Zo maak je je leven eenvoudiger

In de loop van mijn leven heb ik zoveel oude en nieuwe kennis opgebouwd welke je kunnen helpen om je leven eenvoudiger en aangenamer te maken. Hier zijn een paar belangrijke weetjes!

Waarom mediteren zo belangrijk is…

Meditatie is niet zo moeilijk als sommige mensen denken. Het is in wezen niets anders dan je geest rust geven. Het is het middel om onszelf te leren kennen, en om steeds meer bewust te worden. Ofwel door regelmatig te mediteren bereik je een steeds Hoger Bewustzijn!

Alles wat je met aandacht doet is meditatie. Het is je bewust worden van de stilte, en de stilte achter de stilte. Het is kijken en luisteren, niet denken. Het is één groot avontuur. Het is gelukkig zijn met je aanwezigheid. Het is liefde uitstralen.
Meditatie is niet alleen concentratie, het is in jezelf thuis zijn. Je lichaam en geest snakken naar stilte. Je ontdoet je van je verleden, je bent in het NU-zijn.

Mediteren kun je door stil te zitten, maar voor beweeglijke mensen is dat niet eenvoudig. Geen probleem, want mediteren kun je op vele manieren:

 • als je aan het strijken bent. Voor sommige mensen is strijken een vervelende bezigheid. Door het als een meditatie te beschouwen zal je het geen probleem meer vinden. Heerlijk je verstand op nul en gedachteloos strijken, zo wordt strijken ineens leuk!
 • de afwas doen, tenminste als je geen afwasmachine hebt. Je handen doen het werk en jij kunt je gedachten laten stromen, zonder aan iets speciaals te denken.
 • stofzuigen is ook zo’n bezigheid waar je niet bij na hoeft te denken. Gedachteloos je ontspannen, terwijl je toch in beweging bent.
 • mediteren in de auto wanneer je een lange bij jou bekende weg rijdt. Vaak doe je dat al onbewust. Je hebt beslist wel eens meegemaakt dat je de weg op de ‘automatische piloot’ hebt afgelegd, je niet bewust zijnde waar je had gereden.
 • Alles dat je gedachteloos kan doen, is mediteren!

De voordelen

Wat bereik je door regelmatig te mediteren?

 • Mediteren is ontspanning, het voorkomt dat je piekert of depressief wordt.
 • Je emoties zijn meer in balans, doordat je regelmatig ontspant ben je weerbaarder.
 • Je ontwikkelt compassie naar jezelf en naar anderen.
 • Je bent creatiever doordat je meer informatie kunt verwerken.
 • Je wordt zo ontspannen dat angsten verminderen en vaak zelfs verdwijnen.
 • Je versterkt hierdoor je immuunsysteem. Niet alleen je geest breng je in balans door te mediteren, ook je lichaam.
 • Je bloeddruk blijft in balans. Wanneer je last hebt van verhoogde bloeddruk wordt deze lager.
 • Je slaapt beter, doordat je ontspannen de nacht in gaat, is ook je nachtrust meer ontspannen.
 • Je kunt beter omgaan met chronische ziekten, de pijn is minder heftig en het wordt verdraagzamer.
 • Kortom: het is goed voor je algehele fysieke, emotionele en geestelijke gezondheid!

We worden steeds gevoeliger…

Hoe meer je jezelf ontwikkelt hoe gevoeliger je wordt! Maar ook: hoe ouder je wordt, hoe gevoeliger!
Doordat de mens bewuster leeft dan zo’n vijftig tot honderd jaar geleden zijn onze zintuigen meer ontwikkelt. Hoe bewuster je in het leven staat, hoe sterker je zintuigen functioneren.

Wist je dat men er tegenwoordig vanuit gaat dat we negen zintuigen hebben: zien, horen, ruiken, voelen ofwel tastzintuig, proeven, je zesde zintuig, je evenwichtsorgaan, de proprioceptie en de interoceptie.

Proprioceptie kun je ook je bewegingszintuig noemen. Het gaat namelijk over de houding- en bewegingszin van je gewrichten en je spieren. Je voelt daarmee de houding van gewrichten en bewegingen. Zonder te hoeven kijken, voelen we precies waar en in welke positie onze lichaamsdelen zich bevinden en voel je hoe je beweegt. Je kunt daardoor een stoep op- of afstappen, zonder dat je naar je benen en de stoeprand hoeft te kijken en je weet daardoor – zonder naar je hand te kijken – of de vingers gestrekt of gebogen zijn.

De interoceptie is het gevoel vanuit de weefsels in je lichaam. Interoceptie is de term die we gebruiken om het zintuig te omschrijven waarmee we waarnemen wat er in de organen (zoals de blaas en maag) en andere weefsels in ons lichaam gebeurt. Je voelt bijvoorbeeld dat je dorst hebt of dat je vol zit. De sensoren die bij interoceptie horen, zitten dus op veel verschillende plekken in het lichaam, zoals in de wand van de blaas. Registreren deze sensoren een bepaalde hoeveelheid rek? Dan weet je dat het tijd is om naar de wc te gaan.

Doordat je bijvoorbeeld voelt hoe snel je hart gaat en je adem, hoe warm je het hebt en of ‘het zweet je uitbreekt’, kan de interoceptie er ook voor zorgen dat je je eigen emoties in kunt schatten. Of je bijvoorbeeld blij, bang of bedroefd bent. Het juist kunnen voelen van signalen van je lichaam heb je nodig om er de juiste emotie aan te kunnen koppelen. Sta je te trillen op je benen, zweet je en heb je ‘vlinders in je buik’? Dan ben je misschien zenuwachtig. Het koppelen van wat je voelt en de emotie die daarbij hoort moet je leren.
Wanneer je zintuigen scherper worden heeft dat voordelen én nadelen.

