Innerlijk Kind en Hoog Gevoelig
Nieuwsbrief ontvangen?
Daisha de Wijs
04/02/2021
Gemiddelde leestijd: 8 minuten
Mag ik je wat vragen?
Ik wil minder afhankelijk worden van Facebook om mijn lezers te bereiken. Als je je
aanmeldt voor mijn nieuwsbrief, dan ontvang je wekelijks als eerste mijn nieuwste artikel.
Klik hier om je aan te melden
Niet iedereen heeft perfecte ouders of een ideale jeugd gehad. Een kind is ontzettend kwetsbaar, het is totaal afhankelijk van de ouders en/of opvoeders. Maar ook zij zijn ooit afhankelijk geweest, en kunnen in hun jeugd met een bepaalde kijk op de opvoeding geprogrammeerd zijn.
Slaag geven was heel gewoon
Mijn vader, geboren in 1921, werd opgevoed met slaag. Wanneer hij iets niet vlug genoeg deed kreeg hij van zijn vader met de riem. Ook op de lagere school was het heel normaal dat de leraar met het latje op je sloeg. En dat gebeurde zo veelvuldig bij mijn vader (hij was nogal een dromer in de klas) dat hij vanaf zijn vijfde lagere schooljaar niet meer naar school ging.
Hij nam zich al jong voor om zijn kinderen nooit te slaan. Terwijl hij toch een driftige man was. Hij heeft het ook nooit gedaan, de keerzijde was echter dat hij ons niet durfde aan te raken. Bang dat hij dan op een dag misschien toch zou gaan slaan.
Mijn moeder is door liefdevolle ouders opgevoed. Toch kreeg ze van haar geliefde vader een klap om haar oren als ze brutaal was. Ze deed ditzelfde niet vaak bij haar kinderen, maar als ze het deed kwam de klap hard aan.
Gelukkig heb ik geen trauma aan mijn jeugd overgehouden. ’s Avonds zaten we gezellig bij elkaar en zat ik naast mijn vader op de bank. Hij vond het prettig dat ik tegen hem aan zat, en masseerde dan mijn rug. Onbewust masseerde hij mijn vierde chakra, een chakra die alles met liefde heeft te maken.
Op de stoel vastgebonden
Mijn (overleden) man is zeer streng opgevoed. Wanneer hij als heel klein kind een net geleerde vloek zei, werd zijn mond met zeep uitgewassen. Hij was echt een buitenkind, maar moest altijd nette kleren aan. En meestal had hij dan pech. Als hij net schone kleren aan had, viel hij in de modder of haalde zijn broek open aan het prikkeldraad. Als dat gebeurde was het foute boel en werd hij op de stoel vastgebonden. Om zo een paar uur over zijn ‘zonden’ na te denken.
Toen hij opgroeide werd hij regelmatig een paar dagen op zijn slaapkamer opgesloten. Het maakte hem tot een man die moeilijk zijn gevoelens kon uiten. Een stille man, die regelmatig voor zich uitkeek. Waarop ik dan vroeg: ‘Waar denk je aan?’ en hij verbaasd antwoordde: ‘Aan niets…”
Het was voor mij toentertijd moeilijk om te begrijpen dat je aan niets kon denken. Ik was 25 jaar, hij 35 jaar. Ik voelde me dan ook regelmatig in de kou staan. Ik wende eraan, en op een gegeven moment ervaarde ik zelf dat je inderdaad aan niets kon denken. Ofwel dat je zo in overgave kunt zijn. Men noemt het nu mediteren.
Al met negen jaar prostitué
In de consulten hoor ik soms de vreselijkste verhalen over wat men als kind heeft meegemaakt. Zoals: de vader was werkeloos en doordat ze gewend waren luxe te leven, was er niet genoeg inkomen. Als prachtig mooi meisje werd ze op negenjarige leeftijd aangeboden aan mannen, die dan seks met haar hadden.
Op haar veertiende is ze van huis weggelopen. Ze heeft een paar jaar op straat gezworven, en haar enige inkomsten waren… Je begrijpt het al, datgene waar ze jaren onder gebukt was gegaan: prostitutie!
Een vrouw die haar hele leven snakte naar liefde, en daardoor veel te veel van haarzelf gaf om die te ontvangen. Zelfs toen ze niet meer door haar ouders werd gedwongen.
Of het levensverhaal van de man die met een hazenlip werd geboren. Waardoor hij vanaf zijn tweede tot en met zijn vierde jaar meerdere operaties in een ziekenhuis moest ondergaan. Het ziekenhuis was ver van zijn ouderlijk huis. Hij werd er heen gebracht en veertien dagen later weer opgehaald.
