Roerige Tijden en Leergrage Zielen

Roerige tijden

Zit je ook in een reuzenrad?

We leven in een bijzondere tijd, een spannende tijd! We zitten in een tijdsversnelling en we leven op een hogere frequentie dan ooit te voren. Kwam het vroeger nog voor dat men niet bezig was met innerlijke ontwikkeling, vandaag is het bijna onmogelijk om hier niet mee bezig te zijn. De vele vragen die ik krijg zijn daar een bewijs van. Deze versnelde tijd brengt verwarring, twijfel, soms zelfs depressie met zich mee. Maar ook euforie, hoogtepunten. Net alsof we in een reuzenrad zitten met diepe dalen en hoogtepunten. Ze wisselen elkaar af, zelfs in korte tijd.

Positieve energie

Waar je naar luistert en op focust is dan ook heel belangrijk in deze versnelde tijd. Zeker als je hooggevoelig bent of een leergrage Ziel hebt. Absorbeer je de mediaberichten van de wereld, dan ligt je focus elke dag bij oorlog en ellende. Zelden verspreiden de media positief nieuws. Het lijkt wel of negativiteit een hype is geworden.

Natuurlijk, er gebeurt veel en we moeten daar zeker niet onze ogen voor sluiten, maar we schieten er niets mee op om alle negativiteit helemaal te absorberen. Wat kunnen we wel? We kunnen positieve energie zenden naar de oorden waar zoveel leed is. Maar dan moet het negatieve geen grip op ons hebben gekregen, anders sturen we in plaats van positieve energie onze machteloosheid er naar toe.

Het is zoals het altijd is geweest

Je zou je ook kunnen afvragen waarom je focus zo sterk is bij alle ellende in de wereld. Zolang de mens leeft, bestaat er oorlog en geweld. Ik weet niet of het nu erger en frequenter is dan honderd jaar geleden. In ieder geval niet ten opzichte van het aantal mensen die er nu zijn en toendertijd. We worden er nu meer en steeds eerder mee geconfronteerd, omdat de berichtgeving zo onnoemelijk snel is geworden. Qua wereldbeeld is er bijna niets veranderd.

Dus waarom focus je je op al die ellende, op oorlog, op leed? Is het om je innerlijke oorlog en/of je innerlijke leed niet onder ogen te hoeven zien? Om te ontkomen aan een leven dat je eigenlijk niet wilt? Focus je je daarom op de ellende van een ander of de wereld?

Vrede is mogelijk

Wanneer je vrede in jezelf hebt, zul je hooguit de koppen van die vreselijke berichten lezen en heel selectief zijn in wat er van al die ellende bij je binnen mag komen. Je gaat je innerlijke rust toch zeker niet verstoren met berichten over situaties waar je zelf geen vat op hebt? Berichten die je het gevoel geven machteloos te zijn. Je was al machteloos ten opzichte van al die gebeurtenissen. Je hebt immers niet kunnen voorkomen dat het gebeurde, en ook op de nasleep heb je geen invloed.

Moet je er dan helemaal niets mee doen? Zo van: dat is ver van mijn bed, dus daar doe ik niets mee. Nee, dat is weer het andere uiterste. Leg je focus op de eerste plaats op je eigen leven. Ga kijken hoe je in vrede kunt leven met jezelf en de mensen om je heen. Dat kan zijn door je denkwijze over jezelf en/of anderen te veranderen. Het kan ook zijn dat je jezelf en het leven dat je hebt accepteert of verandert wat je veranderen kunt.

Ik hou van mij

Kijk waar je je op focust, wat geef je de meeste aandacht? De ellende in de wereld of het dagelijkse geluk dat je elke dag weer meemaakt. De glimlach van een kind, de prachtige roos in je tuin. De liefde van een dier, de prachtige natuur, het zeggen tegen jezelf: ik hou van mij.

Jij bent degene die de wereld doorgeeft aan de volgende generatie en alle generaties daarna. Zorg er daarom voor dat jouw wereld liefdevol en vredig is, dan zal er eens liefde en vrede in de rest van de wereld zijn!

Luister eens naar het lied dat Harry Jekkers zingt:

 

Het ligt er dus aan waar jouw focus ligt. Die van mij is op vertrouwen. Vertrouwen dat alles dat in de wereld gebeurt uiteindelijk zal leiden naar liefde en vrede – ook al zie ik die niet. Vertrouwen dat in mijn eigen leven alles weer goed komt, hoe slecht het er op dat moment uitziet. Vertrouwen dat ik het red wanneer het lijkt dat ik uitgeput ben en niet meer verder kan. Dat vertrouwen geeft mij energie om door te gaan.

Zou mijn focus liggen op dat ik niet meer kan, dan put ik mijn energie alleen maar verder uit. Ik ben van mening dat je slechts hoeft te dragen wat je aankan. En dat de dingen die gebeuren je sterken. Net zoals de vlinder die zich met veel geworstel uit z\ijn cocon moet bevrijden.

Zeven magere en zeven vette jaren

Jij bent belangrijk en onmisbaar zolang je deel uitmaakt van het Leven. Daarom geef het beste van jezelf, aan jezelf en aan anderenWanneer ik denk dat iets te zwaar voor me is, dan is het ook te zwaar. En heb ik niet meer de puf om er uit te komen. Ofwel ik zou in een depressie raken, of lichamelijk van alles gaan mankeren. Dat wil ik mezelf niet aandoen, daarvoor heb ik mezelf teveel lief.

