Keukentafel Psychologie hfdst. 17 Hoog Gevoelig en Gezondheid

Alles wordt gevoeld!

Je bent als Hoog Gevoelige gevoelig voor energie. Natuurlijk niet alleen voor energie, ook voor bepaalde voedingsmiddelen, bepaalde stoffen, enz. én sfeer. Sfeer is energie, energie is alles dat je niet ziet en er toch is. Mensen kunnen heel gezellig aan het praten zijn aan tafel en toch kan er een onderliggende spanning zijn. De lucht, die je inademt lijkt zuiver en toch kan er negatieve energie in zitten. Je kunt met je partner over ‘koetjes en kalfjes’ praten, maar de toon kan kil en afstandelijk zijn. Je denkt dat je wetenswaardigheden over iemand anders uitwisselt, terwijl het in essentie roddelen is. Er kan boosheid in de lucht hangen, boos op jezelf doordat je teleurgesteld bent in iets. Boos op de ander, omdat hij of zij (natuurlijk meestal hij) weer niet heeft gedaan wat je vroeg. Je ergert je aan het gedrag van je partner, je schoonmoeder, een van je kinderen, maar je laat het niet blijken. Denk je!

Een Hoog Gevoelig kind of volwassene voelt dat er iets is. Maar het is vaak niet duidelijk wat er nu gaande is. Het is een vervelend, onbestendig gevoel, waar een Hoog Gevoelige geen raad mee weet. De ene Hoog Gevoelige zal dichtklappen en stil worden, de ander gaat het overschreeuwen. Ook kan het wisselend zijn bij dezelfde persoon, dan weer stilletjes je terugtrekken en in een andere situatie heel druk en erg aanwezig zijn.

Negatieve energie werkt als een hogedrukpan

We komen allemaal naar deze Aarde om innerlijk te groeien. Om er te zijn voor anderen, anderen te helpen. Maar wanneer er negatieve energie in een ruimte is, kun je nog alleen maar op jezelf geconcentreerd zijn. De negatieve energie geeft zo’n druk, dat je genoeg hebt aan jezelf. Spanning voelen terwijl de betrokkenen doen alsof er niets aan de hand is geeft een machteloos gevoel. Het is zoiets als een hoge berg beklimmen, waarbij je elke keer terug glijdt omdat je geen houvast hebt.

Wanneer deze situatie voor de Hoog Gevoelige langdurig aanwezig is, bijvoorbeeld voor het kind de schoolsituatie, het leersysteem dat niet bij het karakter van het kind past en daardoor bij bepaalde vakken achterblijven. Of het pesten door leeftijdgenootjes, of een ‘rugzakje’ of ‘stempel’ meedragen. Wanneer de ouders gescheiden zijn en apart wonen, het van de ene ouder naar de andere ouder gaan. Waardoor ze zich niet kunnen wortelen. Of spanning tussen beide ouders en dat hoeft niet te worden geuit, ze voelen het.

hoog gevoelig en gezondheidAlles komt tien keer zo hard binnen

Hoog Gevoelige kinderen hebben vaak meer angst, omdat de zintuigen zo sterk werken dat alles tien keer zo hard binnenkomt. Soms zijn ze bang voor dingen die een ander niet kan zien, maar er wel degelijk zijn. Immers voor hen is het onzichtbare zichtbaar. En wanneer dit door de opvoeders of leerkrachten min of meer wordt weggewimpeld, wordt deze angst alleen maar groter. Je hoeft het ook weer niet te benadrukken, maar je kunt er wel bewust van zijn en weten hoe ermee om te gaan.

Hoog Gevoelige kinderen zijn recht toe recht aan. Beloofd is beloofd en je moet goede redenen hebben om je belofte te kunnen breken. Door hun gevoeligheid hebben ze wat voeding en drinken betreft last van E-nummers, suiker en light producten. Wanneer ze dat krijgen kunnen ze nog heftiger reageren dan anders en/of allergieën ontwikkelen.

Ze hebben de gave om vooruit te zien. Is dat helderziendheid? Zou kunnen, maar de gave kan ook voortkomen door het innerlijk oor, proeven, ruiken of angstige dromen en nachtmerries. Omdat alles tien keer zo sterk binnenkomt, kunnen ze niet tegen harde geluiden. Een boze stem of vunzige opmerkingen, kunnen hun hele systeem op tilt zetten. Ook als het als grap wordt bedoeld.

We zijn voor de hogere energie gekomen

Ik heb het nu over Hoog Gevoelige kinderen, dit zelfde geldt ook voor de Hoog Gevoelige volwassene. En dan natuurlijk niet de schoolsituatie, maar de werk- of dagelijkse situatie.

Negatieve energie is een lage energie, terwijl de Hoog Gevoelige voor de hogere energie is gekomen. Doordat de energie niet bij het Levensplan past, komt het kind of de volwassene in een stress situatie. Zit niet lekker in zijn of haar vel, is verdrietig, boos, voelt zich doodongelukkig en heeft wisselende heftige en dan weer stille stemmingen.