Hij kwam uit een druk gezin, zijn ouders hadden geen tijd om hem in het ziekenhuis op te zoeken. Hij kreeg dan ook regelmatig te horen hoe lastig hij was, doordat hij telkens maar naar dat ziekenhuis moest. Hij stotterde, ook dat was lastig voor de ouders, etc. Hij heeft in zijn jeugd niets anders ervaren dan dat hij beter niet geboren had kunnen worden.
Zo kan ik nog tientallen levensverhalen vertellen. Nog één: de man was de middelste van elf kinderen. Een energiek kind, altijd bezig, veel buiten. Leren vond hij niets aan, het was een ‘doe-kind’ die lekker praktisch bezig wilde zijn en daarvan leerde. Zijn ouders wisten geen raad met hem en op vijfjarige leeftijd besloten ze hem in een kindertehuis te doen. Ook de weekenden mocht hij niet thuiskomen, te druk!
Terwijl de andere kinderen van het kindertehuis een keer in de maand een weekend naar huis gingen, en zelfs de hele vakantie thuis mochten zijn, moest hij alleen in het tehuis achter blijven. Waardoor de begeleiders nog meer kans hadden om van alles met hem te doen.
Vanaf zijn tiende jaar is hij regelmatig verkracht door meerdere begeleiders. Op zijn zestiende is hij weggevlucht. Als volwassene heeft hij zich in de maatschappij hoog weten op te werken. Hij verdiende veel geld, en ‘kocht’ zijn vrienden. Totdat de economische crisis kwam en hij verkeerde besluiten nam. Zijn vrienden lieten zich niet meer zien. Hij is vroeg gestorven, bijna zestig jaar, gelukkig in zijn slaap. Hij is voor iedereen altijd goed geweest, maar is zelf vaak emotioneel en financieel misbruikt.
Hoog gevoelig
Nu stop ik met de trieste verhalen, want er zijn er zoveel dat ik een boek vol zou kunnen schrijven. En weet je wat ik bij al die lieve vrouwen en mannen constateerde? Allen waren hoog gevoelige mensen, gekomen in een gezin waar ze niet werden begrepen.
Misschien ben je ook hoog gevoelig en werd je niet begrepen. Hopelijk was jouw jeugd wat minder heftig dan bij de degenen waar ik net over vertelde. Maar toch: paste de begeleiding van je ouders c.q. opvoeders wel bij jouw karakter? Zoals eerder gezegd, ook ouders zijn op een bepaalde manier geprogrammeerd in hun jeugd.
Vroeger werd door de experts verteld dat je baby’s moet laten huilen als het voor hen nog geen etenstijd is. Nu hoop ik dat iedereen weet dat je de baby gerust kunt oppakken, troosten, knuffelen en tegen je aanhouden. Een Zieltje dat net vanuit een prachtige, warme en liefdevolle wereld op aarde komt, heeft behoefte aan veel liefde. En liefde kun je nooit te veel geven!
Waarom komt een hoog gevoelige dan in een gezin waar je niet wordt begrepen? Daar zijn vele redenen voor. Het kan zijn dat de Ziel heeft besloten om de mensen in haar of zijn omgeving door hun Zijn naar een hoger bewustzijn te brengen.
Of dat je als jong kind allerlei allergieën had. Om je omgeving bewust te maken van betere en gezondere voeding.
Soms is het een oudere Ziel die zich ontfermt over een van de ouders. Zo kan het zijn dat je al jong de moeder van je moeder bent, of de vader van je vader. Waardoor je je overal voor verantwoordelijk voelt, en dat als volwassene weer af moet leren.
De missie van de hoog gevoelige…
Zoals gezegd bestaan er tientallen redenen waarom je als kind geen fijne jeugd hebt. Het beste kun je zelf het ‘hoe en waarom’ ervan ontdekken door te analyseren welke kwaliteit je moest gebruiken om nog enigszins een jeugd te hebben.
Een ding is zeker: als hoog gevoelige Ziel heb je je een missie voorgenomen. Welke missie dat ook is, het is altijd een geweldig mooie bijdrage aan de wereld of je omgeving. Het lijden is nimmer voor niets, soms zie je het effect pas na jaren.
Een enkele keer komt het effect pas nadat je deze wereld hebt verlaten. Heel jammer natuurlijk, dat je zelf het effect niet meemaakt. Geloof me je leven is niet voor niets, ontdek je missie en je begrijpt jezelf en het waarom.
Wanneer je bijvoorbeeld allerlei regels kreeg opgelegd, was het omdat je ouders of een van je ouders structuur nodig had. Terwijl jij juist kwam om vrij te zijn, dus kreeg je regelmatig straf wanneer je de regels overtrad. Het gevolg is dat je of een rebel werd, of juist keurig alles deed wat de ander vroeg.
