Wat mijn Oma’s mij leerden over geluk

Nieuwsbrief ontvangen?

Daisha de Wijs
17/04/2025
Gemiddelde leestijd: 10 minuten
Mag ik je wat vragen?
Ik wil minder afhankelijk worden van Facebook om mijn lezers te bereiken. Als je je
aanmeldt voor mijn nieuwsbrief, dan ontvang je wekelijks als eerste mijn nieuwste artikel.
Klik hier om je aan te melden
Geld maakt niet gelukkig is het spreekwoord, maar is dat ook zo? Ik ben min of meer rijk opgevoed. Mijn ouders werkten hard in de twee supermarkten die ze hadden opgebouwd. Mijn moeder kwam uit een gezin dat best gelukkig was met z’n allen, ook al hadden ze niet veel geld. Alhoewel elk kind mocht studeren, mijn moeder hield niet van school, dus ook niet van studeren. Ze deed het liefste boodschappen!
Mijn vader
Mijn vader kwam uit een gezin waarvan zijn moeder de touwtjes in handen had. Dat moest ook wel, want zijn vader was een meester in het geld uitgeven. Geld dat men juist nodig had voor de inkopen van hun bedrijf. Zodat mijn Oma wel kordaat moest optreden wilde er nog wat overblijven voor de 9 kinderen. Haar enige wens was: dat de kinderen het goed hadden.
Mijn Oma (van vaderskant) was een geweldige zakenvrouw, ze kon alles verkopen! Kwam je op zondag eten te kort, geen probleem. Het was zelfs zo, toen iemand een hele kip nodig had omdat er visite was gekomen, haalde ze de kip uit de pan waar ze op dat moment mee kippensoep aan het koken was. En liet de persoon extra betalen, omdat ze een kan-en-klare kip kreeg. En dat in het jaar 1936!
Puinruimen
Mijn vader hield – net zoals mijn moeder – ook niet van school. Na vier jaar basisschool is hij op zijn tiende in de zaak van zijn moeder gaan werken. (Vroeger keken ze niet zo nauw met de leerplicht.) Totdat hij op 23-jarige leeftijd met mijn moeder trouwde. Ze startten samen een eigen groentezaak. Omdat ze nog paard en wagen hadden toen de oorlog was afgelopen, ging hij puinruimen.
In Arnhem, waar ze toen woonden, was er heel wat op te ruimen. Het kwam goed uit dat mijn moeder als kind al hield van boodschappen doen. Mijn moeder runde de groentezaak, en mijn vader verdiende zoveel met het puinruimen dat ze op een gegeven moment een grotere zaak konden huren.
Vandaar dat, toen ik in 1947 werd geboren, mijn ouders het financieel goed hadden. Door hun harde werken is dat altijd zo gebleven. Ze bouwden zelfs twee grote supermarkten op, in een tijd dat die er nog nauwelijks waren.
Rijk en arm
Beide Oma’s, zowel de moeder van mijn vader als die van mijn moeder waren kordaat, gedisciplineerd én hartelijk. Ze konden goed met geld omgaan, en hadden veel wijsheid meegenomen naar dit leven.
Mijn Oma van vaders kant kwam uit een rijke familie. Helaas, toen ze trouwde met mijn Opa, werd ze door de familie verstoten. Geen ondersteuning als ze het zwaar hadden, en een hele kleine erfenis toen haar ouders stierven. Datgene dat men wel moest uitkeren als kindsdeel. Na een week was het weer door haar man opgemaakt.
Eigen schuld… ?
Het was een situatie van ‘eigen schuld, dikke bult’ vonden haar ouders en familie. Ze was nog zo gewaarschuwd om niet met ‘die’ man te trouwen. Het was een charlatan, en dat bleek ook tijdens hun huwelijk. De kost verdienen voor het gezin kwam, zeker toen de kinderen jong waren, neer op haar én later de kinderen. Zodra er geld was, gaf mijn Opa het uit aan dure kleren, of het naar de dames van plezier gaan.
Alle negen kinderen hadden min of meer het karakter van hun moeder – dus ook mijn vader. Hun motto was: laat je door geen enkele tegenslag uit het veld slaan. De schouders eronder en weer doorgaan. Met hard werken kom je er altijd, zei mijn Oma!
