Het Geheim van Rijkdom !

Iemand die arm is kan rijk zijn en iemand die rijk is kan heel arm zijn…

Twintig jaar lang was ik twee keer per jaar een maand lang in Thailand. Deels door daar in rust te kunnen werken, deels om het door mij en een vriend opgerichte project Vrienden van Donkhaen te ondersteunen c.q. te volgen en deels voor vakantie. Ik had een huis in Jomtien, 150 km onder Bangkok, elke keer was het of ik in mijn tweede vaderland thuiskwam.
Ik leefde daar grotendeels min of meer tussen de Thaise mensen. In 2010 heb ik het huis moeten verkopen vanwege gezondheidsproblemen en mijn financiële situatie. Nog steeds denk ik met weemoed terug aan het land van de glimlach, zoals Thailand ook wel wordt genoemd. Helaas staat mijn gezondheid het niet meer toe om de lange reis te maken.

Thaise mensen zijn ontzettend tolerant, daar kunnen wij als Nederlanders heel wat van leren. Hoe je bent, wie je bent, hoe je er uitziet, hoe jouw seksuele voorkeur is, ze hebben daar nimmer een oordeel over.
Op mijn reis naar Donkhaen, zo’n 600 km van Jomtien af, het meest door de binnenlanden, kwamen we door een klein en afgelegen dorpje. Het was lunchtijd en midden in het dorp was een Thais (buiten)restaurant. De eigenaren waren tegelijkertijd kok en bediening. Zij liepen op hoge hakken met prachtige vrouwelijke kleding aan. Alleen aan alles kon je zien dat het mannen waren. Wij waren verbaasd, de Thaise mensen keken er niet naar en vonden het heel gewoon.

Veel geleerd

Thaise mensen delen graag alles met je, zo ook hun rituelen en ook daar zijn ze tolerant in. Je kunt het gewoon op jouw manier doen, ook al zijn er voorgeschreven regels. Ze vinden het belangrijker dat je bereid bent om mee te doen, dan dat je de regels kent en volgt. Het zijn open en trotse mensen, wanneer je ze beledigd snappen ze daar niets van. Zo ga je toch als mensen niet met elkaar om, is hun stelling.

Ik heb in die twintig jaar veel van ze geleerd. Onder andere bijvoorbeeld dat arm zijn geen straf is, zoals wel eens door de westerse mens wordt gedacht. Voor hen is het gewoon een situatie van Zijn. Ze hebben de overtuiging dat wanneer je in dit leven arm bent, je in een volgend leven rijk zult zijn. En ben je in dit leven rijk, profiteer er dan goed van, want in een volgend leven ben je weer arm. Hun overtuiging is dat alle levens elkaar afwisselen, waardoor je je steeds verder ontwikkelt en alle facetten van het aardse leven leert kennen. Zo zal een arm iemand nooit jaloers zijn op iemand die rijk is.
Het is dan ook heel gewoon dat tegen een rijk en duur gebouw een golfplaten huis tegenaan is gebouwd. Heel economisch want zo hebben de arme mensen in ieder geval een stevige muur om hun hut tegen aan te bouwen.

Ook al hebben ze de denkwijze dat arm zijn een privilege is, immers in een volgend leven ben je weer rijk, ze zullen dit nimmer passief ondergaan en streven ernaar om zich in dit leven hoger op te werken. Het zijn harde werkers, in alle opzichten.
Door het project Donkhaen hebben we heel wat meisjes kunnen redden van de prostitutie. De meesten zijn nu volwassen vrouwen die een Universitaire studie volgen – of nog volgen – of een goede baan hebben als verpleegster of lerares.

Er was Innerlijke Rijkdom !

Mijn Oma (geboren in 1900) en mijn Opa (geboren in 1897) kregen samen 18 kinderen. De eerste zoon werd in 1920 geboren, het laatste kindje, een dochter, in 1945. Zoals je waarschijnlijk wel weet was het een periode dat er overal armoede heerste, ook lange tijd na de oorlog nog. Mijn Opa, een harde werker, zorgde voor de financiën. Mijn Oma een intelligente en handige, praktische vrouw, zorgde voor de kinderen en de huishouding.

Hoe moeilijk ze het financieel ook hadden, van armoede merkte je niets. Iedereen was altijd welkom, kon mee eten, blijven logeren, etc. Ik heb er vaak gelogeerd en genoten van de rijkdom die er was, de innerlijke rijkdom. Ieder kind heeft mogen studeren, als men dat wilde. Er werd niets aangenomen van liefdadigheidsinstellingen, daar waren mijn grootouders te trots voor. Ze vonden dat ze zelfverantwoordelijk waren voor het gezin.

Al jong leerde ik dat innerlijke rijkdom armoede overvleugeld. Hoe weinig financiën er ook zijn, wanneer je innerlijk rijk bent ben je nooit arm. Je vindt overal een oplossing voor, ook al heb je die niet meteen voorhanden. Je zoekt net zolang totdat je een oplossing hebt gevonden omdat je vertrouwd dat je er uiteindelijk een zult vinden. Mijn opa had bijvoorbeeld vier verschillende banen om voor zijn kinderen te kunnen zorgen. Hij deed dit graag omdat hij hierdoor zelf zijn gezin kon onderhouden zonder afhankelijk te zijn van anderen. Door de innerlijke rijkdom is er geen stress in moeilijke tijden, er zijn uitdagingen die je aangaat.

