Vorige Levens hebben Invloed

Ieder mens heeft een of meerdere littekens in zijn Ziel. Meegenomen uit vorige levens en/of in dit leven opgelopen. De oorzaken zijn heel divers, traumatische gebeurtenissen die onuitwisbaar zijn. Indien je ze hebt meegenomen uit vorige levens, ben je terug gekomen om ze in dit leven te overstijgen. De littekens te laten vervagen, zodat je ze niet mee hoeft te nemen naar een volgend leven.
Gelukkig zijn littekens geen open wonden, maar ze kunnen af en toe heel lastig zijn. Kahlil Gibran zei eens: ‘De sterkste Ziel zit vaak vol littekens. Uit veel moeten lijden, en daardoor vele littekens, komen de sterkste Zielen voort.’

Angst of drempel?

Je kunt de littekens ervaren als drempels in je, als angst, zonder dat daar een reden voor is. Nu heeft iedereen wel eens angst. Bovendien kan een bepaalde angst ontstaan zijn in je jeugd. Maar dat bedoel ik niet, angsten en/of drempels die niet te herleiden zijn in dit leven. En niet te herleiden zijn naar eventuele erfelijkheidsfactoren of genetisch doorgegeven.

Bijvoorbeeld:

  • Een kind dat niet in het donker durft te slapen, en altijd een lichtje aan wilt. Of als je als volwassene angst hebt voor donkere ruimten.
  • Claustrofobie, engtevrees specifiek voor kleine of afgesloten ruimten, zoals bijvoorbeeld een lift. Het idee niet weg te kunnen of je nauwelijks kunnen bewegen kan zelfs leiden tot een paniekaanval.
  • Hoogtevrees, de een kan niet naar beneden kijken als je op grote hoogte staat. De ander durft geen ladder op te klimmen.
  • Bang voor vuur, zelfs om een lucifer aan te steken.
  • Zo zijn er vele angsten: watervrees, hypochondrie (ziektevrees), sociale angst, faalangst, etc., etc.

Ik heb een hekel aan steile trappen met smalle treden. Daar weet ik van dat dit in mijn jeugd is ontstaan. Tot en met mijn vierde levensjaar woonden we in het centrum van Arnhem, Ruiterstraat nr. 4. Het oude huis, dat nu afgebroken is, had een hele steile trap met smalle treden, en daar ben ik regelmatig van boven naar beneden afgevallen. Gelukkig heb je als kind nog de flexibiliteit dat je min of meer rolt. Met enige blauwe plekken en wat schaafwonden kwam ik er vanaf.

Zo heb ik een groot ontzag, zeg maar angst, voor paarden. Ook dat is in mijn jeugd ontstaan. In onze familie hadden we zes paarden, iedereen die maar enigszins oud genoeg was, moest leren paardrijden. Om een leuke foto te maken, zette men mij als vierjarige op een paard. Door het plotselinge gebaar schrok het paard, en sloeg op hol. Je begrijpt dat ik vanaf die tijd, terwijl ik paarden prachtige dieren vind, wel bij hen uit de buurt bleef.

Meegenomen uit vorige levens

Zulke angsten kunnen ook littekens in je Ziel zijn, maar die bedoel ik niet. Terwijl ik als kind een echte waterrat was, dus heel graag in een zwembad of zee zwom, heb ik nooit mijn hoofd onder water durven doen. Duiken, kopje ondergaan, bracht bij mij altijd een onverklaarbare angst. Op een gegeven moment zag ik waar dat vandaan kwam. En wist dit is een litteken in mijn Ziel, meegenomen uit een vorig leven.

Zo zijn er meer littekens die ik heb meegenomen uit andere levens. Die ik gelukkig in de loop van mijn leven heb kunnen traceren, leren begrijpen, mee om weten te gaan en daardoor opgelost. Net zoals ik in dit leven zoveel mogelijk wil leren, ervaren, om mee te nemen naar een volgend leven. Zo wil ik zo min mogelijk littekens meenemen wanneer ik dit leven verlaat.

