Zielscontact met je huis (vervolg) Kleur je huis, kleur je leven!

Kleur in je leven!

Kleuren hebben te maken met persoonlijke smaak, mode en tijdgeest. De eerste twintig jaar na de oorlog voltrok het leven zich voornamelijk in grijs en bruin. Pas halverwege de jaren zestig werd het bruin gecombineerd met oranje. Zoals de bruine banken met oranje behangetjes die je kent van de wat oudere foto’s. Na Woodstock was het hek van de dam: puur protest in de vorm van psychedelisch rood, oogverblindend paars, gillend geel en knallend blauw.

Helaas deden de kinderen geen oog dicht meer en werden vele ouders volgelingen van de antroposoof Steiner. Alles werd weer overgeschilderd in pasteltinten en rustgevend grasgroen. Daarna kwamen de jaren tachtig en was er een groeiende behoefte aan duidelijkheid en zakelijkheid waardoor het zwart-witte tijdperk kwam. Dat dit ook weer te kil was blijkt uit de eco-rage in de periode daarna: beige, ecru en beige-ecru. Voor mensen met een blanke huidskleur is dat nu niet echt een geweldige kleur.

Dat de kleuren richting 2000 weer sprekender werden is geen wonder. De nieuwe eeuw symboliseerde een nieuw begin. Daar past groen bij als teken van hoop. Rood voor kracht en moed. En heel veel rustig blauw in verband met het watermantijdperk. Zo zie je dat de kleuren van bepaalde tijdperken niet alleen een beeld geven van hoe de mensen toen waren; Het gedrag van de mensen wordt er ook nog eens door versterkt!

Genezen met kleuren

In de alternatieve geneeswijzen worden kleuren in combinatie met licht steeds vaker gebruikt om aandoeningen te genezen. Vooral bij huidziekten en stress gerelateerde kwalen worden goede resultaten geboekt. Onderzoek heeft aangetoond dat kleurbeleving directe gevolgen heeft voor de fysieke gesteldheid.
Het kan heel effectief zijn om met een blauw lapje over je neus te gaan liggen als je je beter wilt concentreren. Rood licht heeft een positief effect op littekens. Baby’s met geelzucht worden onder een blauwe lamp gelegd. Wit spectraal licht helpt effectief bij winterdepressies. Rood zorgt voor snellere hartslag, hogere bloeddruk en toenemende lichaamstemperatuur. Blauw en groen bewerkstelligen het tegenovergestelde.

Met een lichtstift wordt gekleurd licht op acupunctuurpunten geschenen, zodat de energiebalans zich herstelt en je je beter gaat voelen. Topper hierbij is onzichtbaar infraroodlicht dat de spierspanning verhoogt en een gevoel van geborgenheid geeft. Ook ultraviolet heeft veel effect: dit laat de spierspanning afnemen en zorgt voor een verheven gevoel, alsof je in een hoger bewustzijn terechtkomt. Ook andere kleuren brengen reacties teweeg. Zo genezen eczeemplekken en schrammen op een arm sneller onder een gele blouse dan onder een zwarte. Ook blinde mensen reageren op bestralingen met gekleurd licht. Handpalmen, vingertoppen, ellebogen, neuspunt en tenen zijn het kleurgevoeligst.

Kleur = voelen

Kleuren brengen stemmingen teweeg. En die stemming bepaalt vervolgens voor een deel je gezondheid: van roze word je rustig, van blauw geconcentreerd. Psychologen hebben onderzocht welke kleuren een emotionele reactie oproepen bij mensen. Rood en oranje worden altijd en overal als warme, opwekkende kleuren benoemd. Blauw en groen worden koele, rustige kleuren genoemd.

Mensen koppelen kleur aan een gevoel. Denk maar aan groen zien van jaloezie, het rood voor de ogen krijgen van woede of een blauwtje lopen. Zoals we kleuren gebruiken om een gemoedstoestand aan te duiden, kunnen ze ook je humeur beïnvloeden. Stel, je kijkt naar een schilderij met veel oranje. De hersenen signaleren een prettige emotie, gaan prethormonen aanmaken en voor je het weet voel je je beter.

In een textielfabriek moest bijvoorbeeld de temperatuur op achttien graden worden gehouden in verband met de daar gebruikte materialen. Het personeel liep in dikke truien over de werkvloer, tot de muren rozerood werden geschilderd. De temperatuur bleef hetzelfde maar de truien gingen uit. Onderzoek heeft aangetoond dat kleuren de beleving van temperatuur kunnen beïnvloeden tot een verschil van vijf graden.

