Zijn mannen zonder baard geen man?

Beyond Ziel

Ze is het gesprek van de dag, wordt door velen geëerd en bewonderd én door velen verguisd. In Oostenrijk waren de baarden niet aan te slepen, iedereen droeg ineens een baard. Man of vrouw, daar was geen verschil in. In Rusland scheerden de mannen de baarden af. Of de vrouwen dat ook deden, wordt er niet bij vermeld. Ze won het Eurovisie Songfestival 2014, terecht zeiden velen. Niet juist, waren anderen weer van mening. The Common Linnets, onze Ilse DeLange en Waylon, hadden vast gewonnen als zij niet zo in de belangstelling had gestaan. Je begrijpt misschien al over wie ik het heb: Conchita Wurst ofwel Tom Neuwirth.

Met haar baard maakt ze onder andere de volgende statement: ‘Ik weet dat bebaarde vrouwen niet vaak voorkomen. En ik wil daar verandering in brengen. Mijn droom is dat, in de toekomst, elk meisje dat een baard wil die ook mag laten staan.’

Ofwel, iedereen mag er uitzien zoals men wil en ze heeft gelijk! Wanneer mannen zich mogen scheren en niet verplicht zijn om een baard te laten staan om te laten zien dat ze man zijn, mogen vrouwen immers hun baard juist wel laten staan. Vrouwen met baard blijven gewoon vrouw, net zoals mannen zonder baard man zijn, toch?!

In welk hokje zit jij?

Geweldig vind ik wat Conchita doet. Ze gaat ook nog een stap verder, die ik van harte onderschrijf. Conchita geeft geen antwoord op de vraag of zij nu een man of hij een vrouw is. Geen etiketjes meer zoals ‘je moet je zo nodig mannelijk gedragen anders ben je geen man’, of ‘vrouw doe niet zo stoer, dat kan niet voor een vrouw’.

We hebben allemaal dezelfde behoeften. Ook al zijn we anders van vorm en van karakter. We bedoelen allemaal hetzelfde.Ik wil nog een stap verder gaan: Lief kind, je bent geen ADHD’er, je bent gewoon energierijk. Lief stel, jullie zijn geen homo’s, maar mensen die van elkaar houden. Lief Mens, je bent niet dik (of vreemd, of depressief, of lesbisch, of islamiet, of vul maar in …). Je bent vooral en in de eerste plaats jezelf.

Heerlijk, geen enkel etiketje meer, niemand meer in een hokje stoppen. Dan mogen we allemaal zijn die we zijn. Zodra we in een hokje worden geduwd, dan mogen we daar vooral nooit meer uit komen. Anders moeten de mensen wennen dat je bent veranderd. Ons hele leven dragen we soms zo’n stempel op onze schouders mee. Of we moeten heel sterk zijn en ons er onderuit kunnen vechten.

Illusie of werkelijkheid?

Nederland wordt als een tolerant land gezien. Helaas blijkt daar niets van in de krantenkoppen of wanneer mensen met elkaar praten (liever gezegd met elkaar roddelen). We willen gewoon duidelijk hebben dat wij niet zo zijn als zij daar. We willen ons onderscheiden, omdat wij natuurlijk uniek zijn.

Wat een illusie! We hebben allemaal dezelfde behoeften. Ook al zijn we anders, we bedoelen allemaal hetzelfde. We doen allemaal hetzelfde: eten, drinken, naar de w.c. gaan, liefhebben, leven – soms zelfs overleven – ons ontwikkelen, enz. In onze fysieke samenstelling zijn we nog hetzelfde als de oermens van 1,5 miljoen jaar geleden. De wetenschap heeft pas ontdekt dat de kalender al 30.000 jaar bestaat. En met een ongelooflijk staaltje van precizie en intelligentie in die jaren werd gemaakt. Er bestaan gebouwen vanuit de oertijd die we zelfs met onze huidige mogelijkheden niet kunnen maken.

De eeuw van loslaten en verandering

Gelukkig zijn we in de eeuw aan beland dat oude denkbeelden en structuren wel losgelaten moeten worden. We kunnen niet anders meer, de ontwikkelingen gaan zo snel dat we in sneltempo mee moeten veranderen. Dat roept bij veel mensen grote weerstand en angsten op. De oorlogen en de onmenselijke activiteiten zijn – hopelijk – de laatste verschijnselen van verzet. Alhoewel een dergelijk verzet nog vele jaren kan duren.

Ik weet zeker dat de mens op een gegeven moment toegroeit naar acceptatie, overgave en eenheid. Zowel mensen met elkaar, als met alles dat leeft en onze Moeder Aarde. We moeten wel om hier te kunnen (over)leven op aarde. De mens heeft miljoenen jaren laten zien dat deze zich kan aanpassen aan een nieuwe situatie, dus eens zal ook dit lukken!

Ben ik te optimistisch?
Ik hoor graag jouw mening!

