Wie belt wie ?

Wie belt wieHeb je even tijd?

Ik heb een belangrijke boodschap voor je!
Weet je dat ongeveer 30% van de Nederlanders zich eenzaam voelt? Dat zijn 3,5 miljoen mensen op een totaal van ruim 12 miljoen volwassenen. Schrikbarend veel, toch?! Denk dan niet alleen aan ouderen, ook jongeren die net klaar zijn met hun studie of op zichzelf zijn gaan wonen. Eenzaam zijn komt op elke leeftijd voor. Gelukkig kunnen eenzaamheidsgevoelens van voorbijgaande aard zijn. Doordat men het oplost door bijvoorbeeld nieuwe contacten te zoeken of oude contacten te herstellen. Maar niet iedereen heeft die mogelijkheid.

Even wat cijfers op een rijtje:
In 2013 zijn er 2 miljoen huishoudens van 65-plussers (Bron: CBS) Dit aantal zal de komende jaren blijven stijgen.
In Nederland leven (in 2005) ongeveer 1,4 miljoen mensen onder de lage inkomensgrens. Dit is 8,9% van de bevolking.
Driekwart van de verpleeghuisbewoners is afhankelijk van hulp van anderen voor de persoonlijke verzorging en het naar buiten gaan.
Ouderen in zorginstellingen die meedoen aan groepsactiviteiten en vaker een praatje maken met het verzorgend personeel, oordelen positiever over hun leven.

Wat voor problemen brengt eenzaamheid met zich mee?

Website Kennislink zegt daarover:

Eenzaamheid heeft ernstige gevolgen voor het individu en voor de maatschappij. Wetenschappelijk onderzoek toont keer op keer aan dat gevoelens van eenzaamheid zorgen voor een lagere kwaliteit van leven. En dat eenzaamheid verband houdt met psychische en somatische gezondheidsklachten, zoals angst, depressie, slaap problemen en hart- en vaatziekten. Eenzame mensen overlijden gemiddeld eerder. Voor het individu kan eenzaamheid dan ook een groot (gezondheids) probleem zijn.

Eenzaamheid is echter ook een maatschappelijk probleem, omdat eenzaamheid de sociale samenhang ondermijnt. De maatschappij wordt gevormd door menselijke interactie. Eenzame mensen hebben minder interactie, of de kwaliteit van de interactie is minder. Hierdoor hebben zij een minder goed sociaal netwerk. Eenzame mensen kunnen minder bijdragen aan de maatschappij omdat zij minder toegang hebben tot deze maatschappij.

Vanuit je Hart en Ziel leven, wie wil dat niet…

Wat kunnen we doen om de eenzaamheid een klein beetje te verlichten?
Veel! Natuurlijk, er zijn instanties welke op dit gebied al bezig zijn, maar ook zij kunnen niet alles. Nu de feestdagen voor de deur staan, dagen dat de eenzaamheid nog harder toeslaat, doe ik – Daisha – een beroep op jou.

Laat je Ziel spreken en zie wat je zou kunnen doen:

 • Een of meerdere keren iemand bellen. Er zijn mensen die soms dagen hun stem niet gebruiken. Kunnen ze dan niet praten? Jawel, maar er is niemand om mee te praten. Kun je je dat voorstellen dat je dagenlang geen levende stem hoort en zelf niets zegt?
 • Een Sinterklaas- of Kerst cadeautje sturen. In ons huis staan vaak allerlei prullaria. In de kast staan koekjes en/of snoep. Daar zou je een Sinterklaas- of Kerstcadeau van kunnen maken. Met een leuk gedicht of verhaaltje erbij en met nauwelijks kosten maak je iemand heel gelukkig!
 • Ben je alleen met de feestdagen? Nodig mensen uit, laat iedereen iets te eten en/of te drinken meenemen en maak er een heerlijk en gezellig diner van.
 • Zou je naar een concert of een andere happening willen, maar voel je er niets voor om alleen te gaan? Wie weet is er iemand die dat een goed idee vindt en graag met je meegaat.
 • Zo kun je iemand meenemen om een ritje te maken in de auto. Of een wandeling als het weer dat toelaat. Of misschien wil je wel een (halve) dag oppassen, gezelschapsdame of -heer zijn.
 • Wellicht heb je nog een ander haalbaar idee, ik zie je idee graag tegemoet.

In ieder geval zijn er mogelijkheden te over en dat meestal zonder dat het iets kost. Slechts wat tijd, aandacht en begrip van je.

lieve groet,
Daisha

Gewijzigd op 19/04/2017

3 Responses to “Wie belt wie ?”

 1. Vera Warnaar

  Zou best wel als mens naar een ander mens die eenzaam is of problemen heeft willen luisteren.
  Kan eerst via de mail en later eventueel telefonisch.
  Dus….ik wacht af.

  Lieve groet Vera

  • Daisha de Wijs

   Lieve Vera,

   hartelijk dank voor je aanmelding.
   De komende twee weken ga ik kijken wie voor wie wat kan betekenen.
   A.s. zondag 24 november geef ik het programma Zielentaal om 21.00 uur nog uitgebreidere uitleg aan wat de bedoeling is. Ik zal dan ook jouw aanbod noemen, wie weet wie er op reageert.

   Nogmaals hartelijk bedankt!

   Lieve groet, Daisha

 2. Ria Berndsen

  Lieve Daisha,

  Mijn belangstelling gaat uit naar kinderen die gesloten of teruggetrokken aan het ‘over’-leven zijn.
  Het is mijn passie om de schoonheid van elk kind naar voren te halen, waardoor het mag gaan stralen en met LEVEN begint.
  Een luisterend oor bieden met voorlezen als ingang, is wat ik momenteel te bieden heb naast mijn
  functie als helend masseur. Ik wens dat hierdoor vele eenzame kinderen zich gehoord mogen voelen waardoor hun zelfvertrouwen toeneemt en ze de moed hebben om zich te laten zien.

  Hart-elijke groet,

  Ria Berndsen

Reageren is niet mogelijk.