Hoe vrij ben jij?

Nieuwsbrief ontvangen?

Daisha de Wijs
07/07/2022
Gemiddelde leestijd: 7 minuten
Mag ik je wat vragen?
Ik wil minder afhankelijk worden van Facebook om mijn lezers te bereiken. Als je je
aanmeldt voor mijn nieuwsbrief, dan ontvang je wekelijks als eerste mijn nieuwste artikel.
Klik hier om je aan te melden
Laten we eens onderzoeken: Hoe vrij ben jij?
De stukken op een schaakbord hebben het gevoel, dat ze zich vrij kunnen bewegen. De Loper, de Toren, de Koning, de Koningin, het Paard en zelfs de Pionnen mogen zich echter slechts in één richting bewegen. Soms slechts een enkele stap.
je Ziel
Het schaakbord is ons leven op aarde, de schaakstukken zijn de verschillende rollen die we op aarde vervullen.
De koning is de hoogste, laten we onze Ziel als de koning betitelen. Er is iets bijzonders met de koning. Deze mag nooit aangevallen worden! Wanneer iemand anders jouw Ziel wil aanvallen, en jij staat dat toe dan ben je totaal verloren. Je Ziel is het belangrijkste van jezelf, je moet deze dus goed beschermen. De koning – je Ziel – heeft, net zoals in het schaakspel, de hoogste waarde. Ofwel deze is oneindig.
De Koningin, de Loper, de Toren, het Paard en de Pionnen zijn de beschermers van de koning. Ieder met een eigen taak, en eigen kwaliteiten.
je intuïtie
De koningin beheerst meerdere velden en richtingen, is rechtlijnig en sterk. Het is je intuïtie, welke altijd zuiver is en de waarheid spreekt. Net zoals de koningin slechts één keer in het schaapspel voorkomt, is jouw intuïtie eenmalig. Ofwel het geeft je maar een keer een waarschuwing, goede raad of advies. De koningin heeft, behalve de koning, de hoogste waarde van alle stukken. Net zoals je intuïtie van grote waarde is.
je ego en uitdagingen
De toren heeft een andere functie. Deze mag meerdere velden vooruit, achteruit, links of rechts lopen en slaan. De toren mag dus alleen recht bewegen. Dit maakt de toren een sterk stuk, net iets sterker dan de loper en het paard die hier na komen. De toren is je ego, rechtlijnig en vaak sterk aanwezig.
De loper is de schuinsmarcheerder, deze mag schuin ofwel diagonaal bewegen. Een loper die op een zwart veld staat zal dus altijd op een zwart veld blijven, hetzelfde geldt voor een loper op een wit veld. De loper is de feestganger in je, degene die uitdagingen en/of avonturen wil aangaan. Soms speel je daarmee op zwart, ofwel neem je deel aan negatieve acties. Dan weer speel je met wit, acties die positief en zuiver zijn.
Het paard is niet alleen een interessant stuk in het schaakspel, ook in je dagelijkse leven. Het paard maakt elke keer een sprongetje. Het paard is je hart, je hart dat blij wordt bij bepaalde stappen die je onderneemt. En elk sprongetje geeft een speciale reactie, net zoals het paard: één stap omhoog en tegelijkertijd nog één stap om iets in beweging te zetten.
Van de toren, de loper en het paard zijn er per persoon ieder twee stuks. Zo is het ook in het leven: je kunt ervoor kiezen om iets in je leven van de positieve of de negatieve kant te bekijken.
je eigenschappen en kwaliteiten
De pionnen zijn met z’n achten. Deze staan voor alle andere eigenschappen en kwaliteiten waarmee je op aarde bent gekomen, om verder te ontwikkelen. Zoals de pionnen in het schaakspel staan deze vooraan. Ze zijn gekomen om een enkele stap vooruit te zetten, nooit achteruit. En dan ook alleen maar schuin vooruit. Wanneer je je leven begint, zal je net zoals de pion bij het begin twee stappen doen. Daarna gaat het trager, elke keer met één stapje tegelijk.
Er is iets bijzonders met de pion. Namelijk wanneer de pion de achterste rij van de ‘overkant’ bereikt krijgt deze promotie. Namelijk deze mag kiezen om de koningin, de toren, loper of het paard te worden. Ofwel wanneer je een bepaalde eigenschap totaal hebt ontwikkeld, wordt het een onderdeel van je intuïtie, je ego, de avonturier, of je hart!
Schaken is het spel van aanvallen en verdedigen. De ene keer is het de bedoeling dat je actie onderneemt in je leven – het aanvallen. Een andere keer kun je beter kiezen om pas op de plaats te maken – het verdedigen.
Schaakmat
Wanneer de koning schaakmat staat is het spel uit. Schaakmat staan betekent dat je geen kant meer op kunt. Je bent zo ingesloten door anderen dat je geen kant meer op kunt. Zolang er nog mogelijkheden bestaan om te vluchten kun je verder gaan. Zo is het ook met ons leven, wanneer we geen kant meer op kunnen, is ons leven hier op aarde voorbij. En gaat het verder in een andere dimensie. Immers de koning – onze Ziel – is oneindig.
Natuurlijk kun je daarna weer een nieuwe spel beginnen. Meestal is dit spel – je nieuwe leven op aarde – het tegenovergestelde van het vorige. Ben je in een vorig leven onderdrukt geweest, dan zal je je in dit nieuwe leven niet laten onderdrukken.
