het Geheim van Succes

Het Geheim van de Weg naar Succes is al zo oud is als wij mensen kunnen denken. Meerdere keren kun je daar een geweldig voorbeeld van zien. Eén van deze treffende voorbeelden vind ik wel de strijd in het begin van het jaar 2007 tussen ‘onze Barney’, Raymond van Barneveld, en Phil Taylor tijdens het wereldkampioenschap darts. Het is al wel even geleden, toch vind ik dit nog steeds een zeer treffend voorbeeld.

Spannend tot het laatste moment!

Bijna vier uur lange volkomen concentratie van beide heren mondde uit in een overwinning van Barney. Spanning ten top! Barney zorgde ervoor dat dit wereldkampioenschap tot de laatste seconde spannend was. In de laatste paar uur van de strijd dacht ik: ‘Het lijkt wel of hij niet wil winnen.’ Elke keer als hij voor stond, gaf hij zijn voorsprong prijs aan Taylor. Later verklaarde Barney in een interview wat er allemaal door zijn hoofd was gegaan.

Op een gegeven moment stond Barney 0 – 3 achter bij Taylor. Taylor was elfvoudig wereldkampioen, elf jaar lang had hij iedereen in de strijd om het wereldkampioenschap verslagen. Een onverslaanbare tegenstander, dacht Raymond van Barneveld op dat moment. Bij deze stand – zo zei hij – had hij de neiging om Taylor een hand te geven en te zeggen: Je bent geweldig, onverslaanbaar, je hebt gewonnen. Hij moest echter verder – regels zijn immers regels.
Na deze stand van 0 – 3 vocht Barney terug. Ondanks dat diverse keren de gedachte ‘Wie ben ik dat ik van een dergelijk kampioen kan winnen?’ door zijn hoofd ging, wist hij overeind te blijven en gaf hij niet op. Ook al leek dat wel te gebeuren.

Je gedachten bepalen of je succes hebt of faalt.

De kracht van gedachten is zo sterk dat een gedachte ervoor kan zorgen dat je verliest. Elke keer als de vraag ‘Wie ben ik dat ik van een dergelijk kampioen kan winnen?’ bij Barney opkwam, gaf hij zijn voorsprong onbewust en ongewild prijs aan zijn tegenstander. Maar de kracht van gedachten kan je ook laten winnen. En ook dat liet Barney zien: door zichzelf telkens weer te motiveren – en uiteraard door zijn geweldige spel – heeft hij uiteindelijk Taylor verslagen. Hij heeft een elfvoudig kampioen verslagen! Ondanks zijn telkens terugkerende gedachten van te zullen falen is dit niet gebeurd: Door deze gedachten telkens om te vormen naar ‘Ik kan het wel!’ is hij wereldkampioen geworden!

Wat is nu het Geheim van de Weg naar Succes?

Je gedachten hebben een enorme kracht. Je gedachten kunnen je tot grootse prestaties brengen, maar ook laten verliezen. Door je denken kun je alles tot stand brengen wat je wilt óf alles in jezelf en in je leven tenietdoen. Je kunt jezelf dom vinden en je durft meteen niet meer je zegje te zeggen. Als je jezelf een verliezer vindt of het gevoel hebt voor het ongeluk geboren te zijn, dan kan het niet anders of je zal inderdaad een ‘loser’ zijn. Het denken, je gedachten, kunnen je ook succesvol doen zijn. En alles naar je toe trekken dat je maar wilt!
Als iemand met de auto in een slip raakt en er staat slechts één boom op een lange weg, dan zal hij tegen deze boom botsen. Alleen maar door het feit dat hij denkt: ik moet niet tegen die boom opbotsen!

Je gedachten beïnvloeden je leven, je optreden én je lichaam. Wanneer je denkt dat een bepaald voedsel of drinken je darmproblemen bezorgen, en je eet of drinkt ervan, dan krijg je inderdaad diarree. Als je denkt: Ik kan nooit van deze tegenstander winnen, dan zal je beslist verliezen. Wanneer je denkt: ik betwijfel of me dat gaat lukken, dan zal het ook niet lukken. Zelfs als je tegen jezelf zegt: ik ga het proberen, lukt het je niet. Proberen is niet hetzelfde als DOEN, er voor gaan!

Wat wil je: Succes of Falen?

