Inwijding, EQ, SQ & Neutraal Zijn!

Heb je veel meegemaakt in je leven? Weet je dat je dan enorm waardevol kan zijn? Juist doordat je zoveel hebt meegemaakt, ben je waardevol voor iedereen. Wat toen niet fijn was, je verdrietig en misschien wanhopig maakte, heb je namelijk op een gegeven moment voor jezelf een oplossing gevonden en daardoor het mooie eruit hebt gehaald. Zoals Evert van Zijveld en zijn vrouw.

Een groot verlies

Op NPO radio2 hoorde ik gisteren Evert van Zijtveld vertellen dat hij een goede doelen fonds heeft opgericht in naam van zijn omgekomen kinderen. Zijn twee kinderen Frederique (19) en Robert-Jan (18) en de beide ouders van zijn vrouw kwamen nu bijna vijf jaar geleden om bij de ramp met de MH17. Hij vertelde: ‘Dat is zo’n inbreuk op je leven geweest, zo ingebrand op je Ziel dat je het ook niet wilt vergeten. En daarom hebben we een goede doelen fonds opgericht voor onze kinderen. We steunen jongeren in de leeftijdsgroep dat mijn kinderen waren en dat geeft mij de kracht om door te gaan in het leven, daar werk je voor.’

De toekomstdromen van zijn kinderen werden op 17 juli 2014 in wezen aan flarden geschoten. Ze waren met hun Oma en Opa op weg voor een vakantie in Indonesië.
Frederique was net geslaagd voor haar VWO-eindexamen, ze wilde kinderarts worden. Had net vrijwilligerswerk in Polen gedaan, op eigen initiatief en zelf betaald.
Robert-Jan zou in het nieuwe schooljaar naar de examenklas VWO gaan. Hij was van plan zich aan te melden bij de KMA in Breda (Koninklijke Militaire Academie) voor een opleiding. Hij wilde andere mensen helpen, door voor Defensie te gaan werken en dan op missie te gaan.

Kwetsbare kinderen krijgen een toekomst

Evert van Zijtveld en zijn vrouw Grace helpen door het fonds op te richten kwetsbare kinderen die, zoals hij zegt, nog wél een toekomst hebben. Hij is ervan overtuigd dat zijn kinderen dit fantastisch zouden hebben gevonden. Zo stonden Frederique en Robert-Jan ook in het leven, sociaal betrokken en stonden voor iedereen altijd klaar. Met dit fonds geeft hij wat zij voor ogen hadden door. De ouders zeggen: ‘Hoe zij in het leven stonden, inspireerde ons om weer verder te gaan, op een positieve manier. Een fonds op hun naam bekrachtigt dat.’
Het is het ‘Frederique en Robert-Jan van Zijtveld Fonds’, ondergebracht bij het Kansfonds. Evert van Zijtveld zegt: ‘Mijn kinderen hebben geen toekomst meer, maar andere kinderen wel.’
Vanuit dit fonds worden initiatieven gesteund die kwetsbare kinderen, tussen 6 en 18 jaar, helpen hun basis te versterken en hun talenten te ontplooien.

Je begrijpt dat de kracht die Evert en zijn vrouw Grace nu laten zien de eerste jaren na het verlies er zeker niet was. Twee jaar geleden gaf Evert een interview voor het AD, hij stond er toen nog heel anders in. Wat er ook gebeurt in je leven op een gegeven moment ontstaat er in bijna ieder mens een enorme overlevingskracht. Bij de een kan dat snel naar boven komen, maar het kan ook vele jaren duren. Daar staat geen bepaalde tijd voor.

Een Inwijdingsweg

Mensen die veel hebben meegemaakt, kunnen veel mensen helpen. Doordat je meerdere traumatische situaties hebt doorgemaakt, en er weer uit bent gekomen, kun je anderen beter helpen dan mensen die bijvoorbeeld hebben gestudeerd om te helpen. Men voelt dat je hulp vanuit je hele essentie, vanuit je hart, je Ziel, komt en niet vanuit een aangeleerd hulp bieden.
Wanneer je je leven kunt zien als een Ervaringsschool of nog beter als een Inwijdingsweg, dan ontdek je het zinvolle van al die traumatische belevenissen. Er zijn mensen die een opleiding volgen, een klooster ingaan of anderszins een inwijdingsweg aangaan, maar vergeten dat hun leven dat al is.

