Wat als Seks niet zo vanzelfsprekend is…
Nieuwsbrief ontvangen?
Daisha de Wijs
01/02/2018
Gemiddelde leestijd: 7 minuten
Mag ik je wat vragen?
Ik wil minder afhankelijk worden van Facebook om mijn lezers te bereiken. Als je je
aanmeldt voor mijn nieuwsbrief, dan ontvang je wekelijks als eerste mijn nieuwste artikel.
Klik hier om je aan te melden
Als maagd het huwelijk in
Op mijn dertiende begon ik de jongens te ontdekken. Hopeloos verliefd kon ik zijn, daarbij dacht ik echter nimmer aan seks. Dat kwam pas veel later. Ik wist dat leeftijdgenoten al wel experimenteerden, op de een of andere manier had ik zo jong al besloten dat seks voor het huwelijk voor mij not done was. Ik wilde als maagd het huwelijk ingaan. Was het de Katholieke Kerk die dat me voor predikte of was het een gedachte uit mijn nonnentijd in een vorig leven? Ik weet het niet, het kan beiden zijn.
Immers door de Kerk werd gepredikt dat we belast met de doodzonde slechts in dit aardse bestaan moeten voortploeteren. En dat betekent geen plezier aan seks beleven. Ik geloofde niet dat God dit voor de mens voor ogen had. Volgens mij schiep God de mens niet, tenminste wat de seks betreft, om ons uitsluitend voort te planten zonder liefde, zonder plezier.
Wist je dat een baby de energie ervaart die bij de verwekking is geweest? Wordt een vrouw verkracht, of was er geen liefde tijdens de daad, dan heeft de persoon die daar uit wordt geboren vaak zijn of haar hele leven het gevoel niet gewenst te zijn.
In 1966 trouwde ik, en ging inderdaad als maagd het huwelijk in. Even daarna begon eind jaren zestig/begin zeventig, de flowerpower-tijd, de seksuele revolutie! Alles moest kunnen. Wanneer een vrouw ‘nee’ zei, dan werd dat door de man opgevat als ‘ja’. En als de vrouw dan min of meer verkracht werd, dan mocht ze daar niet over zeuren. Het was de tijd van de zogenaamde ‘vrijheid-blijheid’.
Maar wie was vrij, wie was blij? Ik niet, ik voelde me gedwongen tot dingen die ik niet wilde. Iedereen deed het, dus waarom ik dan niet? Was ik niet normaal? Ik ben er even in meegegaan, maar voelde me afschuwelijk. Zo erg zelfs, dat ik op een gegeven moment niet meer wilde leven. Hoeveel vrouwen en wellicht ook mannen hebben zich toen niet zo gevoeld? Gelukkig zijn mijn kinderen voor die tijd verwerkt – uit liefde.
God is goed
God schiep mooie dingen hier op aarde. Nog steeds is hij scheppende, niet om ons te pijnigen, maar om ons vreugde te geven en te laten genieten. De méns schept oorlog, niet God, de mens is hebzuchtig en dat heeft gevolgen. Kwaad, agressie, jaloezie enz. komen daar uit voort. Reken dat God niet aan, want dan ben je aan het verkeerde adres. Dit is wat ik van kinds af aan wist en naar heb gehandeld. Ik geloofde niet in een kwaaie God, zoals onze pastoor wel deed geloven. Ik geloofde wel in een pastoor die angst verspreidde onder de mensen om meer gelovigen in de kerk te krijgen. Om meer geld in het collectezakje te ontvangen.
Nee, voor mij was God iets Goeds. God kon je alles vertellen, ook datgene dat je nimmer aan iemand zou vertellen. Toch… de verhalen dat God soms boos op je kon zijn, heeft ook mij als kind een enkele keer beïnvloed.
Nog steeds zijn er mensen die zichzelf geen leuk leven toestaan. Ze denken dat ze ergens voor moeten boeten. Misschien heb je het gevoel dat je in dit leven of in een vorig leven iets verkeerd hebt gedaan. Maar geloof me, boete doen is zo onzinnig. Wanneer je in je leven goed doet, doe je meer boete en offer je jezelf meer op. Straal je geluk uit op je omgeving, daarmee verrijk je jezelf én je omgeving!
Je vrijt zoals je leeft !
