Gelukkig gezond
Nieuwsbrief ontvangen?
Daisha de Wijs
22/09/2022
Gemiddelde leestijd: 8 minuten
Mag ik je wat vragen?
Ik wil minder afhankelijk worden van Facebook om mijn lezers te bereiken. Als je je
aanmeldt voor mijn nieuwsbrief, dan ontvang je wekelijks als eerste mijn nieuwste artikel.
Klik hier om je aan te melden
Gezondheid is het hoogste goed, zegt de volkswijsheid. Dat blijkt uit divers wetenschappelijk onderzoek: een goede gezondheid is één van de belangrijkste factoren die bijdragen tot ons geluk. En dat is helemaal waar!
Als kind was ik bijna elke dag buiten, heerlijk in de natuur. In die tijd – de jaren vijftig van de vorige eeuw – was er overal om ons heen volop de natuur. Op vierjarige leeftijd verhuisden we vanuit midden in de stad Arnhem, Ruiterstraat nr. 4, naar Arnhem-Zuid.
Er waren in de Hoefbladlaan van Arnhem Zuid net nieuwe zogenaamde portiekflats gebouwd, met daaronder winkels. Mijn ouders startten daar in 1951 een groentezaak, wij woonden er boven. Toen was er nog volop ruimte In Arnhem Zuid. Wij hadden uitzicht tot aan Elden, de uiterwaarden waren mijn speelterrein. Ik kon daar uren in dwalen, heerlijk midden in de natuur, kijkend naar de vogels, de bloemen, etc.
Goed voor kinderen
Al hadden we thuis een groentezaak, ik verzorgde vanaf mijn negende een volkstuintje. Hier verbouwde ik allerlei groenten en kruiden. Ontzettend leerzaam voor een kind om te zien hoe alles groeit wat je thuis eet.
Je krijgt meer feeling met de natuur en waardering voor wat je aan het eten bent. Later toen ik getrouwd was, pootte ik in mijn grote tuin ook allerlei groenten en kruiden. Waarschijnlijk nog een innerlijke drive vanuit mijn heksentijd in een vorig leven.
We kopen het liefst biologisch, maar zelf telen is nog altijd het beste. Tenminste als je niet in een drukke straat woont met allemaal autogassen. Waarom is zelf telen nog altijd het beste? Omdat biologisch niet echt biologisch is. Het verschil tussen niet- en wel-biologisch is, dat er bij de biologische teelt gebruik wordt gemaakt van natuurlijke bestrijdingsmiddelen in plaats van synthetische pesticiden. Helaas zijn deze ‘natuurlijke’ pesticiden nog steeds alles dodende middelen. Dus ook niet echt gezond voor onszelf.
Terug naar de oer
Sander, mijn man, is de hele zomer bezig geweest met allerlei kruiden, aardbeien, bieten, sla., etc. te verbouwen. Ook pompoenen, pastinaken en bieten, waar ik zo gek op ben.
Pompoenen zijn ontzettend gezond, en lekker verwarmend in de herfst en winter. Daarbij bevatten pompoen weinig kilocalorieën en veel vezels. Ideaal dus als je gezond wilt eten. De vezels zorgen ervoor dat je goed gevuld bent en helpen je darmen gezond te houden. Daarnaast krijg je via pompoen lekker veel ijzer, calcium, vitamine C en E binnen.
Pastinaak is net zo’n veelzijdige groente als de pompoen. Pastinaak bevat een hoog gehalte aan kalium, mangaan, magnesium, fosfor, zink en ijzer. Bovendien bevat het ook nog een indrukwekkende reeks aan vitamines, waaronder vitamine B, C, E en K. Evenals een hoog gehalte aan vezels en eiwitten. Daardoor heeft deze groente vele interessante gezondheidsvoordelen!
Zowel pompoen als pastinaak kun je vele verschillende gerechten mee maken. We eten regelmatig pompoen-patat. Heel eenvoudig om te maken. Je snijdt de pompoen als frites, de schijfjes doe je met wat olie en kruiden – zoals Italiaanse kruiden – zo’n 20 minuten op 180 graden. Een heerlijke vervanger voor de vette, vaak ongezonde, frieten. Ook onze kleinkinderen zijn er dol op.
We hebben gisteren pompoensoep gegeten, van pompoenen uit eigen tuin, heerlijk! Van pastinaak kan je ook heerlijke soep maken, maar ook puree als vervanger van aardappelpuree.
Als het kind met het badwater weggooien
Als dochter van een groenteboer weet ik veel over hoe je alles zo gezond mogelijk kunt klaarmaken. Mijn ervaring is dat men alles veel te lang kookt. Spruitjes hooguit 6 minuten koken, en dan zo’n vijf minuten inde pan laten nagaren. Witlof idem, wortelen slechts beetgaar koken.
