Liefde is… Eros, Philos en Agape !
Nieuwsbrief ontvangen?
Daisha de Wijs
26/04/2018
Gemiddelde leestijd: 6 minuten
Mag ik je wat vragen?
Ik wil minder afhankelijk worden van Facebook om mijn lezers te bereiken. Als je je
aanmeldt voor mijn nieuwsbrief, dan ontvang je wekelijks als eerste mijn nieuwste artikel.
Klik hier om je aan te melden
Van oudsher betitelt men de liefde in drie essenties, de essenties van liefde die laten zien waar mensen toe in staat zijn.
De pijl die je hart raakt…
De eerste essentie is Eros genaamd. Je kent waarschijnlijk wel de beeltenis van Eros, ook wel Cupido genoemd, de engel met pijl en boog die je direct in je hart raakt. Eros verlangt naar schoonheid en is de drijvende kracht achter aantrekking en binding. Het is de blinde passie voor iets of iemand. Deze liefde komt voort vanuit de sterke fysieke aantrekkingskracht op elkaar. Dus meer op de buitenkant van iemand gericht dan op de binnenkant. Het kan ook te maken hebben met materiële liefde en claimgedrag. Eros heeft ook vaak te maken met seksuele liefde.
Zoals in de Bijbel in 1 Korintiërs 7:3-5 staat: ‘Elke gehuwde persoon heeft de verantwoordelijkheid om hun partner intiem genegen te zijn.’
Voorbeeld: Je ontmoet iemand en je bent helemaal verblindt door hoe de persoon er uit ziet. Het is precies de man of de vrouw van je dromen, zoals je altijd je partner had voorgesteld. Mooi van buiten, de binnenkant heb je op dat moment nog niet ontdekt, en de status die de persoon vertegenwoordigt is precies wat je je als partner had voorgesteld. Intelligent, goed inkomen, mooi huis, etc. etc. Het is verliefdheid dat kan doorgroeien naar liefde, maar dat hoeft niet.
Verliefdheid is nog geen liefde
Ooit toen ik alleen was werd een man verliefd op me. Terwijl we slechts een paar keer oppervlakkig contact hadden gehad. Na veel aandringen van zijn kant kreeg hij het voor elkaar dat we samen uit gingen. Eerst wat eten, daarna naar een geweldig mooi concert. Hij had me thuis opgehaald en bracht me uiteraard ook weer thuis. Het was een leuke avond geweest, maar de verliefdheid die hij naar mij uitstraalde kon ik niet beantwoorden. Uit beleefdheid vroeg ik of hij nog een kopje koffie lustte. En daar ging hij gretig op in.
Terwijl ik de koffie maakte, ging hij op de bank zitten. Schijnbaar voelde hij zich meteen thuis, want toen ik uit de keuken kwam had hij zijn schoenen uit gedaan en zat hij met zijn voeten op de salontafel. Toen ik hem de koffie gaf, zei hij: ‘Zo, hier zou ik wel kunnen wonen. Het is hier goed uit te houden.’
Mijn man was een paar jaar daarvoor gestorven en had mij financieel goed achter gelaten. Ik woonde dan ook in een prachtig huis met 2,5 hectare grond met een hypotheek die nog maar een schijntje was. Blijkbaar had deze man zich goed op de hoogte gesteld van mijn positie. Hij was vorig jaar gescheiden en was door alle perikelen zijn baan kwijtgeraakt. Door de uitbetaling naar zijn ex-vrouw was zijn hypotheek, zoals dat heet, boven water. Ofwel hoger dan de waarde van zijn huis. En was hij door alles behoorlijk in de schulden geraakt.
Dit was mijn reactie op wat hij zei: ik pakte zijn net ingeschonken kopje koffie op en gooide de koffie in de gootsteen met de woorden: ‘Het lijkt me beter dat je nu naar huis gaat.’
Hij protesteerde hevig dat hij er niets mee had bedoeld. Maar alleen al het feit, dat hij zei dat hij er niets mee bedoelde, bevestigde me nog krachtiger dat hij toch echt bedoelde dat ik precies de partner was die hij zocht: een mooie partner, een goede status en wie weet straks ook nog uit de schulden…
Deze liefde is nu precies de essentie van Eros. Deze Eros liefde met als basis de fysieke en/of de materiële aantrekkingskracht kan heel goed doorgroeien naar Philos.
Dierbare en diepgaande vriendschappen
Philos is vriendschap, platonische liefde. Philia (philos) is het oude Griekse woord voor vriendschap. Het woord filosoferen is ervan afgeleid. Vriendschap werd gezien als: praten met elkaar, (diepzinnige) gesprekken voeren, samen tot een mening komen. Maar ook respect hebben voor elkaar, ofwel elkaars mening respecteren. Er is niet alleen een verstandelijke, maar ook een emotionele verbondenheid.
In de Bijbel staat: We moeten onze broeders liefhebben (philos) (vgl Titus 3:15; 1 Petrus 3:7-8). Ofwel Philos helpt ons en is toepasbaar in al onze relaties, met familieleden, collega’s, goede vrienden, etc.
Voorbeeld: mijn man hield ervan om te filosoferen over alles wat er in de politiek gaande was. Ooit werd hij verkozen tot wethouder van een vrij grote stad. Maar doordat we kort daarna naar een andere gemeente verhuisden, heeft hij dat slechts een paar maanden kunnen vervullen.
Echter de politiek had zijn hart gewonnen en dat was nooit weg gegaan. Helaas voor hem had ik toentertijd, het waren de jaren tachtig, geen interesse in welk politiek debat of wat dan ook. Een schoonzus van me had dat echter wel. Hij werkte in Den Haag en zij ook, bijna elke middag gingen ze met elkaar lunchen en heerlijk debatteren. Niet alleen over de politiek, maar ook over het wereldgebeuren.