Littekens in je Ziel ontstaan wanneer we in een vorig leven een beschadiging hebben opgelopen. Zoals bijvoorbeeld incest, mishandeling of zowel fysiek als emotioneel geweld. Dat kan een ‘drempel’ zijn in je huidige leven, en een onverklaarbare angst of innerlijke pijn veroorzaken.

Wellicht heb je geen liefde gekend in je vorige leven. Of ben je in armoede gestorven. Er kunnen zoveel oorzaken zijn waardoor er littekens in je Ziel zijn ontstaan. Onderdrukking, oorlogsgeweld, machteloosheid, mislukkingen, gevangenschap en ga zo maar door. Dit alles kan effect hebben op je huidige leven!

Pijnlijke ervaringen

In de meditaties die ik elke dinsdagavond geef via Radio Merlijn – te beluisteren via je computer, telefoon of tablet – begin ik met een ademhalingsoefening om je geest tot rust te brengen. Daarna komt er een geleide meditatie, waarbij je aandacht naar binnen wordt gericht, en indrukken van buiten zoveel mogelijk worden vermeden. Dit zou je ook het vasten van de geest kunnen noemen. Ofwel de communicatie met de buitenwereld wordt vermeden.

Zo wordt je aandacht vanzelf naar binnengetrokken, en kun je diepere lagen in je geest gaan ontdekken. De gemiddelde mens maakt slechts van een klein deel van zijn geest gebruik. Het grootste gedeelte – circa 90% – is onbewust, maar beïnvloedt wel je leven. De indrukken die je in dit leven, en mogelijk vorige levens hebt opgedaan, liggen opgeslagen in dit onbewuste deel van de geest en bepalen de manier waarop jij naar de werkelijkheid kijkt.

Je wordt vaak tot iets aangetrokken of iets stoot je af, zonder dat je echt bewust bent waarom dit het geval is. Je voor- en afkeuren bepalen ook wat jij in de buitenwereld relevant vindt. De grote hoeveelheid aan informatie die je zintuigen bereiken wordt gefilterd op basis van deze relevantie. Je neemt als het ware maar een beperkt gedeelte van de buitenwereld waar en dit kleur je meestal op basis van de opgeslagen indrukken uit dit leven of van vorige levens.

De geest is een zeer verfijnd instrument en leert gemakkelijk nieuwe gedragspatronen aan. Die worden in de loop van de tijd gewoontes. Zoals de meeste van ons uit eigen ervaring weten is het gemakkelijker om een gewoonte aan te leren dan af te leren. Deze gedragspatronen hangen vaak samen met het pijnlichaam waar Eckard Tolle vaak over schrijft. Een patroon dat is ontstaan als gevolg van pijnlijke ervaringen in het verleden c.q. vorige levens, en nog steeds je leven erg beïnvloeden.

Wat kun je doen om ze te helen?

In de verstilde meditaties wordt elke week wel een pijn gezuiverd. Zodat ze je niet meer domineren en je vrij en onbevangen kunt waarnemen en handelen. Mensen die al jaren mijn meditaties – bijna – elke week volgen, voelen de bevrijding, elke keer weer een klein stukje. Zodat hun dagelijkse leven vrijer, eenvoudiger, doordat de angsten worden weggenomen c.q. opgelost.

Wanneer negatieve gevoelens de overhand krijgen in je contact met de ander of anderen, of wanneer je vastloopt in een bepaalde situatie, dan kan de volgende oefening je helpen om de oplossing te bewerkstelligen.

We beginnen:
Ga ergens zitten waar je zeker een half uur door niets of niemand kan worden gestoord
. Zet ook je telefoon op stil. Vermijdt alles waardoor je uit je concentratie kan worden gehaald. Zelfs teveel voorwerpen dicht om je heen kunnen storen.

Sluit je ogen, zit met je rug zo recht mogelijk, en leg je handen op je bovenbenen. Je kin iets omhoog om makkelijk te kunnen ademen. Ontspan dan je lichaam, en voel of je nog ergens spanning in je lichaam voelt. Beweeg dan dat gedeelte van je lichaam, dat aandacht vraagt. Dat hoeft slechts een halve minuut tot een minuut te duren. Je zult merken dat het voldoende is om de spanning weg te halen. Vooral schouders kunnen vol spanning zitten, zwaar aanvoelen. Draai je schouders dan even rond, en/of haal ze omhoog en laat ze in hun natuurlijke stand terugvallen.

