Organen verklappen onze Emoties, laatste deel: blaas, nieren, bloedsomloop, 3v. verwarmer!

Het uiten van emoties wordt binnen de Chinese geneeskunst als heel belangrijk gezien. Doe je dat niet dan kan je Chi, je levenskracht, stagneren. Deze emoties kunnen zich in je organen opslaan om als buffer te dienen, met ziekte als gevolg.

Door middel van gezonde voeding en rust kun je de balans grotendeels herstellen. Sommige organen vallen onder de Yin-kant, terwijl andere weer meer tot de Yang-kant horen. In ons leven draait het altijd om de balans tussen inspanning en ontspanning. Bij ons in het westen is deze maar al te vaak verstoord.

De Chinezen delen de vele facetten van het leven en de wereld in tweeën: Yin en Yang. De energie van Yin gaat van buiten naar binnen, terwijl Yang van binnen naar buiten gaat.

Yin-organenYang-organen
LeverGalblaas
LongenDikke darm
LeverGalblaas
MiltMaag
HartDunne darm
NierenBlaas
BloedsomloopDrievoudige verwarmer

Wanneer de energie in een Yin-orgaan te laag is, kun je om het orgaan weer energie te geven het beste Yang-voeding en/of drinken nemen. Bij nog meer Yin zou je het orgaan nog meer uitputten.

Yin en Yang voeding en/of drinken zijn:

YINYANG
SuikerZout
KoffieKruidenthee
AlcoholVetten en eiwitten
SojaproductenVlees, vis en kaas
Koude dranken en waterChocolade
NachtschadesWarme specerijen, zoals kaneel, nootmuskaat en gember
GranenEieren
Groente & fruitPaddenstoelen
Noten en kruiden

Je Blaas

Van 15.00 tot 17.00 uur heeft onze blaas de hoogste energie aanvoer.
Als je je op dit moment vaak geïrriteerd voelt, kan het zijn dat je blaasenergie stagneert. Je blaas is verbonden met de opslag en uitscheiding van vloeibare afvalstoffen, zoals urine. Hij heeft ook te maken met de hersenen, het autonoom zenuwstelsel en de hypofyse.

Valt jouw middag-dip meestal tussen 15.00 en 17.00 uur? Dan is dit een teken dat je niet voldoende hebt gedronken. Pak een flinke beker thee of drink een paar glazen water. Het kan ook zijn dat je iets te weinig zout hebt binnengekregen. De industrie speelt hier handig op in met het zogenaamde Cup-a-Soup momentje.

Wanneer de energie van de blaas niet in balans is, dan is het autonoom zenuwstelsel gespannen. Daarnaast uit zich dit in blaasklachten, last van de knieën, last van de rug, kramp in de benen en een strak gevoel in de kuiten en de achterkant van de benen. Psychisch kan dit zich uiten in angsten, bezorgdheid, rusteloosheid en achterdocht.

Dit kun je doen om je blaas gezond te houden en/of in balans te brengen:

 • Voorkom irritatie, heb geduld. Wanneer je geïrriteerd bent kun je beter de oorzaak ervan zoeken. Vaak is stress de trigger, of het te druk zijn. Wees je bewust dat het anders kan leiden naar allerlei fysieke en/of psychische klachten. Je hoeft niet op van alles te reageren!
 • Doordat je weerstand minder is, bijvoorbeeld door een heftig verdriet, een medische aandoening of medicijngebruik, kan je immuunsysteem verzwakt zijn. Zorg voor gezonde voeding en dat je extra vitaminen binnenkrijgt. Rust, beweging, veel drinken zijn belangrijke factoren om je weerstand te verhogen.
 • Drink een paar keer per dag een kop Guldenroede thee. De Latijnse naam van guldenroede is Solidago virgaurea. Solidago komt van het Latijnse woord ´solidare´ wat ´helen´ betekent. Virgarea is een samenstelling van ´virga´ wat ´roede´ betekent en ´aurea´ wat staat voor ´gouden´.
  Letterlijk betekent de Latijnse naam genezende gouden roede. Het is een geweldig medicijn voor zeer uiteenlopende klachten, zoals nier- en/of blaasontsteking, vochtophoping, de luchtwegen, reuma, huidproblemen, etc. etc.
  Lees hier de uitgebreide informatie over Guldenroede-Solidago!
 • Berkenblad heeft bijna dezelfde eigenschappen als Brandnetel. Alleen Brandnetel thee kun je beter niet langer dan een maand achtereen gebruiken, omdat dat op een gegeven moment schadelijk kan worden voor de nieren. Terwijl Berkenblad bekend staat als niet nier-belastend en daarmee geschikt is om langdurig te gebruiken.
  Lees hier de uitgebreide informatie over Berkenblad.
 • Venkel is eveneens heel goed voor je nieren. Het mooie van venkel is dat het op vele manieren te gebruiken is. Je kunt venkelthee drinken, of verse venkel in de soep, of een salade, je kunt het als groente eten. Deze groente is erg gezond en bevat weinig calorieën. Behalve het gegeven dat er geen vet in zit, bevat het ook nog eens veel mineralen. Venkel heeft vele goede eigenschappen waardoor het een helend effect heeft op de nieren, en het is koortswerend, pijnstillend, etc. Ook wanneer je af wilt vallen is venkel fantastisch, het onderdrukt namelijk je hongergevoel!
  Lees hier de uitgebreide informatie over Venkel.

