Inwijdingen zijn Voedsel voor je Ziel…
Nieuwsbrief ontvangen?
Daisha de Wijs
16/12/2021
Gemiddelde leestijd: 7 minuten
Mag ik je wat vragen?
Ik wil minder afhankelijk worden van Facebook om mijn lezers te bereiken. Als je je
aanmeldt voor mijn nieuwsbrief, dan ontvang je wekelijks als eerste mijn nieuwste artikel.
Klik hier om je aan te melden
Wat is een Inwijding, hoe gaat dat, waar kun je een Inwijding ontvangen?
Het woord Inwijding betekent letterlijk: iemand bekend maken met geheime, verborgen dingen. Een Inwijding betekent proeven afleggen, offers brengen, bovenaardse dingen doen. Je bewijzen dat je het waard bent om ingewijd te worden. Ofwel Inwijding is je leven leven met alle facetten die het leven je biedt. Niet om hel en verdoemenis over jezelf af te roepen, maar eruit te leren wat je als Ziel wilde leren. Terugkijkend op je leven en dan ontdekken hoe goed het leven ondanks alles voor je is geweest. Elke keer kwam je de klap te boven, die je incasseerde.
Je Zielenleven
Jonge kinderen hebben nog een innig contact met hun Ziel. Zodra je kennis wordt bijgebracht, praktische en wetenschappelijke kennis, verdwijnt de kennis van de Ziel naar de achtergrond. Door de programmatie wordt het iets vaags voor je. Je leert te presteren, te bewijzen dat iets waar is, etc.
Op een gegeven moment biedt je leven allerlei tegenslagen. Door jezelf veroorzaakt of het komt van buitenaf. Je kunt dit zien als beproevingen. Je laat dingen achter, die je tot dan toe belangrijk vond. Je kunt dit vergelijken met offers brengen. Hierdoor keer je elke keer weer een klein stukje terug naar het contact maken en te hebben met je Ziel.
Je wordt je bewust zoals je tot nu toe leefde, zo wil je het niet meer. Maar ja, wat dan?
Plato is van mening dat de kennis van de Inwijding, een reden van bestaan geeft voor je idealisme. Volmaaktheid en Idealisme ziet hij als één en dezelfde. Idealisme is bij hem: het brood van de Ziel. Iemand, die op deze wijze wordt ingewijd, vindt dus zijn hele leven lang voedsel voor zijn Ziel. Uit zichzelf, in zichzelf, bij zichzelf.
De hedendaagse Inwijding
We kunnen dit vergelijken met de hedendaagse inwijdingen. Dat wat je hoort, leert of ontvangt zou je tot levenslang voedsel moeten strekken. Als wij onze spirituele behoeften bevredigen, blijft dit voor ons een levenslange troost.
Inwijding is dus heel wat meer dan iets dat zomaar georganiseerd is of een ceremonie of iets religieus, of iets geheimzinnigs.
Een Inwijding is je weer in contact brengen met je Ziel. Het beroert je Ziel. Of de Inwijding door het leven zelf wordt gedaan of je neemt deel aan een inwijding. Er is een vlammetje in je geplant, een zaadje, dat steeds groter kan worden. Zo groot als je jezelf toestaat.
Je ZIEL wordt namelijk ingewijd, en wat de mens daar mee doet is eigenlijk van geen belang. Het blijft in je en het komt tevoorschijn als je het nodig hebt. Dit wist men al in de oudheid. Het is nooit de ene mens die de andere inwijdt, maar het is de Ziel die proeft of het gegeven, het aangebodene, haar bevalt. En als het overeenkomt met wat de Ziel voor ogen heeft, neemt je Ziel het aan en integreert het in jouw leven.
Als een kostbaar iets, een diamant die zorgvuldig aanwezig blijft. Een aards mens vraagt geheel iets anders dan een waarachtig Zielenmens: een aards mens zoekt aardse bevrediging. De Ziel zoekt voedsel om te kunnen leven.
