Hoger Bewustzijn…

Vrijheid, gelijkheid, broederschap

De mens wordt steeds bewuster, we ontwikkelen onszelf naar een Hoger Bewustzijn. Er zijn altijd hoogontwikkelde mensen geweest, maar dat waren er slechts enkelen. Mensen die lang geleden leefden en waarvan de namen nog steeds worden genoemd, zoals Aristoteles, Socrates, Plato, Thomas More, Hildegard von Bingen, Boeddha, Jezus, Mohammed, Sathya Sai Baba, Yogananda, Leonardo da Vinci, etc. etc.
Ook bepaalde volkeren waren lang geleden al hoog ontwikkeld. Zoals de mensen van het vroege Atlantis, de Maya’s, de Azteken, de Inca’s, de Essenen, de Katharen, de vroegere Egyptenaren, het vroegere China, etc. etc.

Deze hoogontwikkelde mensen en gemeenschappen zouden de huidige mensheid als barbaren betitelen. Nog steeds lopen we achter wat betreft de gelijkheid van mensen. De haat tegen joden, homo’s, bepaalde religies, gezagsdragers en anderen veroorzaken barbaarse, agressieve aanvallen tot vaak de dood er op volgt.

Terwijl iedereen gelijkwaardig behandeld wilt worden, is daar op alle gebieden nog weinig van te merken. Nog steeds worden mensen in loondienst uitgebuit. Onder andere doordat bestuurders al maanden, soms zelfs jaren van tevoren, angst zaaien dat er tientallen mensen ontslagen moeten worden. Kortom wanneer je om je heen kijkt hebben we nog lang niet bereikt wat de genoemde mensen en gemeenschappen in het verleden beoogden. Namelijk gelijke kansen voor iedereen, gelijkwaardigheid, respect en acceptatie naar en van elkaar.

Liberté, égalité, fraternité, ofwel Vrijheid, gelijkheid en broederschap (broederlijkheid) brengen slechts weinig mensen voor zichzelf en naar anderen in de praktijk. Terwijl deze leuze al in het begin van 1800 dé lijfspreuk van velen was.
Hoe komt dat toch? Ik zou nu kunnen gaan vertellen waardoor en waarom de mens tot nu toe niet in staat is om te ontwikkelen naar een hoger bewustzijn. Maar dat zou een opsomming worden waar ik nu niet naar toe wil. ik wil juist vertellen hoe we dat wel kunnen, juist nu!

Zo werkt het bewuste met het onbewuste

Al eerder schreef ik over de ontwikkeling van ons bewustzijn in mijn blog: https://www.daishadewijs.nl/diverse-tips-voor-het-wakker-maken-van-je-zielsbewustzijn/
Echt een aanrader om die aanvulling ook te lezen!

Je onbewuste onthoudt alles dat wij mensen ooit hebben meegemaakt. Het vergelijkt alle nieuw binnengekomen data met de reeds opgeslagen data. Ons onderbewuste is niet in staat om een nieuwe gedachte voort te brengen. Het onbewuste is niet meer dan een opslagplaats voor alles wat we via onze zintuigen ervaren.

Je kunt het vergelijken met het geheugen van je computer. Je zintuigen zijn de programmeur die alles wat je hoort, ziet, voelt, ervaart, meemaakt, handelt, etc. opslaat in je onbewuste. Wanneer je iets voor het eerst meemaakt, of iemand voor het eerst ziet, of iets voelt, etc., dus ook wanneer je bijvoorbeeld iets krijgt aangeboden, verifieert je bewuste eerst in je onbewuste of je hier al eerder mee te maken hebt gehad. In een nanoseconde – dat is een miljardste van een seconde! – krijg je van je onbewuste het sein veilig of niet veilig.

