Hoog gevoelig, Gezondheid en Kleding
Nieuwsbrief ontvangen?
Daisha de Wijs
04/04/2024
Gemiddelde leestijd: 9 minuten
Mag ik je wat vragen?
Ik wil minder afhankelijk worden van Facebook om mijn lezers te bereiken. Als je je
aanmeldt voor mijn nieuwsbrief, dan ontvang je wekelijks als eerste mijn nieuwste artikel.
Klik hier om je aan te melden
Je staat er eigenlijk nooit zo bij stil, maar de hele dag door gebruik je je zes zintuigen: horen, zien, ruiken, proeven, voelen en evenwicht. Daarnaast vertrouw je vaak ook op een zevende zintuig, noem het intuïtie, een onderbuikgevoel of zelfs een paranormale gave. Vandaag vertel ik over het zintuig: onze huid! De andere zintuigen komen de volgende keer aan de beurt.
Onze huid: de spiegel van onze Ziel!
Onze huid is het grootste zintuig van ons lichaam dat voelt, en ons beschermt tegen dingen van buitenaf. Het is de ‘jas’ van je lichaam. Het zorgt ervoor dat we niet meteen pijn voelen als we ergens tegenaan stoten. Onze huid laat ons ook weten wanneer er gevaar dreigt door hitte of hele koude temperaturen, door pijnlijk of jeukend te zijn. Een speciale laag op onze huid houdt ook slechte bacteriën en kleine beestjes buiten.
De huid is als temperatuurregelaar ook verantwoordelijk voor het constant houden van de temperatuur in het lichaam. Als het lichaam warm is, wordt de bloedcirculatie in de aderen verhoogd en wordt de warmte afgevoerd. Als dit onvoldoende is, gaat de huid transpireren en koelt het lichaam af.
Als het lichaam koud is, gebeurt het tegenovergestelde: er wordt minder bloed door de aderen van de huid gepompt om de warmte in het lichaam te houden. Dat is de reden dat onze handen en voeten als eerste koud aanvoelen.
Fysiek, emotioneel en mentaal
Onze huid vertelt onze fysieke, emotionele en mentale gezondheid. Wanneer daar iets mis mee is, kan onze huid er minder glanzend, ruw, eczeem-achtig, een droge huid, bleker of juist roder er uitzien. Puistjes in je gezicht en met name op je rug, vertellen dat de voeding die je tot je neemt niet goed voor je is.
Met onze huid kunnen we voelen, aanraking ervaren, pijn registreren en temperaturen registreren. De huid van een volwassen persoon is ongeveer 2 vierkante meter groot. Er zitten miljoenen gevoelszintuigen over de hele huid verspreid. Niet op elke plaats liggen er evenveel. De tong en de vingertoppen zijn het dichts bezet met tastzintuigen. Elk van die zintuigen is via een zenuw met ons centrale zenuwstelsel verbonden.
Lachen is goed voor onze huid en Ziel! Positieve emoties bevorderen de bloedcirculatie in de huid en activeren de spieren die gebruikt worden om te lachen. Het resultaat? Een frisse huid en een goed humeur. De huid is de spiegel van onze Ziel, het laat onze emoties zien als wij blozen of bleek worden.
Kleding en beddengoed
Kleding én beddengoed kunnen zodanig irriteren dat je innerlijk enorm onrustig wordt. Of dat je een opgedraaid gevoel krijgt. Baby’s geven het aan door te huilen, ze hebben nog geen andere uitingsvorm. Het onrustige gevoel kan veroorzaken dat je gaat piekeren.
Ben je gevoelig of hoog gevoelig? Dan kan je uitsluitend natuurlijke stoffen verdragen, zoals puur katoen, linnen, viscose of wol verdragen. Het moet dus allemaal 100% puur zijn. Wanneer er ook maar een iets andere stof in zit, dan kan het al foute boel zijn.
Een vrouw zei tijdens een workshop die ik gaf: ‘Wat heb ik het warm!’ Terwijl de temperatuur in de ruimte normaal was. Ik vroeg haar: ‘Wil je kijken wat erop het etiketje van je T-shirt staat?’ Ze keek op het etiket, dat meestal in de zijnaad zit en antwoordde: ‘80% viscose en 20% nylon.’
