een Gelukkige Ziel
Nieuwsbrief ontvangen?
Daisha de Wijs
03/10/2019
Gemiddelde leestijd: 8 minuten
Mag ik je wat vragen?
Ik wil minder afhankelijk worden van Facebook om mijn lezers te bereiken. Als je je
aanmeldt voor mijn nieuwsbrief, dan ontvang je wekelijks als eerste mijn nieuwste artikel.
Klik hier om je aan te melden
Hoe bereik je Gelukkig Zijn?
De mens is geschapen voor het geluk, zei ooit Mgr. Mutsaerts op een symposium. Hij zegt de Bijbel is daar heel duidelijk in. Maar hoe bereik je dat? En hij vervolgt: ‘Laten we eerlijk zijn. Als Jezus vandaag de dag zou leven, zouden ze Hem ook maar een zonderling vinden.’
Gelukkig Zijn is een staat van Zijn, je kunt niet Gelukkig worden. Er zijn vele hulpboeken geschreven om gelukkig te worden, en toch lukt het voor velen, die deze boeken serieus hebben gevolgd, nog steeds niet om het te zijn. Omdat deze boeken slechts een weg zijn naar Gelukkig Zijn, en wanneer je die weg bewandelt is het geen garantie dat je het al bent.
Hoe dat komt?
Omdat men geen rekening houdt met wat Gelukkig Zijn inhoudt, want wanneer je gelukkig bent,
- zal je nog steeds verdriet kennen. Je kunt het echter aan, het intense zal er niet zijn.
- zal je nog steeds angst kennen. Het verschil is dat je je er niet door laat weerhouden. Je onderzoekt of de angst een waarschuwing vanuit je Ziel is, of dat het een blinde vlek of een drempel in je is.
- zal je nog steeds irritatie of woede kennen. Je zult het alleen niet meer naar de ander toeschuiven, je lost het in en met jezelf op.
- zal je nog steeds problemen tegenkomen in je leven. Je kunt er echter beter mee omgaan. Je erkent ze en gaat er mee om als dat het uitdagingen zijn.
Gelukkig Zijn is het meest intiem zijn met je Ziel
Wanneer je gelukkig bent zal je elke emotie in jezelf tegenkomen, zowel negatief als positief. Je gaat er anders mee om, en wel door te onderzoeken van het hoe en waarom. Of je accepteert de situatie als ‘het is zoals het is’. Of je geeft de emotie de tijd, zodat het op een gegeven moment oplost.
Waarom is het zo belangrijk Gelukkig te zijn?
Wanneer je de staat van Gelukkig Zijn hebt bereikt:
– dan heb je innerlijke rust.
– blijf je, hoe de situatie ook is, een vredig gevoel houden.
– in moeilijke situaties ga je of in de overgave of je weet wat te doen.
– je straalt het uit naar je omgeving, waardoor ook in je omgeving een positieve energie ontstaat.
– het bevordert je algehele gezondheid.
– je zorgt goed voor jezelf, zonder anderen te benadelen.
– je ziet er jonger uit en je voelt je ook jonger.
– je bent en blijft geestelijk en fysiek actief.
– zijn er bepaalde chronische ziekten, dan pas je je aan zonder een vervelend gevoel.
– je respecteert en accepteert anderen met en in liefde.
– zullen mensen zich bij je op hun gemak voelen, en zichzelf kunnen zijn.
En het belangrijkste is: je leeft naar je authentieke zelf.
Een wijze les
Op zijn 70ste verjaardag, 16 april 1959, zei Charlie Chaplin het volgende:
‘Toen ik echt van mijzelf begon te houden begreep ik, dat ik altijd en bij elke gelegenheid op de goede plek ben, en dat alles wat er gebeurt goed is. Vanaf dat moment had ik rust. Vandaag weet ik – dit is wat men ‘zelfrespect” noemt.’
Toen ik echt van mijzelf begon te houden erkende ik dat emotionele pijn en leed waarschuwingen waren om niet tegen mijn eigen waarheid in te leven. Vandaag weet ik, dat is wat men ‘authentiek’ zijn noemt.
Toen ik echt van mijzelf begon te houden begreep ik hoe kwetsend het voor een ander kan zijn als ik mijn wensen opdring, terwijl ik weet dat de tijd nog niet rijp is – ook al was ik zelf deze persoon. Vandaag weet ik – dit is wat men ‘zelfrespect’ noemt.
Toen ik echt van mijzelf begon te houden ben ik er mee gestopt te verlangen naar een ander leven. En kon ik zien, dat alles om me heen een oproep tot groei was. Vandaag weet ik, dat is wat men ‘rijpheid’ noemt.
