Een hoog gevoelige zorgt voor een betere wereld!
Nieuwsbrief ontvangen?
Daisha de Wijs
02/11/2023
Gemiddelde leestijd: 12 minuten
Mag ik je wat vragen?
Ik wil minder afhankelijk worden van Facebook om mijn lezers te bereiken. Als je je
aanmeldt voor mijn nieuwsbrief, dan ontvang je wekelijks als eerste mijn nieuwste artikel.
Klik hier om je aan te melden
Wanneer ik het over kinderen heb, lees dan ook ‘volwassenen’. Want ooit was jij als volwassene misschien ook een hoog gevoelig kind. Met hoog gevoeligheid word je namelijk geboren, en dat blijft je hele leven. Ben je er niet mee geboren? Dan kan het zijn dat je door traumatische ervaringen c.q. heftige gebeurtenissen die je hebt meegemaakt, steeds gevoeliger bent geworden. Waardoor je op een gegeven moment zelfs hoog gevoelig bent. Wat je hierna leest, geldt tevens voor de hoog gevoelige volwassene.
Jij bent de toekomst!
Een hoog gevoelig kind is gevoeliger dan de meeste kinderen. De zintuigen zijn scherper en ze nemen meer waar dan andere kinderen. Bij zintuigen kan het zijn dat één van de zintuigen het meest ontwikkeld is, bijvoorbeeld het gehoor. Geluiden kunnen het kind in paniek doen raken, gefluister wordt scherp gehoord. Ook het gefluister dat andere kinderen tegen elkaar doen in de klas.
Hoog gevoeligen zijn de mensen van de toekomst. Of in ieder geval waar we hopelijk naar de toekomst toegaan. Zij hebben een belangrijke taak op deze wereld. Namelijk door je gevoeligheid mensen, bedrijven, regeringen, etc. bewust maken dat de mens, dieren, de natuur belangrijker zijn dan economie.
We moeten weer terug naar natuurlijke stoffen, voeding, etc. Synthetische producten, die goedkoper en makkelijker te bewerken zijn, passen niet in een natuurlijk systeem.
Verzaak niet je taak
Je taak als hoog gevoelige is door jouw ZIJN de mens bewust te maken. Daarom gebruik je hoog gevoeligheid nimmer als wapen. Ofwel dwing niet aan anderen op dat ze rekening moeten houden met je gevoeligheid. Het kan de tegenreactie oproepen om het te verwerpen in plaats van er rekening mee te houden. Neem zelf maatregelen om met je gevoeligheid om te gaan. In eerdere blogs heb ik vele tips gegeven hoe je dat kunt doen.
Verwacht niet van anderen dat ze je begrijpen. Iets dat jezelf niet hebt of bent, is bijna niet te begrijpen. Daarom… verzaak niet je taak. Door jouw ZIJN gaat beslist ‘de wereld’ veranderen. Nu zijn nog slechts ongeveer 25% van de mensen hoog gevoelig. In de komende jaren worden dat er steeds meer. Op dit moment wordt er qua voeding al meer rekening gehouden dan tien jaar geleden. De ontwikkeling gaat zo snel dat er met lactose, gluten en andere intoleranties rekening wordt gehouden.
Door de voeding die de dieren nu krijgen zijn de eindproducten niet meer zoals vroeger. Toen was er geen lactose in zuivelproducten, geen gluten in de graanproductie. Vaak kwam iets rechtstreeks van de boer af.
Groenten en fruit werden nauwelijks bespoten. In ieder geval met middelen die niet zo heftig zijn als die nu worden gebruikt. Als dochter van een groenteboer ben ik opgegroeid met voeding die zuiverder was. Gelukkig wel, hierdoor kon ik makkelijker met de chronische ziekten omgaan. Zuivere voeding helpt om minder pijn te hebben, en meer te kunnen verdragen.
De zintuigen staan op scherp
De ogen – een hoog gevoelig mens ziet veel, elk detail, elke beweging. Dit zien kost tijd en doordat alles gezien wordt en een plek moet krijgen, duurt het langer voordat er antwoord gegeven kan worden. De reactie is trager doordat eerst de ervaring verwerkt moet worden. Je wordt sneller afgeleid en je kunt je daardoor niet meer concentreren. Men noemt dit een concentratiestoornis, maar dat is het zeker niet. Het zijn de prikkels die het kind belemmeren om geconcentreerd te kunnen zijn.
