Boosheid of Innerlijke Rust
Nieuwsbrief ontvangen?
Daisha de Wijs
04/07/2019
Gemiddelde leestijd: 8 minuten
Mag ik je wat vragen?
Ik wil minder afhankelijk worden van Facebook om mijn lezers te bereiken. Als je je
aanmeldt voor mijn nieuwsbrief, dan ontvang je wekelijks als eerste mijn nieuwste artikel.
Klik hier om je aan te melden
K. mailde: ‘Hoe zit dat met boosheden? Moeten die weer naar boven gehaald worden? Ik kreeg in een consult bij iemand te horen dat ik vanuit mijn jeugd verdrongen boosheden heb opgebouwd. Ik heb nogal een kort lontje en dat zou daar vandaan komen. Hoe kom ik daar vanaf?’
Achterhaalde therapieën
Er is een periode geweest dat vroegere boosheden weer naar boven gehaald moesten worden, zodat de boosheid alsnog kon worden geuit. Men moest dan op een kussen stampen met in gedachten de persoon waarop je boos was. Er waren zelfs aparte ruimtes waar je serviezen kapot mocht gooien of op boksballen kon beuken. Alhoewel dit nog steeds bestaat, of zelfs weer in is. Dat allemaal met de gedachte: dan gaat het eruit, dan ben je het kwijt.
Eind jaren tachtig deed ik een opleiding waarbij men een therapie aanbood dat nog verder ging. Hierbij moest je heel hard op de rug van je medecursist beuken. Diegene waarop gebeukt werd moest pas als het echt te erg werd zeggen: stop! Er werd bij gezegd: ‘ga tot je uiterste grens, wees geen mietje, laat je niet kennen’.
Op het einde van de oefening – kun je het wel een oefening noemen? – moest een man met de ambulance naar het ziekenhuis worden gebracht. Hij heeft dagenlang in het ziekenhuis gelegen omdat zijn rug tot bloedens toe kapotgeslagen was. Zowel degene die het deed als het ‘slachtoffer’ zijn beiden duidelijk over hun grens gegaan. Dat zie ik vaker gebeuren, kan ook niet anders. Wanneer je iets energie geeft vermeerdert het alleen maar, en wel met een enorme kracht.
Ik heb nooit het nut gezien om boosheden nog eens extra energie te geven door woede op een gewelddadige manier te uiten. Gelukkig komt men er steeds meer achter dat dit inderdaad niet de oplossing brengt. Hoe meer je je boosheid uit, hoe meer het boosheid opwekt. En op een gegeven moment wordt het een ‘trip’.
Je doet het niet goed
Wanneer je denkt met boosheden van je jeugd of van een bepaalde tijd in je leven zit, ga kijken wat de oorzaak van je boosheid is. Voelde je je machteloos, had je weinig geduld? Werd je vernederd, gepest, onderdrukt? Had men veel kritiek op je, deed je het nooit goed? Kijk wat de essentie was waarop je boos werd.
Op mijn negentiende trouwde ik en op mijn 21ste kreeg ik mijn eerste kind, anderhalf jaar later kwam de tweede. Beide kinderen hadden een afwijking, en vroeger veel aandacht. Geen probleem, maar het wordt wel een probleem wanneer je elke keer te horen krijgt dat je het niet goed doet. Zowel van doctoren, als partner en goedbedoelende medemensen.
Ik had een eigen methode ontwikkeld om mijn zoontje, die volgens de specialist autistisch was en mijn dochter die ver achterliep op leeftijdgenoten, te begeleiden. Maar volgens de deskundigen van de jaren 70 was wat ik deed niet juist. (Gelukkig wordt deze begeleiding in de laatste tien jaar als de juiste methode toegepast!) Wanneer je elke dag van de een of ander te horen krijgt dat je geen goede moeder bent en het helemaal fout doet, word je machteloos, het ondermijnt je totaal.
Kort lontje
Wat heeft dat met boosheid te maken, vraag je je misschien nu af? Wanneer je machteloos bent, kun je twee dingen doen: boos worden op de persoon die je machteloos maakt of boos worden op jezelf. Wanneer je op jezelf boos wordt, is dat misschien nog wel erger dan dat je boos bent op iemand of op de wereld. Boosheid vernietigt, ben je boos op iemand dan wil je de ander vernietigen. Bij boos zijn op jezelf maak je jezelf ‘kapot’, en op een gegeven moment wil je, kun je, niet meer met jezelf leven.