Het onbewuste werkt net zo als dat je een bepaalde zin zou zoeken in Google. Je kopieert de zin, gaat naar Google en even later zie je in welke teksten die zin voorkomt. Ik doe dat zelf regelmatig, vanaf 2010 heb ik meer dan 500 blogs geschreven. Onderhand weet ik niet meer of ik over een bepaald onderwerp wel of niet heb geschreven. Door de zin te verifiëren zie ik of dat het geval is of niet. Google doet er slechts een seconde over, maar dat is nog altijd een miljard keer langer dan de verificatie van je bewuste naar je onbewuste. Je begrijpt het gaat zo vlug dat je niet eens merkt dat het gebeurt.

Je zoekt een geliefde

Een voorbeeld: Je komt iemand voor het eerst tegen, je ziet de persoon en je bewuste gaat in je onbewuste op zoek of deze persoon op iemand lijkt die je al eerder hebt ontmoet. En ja hoor, de neus of het haar lijkt precies op iemand die jou niet zo prettig heeft behandeld. Je bewuste krijgt het signaal: ‘pas op, gevaar!’. En vervolgens houd je al enige afstand van de persoon, waardoor de situatie nogal ongemakkelijk kan gaan worden.

Zeker als je op zoek bent naar een geliefde, of naar een persoon om mee samen te werken, of anders, is dit geen goed begin. Sommige mensen zeggen had ik maar in het begin naar mijn gevoel geluisterd, want ik kreeg toen al een waarschuwing van ‘niet doen’. Maar waar je naar hebt geluisterd is je verstand. En ons verstand wil altijd gelijk krijgen, dus die gaat in het verdere contact continu met dit in je achterhoofd – zonder dat je je dat bewust bent – van ‘niet doen’ met deze persoon om. Alles wordt in een argwanend kader gesteld, en nogmaals zonder dat je je dit bewust bent.

Je bewuste bewustzijnsniveau wordt ook wel de hoofdzetel van je ego genoemd, ofwel wat wij noemen ons verstand. Dit niveau ontvangt, zoals ik al zei, alle data via je zes zintuigen. Het wordt dan direct het onbewuste ingestuurd om verwerkt te worden. En in wezen bepaalt het onbewuste wat je vervolgens gaat doen.

OF… weet nu dat het zo in je werkt, je kunt dus bewust op onderzoek uitgaan. Even weer het voorbeeld van het zoeken naar een geliefde. We willen immers geliefd en niet afgewezen worden. Daarom: kom je iemand tegen, ga niet op je eerste instinct af. Ga met de persoon in gesprek, stel persoonlijke vragen. Houd er rekening mee dat het onbewuste misschien het signaal onveilig gaf, maar daar laat je je in eerste instantie niet door leiden. In de gesprekken, de ontmoetingen samen, kijk naar elke persoon die je ontmoet als totaal nieuw. Soms zelfs naar je partner, je kinderen, je familie. Je houding naar hem of haar zal anders zijn als jij onbewuste je onbewuste laat. Weet dat iedere reactie een zelfde reactie uitlokt.

Wat zou Liefde in deze situatie doen?

Wanneer ik met iemand spreek, het maakt niet uit of iemand voor me nieuw is of dat ik de persoon ik al lang ken. Elke keer ben ik me bewust dat iedereen elke dag verandert. Sowieso alle cellen in je lichaam, maar ook emotioneel, mentaal en geestelijk. immers elke dag ga je verder met je leven. Geef iedereen elke keer de kans om zichzelf te mogen zijn. Wees je altijd bewust dat de ander anders is dan jij. Daarom heet de ander ook de ‘ander’. Dat betekent dat de ander anders denkt, doet en voelt. Het leven is net een bos wilde bloemen, en samen vormen we een mooi boeket. Verfijnde humor helpt bij alles ontzettend goed. Het leven duurt te kort om er een drama van te maken!

Ik hou er rekening mee dat hoe ik uit dit leven stap, ik met dezelfde energie in een volgend leven kom. Onze Ziel gaat verder waar ze als laatste is gebleven. Verder met de ontwikkeling, verder met eventuele angsten, doemdenken, verbittering, teleurstelling, etc. Maar ook met blijdschap, je vrij voelen, jezelf kunnen zijn onder alle omstandigheden, etc. Het leven zien als een mogelijkheid om verder te groeien in bewustzijn. Voor dat laatste kies ik, een bewuste keuze. Wat er ook gebeurd in mijn leven, zowel fysiek als geestelijk, ik kies er voor om vreugdevol te leven.