Lieve groet,
Daisha

P.s. Mijn motto is om zelf te doen wat ik schrijf, en daarom heb ik voor deze keer ook een baard opgeplakt 🙂 Hoe vind je het staan?

Daishita

P.s. #2 Er is vanuit de Orthodoxe kerk een scherpe veroordeling uitgegaan over Conchita. Deze veroordeling van bebaarde mannen in jurken dóór bebaarde mannen in jurken leidde echter tot grote hilariteit…

Gewijzigd op 13/10/2018

9 Responses to “Zijn mannen zonder baard geen man?”

 1. Saskia

  Helemaal mee eens. mijn zoontje van 8 is erg slim en weet veel over dieren en de natuur, maar schrijven en rekenen dat vindt hij niet interessant. Hij gaat dan wegdromen in de klas. Nu moet hij aan de ritalin want dan kan hij zich ook beter op die vakken concentreren, die hij niet interessant vind. De diagnose ADD met hyperactiviteit is vastgesteld. Moeilijk hoor. Iedereen heeft zijn eigen talenten.

  • Anny

   De beslissing wel of geen Ritalin ligt toch bij de ouders?

   • Daisha de Wijs

    Lieve Anny,

    in een enkel geval worden ouders door schoolleiding zo onder druk gezet, dat ze zogenaamd ‘in het belang van het kind’ het kind via de huisarts Ritalin laten innemen. Schrijnende verhalen hoe er met kinderen én ouders wordt omgegaan. Eén school ging zelfs zo ver dat als de ouders het kind geen Ritalin gaven, dat het kind dan van school af moest.
    Gelukkig gaat dat niet zomaar, maar waar ouders soms in verzeild raken door zogenaamde deskundigen is in en in triest. Want iedere ouder wil in het belang van het kind handelen.

    Bedankt voor je reactie!
    Liefs,
    Daisha

  • Janna

   Hallo Saskia… Ik wil een reageren op wat je hebt geschreven over je zoontje…Een lieve vriendin van mij heeft ook last van concentratie stoornissen en gebruikt LTO3, dat is een natuurlijke vervanger van Ritalin, het ondersteund de concentratie. het komt uit Canada. Misschien kan je het op internet opzoeken. Verder gebruikt ze celzouten…( Schlusler)
   En Daisha…knappe man/vrouw met die baard…het staat je wel, hahaha…Lieve groet van Janna…

 2. Margriet

  Daisha, helemaal mee eens. Ik had tijdens de uitzending van het Euro Song festival thuis precies hetzelfde gezegd. Geen gedoe over of je nu man-vrouw, man-man of vrouw-vrouw relatie hebt. Het gaat om het liefhebben van de persoon met wie je samen bent en daarin je zelf kunt & er mag ZIJN.

 3. Anita

  Ik ben het er helemaal mee eens. Wat zou het heerlijk zijn een wereld zonder stempels. Waar je gewoon bent wie je bent. Mijn zoontje is hoog sensitief en heeft last van harde geluiden. Door deze kenmerken krijgt hij meteen een stempel in het autisme spectrum. Zonde hoor! Want hij mankeert helemaal niets.

 4. marjo

  de tolerantie die Nederland is op dit moment ver te zoeken. je kunt het er mee eens zijn of niet Volkert van der Graaf is vrij en hij heeft zijn straf gehad. Nu wordt gezegd dat mensen hem gezien hebben in Ugchelen??? Ik kan me dit niet voor stellen dat het zo is, Volkert zal echt wel wat aan zijn uiterlijk hebben gedaan om niet op te vallen. Mensen zien dingen die er niet zijn en doen vaak harde rare uitspraken.

 5. Yolanda

  Ach weet je lieve Daisha, vroeger hing er thuis bij ons een tegeltje aan de muur met de tekst “doe wat ge wilt, de mensen
  kletsen toch”! en dit tegeltje trok als kind al mijn aandacht. Nu begrijp ik heel goed, wat men toen al met deze tekst bedoelde.
  En dat is vandaag de dag nogsteeds zo. In welke vorm je een relatie ook wil gieten, maakt niets uit zolang degene die erbij
  betrokken zijn maar HAPPY zijn, nietwaar. Leven-en-laten-leven.!! Mensen die kletsen toch, en zolang er mensen blijven
  die het zich aantrekken van wat een ander denkt of vind kunnen nooit zichzelf echt zijn.

  Wat betreft de ADHD (etc) Etiketjes, tja dat vind ik gewoon Melk-koetjes, want voor elk label is wel een pilletje, nietwaar?

  Of jij te optimistisch bent, nee hoor , maar volgens mij is er nog een lange weg te gaan.

  veel liefs xxYolanda

 6. Henk Timmer

  Lieve Daisha,
  Wat ik je graag wil zeggen: een mooi en waar verhaal van je, misschien te optimistisch voor deze tijd en dit land, maar met jouw optimisme geef je wel energie aan de toekomst.

Reageren is niet mogelijk.