Bepaal je eigen Toekomst !

Staat je toekomst vast?

Dagelijks krijg ik vele vragen. Vragen over allerlei onderwerpen, zoals hooggevoeligheid, werk, relatie, familie, kinderen, gezondheid, innerlijke ontwikkeling, etc., etc. Deze beantwoord ik in mijn radioprogramma ‘Zielsverwanten‘.
Dit is een wekelijks programma, welke je kunt beluisteren via je computer, telefoon of iPad. Het programma is op zaterdagavond om acht uur en daarna kun je het nog de hele week beluisteren via Uitzending Gemist, zie daartoe www.radiomerlijn.nl of onderaan deze blog.

Al meer dan tien jaar beantwoord ik op deze wijze vragen en krijg daar zeer positieve reacties op.
Enkele reacties: ‘Dank voor je eerlijke antwoord… Het is duidelijk Daisha….diep in mijn hart weet ik dat je zo gelijk hebt…’ en ‘Ik wil u heel erg bedanken voor het beantwoorden van mijn vraag. Wij zijn hiermee enorm geholpen.’ en ‘Heel veel dank voor de goede tips.’

Belangrijke antwoorden op belangrijke vragen!

Een van de meest gestelde vragen heeft de strekking als de vraag van E.:
Staat je toekomst vast of kan je deze zelf bepalen?

Mijn antwoord klinkt misschien vreemd als ik zeg dat allebei het geval is. Ja, de toekomst staat vast en ja je kunt het zelf bepalen. Nostradamus, Jules Verne, Leonardo da Vinci, Edgar Cayce en anderen konden zien wat er ging gebeuren. Veel voorspellingen zijn uitgekomen of moeten nog uitkomen. Zij zagen wat in potentie in de toekomst besloten ligt, en nu, pas vele honderden jaren later komen ze uit.

Maar hoe zit het dan met de vrije wil vraag je je wellicht af? Het bijzondere van de toekomst is dat de gebeurtenissen zelf in potentie vast staan. De tijd of het moment waarop ze plaatsvinden staat echter niet vast en is mede afhankelijk van onze handelingen. Dus als er een verandering van baan voor je in de toekomst ligt, dan kun je dat versnellen door eraan te werken. Of je kunt het rekken door te blijven waar je bent. Echter dan heb je kans dat het je ineens overkomt, bijvoorbeeld door een reorganisatie of plotseling ontslag.

Had Leonardo Davinci dan in zijn tijd echt een helicopter kunnen bouwen? Ja, maar hij was wel tegen de beperking aangelopen dat er geen goede techniek bestond om de aandrijving te kunnen maken. Hij zou van zichzelf gedacht hebben, ‘wat een waardeloze uitvinding’. Echter zodra de benzinemotor werd uitgevonden kreeg de ‘waardeloze’ helikopter ineens veel meer bestaansrecht. Dus soms is een idee wel te verwezenlijken, maar zijn nog niet alle andere ontwikkelingen zodanig dat het idee tot volle wasdom kan komen.

Wil je je toekomst zelf kunnen bepalen, dan is het belangrijk er nu aan te gaan werken. Doe je dat niet dan zal de toekomst altijd morgen blijven en misschien nooit je werkelijkheid worden. Of het overkomt je op een moment dat het je slecht uitkomt. Het kan gebeuren dat je vurige wens niet meteen tot stand komt als je het in gedachten hebt of zelfs als je er hard aan werkt. Blijf daarom voeling houden met je omgeving, zodat je kunt aanvoelen wat het juiste moment is om te handelen. Want je wens of idee kan nog zo fantastisch zijn, maar op het verkeerde moment is het niets meer dan een helikopter die niet kan vliegen omdat de benzinemotor nog niet is uitgevonden.

Wanneer zet je de juiste stap?

De meeste mensen beginnen, als ze iets willen verwezenlijken, met te kijken welke eerste stap ze daarvoor moeten zetten. Maar die eerste stap geeft niet de garantie dat wat je nu graag zou willen ook daadwerkelijk wordt verwezenlijkt. Je komt misschien op zijpaden terecht die je op dat moment liever gaat bewandelen. En zo kan het zijn dat wat je je voorgenomen of tot doel hebt gesteld, totaal anders wordt. En er zelfs niet meer op lijkt, waardoor het vertrouwen in jezelf en in je mogelijkheden danig wordt teleurgesteld.

Hoe kun je je toekomst bepalen?

Je kunt je eigen toekomst bepalen door volgend stappenplan te volgen! Maar neem eerst de tijd om te bepalen welk doel je wilt verwezenlijken. Iedereen heeft wel iets wat hij of zij graag zou willen. Dus kijk wat je nu te binnenschiet, of bedenk iets, wat er nu niet is maar wat je wel als werkelijkheid zou willen hebben.