De zeven magere jaren gaan ook aan mij niet voorbij. Er zijn soms perioden dat Sander en ik niet weten hoe we alle rekeningen moeten betalen. En dat zijn er veel, door Radio Merlijn, door dit prachtige oord. Al jaren redden we het elke maand weer. Waarom, omdat er vertrouwen is, omdat we onze uitgaven altijd aanpassen naar de inkomsten. En zo hebben we in krappe tijden nog steeds het gevoel dat we heel rijk leven.

Wanneer we met mensen te maken hebben die ons kwaad willen doen, omdat zij zelf in diepe vertwijfeling leven of diep ongelukkig zijn, laten we hen zijn zoals ze zijn. We geven daar geen reactie op. Waarom niet? Alles dat je aandacht geeft, geef je tegelijkertijd energie. Zo werkt het ook als je aandacht sterk gericht is op oorlog en geweld. En zoiets wil je toch geen energie geven!?

Jij bent belangrijk en onmisbaar!

Vertrouw op jezelf, vertrouw op God, vertrouw dat je leven altijd zinvol is – wat je ook doet, wie je ook bent. Soms maak je een verschrikkelijk trauma mee en kun je daardoor later een steun en toeverlaat zijn voor iemand anders die hetzelfde meemaakt. Er zijn mensen die niet kunnen omgaan met een trauma, en die kunnen erg geholpen worden door sterke mensen die hetzelfde hebben meegemaakt. Al is het alleen maar door het luisteren en door (h)erkenning.

Vertrouw dat de moeilijke situatie waar je in zit, je zal sterken. Focus je op dat het goede voor je is weggelegd en het zal naar je toe komen. Na donkere tijden komt er altijd weer licht, dus blijf niet in het donker zitten. Zodra het eerste zonnenstraaltje door dringt zet je jezelf helemaal in de zon.

Ieders leven kent donkere en lichte tijden. Het is een natuurlijk proces, net zoals dag en nacht. De dag en nacht duren slechts twaalf uur. In een mensenleven van gemiddeld 84 jaar, komen er een heleboel ‘nachten’ voorbij. Pas wanneer je de moed verliest, ga je ten onder. Dan ben je net als de boot die lek is. De boot zal ondergaan als het lek niet wordt gedicht. Bij de mens is dit te vergelijken met een energie lek. Een energie lek ontstaat doordat je je focust op negatieve zaken waar je niets mee kunt. Je moet dan ook eerder oppassen voor je eigen denken, dan voor andere mensen of bepaalde situaties. Jouw gedachten kunnen je maken of totaal breken!

Zoals ik al zei: doe je zelf dat niet aan. Zolang je hier op aarde bent, of je nou ziek bent of gezond, of je invalide bent of volkomen fit, jij bent belangrijk. Alles dat leeft op deze aarde heeft altijd een functie in het grote geheel. In het leven bestaat niets dat nutteloos is! Besef daarom dat je altijd nuttig bent, zelfs als jij het nut van je leven niet ziet. Besef dat elke dag, zeg het tegen jezelf voordat je gaat slapen, zodat het in rust in je hele systeem kan worden opgenomen. Jij bent belangrijk en onmisbaar zolang je deel uitmaakt van het Leven. Daarom: geef het beste van jezelf, aan jezelf en aan anderen.

Bewustzijnsshift

Dit alles heeft ook te maken met onze bewustzijnsshift, maar daar vertel ik volgende week meer over.

Lieve groet,

Daisha

P.s.: luister eens naar wat ik vertel in Zielentaal bij www.radiomerlijn.nl het zal je sterken!

Elke zondag om 21.30 uur of de hele week bij Uitzending gemist.

Gewijzigd op 26/02/2017

7 Responses to “Roerige Tijden en Leergrage Zielen”

 1. Sylvia

  Dat zijn mooie, ware en rake woorden, Daisha. Het helpt idd goed dichtbij jezelf te blijven; geduld en vertrouwen te hebben in goede en nóg meer in slechte tijden. Als het goed is, wordt een mens heel vindingrijk als hij/zij een poos weinig geld heeft. Ik herken het allemaal. Ook dat we in een Speciale tijd zitten. Dank voor het treffende lied en de geestelijke voeding!

 2. Wanda

  Treffende woorden. precies wat ik nodig had, dank je wel Daisha.

 3. Geer

  Wat een mooie woorden lieve Daisha, dit doet een mens weer goed.
  Ik geloof ook in vertrouwen en geduld in slechte tijden, ook dit heb ik al een paar keer meegemaakt en
  door het blijven vertrouwen en geduld te hebben komt het altijd weer goed.
  Bedankt voor deze mooie treffende woorden.
  Lieve Groet Geer,

 4. Gert-Jan

  Mooi geschreven, kun je dit niet naar al die negatieve nieuwskranten sturen? Tip voor mensen die graag alleen positief nieuws willen lezen: http://www.happynews.nl

 5. Gerda

  Lieve Daisha dank je voor de tekst ik heb het op het juiste moment gelezen ik heb er mijn lering weer uit gehaald. Lieve groet Gerda

 6. Ursula

  Dit had ik net even nodig en kwam dus ook op mijn pad. ben morgen net bij de psycholoog geweest omdat ik de controle over mijzelf kwijt ben en het leven niet meer zo levenswaard vind. Dank je wel voor dit bericht, heb er heel veel aan.

 7. Greet

  Lieve Daisha
  Voor mij ben je een hele bijzondere vrouw.
  Ben een paar keer bij je geweest lang geleden.
  En je hebt een keer een bijzondere avond toen
  Gegeven in Huissen.Positief in het leven staan en in de liefde dat is het hoogste goed in ons leven.
  Een hele warme groet van mij ,en bedankt voor je altijd wijze en liefdevolle woorden.
  Greet

Reageren is niet mogelijk.