Communicatie zonder Woorden
Nieuwsbrief ontvangen?
Daisha de Wijs
14/06/2018
Gemiddelde leestijd: 8 minuten
Mag ik je wat vragen?
Ik wil minder afhankelijk worden van Facebook om mijn lezers te bereiken. Als je je
aanmeldt voor mijn nieuwsbrief, dan ontvang je wekelijks als eerste mijn nieuwste artikel.
Klik hier om je aan te melden
Hartelijk welkom
In de communicatie bepaalt je lichaam voor een groot gedeelte de boodschap en hoe deze aankomt bij de ander. Daarom is het erg belangrijk om je bewust te zijn van je lichaam tijdens de communicatie.
De plek waar jij je ogen op richt wordt geraakt door jouw energie, er gebeurt wat op die plek. Een voorbeeld: Je partner komt van zijn of haar werk en roept ‘Hallo’ tegen je. Op dat moment was je heel geconcentreerd met iets bezig en je zegt ook ‘Hallo’ zonder op te kijken. De ander zal het gevoel hebben niet gezien te worden. Niets is akeliger dan dat je partner uit zijn of haar werk komt, doodmoe, en wil nog net even enthousiast doen bij binnenkomst. En dan blijf jij gewoon doorgaan met wat je aan het doen bent. Degene die binnenkomt voelt zich teleurgesteld. Niet omdat jij gewoon doorgaat met wat je aan het doen bent, maar omdat je ogen bij het Hallo zeggen niet gericht waren op je partner. Wanneer je dat wel had gedaan en geen woorden had gebruikt, dan zou je partner zich verwelkomt voelen. Je taal van je lichaam is zoveel sterker dan die van woorden!
Nog een voorbeeld: Je bent met iemand in gesprek en je ziet dat de make-up van de ogen van de ander is doorgelopen. Onbewust zal jij op de plek wrijven waar deze is doorgelopen. Wanneer ik me afstem op iemand doe ik mijn ogen dicht. Ik ben dan zo geconcentreerd dat mijn oogmake-up meestal vlekt. De persoon tegenover me gaat daardoor in de ooghoeken wrijven of onder de ogen. Dan weet ik: oké, ik moet straks even mijn ogen bijwerken. De persoon die in de ogen wrijft heeft daar zelf namelijk niets zitten. Zonder woorden, is er toch communicatie.
Zo kan het zijn dat wanneer je met iemand praat deze persoon een sterke adamsappel heeft. Grote kans dat je aandacht daar continu naar toegaat in plaats van de persoon aan te kijken. Let op waar je naar kijkt wanneer je in gesprek bent met iemand. Voor je het weet kijk je juist naar de pukkel op zijn gezicht, terwijl je dat niet wilde.
Verlegen of onzeker?
Het kan zijn dat iemand verlegen wordt terwijl je de persoon aankijkt. De ander kijkt dan van je weg. Jij kan dan het idee hebben dat de ander geen interesse in je toont. Pas op voor je gedachten in plaats van niet geïnteresseerd kan het verlegenheid zijn.
Wij hebben als kind geleerd, dat je degene aan moet kijken wanneer je in gesprek bent. Terwijl in het Oosten dat als onbeleefd wordt beschouwd! Gesloten ogen wekken altijd irritatie op in een gesprek. Het lijkt voor de ander alsof je of je onverschillig bent naar de ander. Let, wanneer je in gesprek bent met iemand, altijd op hoe je je ogen gebruikt. Als het gesprek je niet interesseert ga je meestal om je heen kijken. Je kijkt dan van de ander weg, de ander voelt dat en stopt het gesprek omdat er geen echt contact meer is.
Ook de houding van je hoofd zegt veel. Wanneer je tijdens een gesprek af en toe ‘ja’ knikt dan heeft de ander het gevoel dat er echt wordt geluisterd. Dat gaat in een telefoongesprek natuurlijk niet op. Dan kun je het beste af en toe ja-zeggen. Alhoewel dat geen garantie is dat men naar je luistert. Wanneer je elkaar aankijkt, kan de ander aan je ogen zien of je wel of niet luistert.
