Verandering, Voedsel voor de Ziel

Geboorte is het begin van een nieuw leven, een leven in andere vorm dan daarvoor. De Ziel omhult zich met een lichaam, waardoor het voor de Ziel mogelijk is om fysiek op aarde te zijn. Energetisch is de Ziel er al. Tegelijkertijd is deze geboorte op aarde de dood van het uitsluitend energetische leven van de Ziel.
Zo is ook aan het einde van de cyclus hier op aarde de dood het einde van dit aardse leven en weer een nieuw geboorte van het energetische leven van de Ziel.

Geboorte en dood bestaan niet…

Je kunt dus stellen dat geboorte en dood altijd hetzelfde inhouden. Namelijk het verlaten van het ene leven en het verder gaan in een ander leven. Dit is niet alleen het leven van de Ziel, het is het leven van alles. Er bestaat geen dood, er bestaat geen geboorte, het is slechts verandering.
In de natuur, tenminste bij ons in het Westen, zijn er de verschillende seizoenen. In de lente krijgen de bomen bladeren, planten en struiken krijgen bloemen, etc. In de zomer komt alles tot volle wasdom en in de herfst lijkt het af te sterven. Om vervolgens in de winter te kunnen rusten.

Onze Ziel kent deze seizoenen ook. Wanneer we hier op aarde komen, zal ons fysieke lichaam telkens een nieuwe vorm aannemen. Van klein naar groot, van dun naar dik, om op een gegeven moment tot volle wasdom te komen. We noemen dat volwassenheid. Om vervolgens wanneer we ouder worden elke keer weer een stukje te moeten inleveren van onze fysieke mogelijkheden. Waarop op een gegeven moment de dood volgt, de Ziel gaat dan energetisch verder om uit te rusten van het aardse leven.

Elke dag sterven we en worden we opnieuw geboren

We beleven deze seizoenen niet alleen in ons hele aardse leven, we beleven het elke dag. ’s Morgens staan we – als het goed is – verkwikt op en beginnen de dag vol actie. ’s Morgens zijn we het meest actief en gedurende de dag neemt deze activiteit af. Je kunt de tijd van 18.00 uur totdat je naar bed gaat vergelijken met de herfst. Er zijn allerlei activiteiten maar meestal totaal anders dan ’s morgens of ’s middags. Om vervolgens te gaan slapen voor onze broodnodige rust (de winter).

Natuurlijk zijn er mensen die qua werk een ander ritme hebben, maar ook daarin zit gedurende de 24 uur van de dag dezelfde cyclus. Kortom, we hebben elke dag te maken met continue veranderingen. Zowel wat betreft onze fysieke activiteiten, als emotioneel, geestelijk en de ontwikkeling van onze Ziel.

Ons lichaam vernieuwt zich dagelijks, binnen één jaar is 90% van ons lichaam vernieuwd. Elke dag sterf je terwijl je blijft leven. Van de ongeveer 100.000 miljard cellen, sterven er dagelijks per minuut 300 miljoen in ons lichaam. En bijna al deze cellen worden weer vervangen door nieuwe.

Totale perfectie!

Onze Ziel komt op aarde om zich verder te ontwikkelen. En je ontwikkelen doe je door ervaringen op te doen. Ervaring door kennis op te doen, door het meemaken van bepaalde gebeurtenissen, door zelfgekozen veranderingen aan te gaan, etc. Elke ervaring brengt een verandering in je teweeg, dat kan fysiek, emotioneel of geestelijk zijn. Ofwel veranderingen zijn voedsel voor onze Ziel. Voor onze Ziel bestaat er geen dood, slechts continue veranderingen. Het telkens meegaan met iets eindigen en met iets anders beginnen.

Waarom de meeste mensen zo’n probleem met veranderingen? Waarom wil men het graag bij datgene houden dat men kent? Waarom durft men geen risico te nemen, welke in wezen geen risico is, doch slechts een verandering? Leergrage Zielen, zoals ik de mensen noem die juist uitdagingen in hun leven willen, zullen nauwelijks moeite hebben met veranderingen. Ze gaan ze juist aan, omdat ze alles uit het leven en zichzelf willen halen dat mogelijk is.

Het leven is een Inwijdingsweg met beproevingen, overwinningen en successen.

Onze Ziel is gekomen om zich verder te vervolmaken. Volmaakt betekent: compleet, niets ontbreekt; onverdeeld; totale perfectie; zonder een enkel gebrek; alle eigenschappen die er bestaan zijn aanwezig. Zich ontwikkelen naar totale zuiverheid en wijsheid! God is volgens filosofen en theologen volmaakt. De Ziel wordt ook wel eens onze innerlijke God genoemd. Maar als mens kunnen we ons niet tippen aan onze grote Schepper. Daarom komt de Ziel leven na leven op aarde om uiteindelijk de goddelijke status waardig te zijn!

