Is het toeval dat je in deze familie bent geboren, of heeft je Ziel dat gekozen?
Nieuwsbrief ontvangen?
Daisha de Wijs
10/11/2022
Gemiddelde leestijd: 9 minuten
Mag ik je wat vragen?
Ik wil minder afhankelijk worden van Facebook om mijn lezers te bereiken. Als je je
aanmeldt voor mijn nieuwsbrief, dan ontvang je wekelijks als eerste mijn nieuwste artikel.
Klik hier om je aan te melden
Is het toeval dat je in dit gezin, in deze familie terecht bent gekomen bij je geboorte? Of heeft de Ziel dit zelf gekozen? Ik ben van mening dat de Ziel zo wijs is om zelf te kiezen wat nodig is voor haar of zijn ontwikkelingspad. Onze Ziel laat echt niets aan het toeval over. Toeval betekent trouwens ‘het valt je toe’.
Richtingaanwijzers op je Levenspad
Iets dat onverwacht gebeurt, of je plotseling overkomt zijn zeker geen toevalligheden. Ook is het niet de bedoeling om je schade toe te brengen. Helaas, heb je vaak al zelf die schade toegebracht door niet te luisteren naar de subtiele signalen van je Ziel. Alle gebeurtenissen in je leven kun je zien als waardevolle richtingsaanwijzers op je Levenspad.
Zo is het ook geen toeval dat je in dat gezin, in die familie bent geboren. Het is met families bijna alsof je ermee hebt ingestemd om voor de rest van je leven met deze mensen in één ruimte te worden opgesloten. Net zolang totdat je doorkrijgt hoe jullie met elkaar moeten omgaan en hoe jullie elkaar door kritieke groeiperiodes heen moeten helpen.
Een grote uitdaging
Hoe meer je het gevoel hebt dat je met je gezin en/of familie voor de rest van je leven bent veroordeeld om goed met elkaar overweg te kunnen, hoe meer jullie persoonlijkheden en intoleranties naar boven borrelen. Doordat je denkt dat je met je familie op één lijn hoort te zitten, hoe meer jullie op elkaars zenuwen werken.
De grootste uitdaging van familie is, om ondanks de grote onderlinge verschillen toch een eenheid te vormen. Ik vergelijk familie met een veldboeket. Net zoals een veldboeket, bestaat je familie uit allemaal verschillende ‘bloemen en takken’, en toch is het één geheel. Wanneer je op die manier je familie ziet, dan mag en kan iedereen verschillend zijn.
Soms is het zo, dat wanneer de familieleden volwassen worden, zij hun eigen weg gaan. Daardoor lijkt het dat de familie uit elkaar valt. Inderdaad de leden zien elkaar soms nog alleen bij speciale gelegenheden. Toch blijf je als Zielen voor altijd met elkaar verbonden. Zelfs in het leven hierna kom je ze weer tegen.
Er is geen goed of verkeerd !
Wie zei het ook alweer: heb je vijanden lief? Volgens mij zei Jezus dat. Nu zijn we als mens niet te vergelijken met Jezus Zijn wijsheid, tolerantie, onzelfzuchtigheid, geduld, vergevingsgezindheid, nederigheid en nog veel meer positieve eigenschappen meer. We zijn echter wel hier op aarde gekomen om daarnaar toe te groeien als mens.
Vandaar dat in welk gezin en familie we ook worden geboren, het ons helpt om al die (of een paar) prachtige eigenschappen van Jezus in dit leven proberen te verwezenlijken. Dat lukt misschien niet in één leven, hoeft ook niet, we krijgen hierna immers nog meer levens.
Of je nu wel een goed contact hebt met je familie of niet, geen enkele situaties is goed of verkeerd. Ook is het geen mislukking of een succes. Je familie geeft je de kans om innerlijk te groeien. Ook als de familie-ervaringen sterk uiteen lopen, van diepe ondersteunende liefde tot grote problemen. Al naar gelang wat je Ziel heeft uitgekozen als leerproces. Nogmaals: niets is goed of verkeerd!