Je leven kan een dagelijkse inwijding zijn. Onze Ziel streeft naar idealen, dat hoeven geen hoogstaande doelen te zijn. De één heeft het ideaal zijn of haar kinderen zo goed mogelijk op te voeden. De ander helpt de mensheid en dat kan op vele manieren. Dat kan ook een betaalde baan als hulpverlener zijn. De hulpverlener waarvan men voelt die is er helemaal voor jou en niet om een baan te hebben van 9 tot 5.
Of je wordt politicus met het ideaal de menselijkheid weer in ons land te krijgen. Het niet uitsluitend letten op de cijfertjes. Moet je eens beleven wat je daar in allemaal kunt meemaken, volop beproevingen en offers brengen. Maar het is als voedsel voor de Ziel!
Ons leven is een Inwijding!
Wanneer je een kerk binnengaat, zeker als het een oude kerk is, krijg je ook een soort inwijding. Voordat je de kerk binnengaat heb je eerst drie treden, de eerste inwijding. Namelijk je wordt opgenomen in de gemeenschap.
In de kerk, lopend naar het altaar, krijg je voordat je op het platte gedeelte van het altaar mag komen twee treden. Dit is de tweede inwijding, je mag dan de gemeenschap begeleiden.
Dan zijn er weer twee treden, naar het echte altaar. Degene die daar staat mag God dienen. De derde inwijding.
En dan als laatste zijn er weer twee, en soms drie treden, naar het tabernakel, waar de hosties staan. Ofwel waar Jezus, in staat – het allerhoogste. Hier mag je God vertegenwoordigen, dit is de laatste, de vierde inwijding.
Ons leven biedt dezelfde inwijdingen. Je geboorte als eerste inwijding, je wordt opgenomen in het aardse leven. Het naar school gaan kun je zien als de tweede inwijding. Op een gegeven moment ga je op jezelf wonen, of een gezin stichten: je derde inwijding. Om vervolgens na vele jaren van groei en levenservaringen een Menselijke Engel te zijn. De vierde en laatste inwijding van je leven.
De grootste, meest belangrijke en langdurigste Inwijding,
welke nog steeds gaande is: het leven zelf !
In je leven kun je vele inwijdingen beleven. Immers een inwijding betekent: proeven afleggen, offers brengen, bovenaardse dingen doen. Je bewijzen wat je waard bent.
In de Katholieke kerk – ik ben katholiek opgevoed – heb je voordat je volwassen bent al een paar inwijdingen gehad. Als baby word je gedoopt, je wordt opgenomen in het christelijke leven (1e inwijding).
Met zes jaar doe je je Eerste Communie (2e inwijding). Je krijgt daarvoor eerst een uitgebreide inwijding in de sacramenten, in de leer van de Kerk en je gaat voor het eerst biechten.
Met twaalf jaar neem je deel aan het Heilig Vormsel (3e inwijding). Je kiest dan een beschermheilige, die de rest van je leven je helpt om datgene te verwezenlijken waarvoor je Ziel is gekomen. Je begint je met elf jaar al te verdiepen in welke heilige jij als voorbeeld voor de rest van je leven wilt hebben. Voor mij, zo serieus als ik altijd was, was dat geen eenvoudige taak. Uiteindelijk heb ik Theresia van Avila als beschermheilige gekozen. Achteraf gezien lijkt mijn leven veel op haar leven.
Ofwel bij het Heilig Vormsel ontvang je, door handoplegging van de Bisschop de kracht van de Heilige Geest en die van je Beschermheilige!
De 4e inwijding is het huwelijk. Immers: ‘Wat God heeft verbonden, zal de mens niet scheiden…’
Groeien naar een Hoger Bewustzijn
Zo heb ik vele inwijdingen in mijn leven meegemaakt. Vier keer een huwelijk aangegaan. Vele langdurige en intense opleidingen gevolgd, een paar pelgrimages – ofwel bedevaart – ondernomen. Boeddhistische inwijdingen, te weten de inwijding in de Groene Tara, de Witte Tara en Lama Tsjong Khapa.
