Het is al weer de laatste les, ik hoop dat je ze allemaal hebt kunnen volgen. Mocht dat niet zo zijn, ga het dan in ieder geval doen. Deze waardevolle informatie heb ik op papier gezet teneinde je te helpen je onderbewuste bewust te maken. De lessen zaten voornamelijk in mijn hoofd. Lees ook mijn blog over hoe mijn kennismaking met Tarot was.

Vanaf 1988 heb ik vele Tarot opleidingen gegeven. In 2013 was de laatste, 25 jaar lang heb ik vele keren de Jaaropleiding Tarot Therapeut gegeven. Wanneer je me ’s nachts wakker zou maken dan kan ik je zo les in Tarot geven. Ik hoef niets na te kijken.
Je hebt nog een aantal aspecten van de Tarot niet gehad, welke in de opleiding wel werden gegeven. Dit is omdat een persoonlijke begeleiding bij de verdere verdieping in Tarot echt nodig is. Dat kan niet op papier, vandaar.
Toch wil ik je in deze laatste les nog iets heel belangrijks meegeven. Misschien had ik er mee moeten beginnen, dat heb ik bewust niet gedaan. Nu heb je op een prettige manier de Tarot kunnen ervaren. Datgene wat ik je nu ga vertellen kost wat meer tijd, maar is wel voor de rest van je leven heel belangrijk. Niet alleen in combinatie met Tarot, maar altijd elke dag!

In elke vraag zit je antwoord al besloten!

Wanneer je een goede vraag op papier stelt, dan heb je al bijna het antwoord. In de vraag zit namelijk reeds je antwoord besloten. Als je op elk woord van de vraag let, dan zul je ervaren dat achter deze woorden meestal een diepere vraag ligt, een vraag die meer bij de werkelijke kern past. Daarom: volg bij grote levens- of zakelijke problemen altijd de structuur van de goede vraagstelling.

 1. Begin je vraag altijd met: ‘Wat moet ik doen om ………..?’

  Stel de vraag positief en actief. Dit omdat jij, of degene die de vraag stelt, bereidt is om het probleem op te lossen. Vooral als het probleem elke keer terugkomt (structureel is) of al even loopt. Los het op met iemand of met iets en dat is interactueel.

  Wordt een onderdeel niet in de vraag besloten, dan krijg je dit in je antwoord terug: waarom je niet actief bent; structureert etc. Vandaar dat de vier principes: actief, positief, structureel, interactueel, inclusief de zin waar je mee begint in de vraag besloten dienen te zijn.

  Een positief mens is actief, structureert en is interactueel bezig!

 2. Ontdek het motief!

  Wanneer je de vraag op papier hebt, vraag je dan het volgende af: waarom stel ik deze vraag? Wanneer je dat weet, kan het zijn dat je je vraag anders gaat stellen. Zeker als het niet de ‘lading’ dekt met wat je bedoelde te vragen. Aarzel dan niet en stel een andere vraag.

 3. Gevoel en/of angst

  Welk gevoel en/of angst heb je bij dit probleem? Waar ben je bang voor? Welke angst zit er ‘onder’ de gestelde vraag? Door dit te benoemen kan het zijn dat je vraag niet is wat je bedoelde. Ook het antwoord hierop kan een andere vraag oproepen. Aarzel niet wanneer je voelt dat het meer met angst te maken heeft, dan met wat anders. Verander de vraag zodanig dat deze angst of het vervelende gevoel eerst wordt opgelost.

Deze drie onderdelen zijn erg belangrijk, zo belicht je het probleem van drie zijden. Indien je dit niet zou doen, dus laat je één van de factoren weg, dan kun je een vraag krijgen met een dubbele bodem. Je krijgt antwoord maar je snapt er niets van!

Een zelfde vraag kun je beter niet herhalen: vaak is de situatie, door het antwoord dat je van Tarot hebt gekregen, al veranderd. De probleemstelling is op dat moment al weer gewijzigd! Doe je het toch, stel je dezelfde vraag meerdere malen, dan krijg je meestal een gelijkluidend antwoord. Wel kan een antwoord een nieuwe vraag oproepen. Ga hier dan op door en stel de nieuwe vraag. Bestudeer de kwestie altijd rustig, neem er de tijd voor!

Weet: een vage vraag geeft een vaag antwoord. Krijg je een duidelijk antwoord, waar weinig tegen in te brengen valt, dan is het raadzaam het gegeven advies te volgen, want:

Als je een waarheid hoort en je volgt hem niet,
dan wordt dit tot een gif in je leven.
Zelfs zo dat het vernietigend naar jezelf werkt!

