Werken met de Pendel doe je zo… ofwel een korte cursus Pendelen!

Hoe werkt de pendel?

De pendel is een verlengde van je onbewuste, van je Ziel. Aangezien je Ziel alwetend is kunnen al je vragen via de pendel worden beantwoord. Pendelen lijkt eenvoudig, maar het vergt uiterste concentratie. Je pendel reageert op energie. Energie van je Ziel, van chakra’s, voorwerpen, etc.
Door middel van vragen te stellen en je daar op te concentreren, breng je de energie van je onbewuste, je Ziel, in de pendel. Deze reageert door een bepaalde richting op te bewegen. Aan de hand van de beweging kan je je antwoord daaruit interpreteren.

Ontelbare mogelijkheden

Je kunt de pendel op vele manieren gebruiken. Bijvoorbeeld bij het uitpendelen van chakra’s of het opsporen van lichamelijke aandoeningen. Je kunt uitpendelen of iets negatief of positief geladen is. Of je sieraden nog zuiver zijn. Welke edelstenen je het beste kunt dragen. Het opsporen van leylijnen, wateraders en de zogenaamde dode lijnen.

Je kunt met de pendel je huis of tuin op een positieve energetische wijze inrichten. Dus waar meubelen en/of planten het beste kunnen staan, zodat de harmonie in huis of tuin gewaarborgd is. Je kunt de pendel gebruiken om te kijken welke middelen (vitamines, mineralen, voeding, drinken, e.d.) voor iemand geschikt zijn. Weet je niet welke kleur een bepaalde kamer in je huis nodig heeft? Pendel het uit. De pendel biedt oneindigende mogelijkheden.

Ga niet te ver…

Sinds 1987 geef ik regelmatig workshops Pendelen, af en toe maak je dan rare dingen mee. Zoals bijvoorbeeld een man die zo enthousiast werd dat hij daarna alles dat hij dronk of at ging uitpendelen. Het was zelfs zo erg dat hij niets meer durfde te eten of te drinken of de pendel moest eerst akkoord geven. Dat gaat natuurlijk te ver, je mag jouw keuzes, jouw leven, nimmer laten bepalen door wat dan ook, zeker niet door de pendel.

Een keer kon ik in al die jaren iemand niet leren hoe met de pendel om te gaan. Voordat de vrouw ging pendelen had ze al een bepaald idee in haar hoofd. Op zo’n moment kan het zijn dat de pendel geen antwoord geeft en stil blijft hangen. Voor haar geen probleem. Ze bewoog dan het kettinkje zodanig dat de pendel een krachtig Ja of Nee als antwoord gaf. Dus wat zij al in gedachten had!

Een man deed mee met de workshop omdat hij zo ontzettend graag wilde leren pendelen. Hij had al een paar workshops bij anderen gedaan, maar niets had geholpen. Hij kon het nog steeds niet.
Voordat we beginnen gaan we altijd eerst kijken of de pendel wel met je wil werken. En inderdaad, de man had drie al eerder gekochte pendels meegenomen, maar geen van de drie wilde iets doen.

Vandaar dat we er een maakte van ijzergaren en een stopnaald, een kraaltje aan het einde van het ‘kettinkje’ om de ‘pendel’ vast te houden. Wat was deze man gelukkig toen dit wel werkte, hij sprong een gat in de lucht. De hele workshop heeft hij enthousiast mee kunnen doen!

Wanneer je vragen hebt, vraag dan eerst aan de pendel of het nu het geschikte moment is om vragen te stellen.Mannen kunnen nogal sceptisch reageren als men met de pendel werkt. Ook de man die zich voor de workshop pendelen had opgegeven. Nu kost een workshop bij mij teveel om het zomaar voor de lol te doen of om te bewijzen dat het niet werkt. De man die meedeed zei al meteen dat hij er niet in geloofde. Maar ja, ik denk dan: je geeft geen geld uit aan iets waarmee je niets wilt. Dus moet er toch enige hoop zijn dat het misschien wel werkt, lijkt me. En dat bleek ook, de man dekte zich van tevoren al in voor het geval dat het hem niet zou lukken. Wat was hij trots dat de pendel heel zuiver en goed reageerde op wat hij deed!

Welke pendel is het meest geschikt?

De pendel kan uit diverse materialen bestaan, daar zijn geen bepaalde regels voor. Je kunt op beurzen of bepaalde winkels allerlei soorten pendels kopen of er zelf een maken. Een pendel is iets persoonlijks, dus neem er ruim de tijd voor om een pendel uit te kiezen of te maken.