Toen ik echt van mijzelf begon te houden ben ik er mee gestopt om mijn vrije tijd te stelen, ben ik er mee gestopt grote projecten voor de toekomst te ontwerpen. Tegenwoordig doe ik alléén dingen waar ik plezier en vreugde uit schep, dingen waar ik van houd en die mijn hart raken, op mijn eigen manier en in mijn eigen tempo. Vandaag weet ik, dit is wat men ‘eerlijkheid’ noemt.
Toen ik echt van mijzelf begon te houden heb ik me vrij gemaakt van alles wat niet gezond voor me was – voeding, mensen, dingen, situaties, en van alles wat mij steeds weer naar beneden trok, weg van mezelf. In het begin noemde ik dit ‘Gezond egoïsme’, maar vandaag weet ik, dit is wat men ‘eigenliefde’ noemt.
Toen ik echt van mijzelf begon te houden ben ik er mee gestopt altijd gelijk te willen hebben, op deze wijze heb ik minder vaak ongelijk. Vandaag weet ik, dit is wat men ‘eenvoud’ noemt.
Toen ik echt van mijzelf begon te houden heb ik geweigerd om in het verleden te leven en me zorgen te maken om de toekomst. Nu leef ik op het moment waar de dingen gebeuren, en op deze wijze leef ik elke dag. Ik noem het ‘perfectie’.
Toen ik echt van mijzelf begon te houden erkende ik dat mijn manier van denken mij ziek kan maken. Toen ik de kracht van mijn hart inschakelde kreeg mijn verstand een belangrijke partner. Deze verbinding noem ik de ‘wijsheid van het hart’.
Wij hoeven niet bang te zijn voor conflicten en problemen met onszelf en met anderen, want soms botsen zelfs de sterren op elkaar en er ontstaan nieuwe werelden. Vandaag weet ik: DIT IS HET LEVEN!’
De essentie van iedereen is Liefde!
Mijn overtuiging is: ieder mens is goed zoals die is! Ik bedoel daarmee dat de essentie van iedereen Liefde is. Iedereen wil zichzelf delen met de ander. Alleen de vorm die men daarbij verkiest is niet altijd Liefde, maar meestal eigenbelang. Er wordt gesproken over onvoorwaardelijke liefde. Dit bestaat niet zolang je de Heelheid – het Gelukkig Zijn – in jezelf nog niet ervaart, ontdekt hebt, bewust bent, hebt eigengemaakt.
Zolang je roddelt c.q. kwaadspreekt over een ander, jezelf of de ander niet accepteert, al is het maar één aspect van jezelf, dan ben je niet tot onvoorwaardelijke Liefde in staat. Als je dan je liefde geeft, is het om wat terug te krijgen. En dit kan vele vormen hebben: een goed gevoel, respect van en waardering door de ander, geborgenheid bij of liefde van de ander.
Jouw waarheid, jouw ontwikkeling kun je niet buiten jezelf vinden. En toch kun je de ander tot voorbeeld nemen! Alles dat je herkent in de ander, herken je doordat het ook in jou is. Vanaf mijn jeugd nam ik iemand die ik als hoogstaand achtte tot voorbeeld. Terwijl ik vanuit mijn eigen kunnen handelde of eigen maakte, vroeg ik mezelf tegelijkertijd af: Hoe zou ‘die’ in dit geval hebben gehandeld? Aha zo zou hij/zij dit gedaan hebben, laat ik het ook eens op die manier doen. Geen na-apen van wat de ander deed, op mijn eigen wijze handelen, doch met dezelfde essentie.
Zoals ik in mijn boek – Stilte, geboren in stilte! – beschrijf, bewonderde ik op mijn dertiende Heilige Theresia, later Gurdjieff, Krisnamurti, mijn moeder, mijn vader, mijn zus, mijn broer, mijn Oma, Ferdi, mijn schoonvader, Jaap van Rijn van Nationale Nederlanden, Michael Barnett en nog vele, vele anderen.
In de één zag ik de toewijding waarmee ze leefden, de ander het authentiek zijn, de Liefde die ze uitstraalden. Het ongekunstelde, de eenvoud, het er zijn voor anderen, zichzelf overstijgend, het sprak me allemaal aan. Bij de één hun leefwijze, bij de ander de inzichten die ze me gaven.
Het goede is er altijd, ook als het niet goed is
Ik geloof, nee ik weet zeker, dat het goede voor mij en jou altijd op je Pad komt én is. Dat de personen in je huidige omgeving de personen zijn die er nu moeten zijn. Dat ze nodig zijn om jou innerlijk te laten ontwikkelen, te doen groeien. De ene keer lukt dat beter dan de andere keer. Maar ik gaf en geef me nog steeds elke dag weer een nieuwe kans.
Mensen zijn bang om in een nieuwe kring te stappen omdat ze bang zijn voor het oordeel dat anderen misschien over ze hebben. Maar dat komt omdat zij de hele tijd oordelen over zichzelf en denken dat anderen dat ook doen.