Kleurtrillingen

Het is wetenschappelijk aangetoond dat iedere kleur een bepaalde trilling heeft. Of je er nu naar kijkt of niet. Deze trilling werkt door in je lichaam. Vaak ben je je daar niet zo bewust van, al grijp je in een bepaalde stemming wel naar een bepaalde kleur.
Trek je dat zwarte jasje aan omdat je je sterk wilt voelen? Kies je bij een leuke afspraak voor rood omdat je scherp en sexy wilt zijn? Of vind je die groene slobbertrui zo lekker omdat hij je aan het weekend doet denken?
Kleuren werken niet alleen via je ogen, wanneer een blind persoon een rood kamertje in gaat, gaat zijn of haar hartslag omhoog.

Media en kleur

Van televisie tot computerscherm, van kopieermachine tot krant, van hotelkamer tot ontbijtproducten: kleuren zijn belangrijk. In bijna vijftien miljoen variaties denderen ze dagelijks over je netvlies. De media spelen door middel van nieuwe technieken handig in op jouw gevoeligheid voor kleur om ‘gekleurde’ boodschappen door te geven. Ook gebruiken ze trucjes om producten aantrekkelijker over te laten komen.

Dit gaat bijna allemaal met behulp van een kleurencirkel. De kleurencirkel is een schema om de zuivere kleuren in een cirkel te rangschikken. In een kleurencirkel staan de primaire en de secundaire kleuren. De primaire kleuren zijn zuiver rood, zuiver geel en zuiver blauw. De drukinkt primairen zijn magentarood, citroengeel en cyaanblauw. Door vermenging van deze drie kleuren kunnen alle andere kleuren gemaakt worden. Secundaire kleuren zijn alle kleuren die zijn ontstaan door vermenging van twee primaire kleuren in gelijke hoeveelheden. Dit zijn zuiver paars, zuiver groen en zuiver oranje.

Kleuren zijn belangrijk

Kleuren zijn heel belangrijk in je leven. Op verschillende golflengten stralen de kleuren een heel scala van genezende of ziekmakende trillingen in je lichaam. De vibraties geven je kracht of maken je zwak. Het is belangrijk om heel bewust met kleuren om te gaan!
Je begrijpt dat de kleuren in de diverse kamers in je huis een trilling teweeg kunnen brengen dat je van een aangenaam gebeuren tot depressief zelfs kan leiden.

Welke kleuren gebruik je waarvoor?

Groen is de kleur van levenskracht, groei, vruchtbaarheid, openstaan voor anderen, genezing en goed voor je luchtwegen. Een goede kleur voor je werkkamer, het maakt je productief, je kunt je beter focussen en het bevordert je doorzettingsvermogen. Je kunt een gedeelte groen verven of een groen tapijt nemen.

Rood is de kleur van de liefde, voor enthousiasme, vitaliteit en passie. Rood is vuur, warmte en energie. Het is een sterke kleur, die een verbinding heeft met onze emotionele behoeften. Rood is de kleur van onze basischakra, het chakra dat ons instinct voor zelfbehoud aanstuurt. Het geeft wilskracht en stimuleert passies. Is er teveel rood, dan worden we opgewonden, kwaad of zelfs agressief. Is er te weinig dan worden we sloom, voorzichtig en manipulerend.
Wil je meer romantiek in je leven verf je (slaap)kamer dan voor een gedeelte rood. Of neem een rood tapijt, de rode kleur bevordert een intens en hartstochtelijk liefdesleven.

Blauw is de kleur van rust, van wijsheid, kalmte, harmonie, en communicatie. Blauw is een verkoelende kleur die vrede en rust geeft. Het bevordert communicatie en zelfexpressie, het opent onze geest voor andere werkelijkheden.
Wanneer je leven hectisch is, ga dan voor blauw. Blauw is een waardevolle kleur voor onrustige en onder stress staande mensen. Het stimuleert ons gevoel voor muziek en kunst. Teveel maakt ons dogmatisch, negatief en egocentrisch., te weinig resulteert in koppigheid en angst voor verandering. Blauw helpt je angst en vrees te overwinnen en geeft je een Zengevoel.

Geel is de kleur van de zon, van licht en vrijheid. Geel werkt verhelderend, stimulerend en maakt je moedig. Geel heeft te maken met logica en intellect. Deze felle, expressieve kleur maakt ons blij en optimistisch. Het helpt ons bij het overwinnen van hindernissen en het oplossen van emotionele blokkades die onze persoonlijke ontwikkeling in de weg kunnen staan. Wanneer je actief en wilskrachtig wilt zijn, je vrij voelen, het zonnetje in je hart wilt voelen, gezond wilt leven, kies dan voor geel. Maar dan niet in je slaapkamer, want dat doet je naar de sportschool gaan.

