Boodschappen van dierbare overledenen

Sinds kort heb ik in het radioprogramma Zielentaal het thema ‘Boodschappen van dierbare overledenen’. Uit de vele reacties en mails die ik krijg blijkt dat dit bij veel mensen leeft.

Boodschappen van een overleden persoon. Als een persoon overleden is, hebben de achterblijvers vaak nog vele vragen. Vooral als hij of zij plotseling is heengegaan. Sommigen krijgen zichtbare signalen, anderen weten niet of die er wel zijn. Overleden dierbaren vertellen graag aan de nabestaanden hoe het met hen gaat. Als er nog vragen zijn, geeft de dierbare dan ook spontaan antwoord. Een van de reacties, nadat ik in het radioprogramma de boodschap van de overledene doorgaf, is: ‘Dankjewel voor je wonderschone antwoord over mijn vriend. Het klopt, het zijn precies de woorden van hem.’

Hoe communiceer je met een dierbare overledene?
Als mensen bij mij op consult komen met de vraag om contact te maken met hun dierbare, dan stem ik me af op de overledene. Ik wil in eerste instantie niets van hem of haar weten, zodat ik zeker weet dat de berichten van de overledene afkomen. Ik heb alleen een foto en geboortedatum. Als ik met hen in contact ga, lukt dat bij de een vlugger dan bij de ander. Het ligt er soms aan hoe de persoon tijdens zijn of haar leven was. Ik krijg allerlei boodschappen door. Boodschappen zo ‘to the point’ dat ze ook alleen maar van de dierbare afkomstig kunnen zijn. Zinnen die ik zeg, die typerend zijn voor de persoon toen hij nog leefde.

Krijg je alles te horen? Vaak wel, maar een enkele keer niet. Een echtpaar kwam bij me met de vraag om me op hun dochter af te stemmen. Hun zestienjarige meisje was op gruwelijke wijze vermoord. Ze werd helemaal verminkt op een afgelegen plek gevonden. De ouders wilden weten hoe ze haar doodstrijd had ervaren. Ik stemde me op het meisje af en kreeg al gauw veel van haar te horen. Berichten voor haar ouders. Maar ze weigerde me te vertellen hoe ze haar dood had ervaren. Ze liet me beelden zien, waarvan ze vroeg me deze niet aan haar ouders door te geven. Beelden die te gruwelijk waren om in woorden uit te drukken. Boos gingen de ouders bij me weg, omdat ik vertelde dat ik niets doorkreeg over de doodsstrijd. De ouders waren helemaal vergeten welke mooie berichten ze van hun dochter hadden gekregen. Ik heb nooit meer iets van hen gehoord. Ik heb dan altijd de hoop dat ze de lieve woorden van hun dochter later zullen herinneren.

Boodschappen van criminelen. Juli 2008 kwam Panorama met het verzoek om contact te maken met geliquideerde Amsterdamse onderwereldfiguren. Ze wilden weten hoe ze als persoon waren en hoe ze tot hun daden waren gekomen. Nu ben ik totaal niet bekend met het criminele circuit. Toen ik de foto’s en de geboortedata van de betreffende personen kreeg wist ik ook niet wie ze waren. Het is een coverstory geworden en bladzijden lang werd beschreven wat ik over hen had verteld. Dit stond als kop op de cover: ‘Medium Daisha Bol ‘in gesprek met’ geliquideerde criminelen: Klaas bemoeit zich nog overal mee; veel mensen zullen slecht dromen.‘
De door mij verstrekte data en gegevens werden nagetrokken. Onder andere gebeurtenissen uit hun vroege jeugd, die een uitwerking hadden op hun gedrag als volwassene. Vriendschappen en vijandschappen met bepaalde personen en de omgang met anderen tijdens hun criminele leven. Bijna alles bleek op de dag af nauwkeurig te kloppen. Mensen die hen persoonlijk hadden gekend bevestigden hun dagelijkse doen en laten. Zelfs de politie had nog wat aan de boodschappen die ik doorkreeg.

