie aan. Al zou je kamer leeg zijn, dan nog is er veel dynamische energie.

Energie kun je meten!

Hoe kun je de energie ‘meten’? Ga voordat je meteen allerlei veranderingen aan gaat brengen eens midden in je kamer zitten. In deze periode kan dat, want overdag hoeft de verwarming niet aan. De verwarming zou namelijk een verstorende factor kunnen zijn.

Steek een wierookstokje aan. Kijk hoe de rook – rook is energie – zich verspreidt. Welke stroming volgt de rook? Trekt het naar een bepaalde plek toe? Vervolgens stel je je voor dat jij energie bent, en dat ben je ook. Hoe zou jij je door deze ruimte verplaatsen? Dus eerst de rook zijn weg laten vinden en dan kijken hoe jij, als je kon zweven, door de ruimte zou gaan. Klopt dat met hoe de rook van het wierookstokje gaat?

Sowieso is het verstandig om de energie in je huis af en toe te controleren. Dit doe je al door te stofzuigen, te poetsen, etc., maar kijk ook eens naar wat er ligt. Liggen er oude kranten, tijdschriften, boeken, kleding of andere zaken die niet meer gebruikt worden? Verwijder regelmatig oude of gebruikte voorwerpen. Ze zijn van en voor jou of andere gezinsleden het verleden. Deze voorwerpen maken het moeilijk om iets nieuws in je leven te laten komen. Of bemoeilijken het verversen van de frisse energie in de ruimte. Maak daarom regelmatig de ruimten schoon met water waarin enkele druppels etherische olie is gedaan. Dit kan rozenolie, mandarijn, ylang ylang of andere olie zijn, in ieder geval olie die je aangenaam vindt.

Ook al worden bepaalde ruimten niet gebruikt: loop er regelmatig in en stofzuig! Tussen de sessies in de Opleiding Energetisch Therapeut wordt elke keer gestofzuigd. Niet omdat er vuil ligt, wel omdat de energie in de ruimte vervuild kan zijn. Zo beginnen we elke sessie met schone energie.

Donkere hoeken maken je neerslachtig

Wanneer je hebt gekeken hoe de energiestroom is, kijk je naar de verlichting in de ruimte. Zijn er donkere hoeken? Een ruimte die te sober verlicht is verarmt de energiestroom. Met name in de winter is een goede verlichting belangrijk. Het kan neerslachtigheid of zelfs depressies voorkomen.
Om de energie in je huis te verbeteren kun je eenvoudige middelen gebruiken. Zorg er altijd voor dat de volgende elementen in elke ruimte in balans zijn. Water, hout, aarde, vuur en metaal. Dit kan door voorwerpen te plaatsen of met kleuren te werken. (Volgende week vertel ik over de kleuren.)

Volgens de Feng Shui heeft elke windrichting in je huis door een bepaald element beïnvloedt. (Feng Shui is een Chinese leer van ruim 3000 jaar oud die zegt dat je omgeving jouw welzijn kan beïnvloeden. Feng Shui vertelt welke invloed vormen en inrichting van je huis op de mens kunnen hebben.) Wanneer je weet welke kant van de ruimte gelegen is op het oosten, zuiden, westen en noorden, kun je het onderstaande toepassen.

Veel spullen en toch is er rust

Bijvoorbeeld: wanneer ik mijn werkruimte binnenkom, is de deur van binnenkomst op het oosten. Mijn bureau staat aan de kant van het westen. Ik kijk uit op de tuin door het raam dat in het noorden is. En een grote schuifdeurkast staat in het zuiden. Op de vensterbank voor het raam – de noordkant – staan dan ook voorwerpen (vazen, stenen, etc.) met de kleur blauw.
Bij binnenkomst – het oosten – is er veel hout vanwege twee grote houten boekenkasten. En er hangt een door een dankbare jongen (negen jaar oud) gemaakte groene natuurketting.
Op de schuifdeurkast – het zuiden – staat een mooie grote rode jaspis steen en een rood kleed, een rode kaars, etc. Daar boven hangt een schilderij met de oud Egyptische godin Maat. Haar vleugels wijd uitgespreid, dit vertegenwoordigt actie.
In het midden staat mijn bureau, waarvan de kleur geel is: aarde. En in het westen is een raam achter me waar op de vensterbank een aantal dingen van metaal, witte beeldjes en stenen staan.

Mijn werkruimte staat vol met in zeventig jaar verzamelde spullen en gekregen cadeaus. Teveel volgens de Feng Shui, maar omdat alle energieën op elkaar zijn afgestemd en op de juiste plekken staan, zegt iedereen die binnenkomt: wat een heerlijk rustige werkruimte is dit! Er is heel wat om rond te kijken, alles bij elkaar zou het chaotisch moeten zijn, maar iedereen voelt en ervaart harmonie. En wat ook belangrijk is, ik heb werk in overvloed.