Mijn vader was hoog gevoelig. Dat kwam hem goed te pas bij het zaken doen. Hij wist hoe hij de goedkoopste en beste producten op de Groenten- en Fruitveiling kon bemachtigen. Sommige collega’s verbaasden zich erover hoe hij het altijd weer voor elkaar kreeg om de beste prijzen te ‘klokken’.
Wanneer ik iets vroeg aan mijn vader, moest ik altijd even wachten op het antwoord. Hij moest ‘zijn gedachten afmaken’ zoals ik het noemde. Ofwel het moest eerst tot hem doordringen. Vervolgens ging hij het verwerken, en daarna kwam pas zijn antwoord. Een fijne, lieve vader, waarbij ik door zijn trage reacties geduld leerde hebben.
Geluiden en indrukken
Pas op voor harde geluiden. Door de scherpe zintuigen dringen geluiden dieper door. Muziek of de tv staan al snel te hard aan. Hoge of lage geluiden kunnen snel te veel zijn. Een kind kan door zelfs een heel subtiel geluid makkelijk wakker worden. Als je kind gevoelig is voor geluid is het belangrijk dat er geen onnodig lawaai in huis is. Laat de tv of radio niet onnodig aanstaan.
Geweld, boze woorden, komen tien keer zo hard binnen. Alles is tien keer zo sterk als bij mensen die niet hoog gevoelig zijn.
Een hoog gevoelig kind ziet meer om zich heen. Ook al merk je dat niet aan hen. Een onrustige omgeving, of een klas waar kinderen mogen rondlopen, kan als storend worden ervaren. Ook het ‘gezellig werken’ kan op weerstand stuiten, omdat het te afleidend kan zijn.
Het lijkt dat ze verlegen zijn, maar dat is het niet. Als hoog gevoelige moet je altijd wennen aan een nieuwe situatie. Eerst de energie binnen laten komen en verwerken, dan pas kun je jezelf zijn. Voel je je als volwassene vaak onzeker in een nieuwe situatie? Noem het liever alertheid, immers je moet eerst voelen of de situatie ‘goed voelt’.
Fel licht of zonlicht kunnen een probleem zijn. Als de zon lekker in de klas schijnt kan het kind helemaal van slag raken. Tl-buizen kunnen storend zijn. Als je kind aangeeft last te hebben van (fel) licht kan het raadzaam zijn je kind een goede zonnebril te geven. Voor jongens is een pet met klep vaak een uitkomst.
Past de trilling c.q. de frequentie?
Alles in ons leven heeft een bepaald trillingsgetal. Kleuren, de natuur, muziek, je stem, voeding, je huis, gebouwen, etc., etc. alles heeft een andere vibratie. Dus ook jij als mens, vandaar dat iets alleen maar bij je past als de vibraties overeenkomen met die van jou. Voor een hoog gevoelig iemand luistert dat heel nauw.
Ook jouw naam, vooral de roepnaam, heeft invloed op je. Wanneer je naam qua vibratie niet overeenkomt met jou unieke mens-zijn, dan kan het gebeuren dat je je niet prettig voelt als men je aanspreekt met de roepnaam. Men zegt wel eens dat iemand Oost-Indisch doof is. Je kind doet niet alsof het doof is wanneer de roepnaam niet bij het kind past. Het kind HOORT JE NIET!
Als volwassene kun je je roepnaam zo vaak hebben gehoord dat je inmiddels weet dat men jou bedoelt. Bij een kind is er nog niet die programmatie, dus wees niet boos als het kind niet reageert. Ga liever ontdekken welke naam wel bij je kind past.
In sommige landen geeft men het kind eerst een nickname (bijnaam), om vervolgens als het 1 jaar is te kijken op welke klanken het kind response geeft. En dan pas wordt de roepnaam gecreëerd.
