Waarheid

 

Een waarheid is de waarheid totdat er een andere waarheid voor in de plaats komt! Vanmorgen zei ik het weer in de Zondagsdienst! ‘Vorm je eigen waarheid.’ Het is voor mij een waarheid dat jij je waarheid vormt uit de vele waarheden van anderen en je eigen levenservaringen. Vroeger als kind werd er in de (Katholieke) Kerk (waarin ik ben opgegroeid) gezegd: ‘Leg je leven in Gods handen en Hij zal voor je zorgen.’

Als kind was ik er heilig van overtuigd dat alles altijd goed kwam, God zorgde voor me. Nu was dat destijds ook gemakkelijk, want ik hoefde nog niet voor mezelf te zorgen, dat deden mijn ouders. Naarmate ik een tiener werd, merkte ik dat deze waarheid voor mij geen stand hield. Ik moest wel degelijk voor mezelf zorgen. Bijvoorbeeld om te weten wat ik wilde worden, om mijn gezondheid bekommeren (ik was vaak ziek). Een jongen waar ik hevig verliefd op was – ik weet nog steeds zijn naam – maakte het uit. Ik was veertien en hij negentien. Hij zei daarbij: ‘Ik hou teveel van je en daarom kan ik niet met je verder.’ Ik begreep er niets van. Hoe kan dat nou, heel veel van me houden en niet met me verder willen? Later, veel later, begreep ik wat hij bedoelde. Maar wat had ik er toen een verdriet om!
Was dit nou dat ik mijn leven in Gods handen kon leggen en dat hij er dan voor zorgde dat Lorenz mijn vriend bleef? Door deze en andere gebeurtenissen begon ik te twijfelen. Ik ging op zoek naar een andere waarheid. Door te twijfelen ging ik lezen en luisteren naar andermans waarheden. Daarom is twijfel zo belangrijk in ieders leven, het brengt innerlijke vernieuwing. Zo ontdekte ik een andere waarheid!

Vanmorgen in de Zondagsdienst (hier kun je er naar luisteren) haalde ik mijn eigen waarheid ‘onderuit’. Tot voor kort wist ik zeker dat God een Hogere Kracht is. Een Hogere Kracht waar je je tot kunt wenden als je het niet meer ziet zitten. Het krachtige beeld dat ik heb van God is vergelijkbaar met het mannelijke. Nu blijkt uit oude geschriften dat God er niet alleen was, hij had een vrouw!
En dat niet alleen, uit een ander oud – pas ontdekt – geschrift blijkt dat er een mannelijke én een vrouwelijke God was (of is?). Is er nu een nieuwe waarheid in mij ontstaan? De waarheid dat God zowel mannelijk als vrouwelijk is? En dat het mannelijke aspect de naam Jahweh heeft gekregen en het vrouwelijke de naam Asjerah? Is er een Hogere Kracht Welke man en vrouw tegelijkertijd heeft geschapen en dat die Jahweh en Asjerah werden genoemd, later Adam en Eva? Je hoort ik weet het nog niet zeker, ik twijfel. Ik vraag het me af. Het moet in mij nog een plek krijgen, wellicht vormend tot een nieuwe waarheid.

Wat ik heel zeker weet – en dat is tegelijkertijd mijn levenswaarheid – dat wij mensen in essentie allemaal hetzelfde bedoelen met God, Allah, Boeddha of welke naam dan ook. We noemen het anders en we bekijken het vanuit verschillende perspectieven. Ook heb ik als waarheid, dat we in essentie allemaal dezelfde mensen met dezelfde behoeften zijn, al zijn we anders van vorm, geslacht, mening of waarheid.

Bestaat dé Waarheid? Ja en nee, voor de persoon die het als waarheid aanneemt is dat dé waarheid. Maar zoveel als er verschillende vormen van mensen zijn en de daarbij behorende meningen mensen bestaan, zoveel verschillende waarheden zijn er ook. Maar voor eenieder is dat wel op dat moment dé waarheid.
Mijn waarheden zijn vele keren in andere waarheden omgevormd. Toch waren ze daarvoor en op dat moment echt mijn waarheid. Hoe kan het dan dat ze zijn veranderd? Door te luisteren naar andere waarheden of er over te lezen! Door mijn ervaringen in het leven en zo concluderend dat dingen toch vaak anders zijn. Door er over na te denken en te voelen, om zo tot andere conclusies te komen!

Als ik wat vertel, adviseer en/of uitleg, laat het bij je binnenkomen. Wordt er boos over, ga er over nadenken, ga twijfelen en/of geef het een plek in je hart, in je ziel. Vermeng het met jouw waarheid en vorm daaruit een eventuele nieuwe waarheid. Zo vernieuw je jezelf elke keer weer, dat maakt het leven tot één groot avontuur. Elke keer mag je een andere waarheid hebben, terwijl die waarheid die je eerder had toch echt eerst dé ware was. Zo ontdek en weet je dat de waarheid van de ander slechts een moment opname is. Een moment dat soms een leven lang duurt, maar toch…
Je ontdekt dat je je niet druk hoeft te maken over je eigen of die andere waarheid, want deze kan zomaar weer veranderen. Een verstandig en wijs mens vertelt zijn of haar waarheid en laat de waarheden van anderen tegelijkertijd bestaan. Dat maakt het leven zo heerlijk eenvoudig!

Lieve groet en veel luisterplezier bij de radio uitzending!
Daisha

 

Gewijzigd op 14/08/2018

Reageren is niet mogelijk.