Zo creëer je harmonie en voorspoed!

Hoe kun je dat in jouw ruimte bewerkstelligen? Door rekening te houden met het volgende:

In het oosten, kun je het beste het element hout doen. Hier hoort de kleur groen bij. Bijvoorbeeld mooie groene planten of voorwerpen. Dit bevordert je inspiratie. Energie van hout is naar boven en naar buiten gericht, het bevorderd ons bevattingsvermogen. Het zorgt voor vernieuwing, een telkens actief en positief leven. Het maakt je wakker en geeft helderheid. Hout heeft een langwerpige vorm, zoals bijvoorbeeld een tafel een kast en/of boekenplanken. Het oosten is de plek van het gezin, het sociale leven.

Het zuid oosten is de plek van rijkdom, innerlijke rijkdom en/of genoeg financiën. Wanneer je een portemonnee met wat munten op die plek legt, zal je financiële situatie goed blijven. Je kunt ook Chinese munten met een rood koord er door daar neerleggen.

Het element Vuur is gelegen in het zuiden en heeft de kleur rood. Nodig voor je zelfvertrouwen, voor een liefdevol leven en innerlijke groei. Vuur-energie is erg actief, stimuleert ons uitdrukkingsvermogen en laat ons vreugde beleven. De vorm van vuur is driehoekig. Dit kun je doen door een driehoekige rode kaars in het zuiden van je ruimte neer te zetten, of een driehoekig schaaltje met rode stenen er op. Het zuiden is de plek van erkenning, respect, roem en spirituele ontwikkeling.

Het element Water is gelegen in het noorden en heeft de kleur blauw. Heel belangrijk om dit element zoveel mogelijk in het noorden te plaatsen. Het noorden is de plek van inzichten, wijsheid, je voorouders en gidsen. Van reiniging, transformatie en je carrière. De energiestroom van water is golvend, vloeiend en bevordert innerlijke wijsheid en mildheid. Je kunt daar een schaal met water en bloemen neerzetten. Dan het liefst blauwe glassteentjes in het water, dat verstevigt de energie.

Het element Aarde is midden in de ruimte en heeft de kleur geel. Nodig voor een stevige basis, je eigenwaarde te bevorderen en een nestgevoel te hebben. Verzamelend en dalend is de aarde-energie en doet ons oprecht worden en brengt rust. Het geeft rust in je leven.
De aardevorm is vierkant. Dus alles dat vierkant is kun je daar voor gebruiken. En als dit ook nog een gele kleur heeft, is het helemaal fantastisch!

En als laatste: het element Metaal. Dit is in het westen van de ruimte en heeft de kleur wit. Nodig om tot inkeer te komen, je te behoeden verkeerde beslissingen te nemen. Innerlijke kracht op te doen, een bezinningselement in de ruimte. Door hier aandacht aan te besteden voorkom je crisissen in je leven. De metaal-energie leert ons luisteren naar ons innerlijk en geeft moed. Metaal heeft een ronde of ovale vorm. Bijvoorbeeld een spiegel of schilderij.

Iedere ruimte heeft een eigen energie

Zorg er voor dat iedere ruimte een eigen energie heeft. Zorg er voor dat de energieën niet in elkaar overlopen, zodat de kracht verdwijnt. Als er geen deur is, kun je dit bijvoorbeeld goed markeren door een windgong. Bijvoorbeeld van binnen naar buiten maar ook de overgang van woon- naar het eetkamergedeelte. Neem een windgong die bij jou prettig in het gehoor ligt. Je kunt ook als er wel een deur is zo’n windgong neerhangen. We hebben er een achter de deur waar men naar binnen komt. De mensen in het Oosten hebben daar sowieso een gong. Men zegt dat het de boze geesten verdrijft die met de mensen mee naar binnen willen!

Wil je je huis beschermen tegen inbrekers? Zet dan in je vensterbank of dichtbij het raam een paar poppen of knuffels. Heel belangrijk wanneer je vaak niet thuis bent. Geef de poppen of knuffels regelmatig aandacht, zorg er voor dat ze er bij horen, geef ze een functie in je huis, een Ziel. Je kunt daar ook Boeddhabeelden of heilige beelden voor nemen.

Meestal is er bij ramen een bepaalde energieverlies. Dit kun je teniet doen door er gezonde (bloeiende) planten neer te zetten. Zorg er voor dat dooie bladeren altijd worden weggehaald. Gaat de plant dood of wil deze niet meer bloeien, kijk dan of je de energie op die plek kunt verbeteren. Kies wel zoveel mogelijk planten met ronde bladeren, dus geen cactussen of zo. Cactussen kun je beter in een hoek zetten waarvan jij het gevoel hebt dat er negatieve energie is. Als bloeiende plant is bijvoorbeeld de Amarylis en de Azalea een geschikte plant.

