Rituelen veranderen je Leven!

Wat wil je bereiken?

Rituelen zijn al zo oud als dat wij mensen bestaan. De jacht was vroeger heel belangrijk, het was de voeding van de stam. De jagers moesten wel met een buit terugkomen, anders had de stam niets te eten. Vandaar dat men voordat men op jacht ging een ritueel deed waarbij de jacht werd nagebootst. Ook wanneer men op oorlogspad ging, ging er een ritueel aan vooraf. Rituelen zijn in wezen visualisaties, heel oud maar nog steeds van de huidige tijd. Voordat je een moeilijk gesprek hebt, ga je in gedachten al na hoe het zal gaan. De voorpret die je hebt wanneer je je vakantie voorbereidt.

De hele dag door gebruik je bepaalde rituelen. Maar ook voordat een wedstrijd begint heeft men een bijbehorend ritueel. Het ‘droog’-oefenen van militairen is in wezen een visualisatie hoe de vijand te verslaan. De try out is een proefvoorstelling – een visualisatie – van bijvoorbeeld hoe uiteindelijk het cabaret, concert, toneelstuk of musical e.d. zal gaan worden.

Wat kun je bereiken met visualiseren?

  • Ben je het beu om altijd maar alleen te zijn? Visualiseer!
  • Angsten overwinnen.
  • Wanneer je moe bent dat je je weer fit voelt.
  • Met gemak en liefde een groep mensen toespreken.
  • Een baan waarbij je hart een sprongetje maakt.
  • Je vorige levens ontdekken.
  • Eerder herstellen vanuit ziekte.
  • Het behalen van een diploma.
  • Angsten en/of blokkades overwinnen.
  • Zoveel, te veel om op te noemen…

Dansen is voor de Ziel Leven!

Visualiseren is niets anders dan iets zichtbaar maken, of als een beeld voorstelbaar te maken. Het dient echter ook hoorbaar, tastbaar en voelbaar te zijn. Al je zintuigen, inclusief ruiken en proeven, zijn erbij betrokken. Dus je stelt je niet alleen voor hoe iets er uit ziet, maar ook hoe het ruikt, hoe het smaakt. Dit geld zelfs voor blinde mensen en voor dove mensen.
Je gaat in gedachten iets tot beeld maken, je vormt er klanken bij vormen. Dove mensen schijnen ook melodieën en klanken in hun hoofd te kunnen vormen. Het is je iets voorstellen, in gedachten nemen. Het is bekend dat ieder mens zijn eigen werkelijkheid schept. De enige, echte werkelijkheid bestaat niet.

Wanneer je moe bent, maar je moet nog door, doe het volgende: ga in gedachten heerlijk dansen op het ritme dat jij prettig vindt. De dans is voor de Ziel wat vrijheid is voor een vogel.
De dans nodigt je onweerstaanbaar uit waarvoor wij bestemd zijn: Leven! Door de dans kun je zelfs onvermoede horizonten in je wezen ontdekken. Een voorbeeld daarvan is de Nieuw Zeelandse Haka dans. Zie onderaan de links, deze dans geeft power, laat je dingen overwinnen, geeft je een enorme energie. Niet dat je deze dans per sé moet gaan doen, het zou een idee kunnen zijn.

Doe een innerlijke dans die helemaal bij je past, een dans waar je vrolijk van wordt. Visualiseer dat je aan het dansen bent. Doe het met gesloten ogen, zodat je je hele lichaam voelt bewegen. Terwijl je niet hoeft te bewegen, het kan maar hoeft niet. Voel wel de dans in je, zie de bewegingen, hoor de muziek, ruik heerlijke geuren. Zo verdwijnt je moeheid en kun je vol energie er weer tegenaan!

Het alleen zijn moe?

Ben je het beu om altijd maar alleen te zijn? En zou je een fijne vriend of vriendin in je leven willen hebben? Door te visualiseren verander je je binnenwereld en daardoor verandert ook je buitenwereld. Ofwel doordat je anders naar iets gaat kijken, verandert alles om je heen.
Je bent alleen en je wilt een partner, ook voor jou is dat bereikbaar. Mijn moeder zei altijd: ‘Op ieder potje past een deksel!’ En dat is helemaal waar. Alleen dan moet je niet van tevoren zodanig veel eisen hebben dat je uitsluitend Mister of Miss Perfect in gedachten hebt. Ofwel ga geen beeld van de persoon vormen, wel de essentie.

Een jongeman was op zijn zestiende helemaal verliefd op een mooie blonde juffrouw. Ze kregen een relatie en op zijn achttiende gingen ze samen wonen. Maar op een dag verliet ze hem voor een ander. Deze jongeman is nu 43 jaar en eindelijk, na een tig aantal mislukte relaties met een op haar lijkende blonde vrouw, heeft hij besloten niet meer op het uiterlijk te letten. Doe niet hetzelfde als deze jongeman door op een 25 jaar lange tevergeefse ontdekkingstocht te gaan. Om dan pas te beseffen dat je naar een bepaald beeld van hem of haar zocht, in plaats van iemand die bij jouw energie, bij jouw essentie past.