Terug naar de vraag van K. Wanneer je een kort lontje hebt dan zit dat meestal in je karakter. We komen hier op aarde om zulke onvolkomenheden in onszelf te overwinnen. Dat doe je niet door toe te geven aan het weinige geduld dat je hebt. De enige manier om je irritaties de baas te worden is geduld te leren hebben. Sommige situaties, sommige personen vragen nu eenmaal wat tijd van je.
Een nieuwe hype
Ongeduldig zijn is iets wat in de huidige tijd meer voorkomt dan vroeger. Hoe komt dat? Mary Jane Ryan, schrijfster van het boek De kracht van het geduld, zegt hierover: ‘Hoe sneller dingen gaan, hoe minder geduld wij ervoor kunnen opbrengen. Door al onze apps, snel keuze toetsen, draadloos betalen en internettransacties is de snelheid uit onze cultuur verdwenen. We ervaren nu alleen nog maar graden van traagheid. Ongeduld is een gewoonte, en geduld ook. Geduld is niet iets wat we hebben of niet hebben. Het is een beslissing die we nemen, keer op keer.’
In haar boek somt Mary Jane Ryan een aantal opmerkelijke wetenswaardigheden op. Dat er bijvoorbeeld fastfood restaurants zijn die beloven een lunch binnen negentig seconden te serveren, anders hoef je niet te betalen. Dat er een populair all-you-can-eat-restaurant in Tokio is, waar je afrekent per minuut – hoe sneller je eet, hoe minder je betaalt. En dat het maximale aantal verdiepingen van een wolkenkrabber mede wordt bepaald door de tijd dat mensen bereid zijn op de lift te wachten. Vijftien seconden is volgens Ryan prima, bij veertig seconden worden we woest.
Mary Jane Ryan spoort ons aan om op ongeduldige momenten eens kritisch naar onszelf te kijken. Ongeduldige mensen vinden zichzelf volgens haar ontzettend belangrijk. ‘Ik hoef mij dit niet te laten welgevallen, lijken ze te denken, want ik verdien beter.’
Ongeduld is woede
Ongeduld is een vorm van woede. Professor David Baliy Harned, schrijver van het boek Geduld, zegt: ‘De meeste mensen beschouwen wachten als een teken van een fout in het systeem, en niet als een natuurlijk gegeven van het leven. Maar mensen hebben altijd moeten wachten, op goed weer om te kunnen planten of het einde van een plaag. Het enige verschil is dat we nu op andere dingen wachten.’
Heb je het gevoel dat je verdrongen boosheden vanuit je jeugd, je ex relatie of welke situatie dan ook hebt, leg de oorzaak niet buiten je. Waarom ben je meegegaan in de toenmalige situatie? Wat wekte toen je boosheid op? Was je boos op jezelf, omdat je je situatie niet veranderde?
Boosheid en/of verdriet kunnen je verhinderen om het zuivere van het onzuivere te onderscheiden!
Doe niets met de boosheid, doe iets met wat die boosheid in jou opwekt! Wat er vroeger is gebeurd kun je nimmer over doen. Hierdoor kun je ook niet die bepaalde oorzaak eruit halen. De omstandigheden van toen je nog kind was, of van een eerdere situatie zijn voorbij, liggen in het verleden. Daarbij een kind is nu eenmaal afhankelijk van volwassenen. Wanneer je tegen een jong kind zegt ‘nu moet je voor jezelf zorgen’, dan raakt het kind volledig in paniek. Het kan financieel en praktisch nog niet voor zichzelf zorgen.
Boosheid roept boosheid op
Zijn er boosheden geweest in je jeugd en heb je die niet geuit, accepteer dat het zo is. Doe liever iets met de boosheid die je nu in je voelt. De oorzaak ligt misschien in het verleden, maar diezelfde oorzaak kan nimmer in het heden liggen. Ga onderzoeken waar de huidige boosheid vandaan komt en ga daar mee aan het werk.
Zoals gezegd boosheid roept boosheid op. Boosheid uiten lost meestal niets op, niet in jezelf en niet in contact met anderen. Door boos te zijn breng je een negatieve lading in de situatie waar het omgaat. En voordat je het beseft wordt de situatie er nog slechter op.