Onze wereld is aan het veranderen…
De hele mensheid is zich snel aan het ontwikkelen. Er vinden veel veranderingen plaats, niet alleen onderling, maar ook in je persoonlijke leven. Sommigen hebben geen baan meer, geen relatie meer. Of zijn dingen kwijt die ze dachten nodig te hebben voor hun geluk en ondersteuning. Dit alles brengt iedereen in het hoogst mogelijke potentieel van waar ieder naartoe kan groeien.
Onze familie kan ons voeden, maar ook blokkeren. Dat is niet alleen op dit moment zo, maar zelfs levenslang. Als je je familie veracht of verwerpt, veracht of verwerp je tegelijkertijd die delen in jezelf die zij vertegenwoordigen. Vandaar dat je beter kunt kijken naar wat je irriteert of niet wenselijk vindt, in plaats van het te uiten naar degene waar je dit bij ziet.
Narcisten
Vorige week vertelde ik het bovenstaande aan iemand die bij op consult was. Ik kreeg als antwoord: ‘Wat de familie mij aandoet, zou ik nooit bij een ander doen. Ik heb echt met narcisten te maken.’ Waarop ik de vraag stelde: Wat versta je onder een narcist?
Haar antwoord: ‘Hij kijkt op me neer, vindt zichzelf hoger ontwikkeld dan mij. Alles draait altijd alleen maar om hem. Heeft grootse idealen, maar maakt ze nooit waar, enz., enz.’
Mijn antwoord was: ‘Wat je nu vertelt doet mij meer denken aan een jonge Ziel. Jonge Zielen moeten nog sterk met zichzelf bezig zijn. Ze hebben niet de ervaringen van de oude Ziel die in de vele vorige levens van alles al heeft meegemaakt. En daardoor de consequenties, c.q. de gevolgen kent van het gedrag dat je net noemde.’
Ik vervolgde: ‘Doordat je de narcist herkent, probeer eens in jezelf te ontdekken of de aspecten die je net noemde bij jou zelf aanwezig zijn? Helaas, drong dit laatste niet tot haar door.
Alles dat je herkent c.q. ziet in de ander heb jezelf ook. Misschien in mindere mate waardoor het moeilijker te zien is door jezelf. Iets dat je niet in je hebt, kun je niet herkennen c.q. zien in de ander. Dit betreft zowel goede kwaliteiten als de minder leuke eigenschappen.’
Wat je niet kent, zie je niet
Het verhaal gaat, dat toen Columbus met zijn schip de kust van Zuid-Amerika had bereikt, het schip voor de Indianen onzichtbaar was. Ze kenden geen schip, dat bestond in hun wereld niet. Iets wat je niet kent, zie je ook niet. Voor de Indianen waren Columbus en zijn schepen er niet. Voor hen was het een gewone dag aan strand. Vandaar dat er men met zo’n grote vloot de indiaanse bevolking kon verrassen.
Jonge Zielen hebben vaak moeite met oude Zielen, en andersom. Heel begrijpelijk, want er ligt een wereld van verschil in hun denken. Ik heb diverse blogs geschreven over jonge- en oude Zielen. Je hoeft alleen maar op Google de woorden ‘daishadewijs’ en ‘Oude Ziel’ of ‘Jonge Ziel’ in te tikken en ze komen tevoorschijn.
Ook hier geldt: wat je niet kent, zie je of begrijp je niet!
Grote invloed
Onze relaties met onze partner, kinderen, ouders, collega’s, vrienden hebben grote invloed op ons. Een harmonieuze relatie stemt je vrolijk, geeft je een geluksgevoel. Een relatie met problemen voelt als een last. Vaak worden problemen in een relatie niet meteen aangepakt en opgelost, waardoor ze kunnen uitgroeien tot een probleem waarvan je niet meer weet hoe je tot een oplossing kunt komen. Het kan zelfs gebeuren dat je niet eens (meer) weet waardoor of wanneer het probleem is ontstaan.