Je Nieren

Van 17.00 – 19.00 uur hebben de nieren de hoogste energie aanvoer.
Onze nieren zijn onze oerbron. Ze zijn de opslagplaats van ouderlijke en erfelijke energie. Onze nieren zijn van levensbelang. De nieren houden verband met onze wilskracht en het vermogen om vooruit te komen in het leven. De nieren maken vitamine D actief. Daarmee maken ze de groei en het behoud van sterke botten mogelijk, en helpen merg te vormen voor de hersenen, ruggengraat en botten.
Vitamine D stimuleert de darmen om calcium en fosfaat op te nemen uit de darmen. Deze mineralen zijn nodig voor sterke botten. Ook stimuleert vitamine D het opnemen van calcium in de botten. Zo dragen de nieren bij aan sterke botten.

Dit orgaan filtert je bloed om de chemische samenstelling hiervan gelijk te houden. Aan het einde van de middag zijn je nieren het meest actief. Ze zijn druk bezig met het filteren van je bloed en kunnen wel wat energie gebruiken in de vorm van een lichte maaltijd.

Wist je dat In Nederland ongeveer 1,7 miljoen mensen chronische nierschade hebben. Dit is in veel gevallen het gevolg van hoge bloeddruk of diabetes. Daarnaast kan teveel zout eten leiden tot nierschade.
Wanneer je nieren verstoord zijn kun je klachten als chronische vermoeidheid, vaak plassen, breekbare botten, keelpijn, dorst, stijfheid in de onderrug en oorsuizingen. Psychisch kan zich dit uiten in rusteloos zijn, ongeduld, slaapproblemen, angsten, bezorgdheid en gebrek aan wilskracht en doorzettingsvermogen.

Dit kun je doen om je nieren gezond te houden en/of in balans te brengen:

 • Je kunt hoge bloeddruk krijgen van nierschade, maar het kan ook andersom: door hoge bloeddruk nierschade krijgen! Voorkom dat je je onnodig druk maakt. Neem het leven zoals het is. Plan je dagen zodanig dat er elke dag genoeg ruimte is voor jezelf.
 • Zout kan een enorme boosdoener zijn voor je nieren, terwijl we wel zout nodig hebben. Neem dan Himalyazout, of Keltisch zeezout. Hier zitten nog alle goede stoffen in, je kunt dit beter niet meekoken, want dan gaan een hoop goede stoffen verloren.
 • Pas op met bepaalde pijnstillers als ibuprofen, naproxen en diclofenac (NSAID’s): deze kunnen nierschade veroorzaken of verergeren.
 • Zuurbes, ofwel Berberis Vulgaris oertinctuur helpt zowel voor het herstel van de nieren, als de galblaas en de lever. In Zuurbes zitten stoffen die de nieren stimuleren in hun werking. Op deze manier worden ongewenste afvalstoffen beter uit het lichaam afgevoerd en kunnen nierproblemen zoals nierstenen niet of minder snel ontstaan.
  Lees hier de uitgebreide informatie over Zuurbes.
 • Guldenroede is net zoals voor de blaas ook voor je nieren goed. Zie hierboven de uitgebreide informatie over Guldenroede.

 Je Bloedsomloop

Van 19.00 tot 21.00 uur heeft je bloedsomloop de hoogste energie aanvoer.
Dit orgaan brengt alle voedingsstoffen waar ze moeten zijn. Je bloedsomloop beschermt je hart tegen te grote lichamelijke en emotionele spanningen. Hij is een soort filter welke emoties en indrukken tot het hart worden toegelaten en verwerkt kunnen worden en welke hij niet doorlaat. Kortom hij vangt je emotionele schokken op, en heeft alles te maken met je sociale leven.