Je kunt het niet ontlopen

Wanneer je moeite hebt met veranderingen, zal je ze zelf niet aangaan, maar je Ziel trekt de verandering dan aan. Daarom kies ik liever om zelf de verandering aan te gaan. Als mens voel je dat iets niet meer functioneert voor je. Dat kan in je werk zijn, met jezelf, in je relatie, met ouders, kinderen en/of vrienden. We krijgen allemaal wel op een gegeven moment of een onbestemd gevoel, of in onszelf de vraag: ‘Wil ik zo wel verder?’

Zelfs als er een verandering van buitenaf op je pad komt, bijvoorbeeld door reorganisatie op je werk, heb je al een tijdje de verandering aan voelen komen. Doe wat met deze innerlijke waarschuwingen. Niet dat je meteen weet hoe het op te lossen, blijf alert. Stop het niet weg, door te denken dat je het wellicht niet goed voelt. Je Ziel kondigt via je gevoel aan dat er wat gaande is, dat de situatie niet zo zal, of zelfs moet, blijven. Meestal uit zich dat doordat je je innerlijk onrustig voelt, alsof er iets staat te gebeuren. En dat is ook zo.

Vraag jezelf dan af: ‘Hoe zou ik willen dat de situatie was?’ Of nog beter: ‘Welke verandering kan ik in mijn situatie, of in mijzelf aanbrengen om weer innerlijk rust te krijgen?’
Het kan zijn dat het je niet meteen lukt, dat je zelfs nog onrustiger wordt. Maar, zoals gezegd: blijf alert, op een gegeven moment weet je wat te doen.
Omarm elke verandering in je leven, hoe deze ook is.
Het leven is een Inwijdingsweg met beproevingen, overwinningen en successen.

‘Deze wereld heeft dienaren nodig, geen leiders.
Iedereen wil een leider zijn.
We hebben genoeg leiders die geen echte leiders zijn.
Laat ons in plaats daarvan een echte dienaar worden.
Dat is de enige manier om een echte leider te worden.’

Amma, Moeder van Mededogen!

Niet elk zaadje komt op!

Verwacht niet dat alles dat je doet vruchtbaar moet zijn. Mensen die verbitterd in het leven staan, hadden verwachtingen, te hoge verwachtingen. Verwachtingen van zichzelf, van anderen en van het leven. Verbittering is in essentie teleurstelling dat zich uit in haat en agressie. Verbitterde mensen willen anderen kwetsen om hun innerlijke pijn met de ander te delen. In wezen zijn het mensen, die het leven niet meer zien zitten en depressief zijn. Ze verwachten dat alles dat ze doen succes dient te hebben. Maar weet het volgende:
‘Het zaad is gezaaid, de seizoenen doen de rest. Sommige zaden vallen goed en komen uit, en ander zaad komt niet op. Van één miljoen zaadcellen bereikt er maar één het eitje.’

Het vruchtbare voor de Ziel is dat het weer een ervaring rijker is. En daar is je Ziel voor gekomen: om ervaringen op te doen. Zowel positieve als negatieve, het een kan niet zonder het ander. Wanneer het uitsluitend positief zou zijn, zou je het niet meer als positief ervaren, maar als ‘gewoon’. Vandaar dat tegenstellingen nodig zijn, namelijk om compleet, heel, te worden.

Tegenstellingen zijn nodig om compleet te zijn (yin/yang)

Wet van de Tegenstellingen:
In de afwezigheid van dat wat er niet is,
dat wat is, is er niet!
Als er geen koude is, kan er ook geen besef van hitte zijn.
Als er geen vreugde is, kan er ook geen besef van verdriet zijn.
Je trekt het tegenovergestelde aan van wat je denkt te zijn.
Anders kun je niet ervaren wat je denkt te zijn!
Alleen in het contrast kan de eenheid worden ervaren.

Verzet je niet als het tegengestelde aan je verschijnt.
Doe je dat wel dan zal het blijven bestaan.
Omhels het tegengestelde van wat je bent!
Verzet je niet tegen het kwade:
verander het zonder te veroordelen.
Verzet is niet veranderen,
Verander het niet door het verkeerd te maken,
Kies eenvoudig opnieuw!

 

Ik heb al eerder over ‘Voedsel voor de Ziel’ geschreven. Wil je weten wat nog meer voedsel voor je Ziel is, lees dan hier: https://www.daishadewijs.nl/voedsel-voor-de-ziel/

Lieve groet,
Daisha

Heb je een vraag, en dat kan over van alles zijn. Stuur deze naar daisha@radiomerlijn.nl Ik beantwoord je vraag in mijn radioprogramma ‘Zielsverwanten’. Elke week op zaterdag om 20.00 uur te beluisteren via Radio Merlijn ! En daarna nog de hele week bij Uitzending gemist. Vermeld wel je geboortedatum er bij en/of van de betrokkenen plus voornaam. Ik vertel deze niet in de uitzending, dus privacy verzekerd.

Wil je automatisch op de hoogte blijven? Hier kun je je gratis abonneren op mijn blogupdates. Of ontvang elke week informatie over mijn radioprogramma’s, hier kun je deze gratis nieuwsbrief aanvragen. Daarin staat ook iedere week mijn blog vermeld, dus dat is twee in één!

 

 

 

Gewijzigd op 06/06/2019

Reageren is niet mogelijk.