Een relatie heb je met iedereen met wie je omgaat of bent omgegaan. Want ook al zie je de ander niet meer, zolang deze nog in je gedachten is, heb je nog steeds een relatie met die persoon!
In een goede relatie ga je er niet van uit dat de ander jouw gedachten kan lezen. De ander vertellen wat je denkt of voelt, zonder daarbij schroom of agressief gedrag te vertonen, is dan ook heel belangrijk. Verder is het heel belangrijk dat je de ander in zijn/haar waarde laat, de ander niet wilt veranderen. Een ander kun je ook niet veranderen, de ander kan alleen zichzelf veranderen.
Teveel concessies werken niet
De manier waarop je omgaat met je partner, kinderen, vrienden, familieleden, met collega’s, met buitenstaanders dient voor die ander acceptabel te zijn. Geen twee mensen hebben dezelfde persoonlijkheid. We weten dat, alleen wordt er vaak niet naar gehandeld.
Handel daarom het liefst in jullie gemeenschappelijk belang. Als er echter te veel concessies gedaan moeten worden verloochen je jezelf en zal je je niet bepaald gelukkig voelen in de relatie.
Zoals gezegd: je relaties van nu of relaties uit het verleden hebben invloed op je functioneren in je dagelijkse leven, vaak onbewust. Er kan een gevoel van schuld zijn ontstaan, waardoor in een nieuwe of andere relatie jouw geven en nemen uit balans kan zijn. De invloed van anderen is zo groot en zo gewoon dat je het vaak zelf niet als zodanig ervaart.
Hoe vertel je een probleem?
Wanneer je een probleem aan de ander probeert uit te leggen, kan het probleem juist versterkt worden! Wetmatig is het: alles dat je energie geeft, wordt sterker. Daarom: vertel het probleem in drie zinnen, zodat het wezenlijke probleem wordt verteld. Zijn er meer zinnen nodig, dan zou het weleens geen ernstig probleem kunnen zijn.
Let erop of de persoon tijdens het vertellen van het probleem je aankijkt. Kan de persoon je niet recht in de ogen kijken (al is het maar even!), dan kan het zijn dat het verhaal tot een drama is gemaakt en dat het oplossen van het probleem niet de werkelijke reden is. Waarschijnlijk zit er een andere pijn achter. Die pijn kan met jou te maken hebben, maar ook niet.
Ieder mens heeft verschillende gevoelens. Hoe weet jij of jijzelf of een ander er een drama van maakt of dat het gevoel echt is? Wanneer het gevoel intens en diep van binnen wegkomt, zal en kan men het meteen vertellen. Heel eenvoudig, het is een primair gevoel, dus men vertelt. Als het echt is, vertelt men het met de ogen open. Men is dan in verbinding met de werkelijkheid.
Ogen open of ogen dicht?
Wanneer men de ogen gesloten houdt of afwend, zijn het vastgehouden drama’s. Dramatische gevoelens zijn niet in verbinding met de echte werkelijkheid. Men heeft er innerlijk een beeld van gevormd en men kijkt daarnaar. Dus als men de ogen open heeft is het een primair gevoel. Alleen dáármee kun je de ander helpen.
Als therapeut, coach en/of begeleider mag je nimmer een drama toestaan. Er een drama van maken betekent dat men indruk wil maken of de ander wil misleiden. Men weet dat men iets zou moeten doen, maar men is er niet toe in staat om wat te doen. Mocht je deze mensen toch gaan helpen, dan zal je ervaren dat zij jou gaan bewijzen dat zij niet te helpen zijn!
Men kan tegen niemand iets kwaads zeggen of zelfs maar denken als je de persoon in de ogen kijkt. Wél als men de ogen sluit, of de ogen afwendt. Van verwijten wordt altijd een beeld gevormd en daarom moet men naar binnen kijken.