oe herken je een boodschap van een overledene? Boodschappen van overledenen kunnen op vele manieren komen. Vaak gebeurt er iets ‘toevallig’ om je heen. Een boek dat uit de kast valt. Het is echter wel het boek dat de dierbare overledene koesterde. Of waarmee hij je de boodschap brengt. Let dan goed op de titel of lees de zinnen op de bladzijde waar het boek openvalt. Een vogel die tegen het raam vliegt of bij je binnen wil komen. Een veertje dat ineens in je kamer ligt. Je wandelt elke dag dezelfde route en ineens ligt er iets bijzonders op dat pad dat er eerder niet was. Een grijze wolk die door je kamer ‘vliegt’. Getik op de muur, een geur die je ruikt of iets anders opmerkelijks. Muziek die je hoort, terwijl er geen radio aan staat.

Eeuwig leven. Je zet je leven, je energie, voort in een andere vorm, in een andere dimensie. De overleden persoon is als ziel naar een andere dimensie gegaan. Een dimensie waar alles dat op aarde gebeurt zichtbaar is.
Je kunt het vergelijken met de wind. Je ziet de wind niet, maar je voelt het en het zet dingen in beweging. Je leven heeft geen begin of einde, slechts de vorm verandert. Je ziel, de lichtenergie, krijgt op een gegeven moment weer een lichaam als het naar de aarde komt.
Vragen zijn belangrijk. Het is voor mij heel fijn dat er vragen worden gemaild. Want de vraag roept bij mij meestal op: Oh ja, dat had ik nog niet verteld. Of: wat goed dat dit wordt gevraagd, dan kan ik dat uitleggen. Doordat ik van kinds af aan met zielen van levende en overleden personen praat, is het voor mij zo gewoon dat ik de vele mogelijkheden en aandachtspunten soms vergeet te vertellen.

Zonnige groet,
Daisha

Gewijzigd op 20/06/2020

16 Responses to “Boodschappen van dierbare overledenen”

 1. Judith

  Hoi Daisha,

  Ik ben opzoek naar de betekenis van de volgende gebeurtenissen. Mijn vriend was gisterenochtend beneden en ik lag met ons zoontje van 4 maanden te kletsen en te knuffelen in ons bed toen we plotseling een harde klap hoorde. Het was een duif die tegen het raam boven vloog en naar beneden viel. Hij liep nog wat rond en viel later dood neer. Vandaag zat er een reiger in onze tuin. Toen hij mij zag keek hij me aan om vervolgens weg te vliegen.
  Ik hoop dat u me kunt helpen.

  Groetjes

  • Daisha

   Beste Judith,

   Aanstaande zondag (7 oktober) zal ik je vraag beantwoorden in mijn radioprogramma Zielentaal. Het radioprogramma begint om 21.00 uur en is te beluisteren op http://www.radiomerlijn.nl.

   Lieve groet,
   Daisha

 2. Luna

  Hoi Daisha,

  Ik zou graag willen weten wat het volgende betekent. Toen mijn moeder nog leefde en ik haar op de wang zoende vond ik altijd dat zij veel zachter was dan alle anderen. Heb ook altijd gezegd dat ik haar geblinddoekt uit een hele rij mensen zou kunnen halen door haar te zoenen. Mijn moeder is in 2000 overleden.
  Nu is het zo, dat ik al drie maal het gevoel gehad heb dat ik mijn moeder op de wang kuste. Twee maal bij een vriend en afgelopen zaterdag bij een vriendin. Is dit een waarschuwing van mijn moeder?