Een vreedzame samenleving
In de Quest kalender van 27 september 2019 stond dit: Wat is de vreedzaamste samenleving op de wereld? Daarvoor moeten we naar de binnenlanden van Maleisië. Daar wonen de Semai, een stam die leeft van het kleinschalig verbouwen van granen en vruchten. Antropologen hebben de Semai nog nooit kunnen betrappen op iets wat ook maar lijkt op een gewelddadig incident.
Volgens de Semai zijn er meer redenen om bang te zijn voor een ruzie dan voor een tijger. De samenleving kent geen overheid en geen politie. Problemen worden opgelost door te rade te gaan bij de publieke opinie. De geweldloosheid begint al vroeg: kinderen worden nooit gestraft en als ze iets niet willen, leggen hun ouders zich daarbij neer.
Hoe zou het zijn wanneer je de gewoonten van de Semai in je dagelijkse leven integreert? Ze hebben geen overheid en geen politie.
Geen Overheid: je stelt jezelf geen regels en wetten c.q. dogma’s. Wanneer je leeft vanuit je innerlijke oprechtheid heb je geen regels of opgelegde wetten nodig. Je doet dan precies datgene dat op dat moment nodig is en goed voelt. Er is geen hiërarchie in je en buiten je. Je voelt jezelf de gelijke van iedereen, ofwel iedereen is gelijkwaardig. Gelijkw-aardig, betekent dat je tegen iedereen gelijk aardig bent.
Wist je dat? Als je lacht, maak je morfine aan. Hierdoor voel je minder pijn, ontspan je en voel je je gelukkiger!
Geen Politie: je bestraft jezelf niet. Immers je begaat geen overtredingen, zoals bijvoorbeeld niet goed zijn voor jezelf en/of voor anderen. Je zorgt ervoor dat iedereen, ook jij dus, zich veilig voelt.
Je problemen los je of zelf op of je gaat te rade bij anderen. Je straft je zelf niet, omdat je – onbewust – iets in het verleden hebt gedaan wat je beter niet had kunnen doen. Je dwingt jezelf niet tot iemand te zijn die je niet bent.
De Semai zijn een mooi voorbeeld hoe je de staat van Gelukkig Zijn kunt bereiken.
Zet een stap op je Pad naar Gelukkig Zijn!
Ik ben het met Mgr. Mutsaerts eens: de mens is, geschapen om gelukkig te zijn.
Wanneer je in directe verbinding staat met je Ziel weet je dat.
Gelukkig Zijn is intiem zijn met je Ziel.
Ofwel je bent dan Zielsgelukkig!
Je kunt het Pad van Gelukkig Zijn gaan bewandelen door de volgende oefening te doen:
- Beschrijf de gelukkigste tijd van je leven!
- Wat deed je voor speciaals in die periode die je gelukkig maakte?
- Beschrijf hoe je datgene (1 + 2), uiteraard in een andere vorm, doch wel de essentie ervan, in je huidige leven kunt verweven!
Ik heb al eerder geschreven over Gelukkig Zijn, zie hier nog meer tips:
https://www.daishadewijs.nl/van-depressief-naar-gelukkig-zijn/
Lees hier hoe je in drie stappen op weg bent naar Gelukkig Zijn!
https://www.daishadewijs.nl/dat-zal-wel/
Een Gelukkig Mens is het zaadje voor een Gelukkige Samenleving!
Lieve groet,
Daisha
P.s: Heb je een vraag, en dat kan over van alles zijn. Stuur deze naar daisha@radiomerlijn.nl Ik beantwoord je vraag in mijn radioprogramma ‘Zielsverwanten’. Tweewekelijks op zaterdag om 20.00 uur te beluisteren via Radio Merlijn ! En daarna nog de hele week bij Uitzending gemist. Vermeld wel je geboortedatum er bij en/of van de betrokkenen plus voornaam. Ik vertel deze niet in de uitzending, dus privacy verzekerd.
Wil je automatisch op de hoogte blijven? In de linker zijkolom van dit artikel (of bovenin het artikel op wanneer je op je mobiel leest) kun je je abonneren op mijn blogupdates. Of ontvang elke week informatie over mijn radioprogramma’s, hier kun je deze gratis nieuwsbrief aanvragen. Daarin staat ook iedere week mijn blog vermeld, dus dat is twee in één!
Contact
Daisha de Wijs
Wellenbergweg 2
7383 RX Voorst gem. Voorst
KvK 71678212
BTW nr. NL858806940B01
© 2020 Daisha de Wijs - All Right Reserved | Webdesign en realisatie door De Grinthorst
Ontvang nieuwe artikelen per email
Met mijn wekelijkse blog updates per email mis je nooit meer een artikel