Een goede vriend van ons, een collega van mijn man, zag dat zij met z’n tweeën elke middag ergens naar toegingen. Het viel hem op dat het wel heel vertrouwelijk was. En dacht dan ook mij te moeten waarschuwen. Hij vertelde mij dat zij een relatie met elkaar hadden. Toen ik hem zei dat het mijn schoonzus was en dat ze nu eenmaal allebei graag discussieerden, vertelde hij dat ze soms na werktijd ook met elkaar afspraken.
Nu had ik me zorgen kunnen maken, tenslotte als iemand anders het opvalt dat er iets meer gaande was tussen mensen dan alleen maar met elkaar praten, zou er een kern van waarheid in kunnen zitten. Toch maakte ik me geen zorgen en dat hoefde ook niet, wat mijn man en schoonzus mistte in beide partners vulden ze bij elkaar aan.
Philos kan heel diepgaan en zal nimmer tot seks leiden. Philos is in een relatie heel belangrijk, maar ook tussen jou en je ouders, broers, zussen, je familie, vrienden, kennissen. En natuurlijk tussen jou en een Zielsverwant.
Zoals Eros kan doorgroeien naar Philos kan Philos doorgroeien naar Agape.
het Spirituele Huwelijk
Agape is de hoogste vorm van liefde, onvoorwaardelijke liefde. Agape wordt ook wel het Liefdesfeest ofwel het Spirituele huwelijk genoemd. De martelares St. Agape was oorspronkelijk een der priesteressen in dienst van Aphrodite. Agape is toewijding, met deze liefde doen wij wat goed en juist is naar anderen toe. Zonder onze emotionele vooroordelen en motieven in overweging te nemen.
Agape is pure affectie, deze liefde richt zich op de behoeften van de ander. Zoekt wat het beste voor de ander is en laat de ander de vrije keus om die liefde te beantwoorden… of niet.
Het woord Agape is de meest voorkomende soort liefde in de Bijbel.
Bijvoorbeeld in 1 Korinthiërs hfst. 13 worden we geboden onze broeders lief te hebben. Zelfs is er liefde ten opzichte van onze vijanden. Deze liefde vraagt soms offers en betekent elke keer alert en je bewust te zijn van wat er tussen jullie gaande is. Praten met elkaar is daarbij erg belangrijk! Agape is pure liefde en zeker niet hetzelfde als verliefdheid.
de Perfecte Relatie
In een perfecte relatie zijn Eros, Philos en Agape verenigd! Ofwel een perfecte relatie bestaat uit deels Eros, deels Philos en deels Agape. En daar seks nauwelijks een paar uur per week in beslag neemt, zijn Philos en Agape het meest vertegenwoordigt!
M. mailt: ‘Mijn vriendin en ik zaten onlangs op en terrasje en kregen het over, houden van… Tijdens het gesprek zei ik dat houden van voor mij all-inclusive is. En dat houden van jezelf zo belangrijk is dat je daardoor kan houden van een ander. Ze zei toen, dat ze lang niet altijd van haar zelf houdt. En dat dat ook niet echt nodig was om wel helemaal van een ander te kunnen houden. Daisha ik zou heel graag hier wat meer over willen horen.’
Volgens de Griekse schrijver Plato toonde Socrates aan dat wanneer de liefde in iemand zelf ontbreekt, deze gericht wordt op de ander om de liefde van de ander te krijgen. Ofwel wanneer liefde van één kant komt, zal de liefde op een gegeven moment uitgeput raken. Immers de ander tapt continu liefde af van de ander. Om liefde te laten groeien is het nodig dat het wordt beantwoord, naar de ander én in en naar jezelf!
Met andere woorden, houden van jezelf is heel belangrijk. De liefde die je naar jezelf hebt kun je delen met de ander. Wanneer je niet houdt van jezelf, dan kun je niets delen en slurp je de liefde van de ander zodanig op dat de ander qua liefde uitgeput raakt.
Al eerder heb ik over de liefde geschreven, zie daartoe bij:
https://www.daishadewijs.nl/ik-hou-van-je/
en: https://www.daishadewijs.nl/help-ik-heb-een-relatie/
en ook heel belangrijk: https://www.daishadewijs.nl/werken-aan-je-relatie-niet-doen/
Hier in staan waardevolle tips over en in de liefde!
Lieve groet,
Daisha
Heb je hier een vraag over? Stuur deze naar daisha@radiomerlijn.nl Ik beantwoord je vraag in mijn radioprogramma ‘Zielsverwanten’. Elke week op zaterdag om 20.00 uur te beluisteren via Radio Merlijn ! En daarna nog de hele week bij Uitzending gemist. Vermeld wel je geboortedatum er bij en/of van de betrokkenen plus voornaam. Ik vertel deze niet in de uitzending, dus privacy verzekerd.
P.s.: Wil je automatisch op de hoogte blijven? Hier kun je je gratis abonneren op mijn blogupdates.
Of ontvang elke week informatie over mijn radioprogramma’s, hier kun je deze gratis nieuwsbrief aanvragen. Daarin staat ook iedere week mijn blog vermeld, dus dat is twee in één!
Contact
Daisha de Wijs
Wellenbergweg 2
7383 RX Voorst gem. Voorst
KvK 71678212
BTW nr. NL858806940B01
© 2020 Daisha de Wijs - All Right Reserved | Webdesign en realisatie door De Grinthorst
Ontvang nieuwe artikelen per email
Met mijn wekelijkse blog updates per email mis je nooit meer een artikel