Visualiseer de gewenste energie!

Laat het beeld los bij het visualiseren van een nieuwe vriend of partner in je leven. Voel van binnen wat een mooie aanvulling op jou zou zijn. Ben je een lekkere kletser, dan is een stil iemand de juiste persoon als aanvulling. Houd je van huisje-kindje-beestje? Dan kan een avonturier(ster) even leuk zijn, maar het zal op een gegeven moment als een leeg bestaan voor je voelen. En andersom natuurlijk ook. Ken je eigen essentie en voel, niet bedenk, voel wat daar bij past. Als aanvulling of juist vernieuwend.
Ga voor de Liefde, je zou nog wel eens verbaasd over je zelf kunnen zijn wat dat betreft. Wanneer je écht voor Liefde gaat, kijk dan niet naar leeftijd, kijk dan niet naar of het een man of vrouw is, kijk dan niet naar het beroep of andere aardse zaken. Hoe dan wel?

Open je hart, ofwel sta open voor een relatie, dat is de eerste stap. Geen twijfel, geen onzekerheid of maar als… Vertrouw er op dat God, het Universum, of welke hoge kracht dan ook, een persoon op je levenspad zal sturen waar je gelukkig mee zult zijn. Misschien niet de eerste die je tegenkomt, maar op een gegeven moment weet je: dit is dé persoon voor de rest van mijn leven. Of – en dat is soms nog belangrijker – dat je denkt, voor zo lang als het duurt. Dat betekent niet dat de relatie geen standhoudt, maar je zult door deze denkwijze minder eisend zijn.

Visualiseer dat jouw energie, jouw Ziel, zich verbindt met de energie, de Ziel, van de ander. Twee verschillende energieën die in elkaar overvloeien. Voel de Liefde, zie jullie samen, hoor de klanken die erbij horen, ruik de geuren. Laat het vaag zijn en toch ook zo duidelijk. Wat ik hiermee bedoel? Dat word je duidelijk wanneer je het visualiseert.

Hoe om te gaan met dominante of agressieve mensen?

Hoe kun je makkelijker omgaan met dominante of agressieve personen? Dominante of agressieve personen willen controle hebben over jou, zich machtiger en krachtiger voelen dan jij. Maar waarom zou iemand dat willen hebben of zijn? Dat kan alleen maar wanneer je je machteloos, onzeker of angstig voelt. Zie hun gedrag als schreeuwen om aandacht. Visualiseer de persoon als een klein kind die om jouw aandacht vraagt. Meestal hebben deze mensen als kind geleerd om overal bovenuit te schreeuwen om op die manier aandacht te krijgen. Immers negatieve aandacht is ook aandacht.

Of visualiseer de persoon als iemand die net zoals jij op de wc poept of ziek kan zijn. Wens de persoon niet ziek, maar zie dat deze met griep op bed ligt en dat jij aandacht geeft aan de zieke persoon. Of visualiseer de persoon in welke machteloze, angstige of onzekere situatie dan ook, en jouw hele houding zal anders naar de persoon worden. Doordat jouw houding anders wordt, wordt de persoon ook anders naar jou. Hij of zij zal geen behoefte meer hebben om dominant naar jou te zijn. Door jouw uitstraling voelt hij of zij: hier bereik ik niets mee, laat ik het eens op de manier proberen zoals jij het op dat moment visualiseert.

Spreken in het openbaar

Heb je moeite om een groep mensen toe te spreken? Zie je zelf voor de groep staan, en visualiseer dat het allemaal bekenden van je zijn. Ergens in je achterhoofd weet je wel dat het vreemden zijn. Maar je visualiseert: dit is een groep mensen die ik heel goed ken en waar ik ontzettend blij mee ben. Waar ik een goede band mee heb. Je zult merken dat jouw houding anders is op dat moment. Het betekent voor jezelf dat het makkelijker gaat, en voor de mensen die luisteren voelt het prettig. Op energetisch niveau voelen de mensen dat jij een band aan het scheppen bent met hen. Mensen willen graag een band, en doordat jij van binnen die band voelt, en die liefde naar hen uitstraalt, want ja, het zijn mensen die je heel graag mag, krijg je die liefde terug.

Je kunt niet zonder

Visualiseren is ontzettend belangrijk, het brengt je in contact met je onbewuste. Met dat gedeelte van je persoonlijkheid dat diep in je verborgen ligt. Het vormt jouw eigen werkelijkheid, het geeft inhoud aan jouw werkelijkheid. Zo kunnen we onze werkelijkheid continue veranderen. Je kunt jezelf dom voelen, maar op datzelfde moment ook lief voelen. Of blij, vrolijk of de clown voelen, precies zoals jij het op dat moment visualiseert. Je zult merken, doordat er een ander gevoel in jou is gekomen, het dom voelen verdwijnt. Je schept dus met visualiseren een totaal andere werkelijkheid. De werkelijkheid, zoals jij het op dat moment prettig vindt.