Seks is de spiegel van jullie relatie: seks is 1/3 van je relatie. Het is, net zoals eten, drinken, geborgenheid en veiligheid, de basisbehoefte van de mens. We kunnen niet zonder. Toch zijn er veel relaties waar in seks al heel lang op een laag pitje staat of is uitgedoofd. Soms wordt dit stilzwijgend door beide partners geaccepteerd. Ze zijn vaak niet in staat de situatie te veranderen. Hun onmacht leidt vaak tot irritatie en verdriet. Het kan komen door een verschil in verlangen van seks, van opwinding of een lichamelijke en/of psychologische oorzaak.
Hoe intens jullie relatie is, laat zich zien door hoe jullie seksuele relatie is. Je zou kunnen zeggen dat je vrijt zoals je met elkaar leeft. Maar niet alleen hoe je samen leeft, maar ook hoe je in het leven staat. Durf je jezelf bloot te geven? Durf je toe te staan dat je het fijn mag hebben? Kun je tot overgave komen?
Seks is niet alleen een middel om je voort te planten, het is ook hoe je je manifesteert in de wereld. Liefdevolle seks is communiceren zonder woorden. Een manier om je te verbinden met de ander. Om je te ontspannen, te genieten van je partner en van jezelf. Het is een spel waarin je van rol kunt wisselen.
Seks, een spirituele ontwikkelingsweg!
Ondanks de seksuele revolutie is er nog niet veel veranderd betreffende het onderwerp seks. In 2010 had ik een serie over seks in mijn radioprogramma ‘Spiritualiteit en Seks’. Het werd toen door vele luisteraars van harte verwelkomd. Nu acht jaar later ben ik weer een serie radioprogramma’s over seks begonnen. En ik merk dat men nu meer moeite heeft om er over te praten dan in 2010. Seks schijnt voor velen een beladen woord te zijn (geworden). Soms heeft iemand er zoveel moeite mee dat deze meteen afhaakt als ik in mijn radioprogramma over seks begin. Heel jammer, want tot op hoge leeftijd is seks belangrijk. Waarom? Naar mijn mening is seks een fijne ‘weg’ om je volmaakt spiritueel te ontwikkelen.
Liefdevolle seks is overgave, innerlijke verbinding, intieme communicatie. Het is heilig en mooi, het helpt ons geestelijk te groeien. Doelbewuste beoefening van seksualiteit en spiritualiteit is een sterk pad naar je hogere ontwikkeling. Het maakt ons tegelijk aards én spiritueel. Liefdevolle seks zorgt er voor dat de relatie met de ander of met jezelf liefdevol blijft. Bovendien geeft seks ons een betere lichamelijke en geestelijke gezondheid en geeft zin aan ons leven. Het zorgt er voor dat de Kundalini energie door ons lichaam stroomt. Het verhoogt ons bewustzijn en men stelt zelfs dat door de Kundalini energie onze helderziendheid, heldervoelendheid en/of helderhorendheid sterk ontwikkelt.
De onderwerpen die de afgelopen drie radioprogramma’s aan bod kwamen waren: de erogene zones van de vrouw en de man. Hoe je je seksrelatie nieuw leven in kan blazen. Waarom seks gezond is. Fabels rondom seks, zoals bijvoorbeeld dat de vrouw uitsluitend via de clitoris tot orgasme kan komen. Waarom ik het spirituele seks noem en nog veel meer. Verder vertel ik over een andere kijk op homoseksualiteit, Tantra, etc.
De uitzending van afgelopen week kun je tot aankomende dinsdag bij Uitzending gemist beluisteren: Een andere kijk op seks ! Hierna presenteer ik nog een paar radiouitzendingen rondom seks.
Een leerproces
Wanneer passie en het vuur in de relatie zijn verdwenen, verandert ook de behoefte aan seks. Het wordt minder frequent of verdwijnt zelfs. Dat kan komen doordat je elkaar beter leert kennen. Het spannende van het vrijen met iemand die je nog moet ontdekken is gestopt. Het wordt saai, je weet al wat de ander wil. Seks wordt dan meer een gewoonte. Je geeft zelf ook niet meer aan wat je prettig vindt, je denkt dat weet de ander onderhand wel. Maar we blijven mensen die toch graag willen horen of we het goed doen. Dus bespreek met elkaar wat je prettig vindt. Bovendien verandering van spijs doet eten, en die spijs hoeft zeker geen andere persoon te zijn dan jijzelf of je partner!