Als je voelt dat je lichaam redelijk ontspannen is, concentreer je je op je ademhaling. Adem in door je neus, en uit door je mond of je neus. Het is belangrijk om het inademen via je neus te doen. Zodat je de Prana, de levenskracht, de bolletjes energie die in de lucht zitten, naar binnen ademt. Wanneer je verkouden bent en een verstopte neus hebt, zal je merken dat je eerder moe bent. Dat komt omdat je de Prana niet kunt inademen. Alleen je neus kan dat opnemen, niet wanneer je door je mond ademt.

Adem diep in door je neus, en voel de adem naar je buik toe gaan. Je buik zet uit, heel even vasthouden, en dan uitademen. Bij de uitademing trek je je buik weer in. Zo een paar minuten rustig in- en uitademen. Als je voelt dat je gedachten geen aandacht meer vragen en je volledig ontspannen bent, doe je het volgende:

Ga terug naar het begin van de situatie die je in gedachten hebt om op te lossen. Gaat het om een geliefde, ga dan terug naar het prille moment toen je je liefde ontmoette. Haal bij jezelf naar boven wat je van de ander – je partner, je collega, broer, vriend of vriendin of ouders – zo waardeerde. Wat raakte je bij je eerste ontmoeting met de ander?

Concentreer je op dit gevoel en adem dit helemaal in. Voel hoe dat was, en ga van dat punt af na waarbij je het contact met je geliefde als moeizaam bent gaan ervaren. Benoem dit en visualiseer dat je in gesprek bent met de ander. ‘Hoor’ wat de ander daarover tegen je zegt, en kijk ‘samen’ naar het probleem dat speelde of nu speelt.
Het kan je vrijmaken van negatieve gevoelens waar je in vast dreigt te lopen.

Gaat het om je praktijk of je bedrijf? Ga dan terug naar het moment dat je met groot enthousiasme je bedrijf startte. Concentreer je op waarom je je bedrijf bent gestart, met welke voornemens. Welke essentie wilde je behalen? En voel hoe dat voor je was. Volg vanaf dat moment de ‘weg’ dat je samen met je bedrijf aflegde. Waar verloor je je enthousiasme, wat speelde er toen? Benoem dit en kijk wat je kunt doen om het probleem op te lossen. En voel diep in je hart hoe je met je bedrijf verder wilt.

Tip: Schrijf je ervaringen op, zodat je het altijd weer terug kunt lezen. Beschrijf hoe het begin was en wat je daarbij voelde. Beschrijf dan het verloop naar het probleem en/of hindernis toe. En, heel belangrijk, wat je kunt doen om het op te lossen!
Het kan je helpen om weer toekomst in je bedrijf te zien. Of dat het beter is te stoppen en het over een totaal andere boeg te gooien!

Veel succes!
Lieve groet,
Daisha

P.s.: Ook heel interessant om te lezen is:
https://www.daishadewijs.nl/littekens-in-de-ziel/
of:
https://www.daishadewijs.nl/een-engel-met-littekens-in-de-ziel-komt-naar-de-aarde/

P.s: Heb je een vraag, en dat kan over van alles zijn. Stuur deze naar daisha@radiomerlijn.nl Ik beantwoord je vraag in mijn radioprogramma ‘Zielsverwanten’. Elke week op zaterdag om 20.00 uur te beluisteren via Radio Merlijn ! En daarna nog de hele week bij Uitzending gemist. Vermeld wel je geboortedatum er bij en/of van de betrokkenen plus voornaam. Ik vertel deze niet in de uitzending, dus privacy verzekerd.

Wil je automatisch op de hoogte blijven? Hier kun je je gratis abonneren op mijn blogupdates. Of ontvang elke week informatie over mijn radioprogramma’s, hier kun je deze gratis nieuwsbrief aanvragen. Daarin staat ook iedere week mijn blog vermeld, dus dat is twee in één!

 

 

 

Gewijzigd op 29/10/2020

Reageren is niet mogelijk.