Jij bent de toekomst !
Nieuwsbrief ontvangen?
Daisha de Wijs
12/06/2014
Gemiddelde leestijd: 4 minuten
Mag ik je wat vragen?
Ik wil minder afhankelijk worden van Facebook om mijn lezers te bereiken. Als je je
aanmeldt voor mijn nieuwsbrief, dan ontvang je wekelijks als eerste mijn nieuwste artikel.
Klik hier om je aan te melden
De erfenis van je voorouders
Van generatie op generatie worden patronen doorgegeven, zowel positieve als negatieve patronen. De patronen van de kant van mijn vader zijn sterk verschillend van die van mijn moeders kant. Van mijn vaders kant komt het zelfstandig zijn. Geen baas boven je willen hebben, zelf kunnen besluiten hoe je je werk doet en je eigen werkwijze daarin creeëren.
Generaties lang zijn het handelaars c.q. ondernemers geweest. Misschien kan ik zelfs wel een paar honderd jaar teruggaan. In de tachtigjarige oorlog schijnt een Spaanse kapitein naar Nederland te zijn gekomen, om vervolgens verliefd te worden op een Hollandse boeren deerne. Hij met zijn puur Spaanse uiterlijk vermengde dit met de puur Hollandse roodharige jongedame. Gratie en Oerkracht. Al generaties lang zijn de kinderen, de nazaten, donkerkleurig met donkere haren of hebben een blanke huid en rode haren. We hadden thuis vijf kinderen en laat ik nou de enige zijn die én geen zwarte én geen rode haren heb, het is gemengd. Zo dacht ik als kind af en toe dat ik geen kind van mijn ouders was. Omdat generaties lang bij mijn vaders kant de trend was dat je of zwarte of rode haren had. Dus ook in ons gezin en de gezinnen van mijn neefjes en nichtjes. Het was slechts af en toe dat ik dat dacht, want mijn vader en ik hadden zo’n sterke band met elkaar dat het niet anders kon dan dat ik echt een kind van mijn vader was.
Temperamentvolle Oerkracht en Zwervers
Het temperament van de Spaanse edelman en de gedegenheid van de boerendochter is in bijna elke nazaat terug te vinden. Ook het zelfstandig zijn, bijna geen enkele nazaat is in loondienst. En mocht dat wel het geval zijn, dan hebben ze een zodanige functie dat ze geheel zelfstandig kunnen handelen. Voor mij voelt dit als een positieve eigenschap, ik heb het zelf ook in me. Vanaf mijn 27ste werk ik als zelfstandige.
Deze vrijheidsdrang is moeilijk te begrijpen wanneer je voorouders bijvoorbeeld generaties lang in loondienst hebben gewerkt. Het negatieve aspect is dat ‘we’ zwervers zijn. Zwervers in de zin van: ieder je eigen weg gaan. Elkaar een keer per jaar ontmoeten en dan weer net zo hecht zijn alsof het dagelijks is geweest. Of elkaar soms een keer in de tien jaar ontmoeten met hetzelfde effect. Anderen zouden kunnen concluderen dat we als loszand aan elkaar hangen, maar dat is beslist niet zo. Onze kinderen gaan hun eigen weg en dan kan het gebeuren dat ze dertig, veertig jaar lang geen contact hebben met ouders, broers en/of zussen. Een enkele keer slechts bij hun begrafenis weer.
Voor elkaar zorgen, hoeveel het je ook kost
Het is belangrijk te weten wat de patronen zijn in je familie van generaties terug.
Moederskant geeft een totaal ander patroon, namelijk het wij-samen. Voor elkaar zorgen, wie je ook bent en wat je ook doet. Er altijd voor elkaar zijn, zeker als de ander je steun nodig heeft. Soms zelfs zodanig dat de ander altijd voorgaat. Opoffering, hoeveel het je financieel, fysiek en/of emotioneel kost. Je zou dit als een negatief aspect kunnen zien. Maar je doet het vrijwillig, je kunt niet anders.
Mijn grootouders namen de broer van mijn oma, toen hij het moeilijk had, in hun kleine huis op. Terwijl er achttien kinderen waren. Hij kreeg een eigen kamer. Van de andere drie slaapkamers was er één voor mijn grootouders en de baby en op de andere twee sliepen per kamer vijf tot zes kinderen. Waardoor het delen met elkaar van kleuter af aan werd geleerd. Vroeger werden alle verjaardagen bezocht inclusief die van neefjes en nichtjes. En zo kwam men soms in een maand tijd wel zestien keer bij elkaar. Geen probleem, gespreksstof genoeg. Nooit geroddel of kritiek, altijd humorvol, feestelijk en gezellig. Nu men wat ouder is geworden is het bij elkaar komen verminderd. Maar een keer in de zoveel tijd komen alle generaties bij elkaar en dat zijn inmiddels vier generaties!
Wat laat jij als erfenis na?
Wat is nu de moraal van dit verhaal? Het is belangrijk te weten wat de patronen zijn in je familie van generaties terug. Het kan zijn dat er een vervelend patroon is, waar jij niet alleen zelf last van hebt, maar ook je kinderen. Doorbreek het! Doorbreek het voor jezelf, voor je kinderen, maar ook voor de vele generaties die na jou komen. Mocht je geen financiële erfenis nalaten, dan is dit het mooiste cadeau dat je je nazaten kunt geven: namelijk een innerlijk rijk leven. Een leven waar vervelende patronen een halt toe zijn geroepen. Mocht je wel een financiële erfenis nalaten, dan geef je je nazaten zowel innerlijke als uiterlijke rijkdom. Geef je nazaten een fijne toekomst. Harmonie en vrede met henzelf, met hun familieleden en daardoor met iedereen waar ze mee in contact zijn.
Hoe kun je patronen doorbreken?
Wij zijn niet alleen onze eigen voorouders – zie mijn eerdere blog ‘WIj zijn onze voorouders‘. Wij zijn ook de voorouders van onze nazaten. Wij bepalen wel degelijk de toekomst, ook wanneer we niet meer hier op aarde zijn. Maar hoe kunnen we de generatielange patronen doorbreken? Dat is niet in één antwoord te vatten. De patronen zijn veelvuldig, ieder weer met een andere aard. Mocht je er niet uitkomen, dan kan ik je helpen. Bel of stuur een mail voor een afspraak voor een consult. We hebben dan wel een uur nodig, maar van dat uur kunnen generaties na jou nog de vruchten plukken! Lieve groet, Daisha
Contact
Daisha de Wijs
Wellenbergweg 2
7383 RX Voorst gem. Voorst
KvK 71678212
BTW nr. NL858806940B01
© 2020 Daisha de Wijs - All Right Reserved | Webdesign en realisatie door De Grinthorst
Ontvang nieuwe artikelen per email
Met mijn wekelijkse blog updates per email mis je nooit meer een artikel