Als Hoog Gevoelige volwassene kun je je afvragen: hoe kan dat nu? Door alle ervaringen die ik heb meegemaakt, zou ik nu toch eindelijk op of bijna op de berg moeten zijn aangekomen. Maar elke keer voel ik weer dat ik in een dal terechtkom. Onbegrijpelijk dat mij dit overkomt! Weet dat het komt door: zo binnen, zo buiten en soms zo buiten, zo binnen.

De sfeer aan tafel is zeer bepalend voor de gezondheid

Je vraagt je misschien onderhand af wat dit nu met Keukentafel Psychologie te maken heeft. Als jij één van die geweldige mensen bent die mijn blog regelmatig leest, weet je dat ik dit aanhaal omdat het daar alles mee te maken heeft. Een negatieve energie is een lage energie, het brengt je omlaag. Down, verdrietig, moe, gestrest, zo moe dat je niet meer kunt slapen. Zo gestrest dat je hopeloos wordt en daardoor boos. Bij lage energie komen allerlei dierlijke driften naar boven in de mens. Kijk maar wat er in de wereld gebeurd.

Elke keer dat je adem haalt, adem je de aanwezige negatieve energie in. En komt het in je longen, zodat je op een gegeven moment ademhalingsproblemen krijgt of zelfs longproblemen (denk aan astma, benauwd zijn, etc.). Bij elke hap voeding of slok drinken gaat het niet naar je longen, maar naar je maag en uiteindelijk komt het in je darmen. Dat heeft tot gevolg: voedselintolerantie, allergieën of op een gegeven moment huidaandoeningen. De ‘shit’ kan in je darmen blijven steken en je krijgt obstipatie of andere darmproblemen. Wanneer je lichaam de shit er uit wilt werken volgt er diarree. Voeding, drinken worden opgenomen in je bloed. Je hart pompt continu bloed door je lichaam. Je kunt je wel voorstellen wat daar het gevolg van kan zijn…
Je lichaamscellen hebben een helend vermogen, doch ze hebben dat niet eindeloos. Op een gegeven moment is de rek er uit en kunnen ze zich niet meer zelf herstellen.

hooggevoelig en gezondheidvan levensbelang…

Harmonie aan tafel is dus niet alleen prettig, maar zelfs van levensbelang. Het bepaalt voor een groot deel je gezondheid. Gezondheid bepaalt je levensvreugde, bepaalt hoe krachtig je in het leven staat. Een kind is niet in staat om de energie aan tafel tot harmonie te brengen. Zij zijn nog zo puur, dat ze alleen maar kunnen reageren op wat buiten hen is. Aan de kinderen kun je zien hoe de harmonie bij de volwassenen is. Bij kinderen is het: zo buiten, zo binnen.
Als volwassene heb je een keus, je kunt de situatie buiten je veranderen. Jij bepaalt mede de energie door zo binnen, zo buiten. Veranderen door bijvoorbeeld uit een negatieve energie weg te gaan of nog beter door een positieve sfeer te creëren en door je gedrag te veranderen.

Sommige partners blijven voor de kinderen bij elkaar, ook al kunnen ze nauwelijks met elkaar overweg. Ga kijken hoe je je houding naar de ander kunt veranderen. En lukt dat niet, want inderdaad daar heb je twee mensen voor nodig, overweeg dan toch om alleen – met de kinderen – verder te gaan. Doe het ook jezelf niet aan, zie de gevolgen die ik hierboven heb beschreven.

Een positieve sfeer komt voort uit respect voor elkaar, ieder in zijn of haar waarde laten. Tolerantie, geduld, deze prachtige kwaliteiten om te ontwikkelen, horen er ook bij. Verwacht niet dat de ander verandert. Wanneer jij verandert, moet de ander op een gegeven moment wel mee veranderen.

Spirituele mensen

Wanneer je mijn blog(s) leest kan het niet anders dan dat je een spiritueel mens bent. Spirituele mensen leven vanuit hun hart, hebben zelfkennis, innerlijke rust, zijn dienstbaar. Beogen het welzijn van zichzelf én in gelijke mate dat van anderen. Het ego heeft het verstand nodig om zich te manifesteren. Een spiritueel mens leeft vanuit de spirit, vanuit de Ziel.

In hoofdstuk 13 van Keukentafel Psychologie en ook in een paar andere blogs heb ik over Hoog Gevoeligen geschreven. Daar in staan veel tips om harmonie aan tafel te verkrijgen. In de rechtsboven in de zijbalk zie je een zoekveld, tik daar Hoog Gevoelig in en de diverse artikelen komen tevoorschijn!

Veel leesplezier!
Hartegroet,
Daisha

P.s.: In het programma Zielsverwanten, elke zaterdag om 20.00 uur, beantwoord ik vragen. Je kunt dit daarna nog de hele week bij ‘Gemist’ beluisteren via Radio Merlijn www.radiomerlijn.nl
Heb je een vraag? En dat kan over allerlei kwesties gaan, jezelf, je gezin, werk, familie, droom, gezondheid, etc. stuur deze met voornaam en geboortedatum van de betrokken personen naar daisha@radiomerlijn.nl  Privacy is verzekerd, ik noem geen naam of geboortedatum in het programma.

Wil je automatisch op de hoogte blijven van nieuwe artikelen over Keukentafelpsychologie? Hier kun je je gratis abonneren op mijn blogupdates.

Gewijzigd op 13/06/2019

Reageren is niet mogelijk.