Wanneer je het kunt bedenken, ten minste iets wat je zelf kunt doen, dan kun je het ook verwezenlijken. Het wordt moeilijker wanneer je er anderen bij betrekt. Bijvoorbeeld: ik wil graag een partner, en die moet er zus en zo uitzien en die en die eigenschappen hebben. Je begrijpt dat je niet iemand uit klei kan kneden en er leven in kan blazen, zoals God zou hebben gedaan. (‘En al zou je dat kunnen, dan moet je nog maar afwachten of je creatie ook van jou houdt’, zou God zeggen uit eigen ervaring met het creëren van mensen.)

Wat kun je dan wel tot doel stellen? Veel, ik zal een voorbeeld geven: Je werk bevalt je niet meer, het past niet meer bij je innerlijke ontwikkeling. Of: je kent het zo goed dat er niets uitdagends meer in zit. Of welke reden dan ook. Maar je hebt geen idee welk werk voor jou wel passend zou zijn. Ga dan niet naar de ‘vorm’ of naar een bepaald beroep kijken.

Meestal ga je bedenken in welk beroep je wel gelukkig zou zijn. Er zijn in Nederland ongeveer drie duizend beroepen, ga daar maar eens uit kiezen. Je kunt zelfs stellen: er zijn zoveel beroepen als dat er mensen zijn die werken. Want eenieder creëert zijn eigen beroep. Misschien is hoe het wordt genoemd hetzelfde, maar de een oefent datzelfde beroep anders uit dan de ander. Dus op die manier kom je er niet uit.

Hoe dan wel? Door voor jezelf te gaan beschrijven wat de essentie van het werk voor jou moet zijn. Aan welke eigenschappen het moet voldoen. Bijvoorbeeld: ik wil zelfstandig kunnen werken, het moet een klein bedrijf zijn, het leukste vind ik om te doen… etc.

Maar waarom zou je slechts één doel stellen, maak het uitgebreider en begin met het stappenplan.

De eerste stap: schrijf een brief aan jezelf met daarin wat je wensen zijn qua werk, je dagelijkse leven, je financiën en contacten met anderen (partner, kinderen, familie, vrienden, etc.). Heel belangrijk is het om naar de adviezen te gaan die ik eerder heb gegeven bij ‘Een Ommekeer in je Leven’.

De tweede stap: wanneer wil je dit hebben bereikt? Stel de tijd niet te krap, je kunt er gerust een aantal jaren voor nemen.

De derde stap, een belangrijke stap. Namelijk het vormgeven, visualiseren, kleuren en geluiden er bij visualiseren. Elk zintuig van je inschakelen om te voelen of je dit werkelijk wilt. Je afvragen: wie zijn er bij betrokken? Mag de vorm iets afwijken, of wil je het per se zo hebben? En als het mag afwijken, her ver mag het dan afwijken?

De vierde stap: Wanneer je het plaatje van je toekomst volledig hebt, loop dan je uitgestippelde pad terug. En dit vanaf het moment dat je als uiterste datum hebt bepaald. Je loopt dan stap voor stap terug naar het nu. Kijk bij het teruggaan naar het nu of je nog wat wilt bijstellen.

Door dit stappenplan te volgen kun je grotendeels je eigen toekomst bepalen. Helemaal kan nooit, maar wel voor zestig procent en dat is heel wat. Wanneer je voor 60% gelukkig bent, merk je niet dat 40% bestaat uit verplchtingen en dingen die nu eenmaal bij het leven horen.

Hoe weet ik of ik authentiek ben?

Ik ga naar een volgende vraag, deze vraag kom van M.
Hoe weet ik of ik leef zoals ik werkelijk ben, ofwel hoe kan ik achter mijn authentieke IK komen?

Je kunt je authenticiteit op verschillende manieren ontdekken, bijvoorbeeld via creativiteit. Wanneer je vanuit je creativiteit en inspiratie leeft wordt je leven een stuk fleuriger, flexibeler. Heel belangrijk daarbij is dat je naar je innerlijke impulsen luistert. Zo krijgt de wereld om je heen een nieuwe glans. Je interacties worden levendiger, de oplossingen die je nodig hebt zijn dichterbij en veelvuldiger dan je vaak denkt.

Vanuit je authenticiteit leven verrijkt je je bestaan tot een gelukkig leven. Luister je naar je innerlijke zelf? Of wordt deze overstemd door gedachten, ingesleten levenspatronen of een aandacht eisende omgeving? Door de volgende oefening te doen, kun je ontdekken wat van jouzelf is en wat geprogrammeerd is door opvoeding of omgeving.

Ook hier heb ik een oefening voor!

De volgende oefening brengt je helderheid over wat van jou is of van een ander. Het kost even tijd, maar ja naar een therapeut gaan kost net zoveel tijd en dit is ook nog gratis!
In de oefening gaat het om te ontdekken wie je nu werkelijk bent, vandaar ‘IK  BEN …….’