Vanaf 1995 zorg ik, met een aantal Vrienden van Donkhaen, er voor dat Thaise meisjes niet in de prostitutie belanden en jongens een vak kunnen leren. Inmiddels zijn deze meisjes en jongens volwassen mensen. Ze hebben allemaal mogen studeren en hebben prachtige beroepen gekozen. In 1996 vond het dorp Donkhaen dat ik opgenomen moest worden als dorpsbewoner. Dat werd een inwijding die een hele dag duurde, een geweldige ervaring. In mijn boek ‘Stilte, geboren in stilte…’ schrijf ik daar uitgebreid over.
Mijn huis in Thailand werd door twee monniken op traditionele Thaise wijze ingewijd.
Zo zijn er vele inwijdingen die men in het leven kan ervaren: een besnijdenis, een ontgroening, langdurige en intensieve opleidingen, een pelgrimage – bijvoorbeeld naar Santiago de Compostella. Alles dat een sterk moreel en spiritueel karakter heeft, en wat beproevingen en/of offers in zich dragen zijn inwijdingen.
Elke Inwijding is groeien naar een Hoger Bewustzijn!
De Opleiding Tarot, die ik vanaf 11 februari 2022 biedt,
is van oudsher een Inwijdingsweg!
Een Inwijding is tegelijkertijd een Bevrijding!
Op de site van Henk en Mia Leene kun je over diverse inwijdingen in de oudheid lezen. Daar staat onder andere:
Als iemand zijn ideaal verloochent, verraadt hij het beste dat hij bezit, als iemand zijn ideaal verliest, is hij armer dan ooit en gaat hij honger lijden. De Zielen lijden dan honger, de lichamen kunnen zich voeden met brood. Maar een mens leeft uit meer dan brood alleen, nietwaar?
Het zijn de zoekers, de hunkeraars, degenen die nostalgie hebben naar een verloren land, naar een ideaal, die, indien ze niet gevoed worden, ziek of depressief worden. Het worden ingewijd is een voorrecht voor degenen die, zoals Plato ooit zei: streven naar rechtvaardigheid, naar het schone en naar het ware.
Maximale ontplooiing: volledige ontwikkeling van je kwaliteiten. De behoefte aan zelfverwezenlijking. Dat is: het verlangen om meer en meer te worden wie je in aanleg al bent. Onze potentiële mogelijkheden zijn groot.
Als aan diverse beproevingen en leerervaringen is voldaan zullen we pas echt toekomen aan de volledige ontplooiing van ons zelf. Er zijn dan geen angsten meer die ons belemmeren. We voelen ons niet meer beknot door onze strijd om een plaats in de groep. We voelen ons vrij van angst, en vrij van de waardering of beoordeling van anderen.
Lieve groet,
Daisha
Opleiding Tarot: zie hier voor informatie en eventuele aanmelding.
P.s: Heb je een vraag, en dat kan over van alles zijn. Stuur deze naar daisha@radiomerlijn.nl Ik beantwoord je vraag in mijn radioprogramma ‘Zielsverwanten’. Tweewekelijks op zaterdag om 20.00 uur te beluisteren via Radio Merlijn ! En daarna nog de hele week bij Uitzending gemist. Vermeld wel je geboortedatum er bij en/of van de betrokkenen plus voornaam. Ik vertel deze niet in de uitzending, dus privacy verzekerd.
Wil je automatisch op de hoogte blijven? In de linker zijkolom van dit artikel (of bovenin het artikel op wanneer je op je mobiel leest) kun je je abonneren op mijn blogupdates. Of ontvang elke week informatie over mijn radioprogramma’s, hier kun je deze gratis nieuwsbrief aanvragen. Daarin staat ook iedere week mijn blog vermeld, dus dat is twee in één!
Contact
Daisha de Wijs
Wellenbergweg 2
7383 RX Voorst gem. Voorst
KvK 71678212
BTW nr. NL858806940B01
© 2020 Daisha de Wijs - All Right Reserved | Webdesign en realisatie door De Grinthorst
Ontvang nieuwe artikelen per email
Met mijn wekelijkse blog updates per email mis je nooit meer een artikel