Begrijp je het antwoord niet? Dan is het zeker belangrijk om je vraag duidelijker te stellen. Of de vraag te herformuleren en de Tarot opnieuw te raadplegen.

Wanneer je deze Vragenstructuur bij elke vraag of probleem in je dagelijkse leven zou toepassen – dus zonder Tarotlegging – dan ben je je eigen coach, adviseur en/of therapeut. En ontwikkel je jezelf pijlsnel naar een hoog bewustzijn!

We gaan naar de beschrijving van de Grote Arcana kaart:

XXI de Wereld

In het Verhaal van je Leven betekent de kaart: De Wereld, de 21.

De WereldDe laatste kaart van de Grote Arcana ofwel de kaart die aangeeft dat een geheel nieuw leven aanbreekt. De Wereld luidt een fase in waarin je tevreden bent met jezelf en je omgeving. Je kunt terugzien op een rijk leven, vol ervaringen. Je voltooit je leven en verwelkomt het nieuwe. Je hebt er vrede mee. Tegengestelde krachten in je verenigen zich. Je komt tot volledige zelfontplooiing en zorgeloos geniet je van deze laatste fase. Je weet dat zodadelijk de bevrijding komt. Je onthecht je en gaat lichtvoetiger met de dagelijkse problemen om. Je wordt erkend als de wijze persoon. De stabiele mens, die zijn draai heeft gevonden.

Na De Wereld begint een nieuwe levensdans!

Het verhaal van alledag. We zijn aan het einde gekomen van de beschrijving van het leven zelf. Maar al deze fasen kun je ook meemaken in een bepaalde periode van je leven. Soms lijkt een fase steeds weer terug te keren. Kijk daar naar, wat kun je daarvan leren? Begin dan met dat leerproces en je zult ervaren, als je deze les geleerd hebt, dat deze fase nimmer meer in een zo heftige mate terugkomt.

 

Als je deze kaart kiest of als deze in je legging voorkomt, dan betekent XXI de Wereld:

De Wereld is een zeer gunstige kaart! Hij is verbonden met X het Rad van Fortuin. Je ziet het ook aan de symbolen.
De symbolen vertellen: De krans op het hoofd is de lauwerkrans, een natuurlijke bekroning. In de vier hoeken zie je de sterrenbeelden: de Stier, het element aarde, pure kracht, ofwel de lente. De Leeuw vertegenwoordigt het element vuur, en duidt op de zomer en rijpheid. In de andere hoek de Schorpioen. Hier vertegenwoordigt door de adelaar, het element water, het vruchtbare. In de andere hoek zie je een mens, dat is de Waterman. Het element lucht, welke de oogst laat zien, de beloning!
Met andere woorden: De lauwerkrans voor de ingewijde, die erin is geslaagd deze vier elementen te overwinnen. In beide handen zie je een scepter, symbolen van de overwinning, van magische kracht en eenwording (ego en ziel).

De banier geeft aan dat je vrij bent. De getallen vertellen: 1 Magiër en 2 Hogepriesteres, ofwel yang/yin gecombineerd. De rechtervoet staat in de materie, ofwel het geeft aan dat je vaste grond onder de voeten zult hebben. De linkervoet is opgeheven en dat betekent: bevrijding van emoties.
Je ziet dat het gezicht een diepe vrede uitdrukt. De Wereld is dan ook het omgekeerde van ‘De Gehangene’.

Advies: Je kunt met open armen elke ervaring verwelkomen. Wat je ook doet, alles wordt met succes bekroond. Doordat je één bent met je innerlijke wezen is er geen scheiding tussen geest en materie, zelfs het negatieve kun je opnemen.
Je zult je draai (plaats) vinden. XXI de Wereld kondigt een positieve verandering aan. Je krijgt erkenning. Eind goed, al goed. Je kunt zorgeloos genieten, want er zal een bevredigend einde van de cyclus zijn. Ofwel het succesvol afronden van een zaak.
Kortom: Harmonie in je leven. Je vindt een uitweg en je zult succes hebben.

Wie een muur afbreekt, bouwt een uitzicht op!

Hartegroet,
Daisha de Wijs

Les 1 tm 10 Les 11 Les 12 Les 13 Les 14 Les 15 Les 16 Les 17 Les 18 Les 19 Les 20

Terug naar de beginpagina