Mijn reactie was: ‘Daarom heb je het zo warm. Wanneer je gevoelig bent, en dan hoef je niets eens hoog gevoelig te zijn, kan je niet tegen die 20% nylon. Synthetische stoffen jagen je bloed op. Dat betekent dat je zintuig huid continu wordt geïrriteerd. In het Oosten noemt men dat wind in je bloed. Er is dan een disbalans in je lever. Deze disbalans kan het volgende veroorzaken: koorts. Soms zelfs hoge koorts.
Koorts
Als jong kind had ik regelmatig hoge koorts, dat kon zelfs 40 tot 42 graden zijn. Omdat hoge koorts de hersenen en andere organen kan beschadigen werd ik in het ziekenhuis opgenomen. Vanaf mijn eerste tot mijn zesde levensjaar lag ik daardoor elk jaar wel een of meerdere keren in het ziekenhuis. Men kon meestal niet de oorzaak van de hoge koorts vinden.
Soms was er wel wat aan de hand. Bijvoorbeeld toen ik kinderverlamming ofwel polio had. Of dat de darmen niet goed functioneerden. En de vele kinderziektes die ik had, zoals: mazelen, pijnlijke ontstoken amandelen en waterpokken.
Vroeger werden de ontstoken amandelen zoals dat heet ‘geknipt’. Dat werd bij mij zo vaak gedaan dat op latere leeftijd de keelamandelen op een gegeven moment zijn verwijderd.
Disbalans in Yin en Yang
In de Chinese geneeskunde weet men dat een disbalans van Yin en/of Yang meestal problemen geeft. De disbalans van Yin en Yang worden veroorzaakt door wind in het bloed, of zelfs als je windgevoelig bent. Dus ook stormachtige wind in de natuur. Geen wonder dat als kinderen druk zijn, dat men zegt: er komt storm!
Langdurige emotionele problemen én het niet verdragen van synthetische kleding kunnen een stijging van Yang veroorzaken. Het gevolg daarvan kan zijn: je enorm opwinden over van alles, woede, irritatie, frustratie en chronische stress. Maar ook: hoofdpijn, tinnitus, prikkelbaarheid, stijve nek en tremors.
Hoge koorts – te hoge koorts – veroorzaakt een disbalans in het Yin. Een disbalans in Yin kan ook ontstaan door heftig verdriet, extreme lichamelijke inspanning en slechte voeding. En dat kan zich uiten in slecht (onrustig) slapen, slechter gaan zien, duizeligheid en kramp in de spieren, vooral de kuiten.
Ook gevoelige dieren kunnen van wat ik hier vertel last van hebben.
Wind in het bloed…
Wind in het bloed veroorzaakt bij baby’s dat ze huilen. Huilen, terwijl er niets aan de hand lijkt te zijn, er is echter wel degelijk wat aan de hand. Dus laat een baby nooit zomaar huilen. Vroeger werd het advies gegeven: als de baby huilt, laat het huilen. Anders zou je de baby verwennen en gaat het jou dwingen om haar of hem telkens op te pakken. Onzin, pure onzin!!!
Het lange termijn geheugen is nog niet ontwikkeld. Het langetermijngeheugen zorgt ervoor dat je dingen onthoudt, ofwel opslaat in je geheugen. En dat betekent dat als we de informatie in het kortetermijngeheugen maar lang genoeg blijven herhalen, deze op een gegeven moment automatisch wordt overgezet naar het langetermijngeheugen. Maar dat begint pas als het kindje drie of vier jaar is. Het kortetermijngeheugen houdt informatie slechts enkele seconden tot een halve minuut vast. Niet lang genoeg om iets te onthouden!
Of er moet op de leeftijd van twee tot drie jaar iets ontzettend traumatisch zijn gebeurd. Dan nog wordt het slechts een vage herinnering, waardoor het doordat er navraag naar wordt gedaan je het pas echt bewust wordt. Op 4-jarige leeftijd kunnen kinderen pas twee tot drie items onthouden. Met ongeveer 10 tot 12 jaar bereik je pas het geheugen van een volwassene!
