Hoe weet je of je een oude Ziel hebt?

‘Dag Daisha, Ik begreep onlangs van jou dat er geen verschillende zielen waren, dat er maar een ziel in zijn geheel is, wat bedoel je dan nu met jonge en oude zielen?’

oude zielDeze respons kreeg ik van Dorien op mijn vorige blog ‘Jonge Zielen’. Dorien is, het kan niet anders, een Oude Ziel. Oude Zielen kijken verder dan wat ze lezen of horen. Meteen gaan ze nadenken over wat er nu werkelijk is gezegd.

Het antwoord op de vraag is – ik ga een voorbeeld gebruiken: een lichaam is een lichaam, maar wat zijn er veel verschillende ‘onderdelen’ in een lichaam. Cellen van verschillende leeftijden, diverse organen met verschillende functies, vele spieren met verschillende mogelijkheden, aderen, lymfebanen, ogen, nagels, huid, haren, enz. enz. Het één is binnen in het lichaam – voor het oog onzichtbaar, het ander kun je zien. Het is zo ontzettend veel bij elkaar, miljarden en miljarden prachtig samenwerkende delen. Toch is alles bij elkaar maar één lichaam.
Zie het lichaam als de Universele Ziel, één compleet geheel en toch met zo ontzettend veel verschillen, met oude en jonge Zielen en elke leeftijd daar tussen in.

Ik kreeg deze vraag: We zijn op vakantie geweest met onze neef. Hij gaf gelijk aan dat mijn kinderen oude zielen zijn. Hoe kan je dat herkennen, waarom en wie bepaalt dat?
Antwoord: Als je iemand tegenkomt die je niet kent, kun je meestal wel de leeftijd van de persoon inschatten. Waarschijnlijk niet op het jaar nauwkeurig, maar wel of het nog een baby, een kleuter, een puber, een jonge volwassene, iemand van middelbare leeftijd of iemand die gepensioneerd is. Om de leeftijd te kunnen bepalen kijk je naar het gezicht, het lichaam, de houding van de persoon en onbewust naar nog andere aspecten er van.

De leeftijd van de Ziel bepaal je door in de Ziel te kijken. Hoe je dat doet? Kijk in iemands ogen. Niet naar hoe de ogen er uit zien, maar de ‘diepte’ er van. Als je diep in de ogen kijkt, eigenlijk er achter – in het Engels noemen ze dat beyond – dan zie je de leeftijd. Net zoals de menselijke leeftijd spelen hier ook andere aspecten mee: de antwoorden van het kind, het over- of doordenken bij bepaalde gebeurtenissen, de reacties, enz.
Zo kan de Ziel de kleuterleeftijd hebben of die van een puber, een jong volwassene enz. Tot heel oud aan toe. De laatste decennia worden meer oude zielen geboren dan ooit daarvoor. Zij zijn gekomen om anderen te helpen met het bewustwordingsproces. Je kunt niet om hen heen, ze stellen vragen of geven antwoorden waardoor je wel dieper moet nadenken. Ofwel bewuster om moet gaan met bijvoorbeeld voeding, doordat ze last hebben van allergieën. Zo kan de lang aangekondigde bewustzijnsshift worden versneld.

Tot ongeveer je 10e levensjaar zou je nog kunnen herinneren wat je in vorige levens hebt meegemaakt. Tot ongeveer je 40e levensjaar los je de dingen op die in vorige levens niet helemaal gelukt zijn of die zijn blijven liggen. Tenminste dat is de bedoeling.

Hoe weten we nu welke leeftijd onze Ziel heeft? Als je ongeveer veertig jaar bent kun je dat zien door terug te kijken op je leven. Zie welke interesses je hebt gehad tot dan toe. Welke fases ben je doorgegaan? Als je een bepaalde interesse had, hoelang bleef deze?

Voorbeeld van de verschillende fases in mijn leven zijn: verzorgen van poppen, vanaf mijn achtste lesgeven en moeder spelen (inclusief koken en kleren naaien), Op die leeftijd kwam ook mijn ‘zigeuner periode’. Vervolgens bruggenbouwer en uitvinder. Op mijn tiende wilde ik non worden – dat duurde tot mijn veertiende. Hierna kwam mijn ‘Egyptische’ periode, op mijn zestiende het opkomen voor minderbedeelden en vechten tegen rascisme. Daarna secretaresse, handel, moederschap, financiële dienstverlening, adviseurschap particulieren en bedrijven.
Op mijn veertigste gooide ik het roer om en kwam ik naar buiten met mijn helderziendheid. Dit is er van kinds af aan geweest, maar dan in het verborgene. De rode draad door mijn leven is verbinding met de natuur en andere culturen, dat zal altijd blijven.
Als je nagaat dat elke fase meerdere levens zijn geweest, dan heb ik zeker tweehonderd levens geleefd.

Zo kun je de Zielenleeftijd voor jezelf uitrekenen, maar wat zijn de kenmerken van een oude Ziel? Heel wat: intens bewustzijn, begrip, serieus, kan relativeren, bedachtzaam, onuitputtelijke wijsheid, doorzetter, energiek, flexibel, kan niet tegen onrecht, vriendelijk, mededogen, zorgzaam, vaak voorzichtig, humor, kan ‘achter’ de dingen kijken. Heeft idealen en bereikt deze ook – hoe lang het ook duurt. Heel gevoelig voor impulsen, voedsel en energieën. Wellicht nog meer, maar ik denk dat dit wel de kern van de oude Ziel weergeeft.

Al eerder schreef ik over oude Zielen, lees daarom ook eens:  Oude Zielen

Lieve groet,
Daisha

Gewijzigd op 26/02/2017

One Response to “Hoe weet je of je een oude Ziel hebt?”

 1. Nicole

  Hallo Daisha,

  Ik lees beide uitleg over jonge en oude zielen
  Tijdens een consult bij jou vertelde je me dat ik een oude ziel ben/ heb?
  Ik herken mezelf echter in beiden sterk.
  Kun je me uitleggen hoe dit kan?
  Hartelijke groeten,
  Nicole van dijke

Reageren is niet mogelijk.