Zorg ervoor dat er geen boosheid in jou is. Hoe? Door bijvoorbeeld de oefeningen in geduld die hier onder staan bewust te doen. Of het zinloze van boosheid in te zien. Iedereen is het er mee eens dat de wereld vol agressiviteit zit. Het is niet de wereld, het zijn de mensen die boosheid in zich dragen. Heb geen oorlog met jezelf, dan is er ook geen oorlog met de mensen waar je mee te maken hebt.
Nieuwe inzichten, nieuwe leven!
Oefeningen in geduld:
- Wanneer je ergens moet wachten, kijk dan om je heen. Meestal is er genoeg te zien waar je bent. Wellicht kom je op fantastische ideeën, of krijg in een bepaalde situatie waar je maar niet uitkomt ineens nieuwe inzichten. Door even niets te doen, komen de mooiste inzichten in je naar boven.
- Heb belangstelling voor de mensen die ook moeten wachten. Wie weet wat voor mooi gesprek je samen kunt hebben. Immers wanneer je samen iets deelt, brengt datgene verbondenheid tussen jou en de ander.
- Zet eens een dag (bijvoorbeeld in het weekend) de tijd stil. Door alle klokken in je huis stil te zetten, je horloge af te doen, je iPhone de hele dag niet gebruiken, één dag zonder tijd leven. Ik weet zeker dat het je zal bevallen, alhoewel het in het begin wat onwennig is. Wist je dat in winkels expres geen klokken hangen, omdat je dan langer winkelt!
- Zet je wekker een kwartier of een half uur vroeger. Neem ’s morgens alle tijd voor je ochtendritueel. Of wees als eerste daar waar je wordt verwacht.
- Wil je echt geduld leren? Neem dan bij de kassa of waar je in een rij staat eens de langste rij.
- Bel de persoon eens op waar je je zo aan ergert. Dit omdat deze zulke langdradige gesprekken heeft, of zo langzaam praat. En luister dan eens naar wat er ‘achter’ de woorden wordt gezegd. Het verscherpt je intuītie!
- Heb je haast in het verkeer? Wees je bewust dat het slechts hooguit een of een paar minuten scheelt wanneer je met alle geweld en met gevaar voor eigen en andermans leven inhaalt. Herinner je jezelf er dan aan dat jouw leven en dat van een ander niet mag afhangen van een paar minuten.
- Neem je eens voor om een hele dag slechts een ding tegelijk te doen. Voor vrouwen bijna een onmogelijk iets, maar je moet er wat voor over hebben om geduld te leren. Het voordeel is dat je gaat merken dat alles meer geconcentreerd en zelfs vlugger gaat.
Wat mij het meeste helpt is: lukt het me in dit leven niet dan heb ik nog volgende levens om dat te verwezenlijken, om mee verder te gaan, of om het dan op te pakken. Zo leef ik vanuit overal de tijd voor hebben. Zijn er wensen die nu niet vervuld kunnen worden door mijn fysieke gesteldheid, vanwege de financiën of om andere redenen, ook dat bewaar ik dan voor een volgend leven. Onze Ziel leeft immers eeuwig!
Ik wens je net zo’n heerlijk innerlijk rustig leven als ik zelf heb door zo in het leven te staan!
Lees ook eens: https://www.daishadewijs.nl/onze-bewustzijnsshift/
Lieve groet,
Daisha
Heb je een vraag, en dat kan over van alles zijn. Stuur deze naar daisha@radiomerlijn.nl Ik beantwoord je vraag in mijn radioprogramma ‘Zielsverwanten’. Elke week op zaterdag om 20.00 uur te beluisteren via Radio Merlijn ! En daarna nog de hele week bij Uitzending gemist. Vermeld wel je geboortedatum er bij en/of van de betrokkenen plus voornaam. Ik vertel deze niet in de uitzending, dus privacy verzekerd.
Wil je automatisch op de hoogte blijven? Hier kun je je gratis abonneren op mijn blogupdates. Of ontvang elke week informatie over mijn radioprogramma’s, hier kun je deze gratis nieuwsbrief aanvragen. Daarin staat ook iedere week mijn blog vermeld, dus dat is twee in één!
Contact
Daisha de Wijs
Wellenbergweg 2
7383 RX Voorst gem. Voorst
KvK 71678212
BTW nr. NL858806940B01
© 2020 Daisha de Wijs - All Right Reserved | Webdesign en realisatie door De Grinthorst
Ontvang nieuwe artikelen per email
Met mijn wekelijkse blog updates per email mis je nooit meer een artikel