Wist je dat dit ook voor dieren geldt? Wanneer er een nieuw dier in je leven komt, en je wil daar een naam voor bedenken, ga dan eerst de klanken uitproberen waarop het reageert. En ‘bouw’ daar een naam omheen. Een dier, in wezen ook hoog gevoelig, reageert instinctief op vibraties. Dus wil je dier niet luisteren? Het kan het niet horen, omdat de naam niet correspondeert met de eigen trillingsfrequentie!
Puur natuur
Kleuren hebben grote invloed op een hoog gevoelig kind (volwassene). Het kan dat er kleuren zijn die het kind verafschuwt. Dan wil het kind een truitje van een bepaalde kleur absoluut niet aan. Iedere kleur heeft weer een andere vibratie. Dus dwing het kind niet om bepaalde kleren aan te doen die het niet wil. Het kan zijn dat de vibratie van die bepaalde kleur een negatieve invloed op je kind heeft. Kleuren die het kind aanspreken hebben een gunstige invloed op het kind.
Ook qua geuren kan je kind zeer gevoelig zijn. Een aangename geur in huis of een geurdoekje kan voor een kind met een sterke geur waarneming onprettig zijn. Geurkaarsjes kunnen irriteren, tenminste als de geur niet bij je past. Sowieso als het materiaal van de kaars niet natuurlijk is. Neem nooit een kaars die van paraffine is, zoals bijvoorbeeld bij het merk Bolsius. Het zijn prachtige kaarsen, maar koop ze niet, ze zijn te synthetisch. Koop dan liever van het merk Gouda, deze zijn van stearine.
Paraffine wordt gewonnen uit aardolie en stearine uit dierlijk of plantaardig vet. Kaarsen op basis van natuurlijke was zijn een stuk gezonder omdat daar geen paraffine in zit. Denk bijvoorbeeld aan sojawas, bijenwas, koolzaadwas en raapzaadwas.
Wist je dat dieren met hun neus kijken?
Bitterheid en zoet
Wanneer je baby begint te huilen als je weggaat, leg dan een T-shirt of iets anders dat je hebt gedragen bij je kind in bed. Meestal maakt jouw vertrouwde geur je kind rustig. Als het dan toch nog blijft huilen, dan is er beslist iets aan de hand.
Vroeger moest je je kind laten huilen, omdat het anders te verwend zou worden. Onzin, een kind huilt omdat er bepaalde reden voor is. Het kent nog geen dwang. De redenen kunnen zo veelvuldig zijn, dat je het niet kunt ontdekken. Daarom het meest belangrijke voor je kind (of jezelf) is geborgenheid, veiligheid, Liefde geven!
De smaak van een hoog gevoelige is bijzonder goed ontwikkeld. Er wordt sterk gereageerd op de smaak van het eten. Zo kun je verwachten dat het ene wel goed is, en het andere dat erop lijkt niet. Zelfs het ene soort water is wel goed en het andere soort niet.
Wil je kind geen bittere dingen eten, zoals witlof of spruitjes, dan is dat een compliment aan de ouders. Een kind kan pas bitter verdragen, als het iets bitters heeft meegemaakt. Alhoewel, men kan in een vorig leven zoveel bittere dingen hebben meegemaakt, zodat het kind daardoor wel bitter kan verdragen.
De ontwikkeling van de smaak is: tot ongeveer tien maanden heeft zoet de voorkeur. Daarna komt pas hartig, zuur kan eventueel na 1 jaar. Bitter duurt heel lang voordat men dat lust.
Wist je dat een baby wordt geboren met duizenden smaakpapillen? Wanneer men tien jaar is zijn deze smaakpapillen ongeveer gehalveerd. Boven de dertigjarige leeftijd heb je er nog maar zo’n 250 over. Vandaar dat wanneer je ouder bent, je meer kunt hebben, ofwel lekker gaat vinden.
Het haar knippen doet zeer!
Ook de huid is gevoelig. Een trui prikt al gauw, een broek zit al snel te strak. Een labeltje in de nek kan men niet verdragen. Sokken met een naad bij de tenen doen zeer. Een zilveren armband kan al irritatie geven, goud meestal niet. Zelfs aanraken moet subtiel gebeuren, anders kan het als onprettig worden ervaren.