Voordelen

De voordelen, hierdoor heb je meer contact met jezelf en anderen, zijn:

 • Je ontwikkelt de zogenaamde helikopterview. Heel handig, want je ziet in een oogopslag de hoofdlijnen én de details.
 • Je bent in staat om te relativeren, te analyseren en te nuanceren. Je kunt daardoor problemen sneller oplossen.
 • Je kunt vooruit plannen en ziet de eventuele risico’s die er kunnen optreden.
 • Je ruikt beter, je kunt daardoor eerder onraad ruiken. Je kunt ruiken of iemand of een dier iets mankeert. Ook het koken van voeding gaat niet meer door op de klok te kijken, maar door te ruiken of iets gaar is. Bovendien kun je ruiken of er vervuilde lucht of schone lucht is.
 • Je hebt een goed contact met je lichaam. Je lichaam is de spreekbuis van je Ziel. Zo kun je eerder ontdekken of je fysiek of emotioneel uit balans bent.
 • Je bent je bewust dat je voedingspatroon belangrijk is.
 • Je kunt je beter afstemmen op je eigen en andermans behoeften, zowel fysiek, als emotioneel, mentaal als spiritueel.
 • Je staat meer ontspannen in het leven.
 • Je hebt zelfvertrouwen en eigenwaarde.
 • Je doorziet eerder mensen die verkeerde bedoelingen hebben.
 • Het gelukkig zijn hangt vaak af van bovenstaande factoren. Eenzaamheid en ongelukkig zijn is nauwelijks nog aanwezig.

Nadelen

De nadelen, waar je dus het beste rekening mee kunt houden, zijn:

 • Je bent je bewuster wat je eet en drinkt. Je beseft en voelt dat alles wat je via je mond tot je neemt dat dit in je bloed en cellen komt. Het laat daar zijn blauwdruk achter. Je zult bepaalde voeding of drinken niet meer verdragen.
 • Je zult op zoek gaan naar de voeding die het beste bij je past en steeds meer op puur natuur overgaan, wat duurder is (tenminste nog wel) dan de meeste supermarktproducten.
 • Alcohol, scherpe kruiden en voeding met verkeerde E-nummers/toevoegingen kun je niet meer verdragen. Vaak voel je al binnen het uur dat je maag en/of je darmen protesteren.
 • Negatieve mensen ga je ontwijken, negatieve berichten lees je nauwelijks meer. Alles dat negatief is heeft zo’n sterke invloed op je dat je er zelfs misselijk of ziek van kan worden. Dus kun je deze beter mijden.
 • Gewelddadige films kun je niet meer verdragen. Het liefst kijk je naar ontspannende, leerzame en over het leven gaande films.
 • Je bent gevoeliger voor medicijnen, narcose, antibiotica. Het voordeel is dat je er minder van nodig hebt. Het beste is om je door een Klassieke Homeopaat te laten begeleiden.
 • Je bent bewuster, leeft bewuster, je ziet meer en soms kan dat ook een handicap zijn. Het beste kun je dan af en toe de struisvogelpolitiek toepassen! Je hoeft niet op alles te reageren wat je ziet of aanvoelt.

Je 9 zintuigen

Wees je bewust wat je consumeert via je zintuigen, dus niet alleen qua voeding! Voeding is uiteraard belangrijk omdat het de motor is van je hele Zijn. Zeker niet alleen van je lichaam, voeding heeft ook alles te maken met je geestelijke gesteldheid. Verkeerde voeding kan je moe, geïrriteerd, lusteloos maken. Goede voeding doet je LEVEN!

Alle zintuigen zijn even belangrijk! Door contact te hebben met je lichaam kun je ernstige fysieke problemen voorkomen. Waardoor je je kwieker voelt, er jonger uitziet en langer leeft. Via je zesde zintuig voel je je met alles en iedereen verbonden. Waardoor je je nimmer verlaten of eenzaam voelt, en standvastig en vol vertrouwen in het leven staat. Door al je zintuigen min of meer in balans te hebben is overgave aan moeilijke tijden eenvoudiger.
Overgave is niets anders dan accepteren dat: Het is zoals het is! 

Lieve groet,
Daisha

P.s.: Bron en de uitgebreide beschrijving over zintuigen met daarbij wat het betekent wanneer je zintuigen onder- of overprikkeld zijn vind je bij https://7zintuigen.nl/7-zintuigen-en-hun-prikkels/

P.s: Heb je een vraag, en dat kan over van alles zijn. Stuur deze naar daisha@radiomerlijn.nl Ik beantwoord je vraag in mijn radioprogramma ‘Zielsverwanten’. Elke week op zaterdag om 20.00 uur te beluisteren via Radio Merlijn ! En daarna nog de hele week bij Uitzending gemist. Vermeld wel je geboortedatum er bij en/of van de betrokkenen plus voornaam. Ik vertel deze niet in de uitzending, dus privacy verzekerd.

Wil je automatisch op de hoogte blijven? Hier kun je je gratis abonneren op mijn blogupdates. Of ontvang elke week informatie over mijn radioprogramma’s, hier kun je deze gratis nieuwsbrief aanvragen. Daarin staat ook iedere week mijn blog vermeld, dus dat is twee in één!

 

Gewijzigd op 27/08/2020

Reageren is niet mogelijk.