Wat ik heel erg jammer vind, dat veel mensen het kookwater weggooien. Kook je verse groenten omdat het zo gezond is, en dan gooit men het kookwater weg waar juist de vitaminen en mineralen in zijn gekomen. Wanneer je aardappels in de schil kookt is dat geen probleem, want door de schil blijft alles in de aardappel zitten.
Je denkt misschien, ja maar wat doe je dan met het kookwater? Sowieso gebruik ik hooguit een paar centimeter water. Aardappelen of groenten hoeven niet onder water te staan. Met weinig water worden ze min of meer gestoomd. Nog gezond ook!
Vervolgens het kookwater in een paar kopjes doen, net zoveel als je over hebt. Wij zijn met z’n tweeën, dus bij ons is dat twee kopjes. Je roert er wat Herbamare van A. Vogel door, en je hebt een kopje heerlijke, gezonde bouillon vooraf. Is nog deftig ook! Herbamare nooit meekoken.
Heel gezond
Zelfs het water van de gekookte witlof is lekker, en ook nog vochtafdrijvend. Een mooie zuivering voor je nieren. Goed tegen hoge bloeddruk, en je vermijdt de bijwerkingen van plastabletten. Kook je witlof hooguit in zes minuten, dus dat het nog beetgaar is. Daarna wikkel je er kaas en eventueel ham omheen. Als jet het lust, eerst een klein beetje nootmuskaat ertussen. En dan alsjeblieft niet nog eens in de oven. Vaak wordt dan gezegd dat het gerecht met geraspte kaas nog 20 minuten in de over moet. Heel jammer, zo blijven er weinig vitaminen en mineralen over…
Wanneer ik toch bezig ben met koken, dan nog maar een gezond recept. Men neme verse (rauwe) bieten, een paar uien en verse gember, liefst alles uit eigen tuin. (Je kunt de gember ook weglaten, jammer want ook dat is heel gezond.) Je snijdt de uien en de gember zo fijn als je wilt.
De bieten rasp je, uiteraard met een rasp, dat kan fijn of grof zijn. Doe een beetje olie in de koekenpan, bak daar de uien in totdat ze glazig zijn, ook de gember even meebakken. Dan de geraspte bieten er doorheen, en slechts drie minuten – al roerend – bakken. Heerlijk, en ontzettend gezond!
Leve de vitaminen en de mineralen!
Alle vitaminen en mineralen blijven zo én van de uien én van de bieten bewaard. Per 100 gram bieten zitten al de dagelijkse hoeveelheid aanbevolen vitamine en mineralen, zoals vitamine C, B6, foliumzuur (B11), magnesium, kalium, fosfor, mangaan en ijzer. Bovendien nog wat vezels en eiwitten. Foliumzuur zorgt voor een goede weerstand, een goed werkend geheugen en ondersteunt de groei van een ongeboren kind tijdens de zwangerschap. Een aanrader om dagelijks bieten te eten of bietensap te drinken als je in verwachting bent!
Verse gember heeft net zoveel gezonde eigenschappen als bieten, etc. Het bevat veel vitamines, antioxidanten en mineralen. Voor de vitamines zijn dit voornamelijk B1, B2, B6 en vitamine C. Bovendien bevat gember natrium, kalium, calcium, fosfor, ijzer, magnesium, koper en zink. Lees hier waarom gember zo gezond is!
Gebruik per dag niet te veel gember als je bloedverdunners gebruikt of galstenen hebt. Ofwel neem een klein portie per dag voor de prachtige kwaliteiten. Gember is een krachtige ontstekingsremmer, vooral bij reuma en artrose, is goed om af te vallen, goed voor je darmen, houdt je bloedsuiker spiegel in balans, helpt tegen misselijkheid, verbetert je hersenfuncties, enz. enz.!
Niets blijft zoals het ooit was,
zo is het tot nu toe nog elke dag zo geweest,
en dat al duizenden jaren lang!
Kennis der natuur
15 jaar geleden stierf Birgit Kahlert, ik heb haar nooit gekend. In 2008 kwam ik op haar site, ze was toen nog niet zolang overleden (26 april 2007). Haar site bestaat nog steeds, met geweldige informatie over de natuur.
Op haar site ‘de Stem der Bomen’ kun je waardevolle informatie vinden over bomen, en wat je verder in de natuur kunt vinden. Alles op haar site is interessant, ik breng het dan ook graag onder je aandacht.
Ze heeft bovendien hele eenvoudige, doch waardevolle gezondheid tips. Zoals bijvoorbeeld wat een onbespoten appel allemaal voor je kan betekenen!