Pas op voor je gedachten!

Bij een opleiding, Satsang of andere activiteit die ik begeleid, geef ik af en toe een oefening, waarbij men zelf kan ervaren hoe ons onbewuste en bewuste samenwerkt. Misschien een goed idee om deze oefening zelf eens te doen wanneer je iemand nieuw tegenkomt. Je kunt deze oefening zelfs doen als je de persoon vaker hebt gezien.

Dit is de oefening, het is in vijf delen:
De eerste opdracht is:
kijk naar de persoon, naar het gezicht, het lichaam, de ogen, en probeer op deze wijze het karakter van de persoon te beschrijven. Je hoeft niets te vertellen aan de ander, wees eerlijk naar jezelf en kijk kritisch hoe je de ander ervaart.

De tweede opdracht is: Aan wie herinnert deze persoon je? Heb je het gevoel dat je een vergelijkbaar persoon al eerder hebt ontmoet? Beschrijf het karakter van de persoon die je hebt gekend. Mocht je die persoon toen of niet, of had je je bedenkingen?

Bij zowel de eerste tot en met de vierde opdracht hoef je niets tegen elkaar te vertellen. Je kunt dus alles denken en ervaren wat je wil. Niemand kan jouw gedachten horen, dus wees kritisch en oordeel vrij.

De derde opdracht: Je hebt je ingeschreven bij een relatiebemiddelingsbureau. En deze persoon (nog steeds dezelfde persoon dus) hebben ze aangemerkt als dé persoon die voor de rest van je leven bij je zal blijven. Het is de bedoeling dat je met deze persoon de rest van je leven een intieme relatie hebt. Hoe ervaar je nu deze persoon? Beschrijf voor jezelf wat je hierbij voelt.

De vierde opdracht: pak elkaars handen, voel hoe de handen zijn. Kijk in elkaars ogen en probeer dieper te kijken, in de Ziel van de persoon. Streel eventueel de handen, de polsen, de onderarmen van de persoon. Raak elkaar aan waar het mag van elkaar, heel voorzichtig, heel subtiel.

De vijfde en laatste opdracht: Vertel elkaar een stukje van je levensverhaal. Het liefst een heftige gebeurtenis, dat je behoorlijk onderuit haalde. En hoe je daar eventueel weer uit bent gekomen. Probeer zo open mogelijk naar elkaar te zijn. Alles dat je zegt blijft in deze ruimte en gaat niet verder.
Bij dit onderdeel zie je grote veranderingen tussen elkaar ontstaan. Was de houding ten opzichte van elkaar eerst afstandelijk, nu omhelst men elkaar, troost men elkaar liefdevol. Een wereld van verschil!

Op het einde vraag ik: wanneer was je het meest kritisch? En wanneer was je het mildst?

Groeien naar een Super Bewustzijn

Bij de eerste opdracht kijk je met je verstand, je bewuste, je zintuigen. Bij de tweede opdracht speelt je verleden de hoofdrol, ofwel je onbewuste. Bij de derde opdracht breng ik je weer in het verstand.
Weet dat de meeste mensen reageren vanuit de waarneming met de zintuigen – dus het verstand. En wat men in het verleden heeft ervaren. Jezus zei toen Hij aan het kruis hing: ‘Vergeef het hen, want ze weten niet wat ze doen.’ Dat spreekwoord hoort bij deze staat van bewustzijn. Men is zich echt niet bewust dat ze je kwetsen, of dat ze verkeerd handelen. Deze mensen komen op je Pad, zodat jij, als bewuste, het hen anders kan laten zien. Maar dat kan je alleen maar doen vanuit begrip en zonder boosheid. Immers: iedere reactie lokt een zelfde reactie uit.