Er moet een ‘klik’ zijn tussen jou en de pendel. Een pendel die je mooi vindt, kan misschien niet met je werken. Een pendel die je in eerste instantie niet zou nemen, werkt ineens het beste met je. De pendel is een verlengstuk van jezelf. Het moet bij jouw energie passen, dus ook het materiaal waarvan de pendel is gemaakt.

Werkt de pendel altijd?

Bij de meeste mensen werkt de pendel, het is maar zelden dat deze niet wil functioneren. Mocht dat niet zo zijn dan kan dat het aan het volgende liggen:

 • Het materiaal van de pendel past niet bij jouw energie.
 • Je bent op dat moment te chaotisch en kan je niet concentreren.
 • Je bent nerveus waardoor de pendel niet weet wat te doen.
 • Je hebt bij voorbaat al een afkeer tegen de pendel.
 • De ketting is niet op de goede lengte afgesteld. Zorg ervoor dat het koord of ketting niet langer of korter is dan je onderarm.

Pendelen is niet moeilijk wanneer je de juiste techniek toepast. Het vraagt vooral veel oefening.

Het uittesten van de pendel

Door te pendelen is het mogelijk om subtiele energieën op te sporen, die normaal verborgen blijven. Wanneer je voor de eerste keer de pendel gebruikt dan moet je deze eerst uittesten hoe deze met jou wil werken. Ofwel, de pendel moet laten zien hoe die beweegt bij het geven van antwoorden.

Het is dan ook heel belangrijk de pendel eerst uit te testen. Dat kan op de volgende wijzen:

 • Bij een waterkraan, houdt de pendel bij de kraan als het water stroomt. De pendel zal dan in beweging komen. Sluit je de kraan dan zal de pendel stilstaan. De pendel voelt de aanwezigheid van het water.
 • Wanneer je niet vaak met de pendel werkt, test dan elke keer eerst uit wat de pendel bij je doet wanneer het voor jou ja of nee is, ofwel positief of negatief.

We gaan beginnen
Voordat je met de pendel kunt gaan werken, kun je het beste het volgende doen:

 • Kies een tijdstip en een plek waar je even niet wordt gestoord.
 • Ontspan je en neem een paar minuten rust voordat je begint.
 • Zet je elleboog op tafel en zorg ervoor dat je pols niet knikt, deze moet in rechte lijn zijn met je arm.
 • De pendel moet zo’n 3 tot 5 cm boven het voorwerp zweven.
 • Houd het bolletje van de ketting tussen je duim en wijsvinger vast, en zorg ervoor dat je je hand en arm stilhoudt.
 • Strijk met je duim en wijsvinger een paar keer langs het kettinkje.
 • Neem de pendel in je hand en blaas drie keer je adem in de pendel.

Wanneer je vragen hebt, vraag dan eerst aan de pendel of het nu het geschikte moment is om vragen te stellen. Krijg je als antwoord: Neen. Onderzoek dan waarom niet. Ben je te gespannen? Of zijn het vragen die nu niet gesteld mogen worden? Zijn de vragen die je stelt momenteel niet van belang of weet je daar zelf al het antwoord op? Etc., etc.
Als het antwoord negatief is, stop, ga niet door, de antwoorden die je dan krijgt zullen niet betrouwbaar zijn. Het is nu niet het moment om te pendelen, dus probeer het later nog eens.

Test dit regelmatig uit voor je begint

Vraag hardop of in gedachten aan de pendel: ‘Wat is voor mij Ja?’ De pendel gaat dan een bepaalde richting op of draait naar een bepaalde kant. Onthoud – en noteer – dit, want dit is de beweging die het gaat maken als het straks ‘ja’ of ‘positief’ als antwoord geeft.
Het kan soms even duren voordat de pendel gaat bewegen. Houdt de pendel weer stil en vraag nu wat het signaal is voor ‘nee’ of ‘negatief’. Dit zal uiteraard een andere beweging  zijn. Hetzelfde vraag je voor als het geen antwoord weet of dat het ‘misschien’ is.

Je hebt nu dus drie bewegingen als uitgangspunt voor het beantwoorden van je vragen. Het kan zijn dat je pendel op een gegeven moment een andere reactie geeft. Bijvoorbeeld: wanneer mijn pendel gaat trillen dan is de pendel ontzettend blij dat ik ga pendelen. Blijft de pendel stil hangen, dan is datgene wat ik wil uitpendelen op dit moment niet geschikt of relevant om daar antwoord op te krijgen. Wanneer ik de pendel boven iets houd en deze gaat schuin van het gevraagde weg, dan is dat een teken dat ik hier zeker niets mee moet doen. Ofwel de pendel wijst datgene af!