Met je hoofd nee-schudden betekent dat je er het niet mee eens bent. Ik schud nee met mijn hoofd omdat ik Parkinson heb. Lang geleden was ik vanwege een scheiding in een rechtszaak verwikkeld. De rechter vroeg iets aan mij en de advocaat keek naar mij wat mijn antwoord zou zijn. Voor ik aan de rechter antwoord kon geven, reageerde de advocaat met: ‘Ze zit nu al nee te schudden!’. De rechter antwoordde daarop: ‘Pardon meneer, ziet u dan niet dat mevrouw al de hele tijd met haar hoofd schudt?’ De zaak was op dat moment voor de tegenpartij volkomen verloren. Het onbegrip van de advocaat, het niet zien dat mijn hoofd sowieso nee schudt, was de druppel die de emmer deed overlopen en deed hen de rechtszaak verliezen.
Ja of Nee…
Mijn vader schudde ook met zijn hoofd, alleen schudde hij ‘ja’. Sommige mensen vinden het irritant of willen er niet naar vragen waarom je met je hoofd schudt. Terwijl het voor mij geen probleem is, ik merk het zelf niet eens. Het zit in de familie genen en bij mij openbaarde het zich na het traumatische gebeuren rond het overlijden van mijn man, ik was toen 45 jaar was. Ik beef ook met mijn handen, daarom eet ik het liefst met een lepel. En voordat de soep weer van mijn lepel er af is geschud, drink ik deze liever uit de kop.
Met het hoofd ‘ja’ schudden is positief. Wanneer je met je hoofd ook maar even een andere richting opdraait, kan dat als nee worden ervaren. Natuurlijk als je in die andere richting blijft kijken, wordt het niet als nee opgevat. Maar wanneer je even opzij en weer terug kijkt, kan de ander denken dat je het er niet mee eens bent. Miscommunicatie ontstaat door zoiets kleins!
Doofstomme en blinde mensen maken de ja en nee gebaren als vanzelfsprekend. Zelfs een baby die net is geboren en niet wil drinken schudt ‘nee’ met het hoofd. Wonderbaarlijk! Niet alleen wat je met je ogen zegt, maar ook met je hoofd is belangrijk. Wanneer men het hoofd rechtop houdt dan is dat prima, maar buig je je hoofd naar beneden dan kan de ander dat ervaren als dat je je boven hem of haar voelt staan. Alweer een afkeurend gebaar, wat niet prettig overkomt. Terwijl je misschien alleen maar naar de grond keek.
Aandacht en geïnteresseerd zijn
Dat je heel geïnteresseerd luistert bent laat je merken door je hoofd een beetje schuin te houden. En als je dan ook nog iets naar voren leunt, ervaart men het dat je heel belangstellend luistert. Het geeft de ander een warm en hartelijk gevoel. Dus door je hoofd schuin te houden, iets naar rechts of links buigen, en af en toe ja knikken dan heb in ieder geval een fijn gesprek. Zelfs als de ander boos op je zou zijn, verzacht dit het gesprek.
Wil je alle aandacht in een gesprek hebben? Doe dan iets met je handen. Mijn handen bewegen automatisch tijdens een gesprek, ik ‘praat’ bijna met mijn hele lichaam. Mensen die een lezing geven of een toespraak houden, kunnen het beste iets in hun hand hebben. Je verlengt daarmee je arm en dan er ook nog mee ‘zwaaien’. Zo heb je onmiddellijk de aandacht van je toehoorders. Wat ook een goed effect geeft is even op de microfoon tikken, je krijgt dan meteen alle aandacht.
Soms zit men wat onderuit gezakt met de handen over elkaar en het hoofd wat achterover. Zou je op die manier een sollicitatiegesprek voeren, dan weet ik zeker dat je de baan niet krijgt. Het komt over als: ‘Ik zit hier wel maar ik hoef die baan van jou helemaal niet hoor’. Houd je je hoofd dan ook nog wat achterover, dan kom je wel heel dominant en superieur over.
Wanneer je rechterbeen gekruist is over het andere been kan dit voor de ander onbewust betekenen dat je een discussie wilt aangaan. Terwijl jij misschien je juist op je gemak voelt, ervaart de ander dat anders, immers je signaal is dat je jezelf beschermt voor de ander. De ander kan zich daaraan enorm irriteren.
