Kerst als vroeger, het 12 dagen en 13 nachten ritueel, een horoscoop maken vanuit je Ziel, en vooral Vrede en Liefde!
Nieuwsbrief ontvangen?
Daisha de Wijs
21/12/2023
Gemiddelde leestijd: 8 minuten
Mag ik je wat vragen?
Ik wil minder afhankelijk worden van Facebook om mijn lezers te bereiken. Als je je
aanmeldt voor mijn nieuwsbrief, dan ontvang je wekelijks als eerste mijn nieuwste artikel.
Klik hier om je aan te melden
Kerst is voor mij altijd een bijzonder feest, echt een familiefeest. Mijn ouders hadden twee supermarkten en voor de Kerst was het werkelijk een gekkenhuis. In de weken voor Kerst werd er van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat gewerkt, totdat.. het op 24 december 16.00 uur was. De zaken werden gesloten en het was Kerst! (Alhoewel ze ook op tweede Kerstdag ook nog eens van 10.00-12.00 uur open waren.)
Voorbereidingen op Kerst
Op de dag voor Kerst werd er na sluitingstijd gedoucht en maakten we ons op om naar de kerk te gaan. Toen ik klein was, werd er eerst nog even geslapen. Immers de mis begon toentertijd pas om twaalf ’s nachts of zelfs om drie uur ’s nachts. Wij gingen naar de vroege mis (die van twaalf uur). Later werden de missen steeds vroeger op de avond gehouden.
Wat een sensatie om zo midden in de nacht op straat te zijn! En dan ook nog die mooie mis en de kerk met prachtige kerststal, helemaal versierd, brandende kaarsen, vol met mensen. Wat een geweldige sfeer!
Na de mis wensten we elkaar een Zalig Kerstfeest, en dan naar huis voor de kerstmaaltijd. Het hele gezin bij elkaar, de tafel prachtig gedekt, kaarsen aan. Dit alles bracht een sfeer die een ontroerende en onuitwisbare herinnering in mij heeft achter gelaten. Je begrijpt: Kerst was voor ons allemaal een intense belevenis en dat is het voor mij nog steeds.
Kerstavond naar de kerk
Vroeger was de kerk nog vol mensen, er hing een ongekende verbondenheid. Er werden liederen gezongen, verhalen verteld, elkaar vrede toegewenst. En dan aan het einde van de mis even naar de mooie kerstkribbe kijken en een kaarsje aansteken. In welke kerk ik ook met Kerst ben, overal voel ik die serene verbondenheid. Zelfs toen er een jaar was dat ik alleen naar de mis ging. Kerstavond is voor mij – al mijn hele leven lang – ‘heilig’, een familiegebeuren bij uitstek.
Dan was daar eerste Kerstdag. Na de copieuze maaltijd van de vorige avond met rollades en heerlijk brood, had ik ’s morgens niet veel honger. Tegen de middag at je dan wat, ook niet te veel, want aan het einde van de middag gingen we met de hele familie uit eten. Ook die traditie wordt nog steeds voortgezet. Niet meer met de hele familie, de meesten zijn er niet meer.
Tweede Kerstdag, even uitslapen en dan toch maar weer wat werken. Alles op je gemak. Nederland is bijna het enige land waar een tweede Kerstdag wordt gehouden. In andere landen is deze dag gewoon een werkdag. Wat een voorrecht om twee dagen helemaal vrij te zijn, tenminste voor de meeste mensen. Er zijn beroepen waarin de mensen juist op zulke dagen erg druk zijn.
De traditie
Er was met Kerst, en ook met Nieuwjaar, nóg een traditie. We belden iemand waarvan we wisten dat die alleen was. Zelfgekozen, door slecht ter been te zijn of om een andere reden alleen. Het gesprek duurde op zo’n dag langer dan anders. Soms wel één uur, alle aandacht was geheel voor die persoon.
Ook deze traditie houd ik nog steeds in ere, maar dan op een andere manier. Op eerste Kerstdag van 20.00-21.30 uur zijn Sander en ik er voor vele mensen. Wellicht zit men niet alleen, misschien wel met een heel gezelschap. De radioprogramma’s de ‘Kerst Special’ en op Nieuwjaarsdag zelfs twee programma’s via https://www.radiomerlijn.nl/ worden druk beluisterd.
Ook sluiten we op zondag 31 december a.s. met de Oudjaars Show van 20.00 – 22.00 uur samen het jaar 2023 af. Om vervolgens op maandag 1 januari 2024 om 20.00 uur te beginnen met ‘Maak je eigen Horoscoop voor 2024’. Ik begeleid je in dit al jarenlange succesvolle en zeer speciale programma om vanuit je alwetende Ziel een horoscoop voor jezelf te maken!
Een horoscoop rechtstreeks vanuit je Ziel maken! Wat heeft het komende jaar 2024 voor jou in petto. Hoe wordt het met betrekking tot werk, je thuissituatie, de liefde, gezondheid, financiën en je persoonlijke ontwikkeling? Op deze eerste dag van 2024 maken we contact met ons innerlijk weten! Met daarna de Nieuwjaars Special !