Vandaar dat je kleine kinderen telkens weer opnieuw moet leren c.q. zeggen hoe iets te doen, of bepaalde regels te volgen. Wordt als volwassene nimmer ongeduldig als het jonge kind zich niet houdt aan bepaalde afspraken.
Littekens in je Ziel
Mijn man Ferdi, helaas in 1993 overleden, werd toen hij al met 1,5 jaar kon lopen elke keer gezegd dat hij niet buiten het hekje van de tuin mocht komen. Als kleine dreumes liep hij op een gegeven moment dan toch weer op straat. Een woedende moeder was het gevolg… Hij was de zogenaamde afspraak – het was echter een eis – allang weer vergeten. Gelukkig was het in 1939 nog niet zo druk op straat.
Denk ook nooit dat een baby of het jonge kind jaloers is, verwend kan worden, eisen aan je stelt of boos is. Je kindje kan wel angsten hebben meegenomen naar dit leven, of zoals ik het noem: littekens in je Ziel. Soms ernstige angsten, bijvoorbeeld voor afgewezen worden, verlatenheid, voor donkere ruimten, etc., etc.
Je begrijpt dat ze hier niet overheen komen als je je kindje almaar laat huilen. Je kunt als ouder of opvoeder zelf proberen erachter te komen welke angst het is. Wanneer je bijvoorbeeld tijdens een bombardement of bij een aardbeving onder het puin in het donker bent gestorven. Of dat je eenzaam in het donker bent gestorven, of… er zijn zoveel mogelijkheden dat donkere ruimtes angst aanjagen. Vermoed je dat donker de oorzaak kan zijn, doe ’s nachts een lampje aan.
Verwennen?
Vroeger stonden baby’s met hun wiegje naast het bed van de moeder. Geweldig! De baby heeft negen maanden het hart van de moeder horen kloppen. Negen maanden lang de stem gehoord, het ademhalen, de gevoelens, etc. van de moeder meegemaakt. En dan ineens wordt de baby ‘in het diepe gegooid’. Alleen op een kamertje, hoe lief en goed dat kamertje ook is, het voelt zich eenzaam en verlaten.
Als het niet bij je op de slaapkamer kan, leg dan een T-shirt of iets anders wat de moeder veel heeft gedragen in het wiegje. Zo kan het toch nog de geur van moeders ervaren. Wanneer je als ouder ‘gek’ wordt van het huilen van je baby, doe dan het volgende: neem het in je armen, druk het tegen je aan, zodat het kindje je hart hoort kloppen. Zegt niets!!!
Meestal gaat men sussen, of iets zeggen, doe dat niet! Het verstoort dat je baby je hart kan horen c.q. kan voelen. Waardoor het nog meer kan gaan huilen. Binnen een paar minuten is je kindje gerustgesteld. Ook wordt soms geadviseerd dat je je baby nooit tussen je in moeten laten slapen. Ook weer zo’n onzin! Als ouder weet ik zeker dat je onbewust voorkomt dat je er bovenop gaat liggen.
Het energetisch systeem
Baby’s worden geboren met een open energetisch systeem. Waardoor vele externe negatieve invloeden kunnen binnenkomen. Deze verstoring wordt via huilen geuit. Ze hebben niets anders om kenbaar te maken dat er iets niet in orde is.
Wat kunnen die negatieve invloeden zijn? Spanning tussen de ouders of spanning en/of drukte wanneer er visite is. Hoge of lage geluiden kunnen snel te veel zijn. Een kind kan door zelfs een subtiel geluid, bijvoorbeeld de deur ergens in huis dichtdoen, makkelijk wakker worden. De kleding of luier die niet lekker zit. Voeding die niet wordt verdragen – daarover vertel ik volgende week.
Terug naar de kleding
Kijk altijd in het etiket van de kleding (en het beddengoed) van je kinderen én van jezelf. Er mag beslist geen polyester, polyamide (nylon), acryl, elastaan of andere synthetische stof in zitten. Misschien een klein beetje, hooguit 2%.