Geen boze geesten in je huis?

Nog beter is het om een cactus voor je huis te plaatsen. Of een vuurdoorn, in ieder geval een prikplant. Wanneer er dan een boze geest komt, dan prikt deze zich. In het oosten hebben daarom bijna alle daken van die punten. Van oudsher is dat bij ons ook een gebruik geweest.
Bij ramen die op het zijn zuiden gelegen kan men een regenboogkristal hangen om de kamer tegen overbelasting van zonlicht te beschermen.
Gebruik het liefst zachte tinten, zeker van de kleur rood. Laat de kleur niet overheersen, waardoor er juist onrust ontstaat.

De ouderwetse schoonmaak van vroeger was zo gek nog niet. Elk jaar verven, behangen, alles even uit je huis. Alles kreeg een goede beurt, waardoor de energie totaal werd vernieuwd. Ook uit de muren!
Hopelijk heb je geen balk boven je tafel of je zitplek, dat kan namelijk heftige discussies opleveren. Men voelt zich afgescheiden of wel ‘gespleten’.

de Muren spreken…

Ga nooit tegen een muur aan zitten. Zet je bank ook niet stijf tegen de muur. Of een tafel waar je aan eet. In je muren blijft de energie hangen. Heb je een woordenwisseling gehad, dan zit deze in je muur! Was dat aan je eettafel en staat deze stijf tegen de muur, dan komt het bij het minste of geringste weer tot een discussie.
Houdt rekening met de energie die overal hangt. Hoog gevoeligen, intuïtieve mensen zijn daar erg gevoelig voor.

Maak spiegels regelmatig schoon, hiermee haal je negatieve energie uit je ruimte. Ruim spullen die niet gebruikt worden en niet tot sier zijn op, ze brengen onrust. Aan een opgeruimde tafel is je inspiratie actiever dan wanneer er veel spullen op liggen. Als het kan haal dan een vochtige doek over je muren, je meubels. Spoel de doek heel vaak uit, anders breng je de weggeveegde energie in het volgende object. Zie ook hoe het water bruin kleurt, terwijl toen je begon datgene wat je schoonmaakt niet vuil leek. Zo zie je hoeveel vuile energie in je huis blijft hangen. Energie waar je last van hebt, dat je ziek kan maken. Of in ieder geval je onrustig maakt. En jij niet alleen, ook de mensen die bij je in huis wonen of op visite komen!

Perfectie, nee dat nooit

In met name Japan wordt altijd gesteld: als je iets maakt, maak het dan niet perfect. Want uit perfectie komt chaos voort, en uit chaos komt perfectie voort. In Japan maken ze de mooiste dingen, maar altijd met net even een oneffenheid. Van Gogh is dan ook de meest geliefde schilder in Japan.

Zorg er voor dat je huis nimmer perfect is, want dan krijg je te maken met een oud gezegde:
Is het huisje naar je zin, dan trekt er gauw een ander in.
Dus maak je huis nimmer perfect, want dan zul je weer gauw verhuizen.

Een vrouw wilde al twintig jaar lang al een andere keuken. De andere kamers van de woning waren zodanig aangepakt dat het naar haar zin was, alleen de keuken nog niet. Haar man vond de keuken nog goed genoeg en wilde het grote bedrag, dat het zou gaan kosten, er niet voor uitgeven. Na jaren vragen kreeg ze toch haar zin. De verbouwing was een ramp, alles zat tegen en duurde dan ook bijna een jaar. Eindelijk, eindelijk, was het precies wat ze wilde. Door alle perikelen was het toch al niet zo goede huwelijk danig op de proef gesteld. Een half jaar nadat de perfecte keuken was geïnstalleerd vertrok ze en ging scheiden.

Wees alert: zorg dat er altijd nog iets te wensen over blijft, maak je huis (en je leven) nimmer perfect!

Veel succes en mocht je hier een vraag over hebben: stuur deze naar daisha@radiomerlijn.nl Ik beantwoord je vraag in mijn radioprogramma ‘Zielsverwanten’. Elke week op zaterdag om 20.00 uur te beluisteren via Radio Merlijn ! En daarna nog de hele week bij Uitzending gemist.

Lieve groet,
Daisha

P.s.: Wil je automatisch op de hoogte blijven? Hier kun je je gratis abonneren op mijn blogupdates.
Of ontvang elke week informatie over mijn radioprogramma’s, hier kun je deze gratis nieuwsbrief aanvragen. Daarin staat ook iedere week mijn blog vermeld, dus dat is twee in één!

Gewijzigd op 02/11/2017

Reageren is niet mogelijk.