‘De appel als genezend huismiddel…
De mensen weten al lang dat het eten van appels het immuunsysteem sterkt. In de volksgeneeskunde hebben daarom appels altijd een belangrijke rol gespeeld. Gekookte appels kunnen gegeten worden tegen obstipatie of als bloedreinigingsmiddel. Volgens Amerikaans wetenschappelijk onderzoek houdt het eten van appels mensen tot op hoge leeftijd gezond.
Had men last van wratten? Dan legde men beide delen van een doorgesneden appel op de wrat. Daarna voegde men de twee helften weer bij elkaar en begroef hem in de aarde. Was hij kort daarna gerot, dan waren ook de wratten verdwenen.
Schaafde men de appel van boven naar onderen, kreeg men diarree, Schaafde men hem omgekeerd, dan moest men overgeven. Een ander huismiddel was appelmost. Deze zou helpen om vet af te breken. Hij zou zelfs kanker veroorzakende stoffen in gerookte etenswaren neutraliseren.’ Tot zover Birgit Kahlert.
Maak je leven goedkoper
Wanneer je dit leest denk je misschien: ‘Ja, dat klinkt leuk, maar zo dacht men vroeger, dit is een beetje te simpel.’ Toch komen deze oude wijsheden nog altijd van pas.
Vanaf 1984 tot en met 2006 heb ik mensen geholpen die ernstige ziekten hadden. Ik heb daar al eerder over geschreven. Daarin vertel ik hoe een onbespoten appel je kan helpen bij kanker en psoriasis. Het zou een heel boek worden wanneer ik ga vertellen hoeveel je je gezondheid kunt behouden door je voeding en je drinken zo natuurlijk mogelijk te nuttigen.
Nu de kosten van ons levensonderhoud gigantisch stijgen, gaan veel mensen over op zelf verbouwen van groenten, etc. Heel verstandig, je weet dan wat er mee gedaan is. En hopelijk doe je het zonder bestrijdingsmiddelen, gewoon puur natuur!
Je hoeft ook geen groot stuk land of grote tuin te hebben. Op een paar vierkante meters kun je heel wat kwijt. Heb je een balkon? Er zijn vele sites die je daarbij kunnen helpen, zoals deze bijvoorbeeld… Of je neemt een verticale zak, al te koop voor nog geen 20 euro!
Gezondheid is ons allerhoogste goed!
Zo behoud je je gezondheid. En het is interessant voor kinderen, laten we weer teruggaan naar de oer-natuur. Het kost je hooguit een half uur per dag, en niet eens elke dag, om je tiny groentetuin goed te laten bloeien en groeien!
mevrouw Helena P. Blavatsky (1831-1891) zei ooit: ‘Het menselijk bewustzijn is in feite klaar voor een mutatie op grote schaal en dat zal het resultaat zijn van grote crisissen. Crisissen die als het ware om een transformatie vragen.’
Mocht je vragen hebben? Ik heb een tweewekelijks radioprogramma via www.radiomerlijn.nl (via je computer, iPhone of iPad) waarin ik vragen beantwoord. En die kunnen over van alles gaan: jezelf, werk, relatie, familie, kinderen, gezondheid, etc.
Stuur je vraag naar daisha@radiomerlijn.nl Ik beantwoord je vraag dan in de uitzending. Wil je je geboortedatum er bij vermelden? Privacy is verzekerd, ik noem geen naam of geboortedatum.
Lieve groet,
Daisha
P.s: Heb je een vraag, en dat kan over van alles zijn. Stuur deze naar daisha@radiomerlijn.nl Ik beantwoord je vraag in mijn radioprogramma ‘Zielsverwanten’. Tweewekelijks op zaterdag om 20.00 uur te beluisteren via Radio Merlijn ! En daarna nog de hele week bij Uitzending gemist. Vermeld wel je geboortedatum er bij en/of van de betrokkenen plus voornaam. Ik vertel deze niet in de uitzending, dus privacy verzekerd.
Wil je automatisch op de hoogte blijven? In de linker zijkolom van dit artikel (of bovenin het artikel op wanneer je op je mobiel leest) kun je je abonneren op mijn blogupdates. Of ontvang elke week informatie over mijn radioprogramma’s, hier kun je deze gratis nieuwsbrief aanvragen. Daarin staat ook iedere week mijn blog vermeld, dus dat is twee in één!
Contact
Daisha de Wijs
Wellenbergweg 2
7383 RX Voorst gem. Voorst
KvK 71678212
BTW nr. NL858806940B01
© 2020 Daisha de Wijs - All Right Reserved | Webdesign en realisatie door De Grinthorst
Ontvang nieuwe artikelen per email
Met mijn wekelijkse blog updates per email mis je nooit meer een artikel