Familieavond
De kerkgang is sinds de lockdowns omgezet in onze familieavond. We zenden dan niet live uit. We gaan dan met een groot gezelschap gourmetten. Een fijn, gezellig en mooi begin van de Kerst!
De radio gaat door, maar dan met mooie programma’s die al eerder zijn gemaakt. Mocht je op Kerstavond samen met anderen willen zijn, ga dan op de chat bij Radio Merlijn. Er zullen beslist ook andere luisteraars aanwezig zijn.
Het is Liefde die betekenis aan ons leven geeft.
Het pad van de Liefde gaat door ieders hart.
Niemand wordt afgewezen. Iedereen is het waard.
De Liefde die in ieder van ons leeft IS de Ene, de Bron,
het Licht, God, Krishna, Mohammed, Buddha Natuur, Atman, het Zelf.
Het is wie wij zijn, onze eigen Ware Natuur,
stralend en schijnend als een miljoen zonnen.
-Krishna Das-
‘Als je je pad volgt, zal je een deur tegenkomen met een zin er op’, zei de Meester. ‘Kom terug en zeg me wat er staat.’ De leerling vervolgde zijn zoektocht, met lichaam en Ziel. Op een dag kwam hij uit op de deur en keerde terug naar de meester. ‘Op de deur staat geschreven: ‘Dit is onmogelijk’’, zei hij.
‘Was dat op een muur of op een deur geschreven?’, vroeg de meester. ‘Op een deur’, antwoordde de leerling. ‘Wel, neem de klink vast en open de deur’.
De leerling gehoorzaamde. Gezien de zin op de deur stond, maakte het de weg vrij, zoals de deur zelf. Eens de deur volledig open, zag hij de zin niet meer en hij vervolgde zijn weg. – Paulo Coelho –
De Kerstvrede van 1914
Na vijf maanden oorlog werd het op kerstavond 1914 even stil op het slagveld bij het Westelijke Front. De wapens werden neergelegd, de oorlog even vergeten. Duitse en Engelse soldaten zongen kerstliederen en wensten elkaar een prettig kerstfeest toe vanuit het niemandsland tussen de loopgravenlinies. De korte periode van vrede ging de geschiedenisboeken in als de Kerstvrede van 1914.
Op 7 december 1914 had de net aangetreden Paus Benedictus XV opgeroepen tot een staakt-het-vuren tijdens Kerstmis. Duitsland ging akkoord, maar de geallieerden zagen niets in het plan. Tot er op kerstavond door Duitse soldaten kerstbomen werden opgetuigd. Honderden kerstbomen met kaarsjes sierden die avond de anders zo donkere loopgraven. De oplichtende bomen wekten de nieuwsgierigheid van de Britse soldaten, maar het wantrouwen jegens de vijand hield aan.
Vraag om vrede
Die avond vond een chocoladetaart met een boodschap zijn weg naar de Britse loopgraven. In de brief vroegen de Duitsers om een kortstondige vrede om het Kerstfeest te vieren. De Britten gingen akkoord en stuurden tabak terug als teken van goede wil. Om exact half acht ’s avonds, zoals afgesproken in de brief, begonnen de Duitse soldaten met het zingen van kerstliederen. Na afloop van elk lied applaudisseerde zowel de Britse als Duitse zijde. Het gevolg was gezamenlijk gezang, het over en weer roepen van boodschappen en in sommige gevallen zelfs ontmoetingen in het niemandsland.
Het was de eerste en laatste keer dat er tijdens de oorlog sprake was van een kerstvrede. Er waren meerdere factoren die de vrede mogelijk maakten. Zo was de oorlog nog maar korte tijd gaande en was de haat jegens de vijand relatief minder dan aan het einde van de oorlog. Bovendien waren de omstandigheden in de loopgraven voor de soldaten zo slecht, dat zij beseften dat de mannen aan de overkant het net zo zwaar hadden.
Daarbij kwam dat de loopgraven van de geallieerden en de Duitsers slechts op kleine afstand van elkaar lagen. Hierdoor groeide de nieuwsgierigheid naar elkaars situatie en kon er dus over en weer schreeuwend gesproken worden. Wel waren het voornamelijk de Britten die relatief amicaal deden met de Duitsers; in delen waar de Belgen en Fransen waren, verliep de kerstvrede onrustiger.
Eerste Kerstdag
Voorzichtig en waakzaam kwamen er steeds meer Britse soldaten op Kerstavond uit hun loopgraven. Nog nooit werd er zo massaal contact gelegd tussen de twee linies. Op de late avond keerden veel soldaten terug naar hun eigen linie, maar op Kerstmorgen ging de viering door. Cadeautjes in de vorm van voedsel en tabak werden uitgewisseld en op diverse plaatsen speelden Duitsers en Britten spelletjes zoals voetbal.