Wat doe je als mensen je niet aankijken maar van je weg kijken en je irriteert je daaraan? Het ligt er een beetje aan of je staat of zit. Wanneer je zit kun je een beetje voorover leunen met je handen wat naar voren. En dan met je actieve hand (voor de meeste mensen is dat de rechterhand) een beetje gaan zwaaien met iets dat je in je hand hebt. En laat dan de niet-actieve hand open op tafel (of op je bovenbeen) liggen.
Wanneer je staat doe je het volgende, je verschuift dan iets in de richting naar waar de ander kijkt. Je beweegt dan met je hand, zodat de ander dat in zijn of haar ooghoek ziet. En de ander zal weer naar je kijken. Iedereen praat meestal wel met handen en voeten. Ga maar eens in een drukke straat omhoogkijken en je wijst daarbij naar boven. Voor je het weet heb je een groep mensen om je heen die allemaal met jou omhoog kijken, terwijl er helemaal niets te zien is. Doordat jij iets doet, en je beweegt daarbij, namelijk je arm omhoog en wijzen, volgt iedereen wat je doet.
Ongemakkelijk? Maak het je gemakkelijk…
Vroeger leerde je, en misschien nog wel, dat het niet netjes is wanneer een vrouw met de benen over elkaar zit. Je kunt je dan ongemakkelijk voelen tijdens een gesprek om met de benen naast elkaar te zitten. Mocht dat zo zijn zet dan je benen een beetje schuin naast elkaar, iets opzij en daarbij je bovenlichaam wat naar voren gebogen. Benen over elkaar geven namelijk een eigenwijze indruk, je benen naast elkaar geven een ‘zekere’ indruk, ofwel dat je met beide voeten op de grond staat. Het voordeel is dat je zo ook werkelijk geaard bent, je hebt immers met je voetchakra’s contact met de aarde.
Mannen zitten vaak met de benen over elkaar en dan ook nog met de hand tussen de benen. Dit komt meestal door onzekerheid en dat wordt dan ook zo door de ander ervaren. Niet bewust, maar men voelt onbewust dat er iets niet klopt.
Het is bekend dat blinde mensen sterk reageren op de klank van je stem. Wanneer je gehaast bent dan zal je ook gehaast praten, heel irritant. Blinde mensen horen het aan de klank en toonhoogte van je stem.
Zo zou ik nog meer kunnen vertellen over de taal van je lichaam, van je ogen, je gezicht etc. Elke dag heb je wel contact met anderen. Het begint meestal al als je opstaat, daarna als je er op uitgaat, naar je werk of boodschappen doet. Aankijken of wegkijken onthullen iets over je bereidheid tot contact. De onderlinge afstand tussen jou en de ander vertelt jullie intimiteit. Zelfs het wrijf- en friemel-gedrag van jezelf en je medemens vertelt hoe het onderlinge contact tussen jullie is. Lichte jeuk aan het gezicht, bijvoorbeeld, vooral aan je neus, hangt vaak samen met ergernis of onzekerheid.
Communicatie zonder woorden, de taal van je lichaam zegt echter ontzettend veel!
Lieve groet,
Daisha
Heb je hier een vraag over? Stuur deze naar daisha@radiomerlijn.nl Ik beantwoord je vraag in mijn radioprogramma ‘Zielsverwanten’. Elke week op zaterdag om 20.00 uur te beluisteren via Radio Merlijn ! En daarna nog de hele week bij Uitzending gemist. Vermeld wel je geboortedatum er bij en/of van de betrokkenen plus voornaam. Ik vertel deze niet in de uitzending, dus privacy verzekerd.
Wil je automatisch op de hoogte blijven? Hier kun je je gratis abonneren op mijn blogupdates.
Of ontvang elke week informatie over mijn radioprogramma’s, hier kun je deze gratis nieuwsbrief aanvragen. Daarin staat ook iedere week mijn blog vermeld, dus dat is twee in één!
Contact
Daisha de Wijs
Wellenbergweg 2
7383 RX Voorst gem. Voorst
KvK 71678212
BTW nr. NL858806940B01
© 2020 Daisha de Wijs - All Right Reserved | Webdesign en realisatie door De Grinthorst
Ontvang nieuwe artikelen per email
Met mijn wekelijkse blog updates per email mis je nooit meer een artikel