Blijf in je relatie aangeven wat je wel en niet prettig vindt. Verander telkens, maak er een fijn, intiem en uitdagend spel van. Zeg het tegen de ander als je het prettig vindt. Zorg er voor dat jullie beiden optimaal bevredigd worden. En de één er geen kater aan over houdt. Stem je af op de ander en je voelt of het prettig is geweest of niet. Een vrouw heeft meestal twintig minuten voorspel nodig, de man vaak slechts enkele minuten. Dus als je er beiden van wilt genieten, zal de man geduld moeten hebben.
Als de ander jouw verlangens niet goed kent, leer het dan aan de ander. Maar laat het vooral geen gewoonte worden. Bij een goede seks voelt de vrouw zich helemaal vrouw en de man zich helemaal man.
Daarom is seks gezond
Seks is echter niet alleen bedoeld in een relatie. Seks met jezelf is net zo belangrijk om de voordelen ervan te ervaren. Uit onderzoek blijkt dat orgasmen een mens fit en gezond houden. Men stelt zelfs dat een orgasme de effectiefste en prettigste vorm van fitness is. En wel om een paar redenen: tijdens de seks verbrandt een mens tussen de 100 en 200 calorieën, evenveel als wanneer hij 15 tot 30 minuten zou hardlopen. Seks is dus goed voor de lijn. Door de inspanning gaan de bloeddruk en hartslag omhoog. De ademhaling versnelt, de spieren trekken samen, de lichaamstemperatuur stijgt.
Door het orgasme komen allerlei hormonen vrij, waaronder oxytocine. Men noemt oxytocine ook wel het geluks- en/of knuffelhormoon. De spiegel van dat hormoon stijgt tijdens het orgasme tot vijfmaal het normale niveau in het bloed. Het jaagt niet alleen de bloeddruk en hartslag en dergelijke aan, maar ook het immuunsysteem en de productie van natuurlijke, pijnstillende stoffen in je lichaam.
Het zorgt er bovendien voor dat de vrijende partners zich, of jijzelf met jezelf je, emotioneel sterk met elkaar verbonden voelt. Verder blijkt dat dankzij het vrijkomen van pijnstillende stoffen chronische pijnpatiënten na een orgasme minder last hebben van hun hoofdpijn, rugpijn of artritis. Depressieve mensen zijn minder depressief en angstige mensen minder angstig. Ook het stressniveau daalt na de seks.
Wanneer je gaat Googlen kun je op vele sites vinden waarom je het hebben van seks zeker niet moet onderschatten. Jelle Hermus, bijvoorbeeld, geeft je een vijftal redenen waarom seks belangrijk is. https://sochicken.nl/waarom-seks-gezond-is
Soms een aversie tegen seks
Er zijn soms oorzaken waardoor je van seks niet kunt genieten. Ook daar zal ik in een volgend radioprogramma aandacht aan besteden.
Heb je vragen over seks c.q. seksproblemen? Stuur je vraag naar: daisha@radiomerlijn.nl Vermeld daarbij de geboortedatum en voornaam van jezelf en eventuele personen waar je de vraag over stelt, zodat ik me op je af kan stemmen. Ik zorg er voor dat je anoniem blijft door sowieso je persoonlijke gegevens niet te noemen in het radioprogramma.
Lieve groet,
Daisha
Dit bedoel ik in ieder geval niet met sprituele seks (grapje):
https://www.youtube.com/watch?v=jiK33Bzug3k
Heb je hier een vraag over? Stuur deze naar daisha@radiomerlijn.nl Ik beantwoord je vraag in mijn radioprogramma ‘Zielsverwanten’. Elke week op zaterdag om 20.00 uur te beluisteren via Radio Merlijn ! En daarna nog de hele week bij Uitzending gemist. Vermeld wel je geboortedatum er bij en/of van de betrokkenen plus voornaam. Ik vertel deze niet in de uitzending, dus privacy verzekerd.
P.s.: Wil je automatisch op de hoogte blijven? Hier kun je je gratis abonneren op mijn blogupdates.
Of ontvang elke week informatie over mijn radioprogramma’s, hier kun je deze gratis nieuwsbrief aanvragen. Daarin staat ook iedere week mijn blog vermeld, dus dat is twee in één!
Contact
Daisha de Wijs
Wellenbergweg 2
7383 RX Voorst gem. Voorst
KvK 71678212
BTW nr. NL858806940B01
© 2020 Daisha de Wijs - All Right Reserved | Webdesign en realisatie door De Grinthorst
Ontvang nieuwe artikelen per email
Met mijn wekelijkse blog updates per email mis je nooit meer een artikel