Je gedachten beïnvloeden je leven zelfs zo sterk dat deze bepalen of je succes hebt of gaat falen. Je zult nooit winnen als je denkt: Ik win deze wedstrijd of strijd, maar het is ook goed als ik tweede word of niet win. Je zal hoogstwaarschijnlijk zelfs niet op de tweede plaats eindigen. Want je verzwakt je innerlijke kracht en je focus door het woord ‘maar’ te gebruiken. Zo denk je bijvoorbeeld: ‘Ik wil niet verliezen’ of ‘Ik wil niet angstig zijn’

Het verliezen en de angst krijgen juist alle aandacht. Je zult dan beslist verliezen en je zult beslist angstig zijn. Beter is te denken: Ik win, ik haal het, ik verwezenlijk het. Wat dat ‘het’ ook maar moge zijn. Zó concreet dien je het te stellen, en dan het ‘het’ erbij benoemen. De kracht die daarvan uitgaat, doet je winnen, doet je het verwezenlijken.

Wanneer je ondanks deze krachtige gedachte toch angst voelt, denk dan: Ik mag angstig zijn, het helpt mij om alert te blijven. En je zult zien dat de angst je niet blokkeert. Laat je angst naast je meelopen, zie het als een goede vriend, die je op tijd waarschuwt mocht het niet goed gaan, of je aangeven om het net even anders te doen. Sta echter nooit toe dat de angst je weg blokkeert, je in de weg staat om iets te ondernemen.

Wat je denkt, komt naar je toe!

Het Geheim van de Weg naar Succes is: Wat je denkt, komt naar je toe. Richt je daarom op wat je wilt en nooit op wat je niet wilt. Want zoals ik al zei, datgene dat je niet wilt, krijgt dan zoveel aandacht dat het juist gebeurt. Ook al zeg je ‘niet’ het komt dan toch naar je toe! De aandacht die je besteedt aan dingen die je wilt buitensluiten, kosten meer energie dan het omarmen van dingen die je wel wilt.

Pas op voor je denken! Denk je bijvoorbeeld over een persoon: Ik kan je wel ik weet niet wat doen. Onbewust zal de persoon waar je dit tegen in gedachten zegt het opvangen en als een vervelend gevoel ervaren. Ben je opvliegend van aard of zelfs agressief, dan kun je door je gedachten al veel vernietigen of onheil naar je toehalen. Gedachten keren als een boemerang naar je terug. Positieve gedachten brengt het positieve in je leven teweeg. Negatieve gedachten halen negativiteit naar je toe.

Je bent met iets begonnen en je denkt heel positief. Je weet zeker dat je het redt en dat het een succes zal worden. Op een gegeven moment duurt het echter wat langer dan je had gepland, en je begint te twijfelen of het wel voor jou is weggelegd. Bij de meeste mensen werkt het op de volgende wijze: je bent er bijna en dan geef je het in gedachten op. Waarom? Weet dat de laatste loodjes altijd het zwaarst wegen. Je beseft en weet op dat moment niet dat je er bijna bent. Je gelooft er niet meer in dat je de prestatie waarvan je droomde, kunt realiseren.

Je staat net vóór de overwinning, nog één klein stapje en je zou het gehaald hebben. De concentratie op en de motivatie voor datgene waar je mee bezig bent laat je zomaar wegvloeien. Alsof je jezelf wilt bewijzen te hoog gegrepen te hebben. Herinner je op zo’n moment dat ALLES voor jou is weggelegd, tenminste… als je erin gelooft!
Wanneer je er over kunt dromen, kun je het ook verwezenlijken. Misschien niet alleen en heb je hulp van anderen nodig. Maak je wensen en dromen waar! Dat lukt, en alleen al door te denken!

Geef jezelf Vrijheid

Het Geheim van de Weg naar Succes is je gedachten! Deze bepalen of jij wel of geen succes hebt. Er zijn genoeg voorbeelden te vinden van mensen die schijnbaar kansloos in een achterstandsmilieu opgroeiden en heel hoog op ‘de ladder’ zijn geklommen. Pupillen van coaches die succesvol zijn (geweest), kunnen zoveel respect voor diens ervaring en deskundigheid hebben, dat ze denken niet beter te kunnen functioneren dan hun coach. Waardoor het dan ook inderdaad niet lukt.

Wees groot in het klein zijn, en klein in het groot zijn!