Roze  is de kleur van liefde van mens tot mens, de moederliefde ofwel platonische liefde. Wil je meer liefde in je leven, of ontbreekt liefde in je leven of heeft het ontbroken in het verleden, kies dan voor roze. Roze maakt zacht, geeft een warm gevoel van binnen. De kleur van zachtzinnigheid en blijdschap. Waarschuwing voor:  kinderlijk gedrag, afhankelijkheid.

Zwart, pas op om deze kleur in je huis te kiezen. Het is een kleur die je depressief, angstig en neerslachtig kan maken. Het is een goede kleur wanneer je kwade invloeden wilt verdrijven, of negativiteit wilt afweren, maar pas het dan beperkt toe. In oude huizen zie je daartoe in de hal en gang waar je binnenkomt vaak zwart/witte tegels.

Bruin is de kleur van de aarde en hoort dan ook bij aardse zaken. Het maakt je solide en verstevigd je eerste chakra. Je kunt dit goed toepassen wanneer je je onzeker voelt, bij labiliteit en als je geen vaste grond meer voelt. Maar pas op: teveel bruin veroorzaakt versuffing, dualiteit, materialistisch zijn en te veel peinzen.

Paars is de kleur van idealisme, vernieuwing, het ontwikkelt je derde oog. In moeilijke situaties brengt de kleur sociale verbondenheid en succes. Het brengt je naar een nieuwe levensfase, vandaar dat deze kleur wordt gebruikt bij rouw en lijden. Paars biedt waardigheid en bevordert geestelijke wijsheid. Het helpt je om het vertrouwen in je leven terug te brengen. Deze kleur helpt je dingen meer vanuit vrijmoedigheid te benaderen. Maar pas op voor te veel paars, het is ook de kleur van zelfopoffering en tirannie.

Oranje is de kleur van vreugde, warmte en vrolijkheid, spontaniteit, seksualiteit, verbondenheid met anderen, jeugdigheid. Oranje is de kleur van verbondenheid en is goed voor het aangaan van sociale contacten. Té veel oranje kan een overmatige seksuele gevoelens veroorzaken. Oranje is de kleur van volop actief bezig zijn en van positieve gedachten. In reclames wordt deze kleur dan ook veelal toegepast. Oranje beïnvloedt zeer sterk lichaam en geest en is goed voor je zelfvertrouwen, succes in zaken. Verf je kamer gedeeltelijk in oranje of neem een oranje tapijt, het helpt je om vrolijk de dag door te komen zonder te lanterfanten.

Wit is de kleur van zuiverheid, helder zien, geestelijke rust, straalt onpartijdigheid uit en wekt spiritualiteit en positiviteit op. Wit is de kleur die alle andere kleuren in zich draagt! Het is een Goddelijke kleur die vrijgevigheid en vriendelijkheid uitstraalt. Het werkt positief vernieuwend en helpt bij gebrek aan levenskracht en verlegenheid. Het maakt licht, biedt bescherming en geeft eenvoud aan. Pas deze kleur toe in je meditatieruimte of andere ruimten en je zult genieten van een nieuwe jij!

Gebruik het liefst zachte tinten, zeker van de kleur rood. Wanneer in de slaapkamer van je drukke, onrustige kind rood overheerst, zal deze nog drukker worden.
Je kunt ook gebruik maken van gekleurde lampjes, kleedjes, sjaals, stukjes stof of kleding. Tegenwoordig kun je heel mooi met instelbare LED verlichting je kamer iedere kleur geven die je maar wilt. Ideaal als je kleur bewuster wilt gaan gebruiken in je leven!

Wees zorgvuldig met het kiezen van je kleuren. Zoals gezegd: ze hebben grote invloed op je leven. Een kleur kan je vrolijk maken, actief en spiritueel, maar ook ontmoedigen, depressief, etc. Elke kamer in je huis heeft een andere energie nodig, bepaal de energie via de kleur(en). Zoek voor de ruimtes die je met meer mensen deelt kleuren die bij elke bewoner van het huis past ofwel bij hun natuurlijke Zijn.

Kleur je huis, kleur je leven!

Veel succes en mocht je hier een vraag over hebben: stuur deze naar daisha@radiomerlijn.nl Ik beantwoord je vraag in mijn radioprogramma ‘Zielsverwanten’. Elke week op zaterdag om 20.00 uur te beluisteren via Radio Merlijn ! En daarna nog de hele week bij Uitzending gemist.

Lieve groet,
Daisha

P.s.: Wil je automatisch op de hoogte blijven? Hier kun je je gratis abonneren op mijn blogupdates.
Of ontvang elke week informatie over mijn radioprogramma’s, hier kun je deze gratis nieuwsbrief aanvragen. Daarin staat ook iedere week mijn blog vermeld, dus dat is twee in één!

Gewijzigd op 09/11/2017

Reageren is niet mogelijk.