Uit elke bewust doorleefde beproeving komt iets moois voort.

Elk probleem in je leven, elke traumatische gebeurtenis is een trapje hoger naar innerlijke wijsheid. Je gaat je leven anders bekijken, je moet wel want de oude situatie bestaat niet meer. Doordat er een deur dichtgaat, gaat er een andere deur open.
Je eerste inwijding is je geboorte, daarna heb je nog vele inwijdingen meegemaakt. Want wat is een inwijding? Het is je openstellen voor nieuwe waarheden en mogelijkheden. Het ontdekken van de diepere zin van je leven. Door de beproevingen wordt je karakter getraind, je komt in contact met universele kennis. Je ontdekt de enorme innerlijke kracht in jezelf en wat nog belangrijker is: je laat je op een gegeven moment leiden door je Ziel. Zie ook mijn blog: https://www.daishadewijs.nl/inwijding-voor-leergrage-zielen/

EQ en SQ en Neutraal

Door je leven te zien als een inwijdingsweg ontwikkel je zowel je EQ als SQ. EQ is je Emotionele Intelligentie, een term die door Daniel Goleman is ontwikkeld. EQ vertelt hoe gevoelig je bent, ofwel hoe je bewustzijn is ten aanzien van je eigen gevoelens, en die van anderen. Het zegt iets over je empathisch vermogen, je zelfkennis, zelfbeheersing en je passie. Wanneer je een lage EQ hebt dan ben je meer gericht op jezelf, meer eigengereid en soms koppig. Bij een hoge EQ kun je je in alle omstandigheden aanpassen. Je kunt goed omgaan met tegenslagen en druk die van buitenaf komt. Je hebt inlevingsvermogen naar anderen en zal de ander met respect tegemoet treden.

SQ wordt ook wel de derde vorm van intelligentie genoemd. Het is hoe we de zingeving van ons leven aanpakken, hoe we vragen oplossen. Het heeft met liefde te maken, met je verantwoordelijk te voelen, zorgzaam zijn. Het druk zijn ombuigen naar overal tijd voor hebben, want je weet: je kunt de wereld pas redden als je eerst jezelf hebt gered.

Ik noem het ook wel, wanneer je een hoge EQ en SQ hebt kun je neutraal zijn. Je hebt geen oordeel over jezelf en niet over anderen. Je bent onpartijdig, je hoeft niet zo nodig op te vallen. Je leeft je leven vanuit je hart, je bent in balans wat er ook gebeurt. Je hebt een goed zelfbeeld en je benut je talenten en je mogelijkheden. Je neemt de verantwoordelijkheid voor je handelingen, je woorden en je leven op je. En zal deze verantwoordelijkheid nimmer naar de ander toeschuiven c.q. overdragen.

Dat kan soms voor eigenwijs worden aangezien, doch je neemt voor jezelf zelf de beslissingen. Je bent flexibel en staat open voor andermans meningen en/of ideeën. Je optimisme en je humor kunnen zeer aanstekelijk zijn.
Ook al is je optimisme groot, je gaat problemen niet uit de weg. Je ziet deze als uitdagingen en daardoor ga je gemakkelijker om met eventuele angsten. Je laat je niet verleiden door impulsen of hebzucht. Wanneer je iets wilt hebben of bereiken dan ga je weloverwogen aan het werk, meestal recht op je doel af.

Spiritueel leven

Het IQ, ofwel het Intelligentie Quotiënt is meer de analytische intelligentie, het rationele. Ons IQ helpt om logisch na te denken of strategische problemen op te lossen. De EQ en SQ zijn moeilijk meetbaar. Je IQ kan wel worden gemeten, de IQ testen worden dan ook veel gedaan. Bij IQ kun je je objectieve denken betrekken. Nu zegt IQ niets over hoe je in het leven staat en/of je het leven aankunt. Mensen die veel kennis hebben en/of veel kennis vergaren betekent niet meteen dat ze enige kennis hebben over het gewone leven.