Al jong ‘moeder’
Mijn Oma van moeders kant kwam uit een eenvoudig arbeidersgezin. Waar het hard werken was om elke week weer het eten, de huur, en alle kosten te kunnen betalen voor 20 personen (18 kinderen en beide ouders). Ze had graag onderwijzeres willen worden, maar het lot besloot anders.
Haar moeder stierf toen ze 12 jaar oud was. Dat betekende dat haar vader er alleen voor stond. Hij moest uiteraard werken om de kost te verdienen. Sowieso was er geen geld om een huishoudster te kunnen betalen. Laat staan om te studeren, mijn Oma moest op zo’n jonge leeftijd al voor het gezin zorgen.
Wat is geluk?
Mijn Oma en Opa van moeders kant hadden 18 kinderen. Uiteraard geen vetpot midden in de jaren van de vorige eeuw. Toch was er altijd genoeg. Elk vriendje, vriendinnetje, kleinkind, vrienden, iedereen kon altijd mee eten en werd hartelijk ontvangen. Het delen met elkaar – en dat delen vreugde brengt – heb ik daar geleerd.
Wat heeft dit alles met geluk te maken? De moeder van mijn vader had een rijk leven achter de rug toen ze op 29-jarige leeftijd met mijn Opa trouwde. En ook al had ze daarna een zwaar leven, zoals ik hierboven beschrijf, ze was beslist niet ongelukkig.
Haar missie
Haar missie en karakter was: leiderschap, zelfvertrouwen en niet zeuren. Ze kon ‘achter’ de dingen kijken (beyond is dat in het Engels) en ze kon goed met geld omgaan. Ze kon ‘de tering naar de nering zetten’, zoals dat heet. Ofwel niet meer geld uitgeven dan dat er binnenkomt, en zelfs nog ietsjes sparen.
Ze is bijna 90 jaar geworden. De laatste jaren woonde ze bij haar dochter in huis. Tot haar einde toe wist ze nog altijd aan te geven wat ze wilde. Voor haar dochter, die trouwens ook een sterk karakter had, soms niet eenvoudig.
Mijn peettante
Ook haar dochter, mijn peettante, stierf thuis. Zij wilde niet in bed liggen om te sterven. Dus toen het haar tijd was kocht ze een stoel waarin ze wekenlang heeft gezeten. Haar dochters waakten om de beurt bij haar – meestal ’s nachts.
Mijn tante voelde op een gegeven moment dat haar moment van sterven was aangebroken. Het was midden in de nacht, haar dochter was in slaap gedommeld. Mijn tante klapte met haar laatste kracht stevig in haar handen… en stierf.
(Op de foto zitten mijn vader en zijn zus – mijn peettante – naast elkaar in 2002)
Kun je je voorstellen hoe dramatisch dit moment was voor haar dochter? Op 93-jarige leeftijd stierf mijn tante precies zoals ze het had gepland. Tot aan haar dood nog altijd actief met allerlei ‘spirituele’ zaken.
Zoals bijvoorbeeld: op 88-jarige leeftijd het oprichten van een boekenclub. Dat betekende dat men iedere maand een boek las, geen roman, maar een boek over het leven zelf. En een keer per maand kwam men dan bij elkaar om te bespreken wat ieder uit het boek had ‘gehaald’.
Mijn beide Oma’s ‘vormden’ mij
Gelukkig heb ik de eigenschappen van mijn beide Oma’s meegekregen. Ik heb tijden van grote welvaart gekend. Mijn man, waar ik in 1972 mee trouwde, ik was toen bijna 25 jaar, verdiende veel als luitenant-kolonel bij de luchtmacht. Op 27-jarige leeftijd runde ik drie eigen bedrijven met 12 mensen in loondienst.
Ik heb jaren gekend dat we netto per maand zo’n 10.000 gulden te besteden hadden. En ik heb tijden gehad dat ik elk dubbeltje moest omdraaien. Waardoor? Het zou en heel boek worden als ik die wisselende tijden nu ga beschrijven.