Waarom huilt een jong kind als het haar moet worden geknipt? Het is zo gevoelig, dat dat zelfs zeer kan doen. Ook haren wassen of kammen kan zeer doen. Wanneer je hoog gevoelig bent staan niet alleen je zintuigen op scherp, pijn kan ook sterker worden gevoeld.
Bij chronische pijnen kan het zijn dat je pijngrens in de loop van je leven wordt verhoogd, maar bij kinderen is dat nog niet het geval. Dus denk niet als volwassene dat je kind overdrijft.
Extra rust en de natuur!
Doordat de zintuiglijke waarnemingen sterk doordringen, is het niet verwonderlijk dat een hoog gevoelig kind meer rust nodig heeft om alle ervaringen te verwerken. Vanwege de extra indrukken heeft een hoog gevoelig kind (c.q. volwassene) meer tijd voor zichzelf nodig. Vaak neemt het al de tijd om zich terug te trekken. De behoefte aan afzondering kan groot zijn. Gun je kind die rust. Rust kan ook zijn, tenminste als ze wat ouder zijn, chillen met leeftijdgenoten, of gamen, een filmpje kijken.
Als je kind aangeeft dat het even niks wil doen of alleen wil zijn, accepteer dat dan. Het is niet: zich afzonderen. Het is: ik moet me nu even herstellen van al die indrukken. En het ene kind heeft daar meer behoefte aan dan het andere!
Wanneer je ziet dat andere kinderen veel doen, zoals bijvoorbeeld wel drie sporten per week beoefenen, wil dat niet zeggen dat jouw kind – of jij als volwassene – dat ook aankan. Onthoudt bij alles: alles is heftiger, en daardoor vermoeiender. Laat het kind – zonder dwang – beslissen waar het aan mee wilt doen.
Ontspanning kan voor iedereen anders zijn
Een voorbeeld van mezelf: mijn ouders waren zeer sportieve mensen. Hielden van wandelen, tafeltennis, etc. Ze konden zich daardoor weer opladen na alle drukke werkzaamheden. Maar zoals elke ouder vaak denkt: ‘het is mijn kind, sporten is gezond’, wil niet zeggen dat dat ook uitkomst biedt voor je kind. Ieder mens denkt vanuit een eigen kunnen, ofwel zoals men zelf is of de behoefte heeft. Houdt er altijd rekening mee dat iedereen een eigen individu is, met eigen mogelijkheden, wensen, etc.
Wandelen en sporten vond ik geen ontspanning. Juist lezen, dingen bedenken, verhalen schrijven, de natuur in, de vogelvereniging, de kanaries verzorgen, bloemen plukken en laten drogen, etc. dat was voor mij ontspanning. Allemaal dingen waar men ouders totaal geen interesse in hadden. Gelukkig voor mij dat ze altijd zo druk aan het werk waren, dat ze geen tijd hadden om er op te letten wat ik deed.
Tussen haakjes: ik vond ik het als kind heerlijk dat ze geen tijd voor me hadden, zo kon ik mijn eigen gang gaan. Ik had het ook anders kunnen ervaren, namelijk dat ze weinig aandacht voor me hadden. Tenminste doordeweeks, zondags was het familiedag! Mijn ouders kregen regelmatig ’s avonds visite. Heerlijk vond ik dat, want dan letten ze er niet op hoe laat ik thuiskwam.
Kleding, lawaai en boosheid
Een sterk aandachtspunt is kleding. Door synthetische kleren kan het kind of jijzelf als hoog gevoelige ontzettend overprikkelt raken. Let altijd op als je kleding koopt. Viscose, katoen, wol, zijde, bamboe en linnen kun je meestal goed verdragen. Doe je kind – en jezelf! – een plezier, en koop van onderbroek tot jas het liefst zoveel mogelijk van deze natuurlijke stoffen. Nu is het zo dat kleding van synthetische stoffen mooiere kleurschakeringen kan hebben, leuker eruit ziet, Maar doe het jezelf niet aan!
Het kan zijn dat je kind (jijzelf, je partner, je ouders, etc.) onhandelbaar, boos, chagrijnig zijn of niets wil. Niet omdat het tegen de draad in wil zijn. Nee, het is omdat het overprikkeld is. Vanuit machteloosheid wordt men vaak boos.