  Met vriendelijke groet,

  Luna

  • Daisha de Wijs

   Lieve Luna,
   je vraagt ‘is dit een waarschuwing’. Het lijkt mij dat je vrienden en vriendin een mooie energie hebben, net zoals je moeder. Dus geen waarschuwing, maar een bevestiging dat het liefdevolle en fijne mensen zijn.
   Hartegroet,
   Daisha

 3. kim

  Hallo Dasha,
  Ik ben een meisje van 14 en ik ben mijn vader verloren in 2008 ik mis hem heel erg, ik zit er nogal mee dat ik samen met mn broer na de dag van de begrafenis hem hebben gezien in huis, mijn vraag is eigenlijk wat hij hiermee wou zeggen, normaal zie ik geen geesten of heb het verder nooit gemerkt, en ik had gister een droom over hem dat hij nog leefde, maar dat mijn moeder dat gewoon wist en verzweeg, toen ging ik bij hem wonen, wilt hij contact met mij zoeken? Of komt dit gewoon omdat ik hem niet kan vergeten?
  Mvg kim

  • Daisha de Wijs

   Hallo lieve Kim,

   de Ziel van je vader blijft eeuwig bestaan en kan dus ook contact met je opnemen. Dat is wat er gebeurde, het is een groet en tegelijkertijd een ondersteuning in jullie verdriet.

   A.s. zondag 9 februari 2014 leg ik dit in het radioprogramma Zielentaal meer uit. Je kunt het programma om 21.00 uur rechtstreeks beluisteren. Of, als dat te laat voor je is, kun je het nog de hele week bij ‘Gemist’ beluisteren. Als je naar http://www.radiomerlijn.nl gaat kun je vanaf zondagavond naar de uitzending luisteren. Dus via de computer, het is gratis.

   Hartegroet,
   Daisha

 4. Tries van der Meulen

  Ik ben een vrouw van 58. Mijn moeder is eind augustus overleden. Als kind heb ik een kinkende band gehad met mijn moeder, toen ik het huis uitging is deze verstoord geraakt doordat mijn moeder het heel moeilijk vond dat ik een eigen leven ging leiden en daardoor mij als vriendin was verloren. Ze was een lieve vrouw met een gecompliceerd karakter waardoor er ook veel haat en jaloezie in haar zat. Ik was in sept. Op vakantie in portugal toen ik tijdens een autorit opeens het stuk van Mozart op de radio hoorde en tegelijkertijd een sterke bloemengeur rook. Ik ben de hele dag van slag geweest. Ik mis haar zoals ze vroeger was en hoop dat ze weet dat ondanks al het verdriet wat ik ervaren heb door het gedrag van mijn ouders ik nog steeds van haar houd. Was het een boodschap wat ze mij stuurde?

  • Daisha de Wijs

   Hallo Tries,

   dat was zeker een boodschap van je moeder en nog wel op zo’n mooie wijze!

   Lieve groet,
   Daisha

 5. Tries van der Meulen

  Ik had een hele hechte relatie met haar als kind, het stuk van Mozart werd op haar crematie gedraaid.

 6. mariellle

  Hallo Daisha,

  vier weken geleden, ik was op weg naar mijn werk en naderde een groot kruispunt (buitengebied) met verkeerslichten, ik had een wat lagere snelheid ivm met naderen vd verkeerslichten maar had groen, vloog er een meesje tegen de voorruit van mijn auto. Het meesje gleed omlaag en bleef op de ruitenwisser liggen. Ik zag dat het dood was, als reflex deed ik de ruitenwisser aan en het meesje viel op straat. IK was er kort wat ontdaan van.
  Twee weken later nader ik die zelfde kruising weer, nu na afloop van mijn werk en dus aan de overkant van de kruising. Weer met een wat langere snelheid vloog vanaf de linkerkant een meesje met een duikvlucht zo richting mijn auto, en dook er onder waardoor het onder de wielen kwam. Vond dit zo bizar, dacht gelijk, dit is de partner vh eerste beestje.
  Nu zijn er op die straat ruim een week voor het eerste voorval 2 vrouwen in een week tijd op onverklaarbare wijze dodelijk verongelukt en een derde kreeg een voorwerp door haar achterruit gegooid. Heeft dit met elkaar te maken?