In vroegere tijden waren deze uren de tijd van het gezellig samenzijn, het zogenaamde uitbuiken na de maaltijd. Of men las de krant, en staarde wat voor zich uit (het huidige mediteren!). Het is zeker geen tijdstip om zware mentale arbeid te verrichten. Je concentratievermogen zal laag zijn, het is juist de tijd om je geest rust te gunnen. Volgens de Chinezen is het goed om op dit moment ontspannen seks te hebben, vooral als je zwanger wilt worden.

Wanneer de energie in je bloedsomloop is verstoord, kun je het gevoel hebben er niet bij te horen of genegeerd te worden. Op fysiek niveau kan het zich uiten in beklemming op de borst, een benauwd gevoel, hartkloppingen, slapeloosheid, en een hoge of lage bloeddruk.
Psychisch kan men last hebben van rusteloosheid, angstgevoelens en relatieproblemen, waarbij men te veel of te weinig vertrouwen schenkt. Ook kan het ervoor zorgen dat je moeite hebt om je emoties te tonen.

Dit kun je doen om je bloedsomloop gezond te houden en/of in balans te brengen:

 • Wandelen, zwemmen, gemakkelijke oefeningen, ofwel genoeg bewegen en dat elke dag. Ik heb een zogenaamde Fitibit horloge, hierop zie ik dagelijks of ik mijn ‘stappen’ heb gehaald. Voor gezonde mensen zijn 8.000 tot 10.000 stappen per dag haalbaar. Helaas lukt mij dat niet, maar ik zorg er wel voor dat ik elke dag 3.000 stappen haal, en het liefst 4.000. Lees hier wat je kunt doen om je bloedsomloop qua voeding en beweging gezond te houden.
 • Hildegard von Bingen beschreef achthonderd jaar geleden al de geweldige eigenschappen van Valkruid, ofwel Arnica. Tegenwoordig mag je het oertinctuur niet meer innemen zonder recept, omdat het giftig kan zijn. Wel kun je het als massageolie of als crème gebruiken om je bloedsomloop te stimuleren.
  Lees hier de uitgebreide informatie over Valkruid.
 • Ginkgo biloba is een boom die in de kruidengeneeskunde geroemd wordt om onder meer doorbloedings klachten en oorsuizen te herstellen. Er zijn verschillende toepassingen van Ginkgo biloba, zoals Ginkgo biloba thee. Ginkgo biloba thee is zeer geneeskrachtig.
  Lees hier de uitgebreide informatie over Ginkgo biloba.

De Drievoudige Verwarmer

Van 21.00 tot 23.00 uur heeft de drievoudige verwarmer de hoogste energie aanvoer.
De drievoudige verwarmer is geen orgaan, maar een soort energetisch systeem dat helpt het evenwicht in je lichaam te bewaren.
Het woord zegt het al, het bestaat uit drie delen:

 • Het bovenste deel (verwarmer) zorgt voor je longen en het ademhalingssysteem
 • Het middelste deel (verwarmer) haalt de energie uit voeding en zorgt voor voedende energie en de bouwstoffen van je lichaam. Het bevat de milt, maag, pancreas en galblaas.
 • Het onderste deel (verwarmer) zorgt voor het scheiden van bruikbare en onbruikbare stoffen. Het bevat de nieren, de blaas, dikke en dunne darm.

Je kunt de drievoudige verwarmer vergelijken met een thermostaat. Hij zorgt ervoor dat het lichaam zich gemakkelijk aanpast aan temperatuurwisselingen en minder ontvankelijk is voor infecties en koorts. Ook beschermt hij de immuniteit via het lymfevatenstelsel en zorgt voor verspreiding van water en andere vloeistoffen in het lichaam. Bovendien zorgt de drievoudige verwarmer voor het afscheiden van afvalstoffen, alsmede de samenhang in het lichaam. Hij verbindt alle organen met elkaar en verdeelt de energie onder de organen.

De drievoudige verwarmer staat ook voor emotionele bescherming en beïnvloedt de manier waarop we relaties met anderen aangaan. Wanneer deze niet goed functioneert kun je het vaak koud hebben, ben je ontvankelijk voor griep. Het kan een zwaar loom gevoel geven. Bovendien kan er spanning in je buik, in armen en/of schouders zijn.