Muziek, gezang en gelach klonk door het oorlogsgebied en er werden gezamenlijk kerstmaaltijden gehouden. Het niemandsland tussen de loopgraven waar zovelen waren gestorven en in de toekomst nog zouden sneuvelen, veranderde voor enkele dagen in een plaats van feest en plezier.
Reacties van legerleiding
De soldaten vierden feest, maar de hogere rangen waren bezorgd over de gang van zaken. De Britse generaal Sir John French verordonneerde maatregelen tegen het heulen met de vijand, maar dit was tevergeefs. Ook de Duitsers, van wie het leger altijd werd gekenmerkt door strenge discipline, maakten zich zorgen door de plotselinge intimiteit tussen beide kampen. Men hoopte dan ook niet dat verhalen over de Kerstvrede aan het thuisfront zouden worden verteld.
Alhoewel er officieel maatregelen werden genomen tegen de Kerstvrede, maakten vele leidinggevenden officieus gebruik van de vrede. Doden en gewonden werden weggebracht of begraven, de voedsel- en wapenvoorraden werden aangevuld en er kon een kijkje worden genomen bij de loopgraven van de vijand.
Stop de (innerlijke) oorlog!
Zoals in 1914 kan zelfs een oorlog stoppen tijdens Kerstmis. Stop – het liefst voor altijd – maar in ieder geval de komende dagen c.q. weken de oorlog in jezelf, én de oorlog met wie dan ook. Waar oorlog is, is geen Vrede, ook niet als er een innerlijke oorlog woedt. Misschien doe je het net als de Britse soldaten: voorzichtig en waakzaam uit je ‘cocon’ komen. Zodat je leven in ieder geval deze dagen kunnen veranderen in een leven van feest en plezier. Wat is daarvoor nodig?
Geduld, Verdraagzaamheid, Begrip, Innerlijke Vrede, en vooral: LIEFDE!
Onwaarschijnlijke vriendschap Ook in het klein ontstaan vaak onwaarschijnlijke vriendschappen. Tussen mensen maar ook dieren waarvan aangenomen wordt dat dit bijna onmogelijk is. Onze hondjes liggen ’s avonds vredig op de bank naast de wilde poezen.
Twee wilde poezen, Bram en Nero komen uit verschillende nesten (we weten niet waar vandaan) maar vanaf het begin waren het direct dikke maatjes. Ze liggen meestal samen in een hondenmandje, innig verstrengeld. En als dat ook nog eens onder de kerstboom is kunnen we niet anders dan dit geluk met je delen 🫶
Echte aanraders!
Zo maak je een fijne sfeer met de feestdagen! Kaarsen kunnen een verfijnde en harmonische sfeer in huis brengen. Daarbij is het wel belangrijk welke kleur de kaars heeft. Iedere kleur zendt namelijk een bepaalde energie uit.
Lees mijn blog over hoe je met kaarsen een door jou gewenste energie kunt bewerkstelligen. (Bijna) alle kleuren staan erin met uitgebreide informatie, Kaarsenvlam lezen, hoe kaarsen te gebruiken en nog veel meer.
Vergeet ook dit niet…
Vergeet niet mee te doen met het ritueel ’12 Heilige Dagen en 13 Nachten’. Deze dagen met en na Kerst voorspellen hoe jouw jaar 2024 wordt! Mocht je niet weten hoe dit ritueel gaat, dan kun je dat in mijn blog lezen . Ieder jaar is dit weer een geweldig ritueel, zeer leerzaam en waar je een heel jaar wat aan hebt. Lees het vandaag meteen, het ritueel begint namelijk in de nacht van 24 op 25 december a.s.
Ik wens je net zoveel intense ontroering en vreugde zoals ik ieder jaar weer met deze dagen ervaar!
een Gelukkig, Vrolijk, Zalig Kerstfeest toegewenst !
Veel liefs,
Daisha
P.s: Heb je een vraag, en dat kan over van alles zijn. Stuur deze naar daisha@radiomerlijn.nl Ik beantwoord je vraag in mijn radioprogramma ‘Zielsverwanten’. Tweewekelijks op zaterdag om 20.00 uur te beluisteren via Radio Merlijn ! En daarna nog de hele week bij Uitzending gemist. Vermeld wel je geboortedatum er bij en/of van de betrokkenen plus voornaam. Ik vertel deze niet in de uitzending, dus privacy verzekerd.
Wil je automatisch op de hoogte blijven? In de linker zijkolom van dit artikel (of bovenin het artikel op wanneer je op je mobiel leest) kun je je abonneren op mijn blogupdates. Of ontvang elke week informatie over mijn radioprogramma’s, hier kun je deze gratis nieuwsbrief aanvragen. Daarin staat ook iedere week mijn blog vermeld, dus dat is twee in één!
Contact
Daisha de Wijs
Wellenbergweg 2
7383 RX Voorst gem. Voorst
KvK 71678212
BTW nr. NL858806940B01
© 2020 Daisha de Wijs - All Right Reserved | Webdesign en realisatie door De Grinthorst
Ontvang nieuwe artikelen per email
Met mijn wekelijkse blog updates per email mis je nooit meer een artikel