Vandaar: ‘heb je vijanden lief’. Ook weer een uitspraak van Jezus, namelijk: ‘Ik zeg jullie: heb je vijanden lief. Bidt voor hen die jou vervolgen. Zegen ze en doe goed voor hen.’ Je vijanden halen meestal het slechtste bij je naar boven: woede, verbittering, teleurstelling en/of gekwetst zijn. Anderen hebben dus nog steeds macht over je. Door dit bewust te zijn kun je daarmee aan de slag. Je vijanden helpen je juist bij je innerlijke ontwikkeling, bij het groeien naar een hoger bewustzijn. Want zou je datgene dat ze doen gaan analyseren, kun je slechts tot de ontdekking komen dat je dan nog steeds niet vrij bent in je denken, in je Zijn!

Nog een lijfspreuk van me is: Wat zou Liefde in deze situatie doen? Wanneer ik vanuit Liefde, vanuit mijn hart en niet vanuit mijn verstand handel of spreek, hoe zou dan mijn reactie zijn?

Iedere reactie lokt een zelfde reactie uit…

Pas bij de vierde opdracht wordt je hart, je Ziel, erbij betrokken. Hier kom je in je hogere bewustzijn. Op dit niveau van bewustzijn bestaat tijd en plaats niet meer. Alles wat je ervaart, wat je voelt, wordt in je verwerkt op zowel emotioneel, mentaal als spiritueel niveau. Hier komt je reactie vanuit je intuïtie!

Bij de vijfde opdracht komt er begrip voor de ander. Je ervaart de persoon op energieniveau, ofwel met je super bewustzijn. Je kijkt dan ‘achter’ datgene dat je ziet, wat met je zintuigen ervaart. Dit bewustzijn omvat het onbewuste, bewuste en het hogere bewuste. Wanneer je op dit niveau bewust bent, kun je mensen pas echt met hun problemen helpen.

Daarom…

Hoe kun je jezelf ontwikkelen naar het super bewustzijn? Want als je vanuit dat bewustzijn leeft zal er vrede in je hart zijn, zal je vrede hebben in en met jouw omstandigheden. Zal je vrede hebben met ieder mens, hoe de persoon ook is.

Daardoor ben je een weldaad voor de mensheid!
Daarom… vind ik het zo belangrijk dat wij mensen ons ontwikkelen naar een hoger bewustzijn.
Daarom… geef ik iedereen de mogelijkheid om gratis mee te doen met de Transformatie Academie.
Daarom… kun je gratis luisteren naar mijn radioprogramma’s via internet bij Radio Merlijn.
Daarom… schrijf ik iedere week een blog waarvan ik hoop dat het meer begrip voor jezelf brengt, en/of dat jij begrip voor de ander krijgt.
Daarom… is er iedere maand Satsang, een samenkomen met en voor zielsverwanten.
Daarom… geef ik opleidingen, workshops en seminars, om iedereen op natuurlijke wijze en in eigen tempo te ontwikkelen naar een hoger bewustzijn.

Mis het niet

A.s. zondagavond 3 november geef ik in mijn radioprogramma Zielentaal om 21.00 uur tips hoe je kunt groeien naar een Hoger Bewustzijn. Mocht je op dat moment niet kunnen luisteren, je kunt dat nog de hele week bij Uitzending gemist!

Lieve groet,
Daisha

P.s: Heb je een vraag, en dat kan over van alles zijn. Stuur deze naar daisha@radiomerlijn.nl Ik beantwoord je vraag in mijn radioprogramma ‘Zielsverwanten’. Elke week op zaterdag om 20.00 uur te beluisteren via Radio Merlijn ! En daarna nog de hele week bij Uitzending gemist. Vermeld wel je geboortedatum er bij en/of van de betrokkenen plus voornaam. Ik vertel deze niet in de uitzending, dus privacy verzekerd.

Wil je automatisch op de hoogte blijven? Hier kun je je gratis abonneren op mijn blogupdates. Of ontvang elke week informatie over mijn radioprogramma’s, hier kun je deze gratis nieuwsbrief aanvragen. Daarin staat ook iedere week mijn blog vermeld, dus dat is twee in één!

 

Gewijzigd op 01/11/2019

Reageren is niet mogelijk.