Rijkdom aantrekken

Wat kun je doen om rijkdom aan te trekken? Op de eerste plaats je bewustzijn ontwikkelen, en zo in eerste instantie innerlijke rijkdom ontwikkelen. Moet je daarvoor spirituele boeken lezen, spirituele cursussen volgen, de Tarot bestuderen of nog iets anders? Het kan, maar het hoeft niet. Beter is om oude adviezen te volgen, adviezen die al eeuwen bekend zijn en een paar nieuwe:

 • Neem elke avond voor dat je gaat slapen je dag door. Stel jezelf hierbij de vraag: “Heb ik vandaag het volgende gedaan?”
 • Gedurende de dag geluisterd naar de woorden die ik sprak. Waren ze zuiver, was het de waarheid, heb ik daarmee niemand belast?
 • Hoe waren mijn handelingen, waren ze vol aandacht. Was ik me bewust van mijn handelingen, heb ik niemand benadeeld – dus ook mezelf niet?
  En vervolgens:
 • Houd je niet bezig met negativiteit, dat is voor de doemdenkers. Het maakt en houdt je arm.
 • Praat niet over een ander, denk niet negatief over een ander. Houd je uitsluitend bezig met jezelf en hoe jij iets positiefs kunt creëren. Wees je bewust dat je naar het beeld van God bent geschapen, jij bent een schepper en kan creëren. Het is aan jou om iets positiefs te scheppen.
 • Onthoud goed wat God heeft gezegd: gaat heen, vermenigvuldigt u en bebouw de aarde. Creëer en beplant de aarde, zorg goed voor de aarde.
 • Wanneer je onderweg rommel ziet liggen, raap het op. Sinds een paar weken fietst er bijna elke dag een vrouw bij ons voorbij. Zij verzamelt alle rotzooi op de dijk en de uiterwaarden. En wij zorgen ervoor dat het door de Gemeente wordt opgehaald. Zodat het landschap schoon blijft. Een belangrijke taak, daar anders misschien de koeien of andere dieren het binnenkrijgen.
 • Alles wat je krijgt van de Kosmos, krijg je in bruikleen. Het is aan jou wat je met je verkregen talenten doet. Gooi je talenten niet weg, houd je talenten ook niet vast. In beide gevallen verlies je.
 • Gooi nooit eten weg, want dan je kan je arm worden. Geef het liever aan de dieren, geef het aan de buitenvogels of andere dieren die je hebt of bij je in de buurt. Of doe wat je over hebt in de diepvries. Of maak er compost van. Van oudsher is bekend dat verspilling van eten, en sowieso verspilling, armoede en schulden brengt. Soms zitten mensen tot over hun nek in de schulden. De belangrijkste reden hiervoor is verspilling, dit kan verspilling van materie zijn, maar ook verspilling van tijd of kwaliteiten.
 • Geef aan dierbaren of relaties het liefst iets wat je dierbaar is en van jezelf is geweest. Delen met anderen brengt rijkdom.
 • Laat je altijd (minimaal deels) contant betalen. Geld is energie, de energie gaat dan van hand tot hand. Zelfs als je wilt pinnen, betaal dan toch in ieder geval een deel contant.
 • Omring je met succesvolle mensen (bijzonder, spiritueel, etc.). Vermijd mensen met een slechte energie.
 • Wees je bewust wanneer je zelfstandig bent en een hulpverlenend beroep hebt, dat je op de eerste plaats de verantwoordelijkheid hebt naar jezelf om te voorzien in je inkomen. Je kwaliteiten voor niets weggeven lijkt nobel en spiritueel, maar ondermijnt in de eerste plaats je bedrijf, en daarnaast je eigenwaarde en zelfvertrouwen.
 • Rijkdom stroomt van hoog naar laag. Geef minimaal 10% van je inkomsten aan mensen die het hard nodig hebben of aan goede doelen.
 • Creëer werk en geef geld uit, pot je geld nooit op. Geld moet rollen, hoe harder geld rolt, hoe rijker je wordt. Wanneer je geld vasthoudt komt er juist minder geld binnen.
 • Zorg goed voor je (huis)dieren en behandel ze met waardigheid en respect. Houdt een aquarium in het noorden van je kamer met bijvoorbeeld goudvissen. Geef de vissen dagelijks te eten en je geldbuidel groeit snel !
 • Teken je plannen uit, visualiseer, dit werkt absoluut. Alleen praten erover brengt je niets. Ook het opschrijven of het overdenken van je plannen werkt lang niet zo sterk als het uittekenen of eventueel een maquette maken. Karton en knutselspulletjes zijn goedkoop. Daarbij is het ook nog ontspannend.

Belangrijke regels, niet alleen om meer geld te genereren, maar zeker
om jezelf naar een Hoger Bewustzijn te ontwikkelen.
Ofwel om Innerlijke Rijkdom te verwerven!

Eerder geschreven blogs over mijn ervaringen met Thailand: https://www.daishadewijs.nl/signalen-van-onze-ziel-deel-1/

En: https://www.daishadewijs.nl/no-money-no-honey/

Veel succes!
Lieve groet,

Daisha

Heb je hier een vraag over? Stuur deze naar daisha@radiomerlijn.nl Ik beantwoord je vraag in mijn radioprogramma ‘Zielsverwanten’. Elke week op zaterdag om 20.00 uur te beluisteren via Radio Merlijn ! En daarna nog de hele week bij Uitzending gemist. Vermeld wel je geboortedatum er bij en/of van de betrokkenen plus voornaam. Ik vertel deze niet in de uitzending, dus privacy verzekerd.

P.s.: Wil je automatisch op de hoogte blijven? Hier kun je je gratis abonneren op mijn blogupdates.
Of ontvang elke week informatie over mijn radioprogramma’s, hier kun je deze gratis nieuwsbrief aanvragen. Daarin staat ook iedere week mijn blog vermeld, dus dat is twee in één!

 

Gewijzigd op 03/05/2018

Reageren is niet mogelijk.