Jammer, want zoals ik al zei: alles dat je wenst, alles dat je droomt – tenminste met je gezonde verstand – kun je verwezenlijken. Als je wilt vliegen als een vogel, dan moet je eerst vleugels hebben. En je gezonde verstand weet dat je die niet hebt. Daarom zijn er vliegtuigen uitgevonden. Omdat de allereerste vliegtuigbouwers ervan droomden dat mensen konden vliegen. Uiteindelijk lukte het hen om als een vogel te vliegen. En zo kan jij ook dromen van winnen, of wat je maar wilt. Op jouw eigen wijze kan je het gevoel ervaren zo hoog te vliegen als een vogel!

Geef jezelf de vrijheid om alles dat je bedenkt, dat je wilt uit te proberen. Je hele leven lang, elke dag weer. Wanneer je ’s avonds voor het slapen gaan gaat bedenken wat je die dag weer is gelukt, dan vergroot je je eigenwaarde en je vrijheid!
Het denken is voor iedereen weggelegd, of je nu gezond bent of ziek, denken kunnen we allemaal. Denk je rijk, ofwel voel en ervaar dat alles wat je als basis nodig hebt aanwezig is in je leven. Denk je gezond, ofwel voel en weet dat ondanks allerlei chronische ziekten je niet álle chronische ziekten hebt die er zijn.

Een succesvolle mantra

Ik heb van kind af aan reuma, op mijn 45ste kwam de Parkinson naar buiten. Hierna kwam al gauw de constatering dat ik COPD heb, vervolgens kreeg ik de ziekte van Lyme waardoor mijn hart niet meer goed functioneert. Doordat ik twee keer een cardioversie heb gehad, kreeg ik een dubbele hernia, waar ik dagelijks rekening mee houdt. Ik zeg niet moet houden, moeten is dwang en daar hou ik niet van. Toch ben ik gezond, en leef ik gezond. Leef gezond en denk je gezond, dan kun je, hoe oud je ook bent elke dag zinvol leven.
(Bij een elektrische cardioversie probeert de specialist door met een defibrillator een elektroshock te geven aan de hartspier de hartritmestoornissen te doen stoppen. Hiermee zou eventueel het elektrische systeem van het hart als het ware gereset kunnen worden. Helaas lukte dat bij mij niet.)

Succes hebben in je leven geeft je leven zin. Wanneer ik het heb over succes, dan is dat voor mij datgene doen waar ik blij van word. Waar mijn hart voor open gaat. Succes hebben heeft niets met beroemd zijn te maken. Je kunt een beroemde BN’er zijn en totaal niet gelukkig.

Jij, liefdevolle krachtige Ziel…

Mijn mantra is:
Wees groot in het klein zijn, en klein in het groot zijn!
Ik hoop dat dit ook jouw mantra kan worden.
Het helpt je om datgene te ondernemen waar je van droomt.
Het helpt je succes te hebben in alles dat je doet en bent!

En weet:
Je hebt een lichaam, maar je BENT niet je lichaam.
Je hebt gevoelens en emoties, maar je BENT niet die steeds wisselende stemmingen.
Je hebt verstandelijke vermogens, maar je BENT niet je ideeën, je gedachten.

Je BENT een liefdevolle krachtige Ziel,
die een lichaam heeft om hier op aarde zich te kunnen ontwikkelen,
die gedachten en emoties heeft.

Lichaam, gevoelens en gedachten zijn tijdelijke en steeds veranderende ervaringen, waarnemingen, actie en reactie.
Jij BENT de ZIEL, vormloos, vrij, kosmische energie, onbegrensd en eeuwig!

Lieve groet,
Daisha

Een echte aanrader om te lezen is wat ik eerder heb geschreven: Het Geheim van de Universele Ziel

P.s: Heb je een vraag, en dat kan over van alles zijn. Stuur deze naar daisha@radiomerlijn.nl Ik beantwoord je vraag in mijn radioprogramma ‘Zielsverwanten’. Elke week op zaterdag om 20.00 uur te beluisteren via Radio Merlijn ! En daarna nog de hele week bij Uitzending gemist. Vermeld wel je geboortedatum er bij en/of van de betrokkenen plus voornaam. Ik vertel deze niet in de uitzending, dus privacy verzekerd.

Wil je automatisch op de hoogte blijven? Hier kun je je gratis abonneren op mijn blogupdates. Of ontvang elke week informatie over mijn radioprogramma’s, hier kun je deze gratis nieuwsbrief aanvragen. Daarin staat ook iedere week mijn blog vermeld, dus dat is twee in één!

Gewijzigd op 13/02/2020

Reageren is niet mogelijk.