  Groetjes, Marielle

 7. Roba Verspoor

  Mijn partner en ik waren in een serieus gesprek en in eens vloog er een koolmees tegen het raam ik ben er heen gegaan en zag de laatste beweging en mijn vriend heeft hem opgepakt en in een bakje met munt bladeren gelegd in de hoop dat die nog zou leven maar helaas.mijn vragen is of hier een betekenis achter ligt.

 8. Claudia

  Hallo Daisha
  Deze week zijn bij ons al 4 vogels naar binnen in ons huis gevlogen.
  1. Een Ekster, heeft mij veel moeite gekost om haar weer naar buiten te krijgen
  2. Merel of Mus 2 uur later als de Ekster ook opeens in mijn woonkamer, gelukkig kon ik haar snel weer naar buiten sturen.
  3. 2 dagen later zat opeen een Merel of Mus boven bij mijn zoon in de dakkamer op zijn kantelraam in zijn kamer.
  4. De dag erna weer een Metel of Mus in ons woonkamer.
  In die 2 1/2 jaar waar wij nu in dit huis wonen is dit nog nooit voor gekomen en nu binnen een paar dagen 4 keer. Dat kan toch geen toeval zijn?
  Weet jij of dit een boodschap aan ons is?

  • Daisha de Wijs

   Hallo Claudia, dat zijn heel wat vogels. Wanneer vogels in een huis durven vliegen – normaal zullen ze dat nooit doen – betekent het dat er een fijne energie in jullie huis is. Dierbare overledenen kunnen op deze manier op bezoek komen. Soms met een boodschap, maar meestal om even gedag te zeggen!
   Hartegroet, Daisha

  • Daisha de Wijs

   Een beetje late reactie, maar ik deed schijnbaar iets verkeerd, dus nu zo:

   Hallo Claudia,
   dat zijn heel wat vogels. Wanneer vogels in een huis durven vliegen – normaal zullen ze dat nooit doen – betekent het dat er een fijne energie in jullie huis is. Dierbare overledenen kunnen op deze manier op bezoek komen. Soms met een boodschap, maar meestal om even gedag te zeggen!
   Hartegroet, Daisha

 9. Grietes Weterbaan

  Hallo. Op 27-03-2017 is mijn vriendin op 30 jarige leeftijd overleden aan de gevolgen van leukemie. Ze heeft wel afscheid kunnen nemen. Wij hadden door haar ziekteproces een hele sterke band gekregen. Ik mis haar dus ook zo erg dat ik er letterlijk ziek van ben. Nu is mijn vraag: op het moment van sterven kwam er een traan in haar ogen. Terwijl ze wel rustig is heen gegaan. Ze lag namelijk niet verkramd. Toch heb ik het gevoel dat ik iets moet dat zij niet meer de kans heeft gehad mij iets te vertellen of duidelijk te maken. Kunt u dit aanvoelen? En is ze bij mij?

  Mvg Grietzen

 10. Nicole

  Beste Daisha, in augustus dit jaar heb ik plots een kleine hartaanval gekregen, door vernauwing kleine vaatjes. Ik heb het gevoel dat mijn leven nu niet lang meer duurt. Maar ik heb een zoon van 11 jaar. Dus dat is gewoon niet handig.
  Afgelopen drie weken lagen er twee dode duiven in mijn voortuin een voor de voordeur en een in de voortuin en een midden op het looppad naar de achterdeur.
  Nu herrinner ik mij dat een jonge vrouw waar ik ongeveer 25 jaar geleden aan haar ziektebed zat vlak voor haar sterven ook een dode vogel ( zanglijster ) op de inrit had.
  Nu krijg ik vaak tekens en helpende handen in moeilijke situaties. Soms wet ik het als iemand dood of bijna dood gaat zonder verstandelijke beredenering. Wat moet ik nu met die drie dode duiven?
  Ik weet het gewoon even niet. Mijn zoon is wel heel erg geschrokken en slaapt nu het liefst iedere nacht bij mij.
  Beste Dashia, ik zou graag jouw raad of advies willen volgen.

  Lieve groet,
  Nicole

Reageren is niet mogelijk.