Verlangens…
Nieuwsbrief ontvangen?
Daisha de Wijs
28/07/2022
Gemiddelde leestijd: 8 minuten
Mag ik je wat vragen?
Ik wil minder afhankelijk worden van Facebook om mijn lezers te bereiken. Als je je
aanmeldt voor mijn nieuwsbrief, dan ontvang je wekelijks als eerste mijn nieuwste artikel.
Klik hier om je aan te melden
Waar verlang jij naar? Verlang je naar een geliefde, een maatje in je leven, een fijne vriendschap? Verlang je naar erkenning, waardering c.q. acceptatie van de mensen om je heen? Verlang je naar weer gezond te zijn? Verlang je naar een fantastische baan? Verlang je naar… vul zelf maar in!
Verleden en Toekomst
Elk verlangen dat een mens heeft, is naar iets dat momenteel niet in je leven is. Je denkt een verlangen in het NU te hebben, maar het verlangen heeft te maken met iets uit je verleden of iets dat nog in de toekomst ligt. Wanneer we continu denken aan iets dat onbereikbaar is, en dat is in wezen een verlangen, worden we ziek, depressief of op z’n minst ongelukkig. Ofwel je ‘zit niet meer lekker in je vel’.
Zou datgene dat je verlangt nu in je leven passen, dan was het er nu geweest. Helaas, alles dat in het verleden ligt is onbereikbaar. Immers het is voorbij en zal nimmer in dezelfde samenstelling, of op dezelfde wijze weer in je leven voorkomen.
Waarom? Omdat jijzelf bent veranderd, omdat de mensen of de dingen waar ze mee te maken hebben een eigen weg zijn gegaan, in ieder geval veranderd zijn. Het is net als een rivier. Wanneer je in het water stapt, er weer uit stapt, en weer het water instapt, dan is dat nooit meer hetzelfde water.
Alles dat in de toekomst ligt is net zo onbereikbaar. Waarom? Omdat het niet te bereiken is, het is de toekomst dat je op dit moment bedenkt. De toekomst kun je niet bedenken, tenminste niet in alle facetten, niet in detail. Zelfs als het uit zou komen wat je nu bedenkt, weet je niet hoe jouw reactie er op zal zijn als het naar je toekomt.
Verstand of Ziel
Een verlangen komt vanuit je verstand, nimmer uit je Ziel. Wanneer iets uit je Ziel komt, komt het spontaan in je op. Je gaat er meteen mee aan de slag. Dat je het meteen uitvoert, komt door de innerlijke drive van je Ziel. Het is dan geen verlangen meer, het is op weg een feit te worden. Bij een verlangen vanuit je Ziel kun je op dat moment niet anders dan het te gaan uitvoeren.
Tenminste als je verstand niet in de weg zit. Want helaas kan het ook zo zijn: je Ziel uit een verlangen naar je, en dat komt in je verstand terecht. Waarom? Omdat het verwezenlijken ervan in de materiële wereld onmogelijk kan zonder je verstand te gebruiken. En wat doet het verstand? Wanneer je het verlangen van de Ziel niet meteen opvolgt: het verstand gaat nadenken.
Bij dit nadenken gaat je verstand allerlei bezwaren bedenken.
Zoals: Ja maar…
- … is dit wel voor mij weggelegd?
- … het lukt mij nooit om dit te verwezenlijken.
- … volgens mij bedenk ik nu iets wat toch niet zal gebeuren?!
- … ik weet niet of het me gaat lukken?
- … zo’n geluk heb ik nooit.
En zo doet je verstand het diepste verlangen vanuit je Ziel weer teniet. Er zit dan niets anders op voor je Ziel dan te wachten totdat je al je bezwaren aan de kant hebt gegooid.
een Innerlijke Drive
Een verlangen uit je Ziel voelt als een Innerlijke Drive. Je kunt niet anders meer, je neemt in het NU meteen stappen om het te gaan verwezenlijken. Je kúnt niet eens wachten met het niet te gaan verwezenlijken.
Soms blijken de stappen die je daarvoor dient te ondernemen toch wat moeilijker te zijn dan je dacht. Je Ziel komt hier op aarde om je naar een hoger bewustzijn te ontwikkelen. Het groeien naar een hoger bewustzijn kan niet zonder leerervaringen. Het voelt soms net als de Mount Everest beklimmen.
Hoger opkomen, qua bewustzijn of op de carrière ladder, wordt vaak onderschat. Het is net zoals een hoge berg beklimmen, het vergt fysiek en geestelijk van je de volledige inzet. Vaak eist het ook een goede voorbereiding. Het is intensief, en het lukt je misschien niet meteen. Het vergt doorzettingsvermogen, en nimmer de moed opgeven.