Het beste kun je deze oefening over een paar dagen uitsmeren.
Op de eerste dag maak je een lijst met uitsluitend woorden – dus geen hele zinnen! – die achter de woorden: ‘Ik ben…..’ kunnen staan. Aarzel niet, schrijf alles op wat in je opkomt. Almaar door blijven schrijven. Niet gaan nadenken. Ook niet als je tegenstrijdigheden tegen komt: schrijven, schrijven, schrijven! Wel een kwartier tot een half uur lang.

Lees het daarna nog niet… Wanneer je denkt uitgeschreven te zijn, leest het niet na, dat komt morgen. Het kan namelijk zijn dat je in de loop van de dag nog meer dingen in jezelf tegenkomt die je er bij wilt schrijven.

We gaan verder…

Tegenstrijdige meningen. De meeste verklaringen c.q. ideeën zijn je door een ander opgedrongen. Je kunt ze dus veranderen, ze zijn immers niet van jezelf!
We gaan kijken hoe diepgeworteld deze zijn. Zoek in je lijst welke woorden tegenstrijdig zijn. Dus een woord dat positief is en daarnaast precies (of ongeveer) het tegenovergestelde woord dat negatief is. Bijvoorbeeld je komt in je lijst tegen: ik ben zorgzaam, maar er staat ook ergens in je lijst: ik doe nooit wat goed voor een ander. Of je komt tegen: ik ben boos, en even verderop in je lijst staat: ik ben altijd opgewekt.
Maak daar een nieuwe lijst van door ze naast elkaar op te schrijven. Gebruik een beetje je fantasie, want sommige woorden lijken niet tegenstrijdig maar zijn het toch.

Tegenstrijdige meningen over jezelf zijn problemen, die succes onmogelijk maken. Je zult zien als je je tegenstrijdige meningen over jezelf goed bekijkt, dat je op deze gebieden ook het minst succesvol bent. Ze maken je onzeker en zijn gedoemd om te mislukken. Probeer daarom de bron van elk idee over jezelf op te sporen. Wellicht is er vaak tegen je gezegd: ‘Je bent zo onhandig.’ Dit idee behoort dan niet aan jou toe, maar aan de persoon die het zegt.

Niet-tegenstrijdige meningen.
Zoek dan op wat niet tegenstrijdig is en maak daar ook een lijst van.
Niet-tegenstrijdige meningen over jezelf hebben een enorme kracht! Zowel positief als negatief. Negatieve niet-tegenstrijdige meningen over jezelf zijn rampzalig. Ze beperken je, je durft niets op dat gebied te ondernemen.

Verwerp ideeën die je leven beperken. Zet beperkende om in positieve ideeën! Behoud de positieve en opbouwende meningen over jezelf. Elimineer de beperkende en negatieve meningen. Bouw een nieuwe toekomst, een nieuwe jij op met meningen en houdingen waarmee je je verwant voelt.

Doe het volgende een andere dag of een paar dagen later, heel belangrijk!
Schrijf zowel de positieve als de negatieve meningen die uiteindelijk zijn overgebleven – welke dus niet tegenstrijdig zijn – op een aparte bladzijde. Kies de komende tijd uit deze lijst elke keer iets waarmee je met jezelf aan de gang wilt gaan.

Bijvoorbeeld: ‘ik ben waardevol’. Ga de komende week, of maand, heel bewust kijken naar waar jouw waarde het meeste naar voren komt. Ga ook naar het verleden toe en beschrijf hoe je je waarde hebt kunnen inzetten. Geef jezelf een cijfer in die bepaalde situaties. Erken het, zie het van je zelf en wie weet wat het je brengt.

Nog een voorbeeld: ‘ik ben bang’. Probeer te achterhalen wat de oorzaak hiervan is. Beschrijf de gevolgen ervan, wat het met je doet. Schrijf ook op wat je er van vindt. Wie of wat heeft hiermee te maken? Herken de oorzaak en wanneer deze niet te achterhalen is, besluit dan wat je er mee wilt gaan doen.
Verander dan deze negatieve mening in een positieve bevestiging. Zet je frustraties van je af door de kracht ervan te gebruiken in een positieve levensinstelling. Door te beseffen dat wat je wilt veranderen je ook kunt veranderen!

Heel veel succes!

Lieve groet,
Daisha

Heb je hier een vraag over? Stuur deze naar daisha@radiomerlijn.nl Ik beantwoord je vraag in mijn radioprogramma ‘Zielsverwanten’. Elke week op zaterdag om 20.00 uur te beluisteren via Radio Merlijn ! En daarna nog de hele week bij Uitzending gemist. Vermeld wel je geboortedatum er bij en/of van de betrokkenen plus voornaam. Ik vertel deze niet in de uitzending, dus privacy verzekerd.

P.s.: Wil je automatisch op de hoogte blijven? Hier kun je je gratis abonneren op mijn blogupdates.
Of ontvang elke week informatie over mijn radioprogramma’s, hier kun je deze gratis nieuwsbrief aanvragen. Daarin staat ook iedere week mijn blog vermeld, dus dat is twee in één!

 

 

 

 

 

Gewijzigd op 12/01/2018

Reageren is niet mogelijk.