Wanneer je een doel wilt bereiken, dient het natuurlijk wel binnen je mogelijkheden te zijn. Bijvoorbeeld wanneer je invalide bent en je hebt geen benen meer, dan kun je niet een marathon gaan lopen. Het kan wel in je gedachten en misschien is dat dan voor jou voldoende. De werkelijkheid kan het alleen maar worden wanneer je op kunstbenen loopt. Wanneer je een ernstige hartkwaal hebt moet je niet de Himalaya willen gaan beklimmen. Mocht je nog een dergelijke wens hebben: visualiseer het!

Volgende week begeleid ik je in een visualisatie die oud zeer doet wegsmelten. In ieder geval, dat het niet meer in de weg zit, en het nieuwe naar je toe laat komen. Wat kun je nu met een visualisatie? Zoals al gezegd; heel veel. Een paar voorbeelden: Je bent gezond en iedereen om je heen heeft de griep. Visualiseer dat dat je weerstand versterkt. Zie je zelf gezond, in ieder geval dat je niet de griep krijgt, ook al komen de bacillen naar je toe. Dat de bacillen niets bij je doen, omdat je immuunsysteem te sterk is.

Je kunt door middel van visualisatie in contact komen met je innerlijke gids. Of met je grootouders, of met je ouders als ze overleden zijn, of met mensen die je lang niet hebt gezien, of waar dan ook mee. Dus in gedachten kun je met die mensen een gesprek aan gaan. Zie mijn vorige blog en de meditatie die je kunt doen.

Maak je leven tot een feest!

Je kunt visualiseren, om op je werk te bereiken wat je wilt bereiken. Wanneer je je creativiteit wilt opkrikken, dan kun je visualiseren dat je creativiteit gaat stromen.
Ik verzorg zeven radioprogramma’s per week en dat al meer dan tien jaar lang. In die tien jaar zijn dat bijna 4.000 verschillende programma’s, elke keer weer anders. (Een paar jaar lang waren het er acht tot tien programma’s per week!)
Wanneer ik even geen inspiratie heb, dan ga ik visualiseren wat voor de komende week belangrijke onderwerpen kunnen zijn. Of ik zie ergens een afbeelding, soms zelfs maar één woord, en er ontstaat in mijn gedachten een heel verhaal.
Wanneer je een huisdier hebt, visualiseer je regelmatig. Je ziet de ogen, de vragende blik en je bedenkt daar zelf bij wat het dier je wilt vragen of vertellen.

Wanneer ik het radioprogramma presenteer visualiseer ik de mensen die luisteren. Sommige mensen ken ik persoonlijk en die zie ik dan ook voor me. Wanneer ik met het programma begin verwelkom ik je niet alleen hoorbaar, maar in gedachten ook door je even aan te raken, een zoen of knuffel gevend. Ik presenteer het programma met mijn ogen dicht. Zou ik mijn ogen open hebben, dan word ik afgeleid door wat men op de chat zegt. Ik visualiseer dat je bij me – naast me – bent, dat je er helemaal bent met je hele energie.
Muziek is belangrijk bij mijn radioprogramma’s. Niet alleen om de onderwerpen te onderstrepen, maar ook om de chat te kunnen lezen tijdens de muziek. En natuurlijk voor de luisteraars om even iets te eten of drinken te nemen.

Volgende week: Visualiseren in de praktijk! Ik begeleid je dan in hoe je datgene dat je wilt bereiken, ook kunt bereiken.

Zo is de Haka dans: https://www.youtube.com/watch?v=yiKFYTFJ_kw

of deze, nog meer intimiderend: https://www.youtube.com/watch?v=5chRqRr8iQs

Wil je de Haka dans leren? Zo doe je dat:  https://www.youtube.com/watch?v=QLIEMEJMlF4

Lieve groet,
Daisha

Heb je hier een vraag over? Stuur deze naar daisha@radiomerlijn.nl Ik beantwoord je vraag in mijn radioprogramma ‘Zielsverwanten’. Elke week op zaterdag om 20.00 uur te beluisteren via Radio Merlijn ! En daarna nog de hele week bij Uitzending gemist. Vermeld wel je geboortedatum er bij en/of van de betrokkenen plus voornaam. Ik vertel deze niet in de uitzending, dus privacy verzekerd.

Wil je automatisch op de hoogte blijven? Hier kun je je gratis abonneren op mijn blogupdates. Of ontvang elke week informatie over mijn radioprogramma’s, hier kun je deze gratis nieuwsbrief aanvragen. Daarin staat ook iedere week mijn blog vermeld, dus dat is twee in één!

 

Gewijzigd op 01/11/2018

Reageren is niet mogelijk.