Daarbij kan het zijn dat de door jou uitgestippelde weg wel eens anders gaat lopen dan je in eerste instantie had gepland. Waardoor je verward kunt raken. Had je het dan toch niet goed gevoeld? Je verstand doet je twijfelen, en je vraagt je af of dit verlangen voor jou wel is weggelegd.
Teleurstellingen
Wat je rechtstreeks uit je Ziel voelde, krijgt door je verstand ineens een andere betekenis. Het verlangen vanuit je Ziel, dat tegelijkertijd een groeien is naar een hoger bewustzijn, kan je op de proef stellen. Bijvoorbeeld: wat heb je ervoor over? Ofwel hoe graag wil je het? Kan je de consequenties aan wanneer het verlangen is uitgekomen?
Je verlangen verwezenlijken gaat nu eenmaal niet zo gemakkelijk. Vandaar dat verlangens vaak teleurstellingen worden. Teleurstellingen kunnen je mentaal pijn doen, en niemand heeft zin in nog meer pijn dan je al had. Of het irriteert je dat jij het niet kan verwezenlijken, en een ander wel. Irritaties veroorzaken boosheid. Teleurstellingen hebben vaak een grotere impact op je leven dan je denkt. Je kunt je zelfs een loser voelen.
Burn-out
Als het niet zo gaat als je – met je verstand – had gedacht kan het je zelfs in een burn-out doen belanden. En dan denken mensen: ik een burn-out? Hoe kan dat nou? Ik heb werk dat ik leuk vind. Ik heb geen financiële problemen. Ik heb een eigen huis en ik kan me heel goed redden in het dagelijkse leven…
Helaas, je verlangen duurt al zo lang dat je een burn-out krijgt. De gevolgen van een burn-out zijn: vermoeid zijn, terwijl je toch genoeg rust c.q. slaapt. Je voelt je somber, down. Je bent overprikkeld, verdrietig. Je voelt je machteloos, de kleinste dingen zijn je soms te veel. Kortom, je voelt je niet gelukkig. En dat allemaal door je verlangen…
Het vervelende bij verlangens is dat men er een vast omkaderd idee bij heeft. Bijvoorbeeld: je verlangt heel sterk naar een geliefde. Je bent het alleen zijn beu. Om je heen zie je stellen die leuke dingen met elkaar doen, die samen gelukkig zijn.
Tenminste daar is op dat moment je focus op. Je ziet niet – of die wil je onbewust niet zien – dat ze soms samen ruzie hebben. Of dat ze op dat moment misschien wel leuke dingen met elkaar doen, maar eenmaal thuis heel afstandelijk met elkaar omgaan.
de Geliefde
Tijdens consulten valt het me op dat men in een relatie al jaren niet meer samen slaapt. Jonge stellen soms, van in de dertig jaar jong, maar ook andere leeftijden. Leeftijden waarbij ik denk: jammer dat jullie zo afstandelijk met elkaar omgaan. Het kan zo fijn zijn met elkaar, en aan seks met elkaar hebben is niet een bepaalde leeftijd gebonden. Dat kan ook nog op je 88ste of ouder.
O.k., ik was een voorbeeld aan het geven. Je wilt dus heel graag een geliefde. ‘Boven’ (is het God die dat doet?) stuurt iemand naar je toe. Of je Ziel trekt iemand aan. Bij de eerste kennismaking ben je afwachtend of dit dé Ware is. Dat betekent dat je dus al een voorstelling hebt gemaakt hoe de persoon moet zijn. Anders zou je geen eis hebben dat het dé ware moet zijn.
Hoe weet je immers wat voor jou de ware is? Onbewust bedoelt men dat de ander ongeveer dezelfde ideeën moet hebben, dezelfde status, dezelfde wensen betreffende het dagelijkse leven, etc., etc.
Yin-Yang
In de natuur – en wij mensen zijn puur natuur – trekken tegenpolen elkaar aan. Dat betekent voor de mens, dat als iemand graag kletst dat de ander dan stil moet zijn. Wanneer de één dominant is, dan kan de ander het best meegaand zijn. Als de een extravert is, kan de ander het beste introvert zijn. Is de één een ochtendmens, dan is de ander een avondmens. In ieder geval, wanneer tegenpolen elkaar aan trekken en een aanvulling op elkaar zijn, dan krijg je een Yin-Yang-relatie.