Ben je altijd werkzaam geweest in je vorige leven, dan kom je nu om te chillen, om het rustig aan te doen. Heb je geen liefde gekend, dan snak je nu naar liefde. Ben je arm geweest in een vorig leven, dan zorg je er nu voor dat er altijd geld is. Enz., enz. Net zoals in het schaakspel. Speelde je eerst met zwarte stukken, dan speel je in het nieuwe spel met wit.
Hoe vrij ben jij?
Wie ben jij? Ben jij de Loper, de hardloper, altijd met je neus vooraan? Of ben jij de Toren, torenhoog en statig, gevangen in je eigen kooi? Of ben je de Koning, altijd drukdoende, alles voor de wereld buiten je?
Misschien ben je wel de Koningin. Bescheiden op de achtergrond aanwezig. Elke dag weer trachten je huishouding te regelen. Helemaal vergetend dat er ook nog een wereld om je heen is.
Ben jij het Paard? Het werkpaard, hink, stap, sprong. Dan weer hier, dan weer daar aan het werk. Of ben jij de Pion? De pionier, alles onderzoekend. Overal op vooruitlopend, zonder een stap terug te doen.
Je valt eraf
Wie je ook bent: de Loper, de Toren, het Paard, de Pion, de Koning, de Koningin, het maakt niet uit. Als je je herkent in één of meer van deze beschrijvingen, dan komt onherroepelijk het moment dat je omgegooid wordt en het schaakbord dient te verlaten.
Je voelt je dan wellicht afgewezen, verdrietig. Misschien voel je wel woede, omdat je plaats wordt ingenomen door iemand anders.
Je laat je niet omver duwen, je verzet je. Maar helaas, daar komt een grote hand uit de Kosmos en haalt je van jouw speelbord af!
Niet alleen het schaakbord is beperkt, begrensd aan vier kanten. Ook ons leven is beperkt door de tijd dat wij hier op aarde zijn. Soms is het beste dat je kan overkomen, dat je er van af wordt gegooid. Ofwel dat je tijdens dit leven weer aan een nieuw leven kunt beginnen. De traumatische gebeurtenissen in je leven zorgen daarvoor.
Let wel: traumatische gebeurtenissen zijn zowel blije als verdrietige belevenissen. Trauma’s zijn heftige, schokkende situaties, zo ongewoon of extreem dat het soms moeilijk is hoe er mee om te gaan.
De schapen hier in de wei…
Het is al net zoals de schapen hier in de wei. Zij voelen zich vrij. Als er vreemden komen kunnen ze weglopen, wegrennen van de bedreiging. Het duurt echter slechts enkele minuten om ze te vangen. De wei geeft hun geen bescherming tegen het gevaar. Als je jezelf begrenst, als je omgeving je begrenst ben je nimmer vrij!
Geen hek en toch begrensd! De schapen hebben hier een eigen wei, maar in de winter mogen ze in de zogenaamde grote wei. Een groot stuk grasland dat ook van ons is, maar dat onze buurman gebruikt voor hooi. Deze wei is niet begrensd met een hek, draad of een andere omheining. En toch lopen de schapen er niet uit. Er loopt een weg omheen, en dat is een andere wereld voor de schapen. Net zoals wij vaak in onze kleine wereld vertoeven.
Stel je zelf eens deze vragen
Het beste kun je nu pen en papier pakken. Vraag je zelf eens af:
- Wat zou ik morgen willen doen, als dit mijn laatste dag is?
- Wie zou ik willen ontmoeten?
- Naar wie zou ik mijn gedachten willen uiten?
- Wat zou ik nog willen verwezenlijken?
- Of als dat niet mogelijk is in één dag: wat zou ik willen opstarten?
- Wat zou ik nog willen beleven?
- Wat zijn mijn wensen, mijn dromen?
Het beste kun je de antwoorden in een schrift of in je dagboek schrijven. En lees deze antwoorden over een maand nog eens terug. Hoeveel heb je er in deze maand van verwezenlijkt? Wat wel en wat niet? En vraag jezelf dan af: waarom het ene wel en het andere niet? Welke reden had je om het niet te doen?
Hoe vrij ben jij? Besef dat elke dag je laatste dag kan zijn! Zou jij met spijt in je hart willen sterven? Spijt om hoe je met geliefden en anderen bent omgegaan. Spijt om wat je gedaan hebt, spijt om wat je niet hebt gedaan. Ik niet!
Lieve groet,
Daisha
bron: Spelregels van schaken!
P.s: Heb je een vraag, en dat kan over van alles zijn. Stuur deze naar daisha@radiomerlijn.nl Ik beantwoord je vraag in mijn radioprogramma ‘Zielsverwanten’. Tweewekelijks op zaterdag om 20.00 uur te beluisteren via Radio Merlijn ! En daarna nog de hele week bij Uitzending gemist. Vermeld wel je geboortedatum er bij en/of van de betrokkenen plus voornaam. Ik vertel deze niet in de uitzending, dus privacy verzekerd.
Wil je automatisch op de hoogte blijven? In de linker zijkolom van dit artikel (of bovenin het artikel op wanneer je op je mobiel leest) kun je je abonneren op mijn blogupdates. Of ontvang elke week informatie over mijn radioprogramma’s, hier kun je deze gratis nieuwsbrief aanvragen. Daarin staat ook iedere week mijn blog vermeld, dus dat is twee in één!
Contact
Daisha de Wijs
Wellenbergweg 2
7383 RX Voorst gem. Voorst
KvK 71678212
BTW nr. NL858806940B01
© 2020 Daisha de Wijs - All Right Reserved | Webdesign en realisatie door De Grinthorst
Ontvang nieuwe artikelen per email
Met mijn wekelijkse blog updates per email mis je nooit meer een artikel