Onze familie draagt bij aan de groei naar ons Hoger Bewustzijn!
Dan is er nog een andere aard van gevoelens: de gevoelens die de plaatsvervangers laten zien. Ze zijn van de persoon die ze vertegenwoordigen, deze gevoelens zijn niet van henzelf. Dit is vooral zo met echtparen: de ene partner handelt in plaats van dat de ander handelt. De één zou willen handelen, doet het niet en de ander handelt zonder erbij na te denken in de plaats van de eerste.
Iedereen is voor iets groots geboren!
Iedereen wordt in een bijzondere familie geboren. Je kunt daar binnen niets ontvluchten. Als je dat toch doet word je afgesneden van je wortels. Dan kan je ziek, angstig, depressief of agressief worden. Er kan zelfs zelfdoding uit voortkomen.
Wanneer je daarvan wilt herstellen, is het enige dat je hoeft te doen: erkennen dat je in iets groots bent geboren. En eventueel weer contact opnemen met oorsprong. Contact opnemen hoeft niet per se, verban ze echter niet in je gedachten!
Alles dat je veracht of buitensluit in je familie of vriendenkring zal iemand anders in je leven de plaats gaan innemen! Dat kan een ander familielid zijn, een collega of iemand die tijdelijk je Levenspad kruist. Bijvoorbeeld bij een echtscheiding, die met problemen is verlopen, neemt een kind (of de latere partner) de plaats van de vroegere man of vrouw in.
Dus… hoe je het ook went of keert je familie volledig afwijzen, heeft altijd een keerzijde naar jezelf. Je behoort nu eenmaal tot de familie waarin je bent geboren. Ook de aangetrouwde familie hoort daarbij. Het bij jou behorende systeem breidt zich uit als je gaat trouwen en als je gaat werken.
God laat de zon schijnen en laat het regenen over recht en onrecht, goed en kwaad. Daarvoor is de liefde van God anders dan tussen mensen. Liefde betekent: het erkennen dat alle mensen een eigen Levenspad, een eigen denkproces hebben. Ook al is het volkomen tegenstrijdig aan dat van jou. Iedereen is gekomen om voor iets groots strijden.
Laten we beginnen met acceptatie, Liefde, vergevingsgezindheid en tolerantie in onszelf te ontwikkelen. Niet met een ‘maar’ of een beetje. Accepteer dat ieder ander medemens echt anders is dan jijzelf. Verlang daarom ook geen zelfde ziens- of handelswijze van de ander. Zo bereiken we op een dag de wereld die we al zolang wensen. Ook al is het in kleine kring en in je familie!
Lieve groet,
Daisha
P.s: Heb je een vraag, en dat kan over van alles zijn. Stuur deze naar daisha@radiomerlijn.nl Ik beantwoord je vraag in mijn radioprogramma ‘Zielsverwanten’. Tweewekelijks op zaterdag om 20.00 uur te beluisteren via Radio Merlijn ! En daarna nog de hele week bij Uitzending gemist. Vermeld wel je geboortedatum er bij en/of van de betrokkenen plus voornaam. Ik vertel deze niet in de uitzending, dus privacy verzekerd.
Wil je automatisch op de hoogte blijven? In de linker zijkolom van dit artikel (of bovenin het artikel op wanneer je op je mobiel leest) kun je je abonneren op mijn blogupdates. Of ontvang elke week informatie over mijn radioprogramma’s, hier kun je deze gratis nieuwsbrief aanvragen. Daarin staat ook iedere week mijn blog vermeld, dus dat is twee in één!
Contact
Daisha de Wijs
Wellenbergweg 2
7383 RX Voorst gem. Voorst
KvK 71678212
BTW nr. NL858806940B01
© 2020 Daisha de Wijs - All Right Reserved | Webdesign en realisatie door De Grinthorst
Ontvang nieuwe artikelen per email
Met mijn wekelijkse blog updates per email mis je nooit meer een artikel