Spiritueel leven wordt steeds meer een aanvaardbaar gebeuren. Vroeger was het ondenkbaar dat een politieke partij er voor uit kwam dat ze spiritueel zijn. Je hoort nu steeds meer mensen praten en zich verdiepen in spiritualiteit. Zelfs bij grote bedrijven wordt spiritualiteit als workshop geven, dat was tot voor kort onmogelijk. Het was altijd iets voor zwevers, mensen die toch een beetje buiten de werkelijkheid stonden.
Totdat men ontdekte dat spiritualiteit het werkelijke leven omvat. Wanneer je bewust leeft zie je dingen die mensen die onbewust leven niet kunnen zien. Je kunt nog zo’n hoog IQ hebben of nog zo veel wijsheid en kennis in je hebben, het zegt niets over hoe jij je leven deelt samen met anderen of hoe je kunt samenwerken met anderen, enz.

Een hype

Wanneer je nagaat dat de eerste spirituele beurs in 1985 was, zo’n 35 jaar geleden. Het was toentertijd meteen een hype. Naar de drie beursdagen kwamen 15.000 bezoekers. Het was in de ‘Gouden Handen’ te ’s Heerenbergh . Ooit een voormalig klooster St. Bonifacius dat werd gebouwd in 1910, nu een appartementen complex. In een klein kamertje, een cel van het oude klooster, gaf ik consulten. Men stond in lange rijen te wachten om aan de beurt te komen. Op een gegeven moment ben ik nummers uit gaan delen, zodat men een beetje wist wanneer ze aan de beurt waren. Dat kun je je nu haast niet meer voorstellen, immers tegenwoordig komen er steeds minder bezoekers naar een beurs omdat er zoveel meer aanbod is.

‘Je komt niet ver als je niet dichtbij begint’ Krishnamurti.

Sommige pas beginnende therapeuten, coaches, etc. hebben er moeite mee om op een beurs te gaan staan. Vaak vinden ze het beneden hun waardigheid. Sowieso moet je neutraal zijn wanneer je mensen begeleidt, dus hoe kun je zoiets als minderwaardig zien. Het is de beste ervaringsschool die je je maar kunt bedenken. Het zeggen van, ‘Ik ben te hoog gevoelig om op een beurs te staan’, is voor mij een smoes. Mocht je tips willen hebben wat je dan kunt doen, mail me.
Ik heb op meer dan 200 beurzen gestaan, elke keer weer een paar dagenlang mensen kunnen helpen in hun situatie. Een win-win-situatie, ik deed steeds meer mensenkennis en ervaring in consulten op en de mensen gingen blij naar huis.

Zie alles wat er in je leven gebeurt als een Inwijdingsweg. Iemand anders kan je niet inwijden, niet in het leven zelf. Men kan je inwijden in een aspect van het leven, niet meer dan dat. Je kunt slechts jezelf inwijden door de dagelijkse gebeurtenissen te ervaren als een geschenk in plaats van iets ergs. Het brengt je steeds verder in je ontwikkeling, naar een hoger bewustzijn, en daar komen we als Ziel hier op aarde voor!

Uit elke bewust doorleefde beproeving komt iets moois voort. Ook al zie je wellicht het zinvolle van je beproeving niet, het is wel het zaadje om iets moois te laten groeien. Iets voor jezelf. Maar dat hoeft niet altijd, soms is het om uiteindelijk een bijdrage te leveren aan het welzijn van de mensheid. Kijk naar Evert en zijn vrouw Grace, ze hebben twee kinderen verloren, maar winnen dat heel veel kinderen een toekomst hebben!

Lieve groet,
Daisha

Heb je een vraag, en dat kan over van alles zijn. Stuur deze naar daisha@radiomerlijn.nl Ik beantwoord je vraag in mijn radioprogramma ‘Zielsverwanten’. Elke week op zaterdag om 20.00 uur te beluisteren via Radio Merlijn ! En daarna nog de hele week bij Uitzending gemist. Vermeld wel je geboortedatum er bij en/of van de betrokkenen plus voornaam. Ik vertel deze niet in de uitzending, dus privacy verzekerd.

Wil je automatisch op de hoogte blijven? Hier kun je je gratis abonneren op mijn blogupdates. Of ontvang elke week informatie over mijn radioprogramma’s, hier kun je deze gratis nieuwsbrief aanvragen. Daarin staat ook iedere week mijn blog vermeld, dus dat is twee in één!

Gewijzigd op 20/06/2019

Reageren is niet mogelijk.