Een rebel krijgt problemen op school en in de maatschappij. En kan als volwassene het beste een zelfstandige functie aangaan of ZZP’er worden. Heb je altijd de regels gevolgd, dan is het leren nee zeggen erg belangrijk.
Het leerproces voor je ouders is, zichzelf meer vrijheid te gunnen en flexibel te worden.
Angst voor intimiteit
Meestal komt je gedrag voort uit een ‘litteken’ in je Ziel, welke je in dit leven wilde overwinnen. Lees hier wat ik al eerder schreef over littekens in je Ziel en over waarom hooggevoelige Zielen met littekens op aarde komen.
Vroeger was het werken om te overleven. Dat is nu voor de meeste mensen gelukkig verandert in werken om te leven. In grote gezinnen had de moeder nauwelijks tijd om het kind aandacht te geven. Terwijl vader hard moest werken om het gezin financieel te kunnen onderhouden. Er was voor beiden geen tijd om jou als kind op schoot te nemen, een verhaaltje voor te lezen, een knuffel te geven.
Dan kan het zijn dat je een bepaalde angst voor intimiteit hebt. En misschien niet hebt geleerd om de verbinding met iemand aan te gaan. Heel lastig als volwassene wanneer je de leeftijd hebt om relaties aan te gaan. Of je eist onbewust te veel van de ander, of je weet niet hoe met liefde om te gaan. Vaak kom je, na meerdere relaties te hebben gehad, pas er achter dat er ook een andere manier moet zijn om met elkaar samen te leven.
In de consulten zie ik dat de angst voor intimiteit vaak al meegenomen is uit vorige levens. Kies je daarom ouders die moeite hebben met intimiteit? En moest het voor jou zo duidelijk worden dat je dat niet meer wilde? In ieder geval niet in dit leven.
Ik ken ook mensen die er in zijn blijven ‘hangen’ en naar iedereen nog steeds afstandelijk zijn. Meestal komen deze juist in een ‘knuffel-gezin’. Waardoor het al jong tegen kan staan, en ze de angst blijven houden.
Ken Uzelve!
Ken je drempels. Het zijn de blinde vlekken waarvoor je gekomen bent om die te overwinnen, en dat is niet eenvoudig. Het vergt moed van je, doorzettingsvermogen en wilskracht. En soms ben je zo uitgeput dat je dat niet meer kan opbrengen. Bedenk dan: ik heb nog meer levens te gaan, dus dit bewaar ik voor mijn volgende leven!
Zoals gezegd: niet iedereen heeft een fijne kindertijd gehad. Met name hoog gevoelige kinderen zijn in hun jeugd vaak niet begrepen. Er was tot in de jaren negentig van de vorige eeuw weinig bekend over hoog gevoeligheid.
Nog wordt het door veel mensen als niet gewoon beschouwd. Terwijl er juist steeds meer kinderen worden geboren die hoog gevoelig zijn. Fantastisch, want dat betekent dat er meer aandacht komt c.q. gaat komen voor het menselijke, het menswaardige. In plaats van slechts aandacht voor economische groei.
Zondag 7 februari 2021 vertel ik in Satsang over het Innerlijk Kind. Het eerste uur daarvan kun je van 11.10 – 12.10 uur live beluisteren via Radio Merlijn https://www.radiomerlijn.nl/
Daarna kun je het nog de hele week beluisteren via Uitzending Gemist!
Lieve groet,
Daisha
P.s: Heb je een vraag, en dat kan over van alles zijn. Stuur deze naar daisha@radiomerlijn.nl Ik beantwoord je vraag in mijn radioprogramma ‘Zielsverwanten’. Tweewekelijks op zaterdag om 20.00 uur te beluisteren via Radio Merlijn ! En daarna nog de hele week bij Uitzending gemist. Vermeld wel je geboortedatum er bij en/of van de betrokkenen plus voornaam. Ik vertel deze niet in de uitzending, dus privacy verzekerd.
Wil je automatisch op de hoogte blijven? In de linker zijkolom van dit artikel (of bovenin het artikel op wanneer je op je mobiel leest) kun je je abonneren op mijn blogupdates. Of ontvang elke week informatie over mijn radioprogramma’s, hier kun je deze gratis nieuwsbrief aanvragen. Daarin staat ook iedere week mijn blog vermeld, dus dat is twee in één!
Contact
Daisha de Wijs
Wellenbergweg 2
7383 RX Voorst gem. Voorst
KvK 71678212
BTW nr. NL858806940B01
© 2020 Daisha de Wijs - All Right Reserved | Webdesign en realisatie door De Grinthorst
Ontvang nieuwe artikelen per email
Met mijn wekelijkse blog updates per email mis je nooit meer een artikel