Spiritueel Leven

Wat is Spiritueel Leven?

‘De afgelopen jaren ben ik erachter gekomen dat ik best wel geïnteresseerd ben op het spirituele en/of paranormale gebied, eigenlijk als kind al wel een beetje, terwijl ik nooit een gave of iets heb gehad waardoor ik hierdoor geïnteresseerd in raakte.’ vertelt een 18-jarige jongen in een zeer uitgebreide mail. Heel openhartig vertelt hij zijn verhaal over zijn spirituele pad. Met uiteindelijk de vraag: ‘Ik vroeg me af of je tips of adviezen hebt waarmee ik mijn spirituele intuïtie kan vergroten of uitbreiden en wat ik er allemaal mee kan. Ook vroeg ik me af of je jezelf iets kan aanleren qua helderziendheid wat u als kind heeft gehad of nog hebt.’
Over helderziendheid vertel ik volgende week, nu hoe spiritueel te leven. Ofwel, zoals deze jongen vraagt, hoe kun je je spirituele intuïtie vergroten?

Begin elke dag in rust en met rust!

Het begint al ’s morgens, je wordt wakker op een tijdstip dat je heel bewust hebt uitgekozen. Een tijdstip waarvan je weet: wat er ook gebeurd, ik heb alle tijd om alles rustig te doen. Rustig op te staan, te douchen, aan te kleden, te ontbijten, enz. En ik heb zelfs nog tijd om tien tot twintig minuten te mediteren of even rustig voor me uit te kijken.
Wat er ook tussen zou kunnen komen, het jaagt me niet op want ik heb alle tijd. Tijd om de dag rustig en heel bewust te beginnen. Tijd om wakker te worden, tijd om even voor jezelf te hebben. Tijd voor mijn partner en/of de kinderen. Even echte aandacht voor mezelf, voor wat ik doe en voor de anderen. Zo de dag te beginnen voorkomt stress en zelfs een burnout.
Vervolgens ga je op pad, naar je werk of ergens anders naar toe. Doordat je helemaal wakker bent (en de tijd hebt) heb je aandacht voor alles en iedereen dat of die op je pad komt.

Ons Aardse leven is Spiritueel leven

Spiritueel leven betekent de gewone alledaagse dingen doen, maar dan heel bewust. Je ontdekt daardoor dat karweitjes die je niet lukken ook iets positiefs in zich hebben. Je ontdekt dat je heel vaak niet bewust bezig bent. Je ontdekt wat de ander werkelijk bedoelt, je leert achter de woorden te luisteren. Je ontdekt dat in alles een hiërarchie is. Niet alleen in je omgeving, maar ook in jezelf en in de meest simpele dingen. Je gaat heel bewust uitdagingen aan en ontdekt dat je het meeste leert van dingen die je (nog) niet kent of niet gaan zoals je zou willen.

Spiritueel leven is gelukkig zijn!

Spiritueel leven betekent dat, wanneer de situatie je niet gelukkig maakt, dat je deze verandert. Je leeft vanuit vrije wil, niet vanuit een oerdrift, niet vanuit een impuls. Mocht de impuls er zijn, dan maak je de keuze om er wel of niet naar te handelen.
Een gebeurtenis kan mij verdriet doen, veel verdriet zelfs, maar het maakt mij niet ongelukkig. Tegelijkertijd dat het gebeurt ben ik me bewust dat het hoe en waarom ook een positieve kant heeft. Niets kan nog zo negatief zijn of er zit ook een positieve kant aan. Ik kan, als er iets dramatisch, traumatisch, vervelends, enzovoorts gebeurt kiezen om alleen maar het negatieve te zien of ik kan kiezen het positieve te zien en daar naar gaan leven. Alles in het leven heeft het positieve en het negatieve in zich. Ik kies er voor om naar het positieve te kijken, vandaar het gelukkig zijn!

Een voorbeeld:
In juni 2008 hebben Sander, ik en nog iemand de politieke partij Heel Nederland opgericht. Wij waren zo overtuigd, en zijn dat nog, dat in Nederland de mens weer centraal gesteld dient te zijn in onze maatschappij. Er worden iedere keer steeds meer regels opgelegd om het gedrag van ons in goede banen te leiden. Maar deze vele regels hebben eerder een tegengesteld effect en doen juist het verantwoordelijkheidsbesef afnemen. Om dit en veel meer, kijk maar eens bij www.heelnederland.org te bewerkstelligen hebben we in 2010 meegedaan aan de Tweede Kamer verkiezingen.

Achteraf was het veel te vroeg om mee te doen: te weinig leden c.q. achterban, te weinig geld, te weinig kennis over de gang van zaken. Sander had twee maanden onbetaald verlof genomen. Zelf heb ik maanden geen geld verdiend. Dag en nacht waren we bezig om ons te promoten, om bekendheid te krijgen. Het heeft al met al, terwijl er toch veel mensen vrijwillig hielpen, veel energie en heel veel geld gekost en nauwelijks stemmen opgeleverd.
Bijna vier jaar later zijn we nog steeds de leningen aan het afbetalen, die we toen moesten aangaan. Nog steeds worden we elke maand geconfronteerd met een groot bedrag aan aflossing en rente.

Heb ik er spijt van? Nee, want wat hebben we veel geleerd! Een vreselijk dure les maar heel kostbaar in onze ontwikkeling. Datgene dat we hebben geleerd is te veel om op te noemen. Het belangrijkste daarbij vind ik: we hebben ontdekt wie daadwerkelijk onze vrienden zijn. En dat mensen die je ontzettend ophemelen zich weer net zo snel van je afkeren.

Door bewust te leven bereik je een staat van gelukkig zijn. Welke zelfs als er nare dingen in je leven gebeuren niet weggaat. Spiritueel Leven is voor mij:

 • bewust omgaan met de alledaagse dingen
 • wanneer je ergens binnenkomt, ook bij jezelf thuis, let op details
 • maar laat de details niet de hoofdlijnen wegpoetsen
 • kijk verder dan wat je ziet, elk verhaal en iedereen heeft twee kanten
 • hoor wat je een ander adviseert en handel daar zelf naar
 • wat gij niet wilt dat u geschiedt, doe dat ook een ander niet
 • respect, aandacht en begrip hebben voor jezelf en iedereen.

Spiritueel leven is het meest aardse dat bestaat!

Lieve groet,
Daisha

Gewijzigd op 16/07/2020

One Response to “Spiritueel Leven”

 1. Gert-Jan

  Hoi daisha, bedankt voor deze mooie bijdrage. Jou stuk over “heel Nederland “, waarom is het jullie niet gelukt? Ik zelf zie om mij heen mensen juist steeds meer de andere kant op bewegen, wanneer je nu kijkt naar het stem gedrag ( PVV) lijkt het wel of mensen juist een samenleving willen waarin spirituele waarden ondergeschikt zijn en het vergaren van meer materialisme juist de overhand lijkt te krijgen.

  Ik ben van nature positief ingesteld, maar hoeveel mensen houden zich nu werkelijk bezig met spiritueel leven en diepgang en er voor elkaar zijn, Ik ken er zelf echt heel weinig, helaas. Ik vraag mij af wanneer we zoveel inzicht krijgen dat we een samenleving kunnen hebben waarbij het bruto nationaal geluk boven het bruto nationaal product gaat staan. Time wil telll

Reageren is niet mogelijk.