In een wereld vol lawaai en haast, is het van cruciaal belang om het hoog gevoelige kind (of jijzelf) te beschermen. Harde geluiden zijn als donderslagen in hun oren, fel licht als scherpe zonnestralen op hun huid. Kleuren hebben niet alleen vorm, maar ook emotie, en geuren vertellen verhalen die alleen zij begrijpen. Het dragen van een bepaalde kleur kan een overweldigende ervaring zijn, terwijl een subtiele geur een wereld van emoties kan ontketenen.
Waardevolle tips
Je begrijpt: als hoog gevoelige krijg je iedere dag, ieder moment een overvloed aan indrukken te verwerken. Ouders spelen hierin een cruciale rol. Een duidelijk dagritme biedt structuur en veiligheid. Het vermijden van over-stimulerende activiteiten geeft de broodnodige ruimte om te ademen in een wereld die soms te veel lijkt. En bovenal, geef het kind (of jezelf) liefde en bevestiging. Woorden worden krachtig als ze oprecht zijn; erken hun gevoelens, moedig hen aan om hun angsten te overwinnen, en wees hun veilige haven in de storm!
Er zijn nog vele waardevolle adviezen die ik kan geven.
Voor ieder kind en iedere volwassene kan het echter net even anders zijn. Zoals ik in mijn vorige blog schreef: Mijn kracht is dat ik met de Ziel van iedereen kan ‘praten’. Iedere Ziel, van baby tot en met overledene, dat ik weet met welke missie hij of zij hier op aarde kwam. En welke kwaliteiten en gaven belangrijk zijn om te ontwikkelen en/of verder te vervolmaken.
Als ouder en grootouder kun je met vele vragen zitten betreffende je (klein)kind. Ik ben expert in het ‘zien’ van het karakter, de missie, etc. van je kind. Of het nu een baby is of een jonge volwassene. Maak daar gebruik van – naast de vele adviezen die je krijgt – stem ik me persoonlijk af op je (klein)kind!
Op maandag 214 juni 2024 geef ik een dagworkshop van 11.00 – 16.00 uur. Het heet: Je (klein)kind begrijpen…
Creëer een Unieke en Liefdevolle Band met je (klein)Kind – of met jezelf!
De dagen die op 1 en 27 maart 2024 zijn gegegeven waren een groot succes. Een thuiskomen voor de ouder en het kind!
Ik geef op die dag specifieke adviezen en stem me af op jouw kind, puber of volwassene. Zodat je weet hoe je het beste het kind, de puber of jezelf kan begeleiden. Elke hoog gevoelige is met een speciale missie gekomen. Heel belangrijk om deze te kennen, het leven wordt dan een stuk gemakkelijker.
Zie hier voor meer informatie en aanmelding >>
Lieve groet,
Daisha
P.s: Heb je een vraag, en dat kan over van alles zijn. Stuur deze naar daisha@radiomerlijn.nl Ik beantwoord je vraag in mijn radioprogramma ‘Zielsverwanten’. Tweewekelijks op zaterdag om 20.00 uur te beluisteren via Radio Merlijn ! En daarna nog de hele week bij Uitzending gemist. Vermeld wel je geboortedatum er bij en/of van de betrokkenen plus voornaam. Ik vertel deze niet in de uitzending, dus privacy verzekerd.
Wil je automatisch op de hoogte blijven? In de linker zijkolom van dit artikel (of bovenin het artikel op wanneer je op je mobiel leest) kun je je abonneren op mijn blogupdates. Of ontvang elke week informatie over mijn radioprogramma’s, hier kun je deze gratis nieuwsbrief aanvragen. Daarin staat ook iedere week mijn blog vermeld, dus dat is twee in één!
Contact
Daisha de Wijs
Wellenbergweg 2
7383 RX Voorst gem. Voorst
KvK 71678212
BTW nr. NL858806940B01
© 2020 Daisha de Wijs - All Right Reserved | Webdesign en realisatie door De Grinthorst
Ontvang nieuwe artikelen per email
Met mijn wekelijkse blog updates per email mis je nooit meer een artikel