Het kan niet meer…
Was ik gelukkiger met die tienduizend gulden per maand? Of was ik gelukkiger toen ik elk dubbeltje moest omdraaien? Het maakte niet uit hoeveel geld ik had. Ook nu met Sander, we hebben arme tijden gekend, maar ook jaren waarbij we elk jaar twee maanden lang op vakantie konden. (Best luxueuze vakanties, met businessclass vliegen, etc.) Dat is niet meer, en voor ons beiden is dat geen probleem.
We zijn gelukkig met elkaar, hebben het gezellig en fijn met elkaar. Zulke vakanties als verre reizen naar Thailand kunnen niet meer. Niet vanwege het geld, en niet vanwege mijn lichamelijke situatie. We gaan nooit meer uit eten, niet naar de bioscoop of op visite. Omdat ik min of meer invalide ben, het lukt me niet meer.
Bij mijn zoon, die in Haarlem woont, zijn we al meer dan tien jaar niet op visite geweest. Waarom niet? Omdat ik dan een hoge trap op moet, en dat gaat niet meer. Gelukkig komt hij regelmatig naar ons toe, en blijft dan een paar dagen.
Geluk is…
Weet je, geluk zit niet in geld. Zelfs niet in gezondheid, al kan dat er enigszins toe bijdragen. Ik heb geleerd ‘de tering naar de nering’ te zetten. En dat niet alleen in geld, maar ook qua gezondheid.
Zoals ik vaak aangeef: een oude auto krijgt nu eenmaal mankementen. Soms wil die op een gegeven moment ook niet meer ‘rijden’ (lopen). Het maakt niet uit, je kunt dat prachtige exemplaar (je lichaam) nog steeds koesteren en bewonderen voor al die jaren dat je wel vooruit kon!
Wees waardevol
Geluk zit in dat je je waardevol voelt. Dat je leeft vanuit je hart, in plaats vanuit je portemonnee. Voor mij is gelukkig zijn: mijn wijsheid en kennis delen met anderen. Dat deed ik al als kind, ik speelde met vriendinnen schooltje. Ik was de juffrouw en vertelde wat ik had gelezen of uit mezelf wist. Daar werd ik toen gelukkig van, nog steeds, elke dag weer…
Geluk zit in je Levenspad, het pad dat je Ziel heeft gekozen. Ieder mens is gekomen om zichzelf gelukkig te maken. Geen ander kan jou gelukkig maken, c.q. geluk geven. Geluk is niet iets dat je kunt zoeken, het is iets dat je herkent: in jezelf, in je pad, en in hoe je anderen raakt met wie je bent. Dus als je vandaag iets wil doen voor jouw geluk… begin klein. Begin met delen!
Veel gratis, omdat het kan!
Geluk zit in jezelf, en nooit van iets dat van buitenaf komt. Het kan bijdragen aan de levensvreugde, dat kan. Maar het zal nooit de basis van je IK-zijn. Geluk zit in dat je je Levenspad ten volle beleeft, welk Pad je ook hebt gekozen. En dat je dat geluk in de mate die je aan kunt, met anderen deelt.
Vandaar de gratis blogs, gratis cursussen die op mijn site staan, de radio-uitzendingen, etc., etc. (Zie onderaan bij ‘Tips’.) Het delen van je wijsheid, of datgene waar je genoeg van ‘in huis’ hebt, dat vormt je gelukkig zijn! En dat kan bijvoorbeeld door: een oprecht compliment aan iemand geven. Of iets zeggen over iemands glimlach, kleding, inzet, houding. Het kost toch geen moeite om even een deur open te houden? Ook al moet je dan een paar seconden wachten. Je zou een kopje koffie of thee kunnen brengen, onverwacht, en gewoon omdat het kan.
Je kunt veel meer dan je denkt
Probeer écht te luisteren, zonder oordeel of advies. Pure aandacht, ook al is het de zoveelste keer dat je het zelfde verhaal hoort. Je zou een handgeschreven briefje of kaartje kunnen sturen c.q. achterlaten, bij iemand die het niet verwacht. Heb je een tuin? Zo dadelijk zijn er weer prachtige bloemen: geef een bosje bloemen weg. Laat iemand voorgaan in de rij, bijvoorbeeld bij de kassa, of in het verkeer als de ander haast heeft.