Het Yin-Yang symbool is altijd omvat door een cirkel. Het is rond, een geheel, compleet, terwijl het innerlijk verschillend is. Maar in een echt Yin-Yang-symbool zit in het wit iets zwart, en in het zwart iets wit. Ofwel het kan dan wel verschillend zijn, maar in het diepste van het diepste zit gelijkheid.
En laat nu bij de eerste kennismaking met iemand dat je nimmer het diepste van het diepste van de mens ziet. Zelfs misschien niet bij de tweede of derde afspraak met elkaar.
Je oordeel
Het probleem is niet dat de persoon die op je levenspad komt niet bij je past. Het is je oordeel die zegt dat het niet bij je past. Het kan zelfs zijn dat je niet verder met de persoon wilt afspreken, omdat de persoon te ver weg woont. Dat de afstand niet te overbruggen is. Het kan zelfs zijn dat je onbewust de neus van de persoon akelig vindt. Deze lijkt misschien op iemand uit het verleden waar je vervelende ervaringen mee hebt.
Weet je dat je – vaak onbewust – oordeelt over iemand. Dat kan zijn over het werk wat hij of zij doet. Of een irritant trekje, tenminste voor jou irritant, waardoor je de ander afwijst. Of… Er kunnen onbewust zoveel oordelen over de ander zijn, dat je het bij de eerste kennismaking of misschien bij de tweede afspraak het al voor gezien houdt.
En laat deze persoon nou net door ‘Boven’ of door je Ziel als precies geschikt voor jou op je pad zijn gebracht. Helaas het verstand heeft het weer teniet gedaan, waardoor je – weer – wordt teleurgesteld. Met alle gevolgen van dien.
Feit, geen fictie
Voorbeeld: een vrouw gaat met vakantie naar Portugal. Door de Corona-tijd is ze al een paar jaar niet meer met vakantie geweest. Ze ontmoet daar een bijzondere Portugees. Ze hebben het een paar dagen fijn samen, maar ja dan moet ze weer naar huis.
Thuis gekomen denkt ze nog vaak aan hem. Het klikte toch wel geweldig. Maar dacht je dat ze contact ging opnemen met hem? Nee hoor, ze wacht wel totdat hij contact met haar opneemt.
Heel arrogant, en een beetje buiten deze tijd. Waarom zou een vrouw geen contact mogen opnemen met de man die ze aardig vindt? Misschien is het zelfs wel de man van haar dromen. Dé droom die nu door ‘Boven’ c.q. haar Ziel uitkomt.
Jammer, heel jammer, want de vrouw blijft doodongelukkig, terwijl het geluk naar haar toekwam. Wellicht niet op de manier zoals zij in gedachten had, maar zo is het meestal. Heb geen verlangen, en alles kan naar je toekomen zoals je Ziel dat in ‘gedachten’ had!
Verlangens… ze zijn werkelijk funest voor je als ze uit je verstand laat komen. Zoals reeds gezegd, wanneer het uit je Ziel komt – en je verstand het niet teniet heeft gedaan – had je geen verlangens meer. Je maakt het tot een feit. Je bent al het pad er naar toe aan het lopen!
Maak je verlangen waar.
Doe het voor je gezondheid.
Je hebt dan innerlijk rust en je bent (bijna) altijd gelukkig!
Lieve groet,
Daisha
P.s: Heb je een vraag, en dat kan over van alles zijn. Stuur deze naar daisha@radiomerlijn.nl Ik beantwoord je vraag in mijn radioprogramma ‘Zielsverwanten’. Tweewekelijks op zaterdag om 20.00 uur te beluisteren via Radio Merlijn ! En daarna nog de hele week bij Uitzending gemist. Vermeld wel je geboortedatum er bij en/of van de betrokkenen plus voornaam. Ik vertel deze niet in de uitzending, dus privacy verzekerd.
Wil je automatisch op de hoogte blijven? In de linker zijkolom van dit artikel (of bovenin het artikel op wanneer je op je mobiel leest) kun je je abonneren op mijn blogupdates. Of ontvang elke week informatie over mijn radioprogramma’s, hier kun je deze gratis nieuwsbrief aanvragen. Daarin staat ook iedere week mijn blog vermeld, dus dat is twee in één!
Contact
Daisha de Wijs
Wellenbergweg 2
7383 RX Voorst gem. Voorst
KvK 71678212
BTW nr. NL858806940B01
© 2020 Daisha de Wijs - All Right Reserved | Webdesign en realisatie door De Grinthorst
Ontvang nieuwe artikelen per email
Met mijn wekelijkse blog updates per email mis je nooit meer een artikel