De huid is ontzettend gevoelig. Een trui prikt al gauw, een broek zit al snel te strak. Een labeltje in de nek kan men niet verdragen. Sokken met een naad bij de tenen doen zeer. Een zilveren armband kan al irritatie geven, goud meestal niet.
Zelfs aanraken moet subtiel gebeuren, anders wordt het als onprettig ervaren. Een stevige massage terwijl je veel bindweefsel c.q. oedeem hebt, is ontzettend pijnlijk. Wanneer je dat hebt is Thaise- of sportmassage niet voor je weggelegd. Blijf altijd bewust van het feit dat een baby nog niet kan aangeven/uitleggen dat iets onprettig aanvoelt.
Aanraking en gevoel
Je huid heeft behoefte aan aanraking. Wil je ‘lekker in je vel’ zitten, smeer je huid elke morgen in met een heerlijke en natuurlijke bodylotion. Doe het liefdevol, zacht masserend en neem er de tijd voor. In nog geen vijf minuten heb je via je huid gezegd: ik mag er zijn!
Baby’s die moeite hebben om hier op aarde te komen kun je het beste elke dag zo’n vijf minuten masseren. Met name het ruggetje (steun in de rug krijgen), en de voetjes (vaste grond onder de voeten krijgen).
Ook het buikje is gevoelig. Via je buik leg je verbinding tussen jou en de ander. Men denkt dat je van hart tot hart verbinding hebt met de ander. Het meeste contact met een ander heb je juist via je Chi-plek, je buik.
Leg drie platte, aaneengesloten vingers onder je navel en daar vind je je Chi-plek, je krachtplek, je energieplek! Heel soms is het bij iemand twee vingers.
In je buik zit je gevoel. Verliefdheid: vlinders in je buik hebben. Obstipatie: je emotionele shit niet kwijt kunnen. Diarree: het leven van het huidige moment niet aan kunnen. Pijn aan de buik – zeker bij kinderen: niet om kunnen gaan met de situatie waar men in zit. Het wordt je teveel: je hebt er de buik vol van. Een mes in je buik voelen: grote angst hebben. Twee handen op een buik: samen heb je een intens contact, en/of je kunt goed samenwerken.
Een paar spreekwoorden met de huid als onderwerp:
- een dikke huid of olifantshuid hebben is: veel kunnen verdragen.
- in een slechte huid zitten is: ongezond zijn of iets ongunstigs verwachten.
- in iemands huid kruipen is: zich in een ander verplaatsen.
- je huid duur verkopen is: het niet gemakkelijk opgeven.
- met huid en haar is: geheel en al of wel helemaal.
Lieve groet,
Daisha
P.s: Heb je een vraag, en dat kan over van alles zijn. Stuur deze naar daisha@radiomerlijn.nl Ik beantwoord je vraag in mijn radioprogramma ‘Zielsverwanten’. Tweewekelijks op zaterdag om 20.00 uur te beluisteren via Radio Merlijn ! En daarna nog de hele week bij Uitzending gemist. Vermeld wel je geboortedatum er bij en/of van de betrokkenen plus voornaam. Ik vertel deze niet in de uitzending, dus privacy verzekerd.
Wil je automatisch op de hoogte blijven? In de linker zijkolom van dit artikel (of bovenin het artikel op wanneer je op je mobiel leest) kun je je abonneren op mijn blogupdates. Of ontvang elke week informatie over mijn radioprogramma’s, hier kun je deze gratis nieuwsbrief aanvragen. Daarin staat ook iedere week mijn blog vermeld, dus dat is twee in één!
Contact
Daisha de Wijs
Wellenbergweg 2
7383 RX Voorst gem. Voorst
KvK 71678212
BTW nr. NL858806940B01
© 2020 Daisha de Wijs - All Right Reserved | Webdesign en realisatie door De Grinthorst
Ontvang nieuwe artikelen per email
Met mijn wekelijkse blog updates per email mis je nooit meer een artikel