Dit kun je doen om je drievoudige verwarmer gezond te houden en/of in balans te brengen:

 • In de uren van 21.00 tot 23.00 uur heeft de drievoudige verwarmer de meeste activiteit. Dit is het beste moment om je heerlijk te ontspannen. Het is heel belangrijk om tijdens deze uren tot rust te komen, zodat je in een diepe slaap kunt komen.
 • Daarbij is de drievoudige verwarmer in deze uren extra gevoelig voor negativiteit en negatieve situaties. Dus geen gruwelijke films of tv kijken in deze uren. Liever luisteren en/of kijken naar positieve programma’s en/of heb fijne gesprekken met elkaar.
 • Tegenslagen kunnen je hulpeloos of hopeloos maken, zeker wanneer deze veelvuldig achter elkaar komen. Zie ze als leerervaringen, uitdagingen die je Ziel nodig heeft. De manier waarop je traumatische ervaringen of tegenslagen aan jezelf uitlegt, kan je helpen om minder negatief in het leven te staan. Vergroot je eigenwaarde door niet perfect te willen zijn, en/of door uitdagingen aan te gaan.
 • Rode zonnehoed, Echinacea purpura, is een uitstekend middel om je weerstand te verhogen. Niet alleen je immuunsysteem heeft er baat bij, ook je mentale weerstand wordt krachtiger.
  Rode zonnehoed is in vele vormen verkrijgbaar: als tinctuur, gedroogd geperst sap, capsules, tabletten, poeders of als thee. Het is ook een uitstekende antigriep thee!
  Lees hier de uitgebreide informatie over Rode zonnehoed.

Het einde en wellicht een nieuw begin!

Dit is het laatste deel van ‘Organen verklappen onze Emoties’, onze biologische orgaanklok. Zoals eerder gezegd: onze gezondheid is ons hoogste goed. Dat merk je wanneer je te kampen hebt met chronische ziekten. Door rekening te houden met je orgaanklok kunnen de adviezen die ik heb gegeven – welke chronische ziekte je ook hebt – zeker bijdragen aan je gezondheid.

Op mijn 33ste kreeg ik te horen dat ik nog drie maanden te leven had: kanker in het laatste stadium. Vanaf die tijd heb ik me altijd bezig gehouden met gezondheid, in plaats van ziekte.
Vanaf acht jaar oud heb ik chronisch reuma, vervolgens kreeg ik tien jaar na de kanker overwonnen te hebben: Parkinson, COPD, Diverticulitis en sinds kort hartritmestoornissen.

Ik ben nu 73 jaar, veertig na de kanker leef ik nog, mijn Ziel was nog niet klaar om al te gaan. Met slechts lichte medicijnen voor mijn hart werk ik, ondanks alle dingen die ik mankeer, elke dag met veel plezier. Meestal zeven dagen in de week, met dagen van tien tot twaalf uur per dag!

En dat door gezond te leven, en me gezond te denken in plaats van ziek. Onze innerlijke kracht is vaak sterker dan je voor mogelijk houdt. Tenminste wanneer je niet tolereert van jezelf om in een situatie te blijven die je ongelukkig maakt!

Ik wens je een goede Gezondheid, Liefde naar jezelf en naar anderen.
Gelukkig kun je niet worden, je kunt jezelf wel Gelukkig maken en daardoor op een gegeven moment Gelukkig Zijn!

Lieve groet,
Daisha

Dit heb ik tot nu toe besproken…

In elk deel tref je uitgebreide informatie aan over hoe en wanneer het orgaan je emoties verklappen. Met daarbij informatie wat je kunt doen om de organen in balans te krijgen of gezond te houden.

Deel 1: je galblaas en je lever.

Deel 2: je longen en je dikke darm.

Deel 3: vervolg je dikke darm en je maag.

Deel 4: je milt, dunne darm en je hart.

P.s.: Interessante informatie kun je vinden bij https://www.shiatsupraktijkjanvanrossum.nl/meridianen/

P.s: Heb je een vraag, en dat kan over van alles zijn. Stuur deze naar daisha@radiomerlijn.nl Ik beantwoord je vraag in mijn radioprogramma ‘Zielsverwanten’. Elke week op zaterdag om 20.00 uur te beluisteren via Radio Merlijn ! En daarna nog de hele week bij Uitzending gemist. Vermeld wel je geboortedatum er bij en/of van de betrokkenen plus voornaam. Ik vertel deze niet in de uitzending, dus privacy verzekerd.

Wil je automatisch op de hoogte blijven? Hier kun je je gratis abonneren op mijn blogupdates. Of ontvang elke week informatie over mijn radioprogramma’s, hier kun je deze gratis nieuwsbrief aanvragen. Daarin staat ook iedere week mijn blog vermeld, dus dat is twee in één!

Gewijzigd op 01/10/2020

Reageren is niet mogelijk.