Het kost je niets om te zeggen: ‘Ik dacht aan je vandaag’. Lief, kort en warm. Zwerfvuil oprapen, uit liefde voor je omgeving én de mensen die er wonen. Een boek in een minibieb leggen, misschien met een persoonlijk briefje erin. Boodschappen tillen voor een oudere buurtbewoner, of hulp aanbieden bij iets kleins.
En ook…
En soms… glimlachen naar iemand die je pad kruist, of naar iemand zwaaien. Je weet maar nooit welk verschil dat kan maken. Gewoon iemand laten weten dat je aan hem/haar denkt en/of ziet! Een ondersteunend mailtje naar iemand die het moeilijk heeft. Er is zoveel (kleins) wat een mens kan doen, en dat een fijne positieve impact heeft op je medemens.
Wanneer je je Levenspad niet loopt, wanneer je alles voor jezelf houdt, dat is ongelukkig zijn. Ofwel: je bent ongelukkig als je je Levenspad niet loopt, en als je niets deelt met een ander.
Je Levenspad
A.s. dinsdag 15 april vertel ik in mijn radio-programma ‘Daisha Live’ – klik op Daisha Live en je komt bij het radioprogramma! – het verhaal van een beroemdheid, die op een gegeven moment de weelde van het beroemd zijn niet meer aankon. En over iemand die haar hele leven kon beschikken over miljarden dollars. Toen ze stierf liet ze haar dochter ongeveer $ 2.700.000.000,= na. Haar hele leven was ze doodongelukkig, en stierf op 37-jarige leeftijd, ze kon niet meer in een illusie leven.
Ben je momenteel niet gelukkig? Ben je depressief, heb je een burn-out? Het zijn tekenen dat je je Levenspad nog niet hebt gevonden. Of al jaren dat pad niet meer loopt.
Herken het!
Hoe kun je erachter komen welk pad dat is? Kijk terug op je leven, wanneer had je een wauw-gevoel? Een gevoel dat van binnenuit kwam.
Een gevoel dat te maken had met wat je deed of dacht. En niets te maken had met wat een ander voor je deed, of hoeveel geld je had, etc.
Geluk is niet iets dat je kunt zoeken, het is iets dat je herkent: in jezelf, in je pad, en in hoe je anderen raakt met wie je bent. Dus als je vandaag iets wil doen voor jouw geluk… begin klein. Begin met delen…
Lieve groet,
Daisha
Tips:
Gratis korte cursus pendelen: https://www.daishadewijs.nl/?s=pendelen
Gratis Cursus Tarot: https://www.daishadewijs.nl/de-tarot/
Gratis tweejarige Opleiding Transformatie Academie: https://www.daishadewijs.nl/transformatie-academie/
Mocht je ooit wat ergens iets over willen weten? Google of zoek op daishadewijs en dan het woord dat je zoekt. Bijvoorbeeld de gratis cursus Keukentafel Psychologie, overigens erg waardevol: ‘daishadewijs keukentafel psychologie’ en je komt bij de introductie!
P.s: Heb je een vraag, en dat kan over van alles zijn. Stuur deze naar daisha@radiomerlijn.nl Ik beantwoord je vraag in mijn radioprogramma ‘Zielsverwanten’. Tweewekelijks op zaterdag om 20.00 uur te beluisteren via Radio Merlijn ! En daarna nog de hele week bij Uitzending gemist. Vermeld wel je geboortedatum er bij en/of van de betrokkenen plus voornaam. Ik vertel deze niet in de uitzending, dus privacy verzekerd.
Wil je automatisch op de hoogte blijven? In de linker zijkolom van dit artikel (of bovenin het artikel op wanneer je op je mobiel leest) kun je je abonneren op mijn blogupdates. Of ontvang elke week informatie over mijn radioprogramma’s, hier kun je deze gratis nieuwsbrief aanvragen. Daarin staat ook iedere week mijn blog vermeld, dus dat is twee in één!
Contact
Daisha de Wijs
Wellenbergweg 2
7383 RX Voorst gem. Voorst
KvK 71678212
BTW nr. NL858806940B01
© 2020 Daisha de Wijs - All Right Reserved | Webdesign en realisatie door De Grinthorst
Ontvang nieuwe artikelen per email
Met mijn wekelijkse blog updates per email mis je nooit meer een artikel