Gebruik je de pendel voor het eerst en wil het maar niet lukken, wanhoop niet. Probeer het gewoon een volgende keer. Misschien ben je niet ontspannen genoeg. Pendelen vergt, net zoals alles in het leven, nu eenmaal oefentijd. Wanneer je je niet lekker voelt, een griepje hebt of zoiets, dan kan het zijn dat de pendel niet werkt.

Hoe weet je nu of de antwoorden juist zijn?

Je kunt dit uittesten door een twintigtal vragen te stellen die de komende twee dagen geverifieerd kunnen worden. En waarvan jij de antwoorden op dit moment niet weet of nog niet kunt weten. Zoals bijvoorbeeld: ‘Gaat het morgenmiddag regenen?’ ‘Komt die of die morgen op bezoek?’
Stel eenvoudige vragen en kijk dan over een paar dagen hoeveel er juist zijn beantwoord. Wanneer je nog niet zolang pendelt zal je hooguit een score van 70 tot 80 % goed hebben.

Je kunt de test ook met foto’s doen. Bijvoorbeeld pendel boven je eigen foto en vraag dan: ben ik dit? Als het goed is zal de pendel dan met ‘ja’ antwoorden. Zo kun je ook andere foto’s uitpendelen. Oefen zoveel mogelijk, zeker wanneer je pas begint. Ben je te gespannen of humeurig dan wil het niet goed werken en kunnen antwoorden onbetrouwbaar zijn.

De vragen die je stelt zijn in wezen vragen aan jezelf, je onderbewuste, je Ziel – de allesweter. Vragen voor een ander betekent dat het de energie, de Ziel van de ander is die antwoord geeft. Het betekent dat je zelfs persoonlijke vragen of dingen die je vergeten bent via de pendel kunt vragen. Zorg er wel voor dat je de vragen goed formuleert, zodat er altijd een ja of nee antwoord als enige optie mogelijk is.

Het reinigen van de pendel

De pendel is heel persoonlijk, leen deze daarom liever niet uit aan iemand anders. Ook niet om even te proberen. Mocht iemand anders toch je pendel hebben gebruikt, reinig deze dan. Het reinigen kan onder de kraan onder stromend water en dan afdrogen met een schone doek. En/of door het een uurtje in kleine stukjes bergkristal te leggen.

Bewaar je pendel in een zakje van natuurlijk materiaal, liever geen synthetische stof. Je kunt de pendel ook in een mooi doosje met watten bewaren. Het is je kostbare kleinood, daarom draag de pendel zoveel mogelijk bij je. (De kapper gooit zijn scharen ook niet zomaar ergens neer, als hij de klant heeft geknipt. Die bergt hij weer keurig op in een etui.)

Nog in het kort tips over het gebruik van de pendel

 • gebruik de pendel persoonlijk en laat niemand anders deze gebruiken
 • reinig de pendel regelmatig zodat deze ‘schoon’ blijft
 • roep geen geesten op met de pendel, het werkt averechts naar je terug
 • wees ontspannen en concentreer je op je vraag
 • beïnvloed de pendel nimmer door zelf al de beweging in gedachten te nemen
 • controleer regelmatig hoe de pendel beweegt op jouw ‘ja’ en ‘nee’
 • bewaar de pendel met zorg of draag deze bij je
 • gebruik de pendel als hulpmiddel, deze geeft advies. Laat je leven niet door de pendel bepalen. De pendel kan het ook wel eens door allerlei invloeden mis hebben.
 • indien je vragen wilt stellen over iemand anders, vraag dan eerst toestemming aan de betrokkene. Wel zo netjes!

Mocht je mijn vorige blog nog niet hebben gelezen, lees deze dan ook. Er staan fantastische methoden in om de pendel te gebruiken zonder dat je verstand er tussen gaat zitten!

In april 2018 geef ik de workshop Werken met Energie, Pendelen en Wichelroede. Maar nadat deze was aangekondigd was het na een week al volgeboekt. Mocht je belangstelling hebben om met de volgende workshops mee te doen, mail dit dan naar info@wellenberg.nl Er is nog geen datum bekend waarop deze wordt gehouden.

Lieve groet,
Daisha

P.s.: Heb je hier een vraag over? Stuur deze naar daisha@radiomerlijn.nl en ik beantwoord je vraag in mijn radioprogramma ‘Zielsverwanten’. Elke week op zaterdag om 20.00 uur te beluisteren via Radio Merlijn ! En daarna nog de hele week bij Uitzending gemist.

Wil je automatisch op de hoogte blijven? Hier kun je je gratis abonneren op mijn blogupdates.

 

 

 

Gewijzigd op 27/12/2017

Reageren is niet mogelijk.